Kada tokom ljudskih događaja postane neophodno za jedan narod da raskine sa uvreženom društvenom praksom i time preuzme odvojeno i ravnopravno mesto među ljudima u normalnim zemljama, na koje mu zakoni prirode i Prirodnog Boga daju pravo, dužno poštovanje mišljenja čovečanstva od njega zahteva da objavi razloge koji ga nagone na taj čin. Mi, ljubitelji perioda između petka u neko popodne i nedelje kasno uveče, svojom slobodnom voljom, ovim putem i u ovoj vikend prilici, namerni smo da napišemo i objavimo Deklaraciju o zaštiti vikenda.

Za one koji još nisu obavešteni, vikend je vreme kada normalan svet obavlja neke delatnosti koje nisu karakteristične za radne dane. Ide se u nedeljnu kupovinu, ako se ima para. Sređuju se stanovi, kuće ili bašte, ako se ima išta od toga. Ide se u crkve, ako smo verujući; ili u bioskop, ako smo za naraciju manje ultimativnog hepienda. Provodi se vreme sa porodicom, ako porodice ima i ako se nisu razbežali negde u paničnom strahu od smaranja. Provodimo vreme sami sa sobom, ako imamo i vremena i sebe, a jednog uvek fali. I na kraju, ako stignemo, odmara se duša. Ili makar ono što je od nje ostalo, a posle prethodnog dela nedelje.

Kvarenje tog i takvog vremenskog intervala dopušteno je samo Višoj Sili. Pa na primer Otac Naš iz “Očenaša” ima pravo da nam pokvari sve dane u nedelji, jerbo je on te iste dane onovremeno i napravio, kad bukvalno nije imao vremena. Ili Majka Priroda, ona u kom god danu hoće može da nam se sveti što joj svakodnevno zagrevamo zemaljsku kuglu preko svake mere. Razbesneli stršljenovi, zapadnonilskovirusonoseći komarci, novocrnogorske bele ajkule, sve to što nema ugrađeni kalendar u svom naturalnom softveru može da napada kad hoće, ako ni zbog čega drugog onda da bi mediji imali o čemu da izveštavaju kad nemaju ni o čemu drugom. Poplave, zemljotresi, padovi meteora, infarkti i šlogovi, da ne nabrajamo više, jasno je: sve to takvo može vikendom da se raspojasa, ali ostalo ne i nikako ne. Sve ono što ume da izbroji makar od jedan do sedam i da nabroji sve dane od ponedeljka pa do nedelje, neka se ne predstavlja lažno Višom Silom i neka od petka do nedelje gleda svoja posla. A ne naša, vikendna.

Potreba za pisanjem Deklaracije o zaštiti vikenda nastaje jer se u poslednje vreme razvila jedna subrazumna društveno-politička navika: neki su se, izgleda, analitično dosetili kako postoji opasnost da se prosečni glasajuće sposobni građani vikendom mogu isključiti čak i iz svog biračkog svebitisanja. Shodno toj okolnosti, zaključeno je da će na taj način izvestan broj procenata izbornoga tela preći u onu vrstu akutne apstinencije koja bi mogla biti i hronična. Pa se tu ondak osmislilo da tog opuštanja ne sme biti: od petka pa nadalje se, kao iz kakvog ruskog raketnog sistema, sa svih strana lansiraju u medijsko nebo samoeksplodirajuće informativne naprave, koje najavljuju sve moguće vrste apokalipsi, zlurado isplaniranih od strane što Zlehude Sudbe što Onih Drugih - i to baš za subotu i nedelju. U ponedeljak, kada svest o upravo proteklom dvodnevnom nedešavanju ničega preovlada, te kada se - hebrejskim jezikom rečeno - ustanovi da je Šabat postao Moša, ova kolosalna strateška propagandna zamisao postaje samoizduvana uvreda inteligencije. A da bi se opet napumpala za sledeći vikend. Aman, više, čuvajte pluća.

U Deklaraciji, koja će biti pomno napisana ako ova pomama uskoro ne prestane - a sada je došla do nivoa živih eksperimenata sa noćnim objavljivanjem i povlačenjem vikend patki - stajaće da smo mi potpisnici namerni vikendom isključivati televizore ili radio-aparate u kolima. Namerni smo Onim Danima (što bi rekle reklame za uloške) obilaziti trafike u širokom luku te, ako treba, uskraćivati i sami sebi internet. Nećemo se za vikend javljati ni na telefone, nećemo otvarati vrata, nećemo gledati SMS i ostale tekstualne poruke. Ako bude moralo, od petka do nedelje nećemo biti u mestu u kome živimo, pa ako baš treba ni u zemlji u kojoj živimo. Spremni smo da po svaku cenu živimo bez vikend informacija, sve dok vikend informacije jednom ne postanu spremne da žive sa nama.

A onog jednog vikenda kad se bude izašlo na izbore, staviće se ispred glasačkog listića beležnica sa evidentiranim vikendima koji su tako olako sabotirani. Pa ko u beležnici osvoji prvo mesto u zeznutim vikendima, tog jednog vikenda, vala majci, neće osvojiti ništa više.

Dok se ne nauči vikend pameti, trenutno najpametnijoj na svetu.