U VREMENU u kome je mladima servirana konfuzna slika šta je to moralno, lepo, hrabro, dostojanstveno, i u najezdi kiča, šunda i posrnulog sistema vrednosti, iz Kompanije "Novosti" stiže jedno novo ekskluzivno izdanje o pravim vrednostima, moralu, hrabrosti. I idealima!

Prvi put naša izdavačka kuća izlazi sa knjigom koja je namenjena svima od tinejdžerskog do zrelog doba, svojevrstan spomenar najznačajnijih žena Srbije, od carice Milice do Ane Ivanović.

Ovaj ekskluzivan projekat "ONE SU PROMENILE SRBIJU

- Izuzetne Srpkinje" - obuhvata 70 biografija srpskih heroina, koje po svojoj uzvišenosti i moralnoj lepoti ne zaostaju za ženama koje su uticale na svetske tokove istorije. Ovo je knjiga u slavu njih, nama na ponos!

U feljtonu koji je pred čitaocima "Večernjih novosti" samo je deo od sedamdeset izuzetnih životnih priča koje su utemeljene u našem nacionalnom biću o velikim delima koja su ih i napravila izuzetnim.

Uzbudljive biografije iz različitih istorijskih, socijalnih, kulturoloških, porodičnih okolnosti ispisale su svojevrsne medaljone o tim ženama, majkama, naučnicama, vladarkama, prosvetiteljkama, dobrotvorkama, umetnicama, ktitorkama, sportistkinjama, ukrašene su vrhunskim crtežima akademske slikarke Vojislave Bece Tanurdžić.

VEKOVI su protekli, a reči Majke Jevrosime odzvanjaju kao zvuk zvona sa drevnih srpskih manastira. Odolevaju vremenima kao kakav granitni spomenik u koji je uklesala poruku sinu: Bolje je izgubiti glavu, nego ogrešiti dušu.

Majka Marka Kraljevića, Jevrosima, jedna je od najuzvišenijih ženskih likova u srpskoj istoriji. Majka nad majkama! Ona koja stavlja moral iznad života rođenog deteta.

Istorija je pamti kao sestru vojvode Momčila, kao ženu kralja Vukašina, koji se s bratom Uglješom zakrvio oko prestola posle sloma Dušanovog carstva. Braća ne priznaju mladog Uroša, jedinog carevog sina, za naslednika. Pozivaju Marka, "učenog i od cara priznatog pisara", da prelomi - na kome će ostanuti carstvo. Jevrosima ispraća na put sina i govori: "Nemoj, sine, govoriti krivo. Ni po babu, ni po stričevima, već po pravdi boga istinoga. Nemoj, sine, ogrešiti dušu. Bolje ti je izgubiti glavu, nego svoju ogrešiti dušu". Marko je, uz majčin savet, kao zavet, prelomio - carstvo pripada Urošu, careviću. Od tada, pa do sada, Majka Jevrosima je kult nacionalnog poštenja. Njena poruka je pouka najveće moralne vrednosti.

MADA je njena uloga u vremenu u kojem ju je iznedrila pesma epizodna, istina i pravda za ovu majku iznad su svih pojedinačnih interesa, porodičnih obaveza i sopstvenog života. Njena poruka je vrhovni moralni princip koji će biti inspiracija pesnicima i pripovedačima u mnogim vremenima. Na jednom predavanju u Novom Sadu, 1868. godine, Laza Kostić je kazao:

- Čuvena poruka Majke Jevrosime mora da živi u svima nama. Da bude u nama na svakom našem putu. Mi, vladaoci reči, dužni smo da o njoj pišemo i govorimo, kao o dokazu visokomoralne svesti srpskog naroda.

Milan Budisavljević je, krajem 19. veka, po uzoru na Jevrosimu ispisao svoje "Talase", u kojima je majka vrhovni autoritet. Jedino se njoj ne protivreči. Laza Kostić i Pera Segedinac su je, takođe, uzvisili. Pisali su da je Jevrosima blagi, zemaljski anđeo. Laza Lazarević u pripoveci "Vetar" kaže:

"Kako su bile velike naše matere. Imale su čvrste, proste principe, kao Jevrosima. Nije bilo nikakvog pitanja ni zadatka, a da ga one odmah i lako nisu rešavale. Nad apsolutnom teškoćom uzdizale su se svojim visokim i istinski religioznim osećanjem."

JEVROSIMA je načelo koje je u svojim besedama, a posebno u susretima sa đacima, neretko spominjao i patrijarh Pavle. Podsećao je na njen zavet sinu: Bolje je izgubiti glavu, nego ogrešiti dušu.

Jevrosima se, posle pogibije muža, kralja Vukašina, u Maričkoj bici 1371. godine, zamonašila. Nije prihvatila poziv sina, Kraljevića Marka, da život nastavi na dvoru. Otišla je u manastir, njegovu zadužbinu kod Prilepa. Želja joj je bila da "otrpi ono što je u srcu nosila". Ostalo je zabeleženo da je ona monahinji Jefimiji, ženi svog devera Uglješe, darovala crveno platno na kome je monahinja izvezla "Pohvalu knezu Lazaru".

Majka Jevrosima rodila je šestoro dece. Četiri sina: Marka, Ivaniša, Andrijaša, Dmitra i dve ćerke. Istorija navodi samo jednu, Oliveru.


SUTRA: ČUČUK STANA - KUBURA I LjUTI RUŽ ZA HAJDUK VELjKA