Problematična snaga opozicije

Miša Aleksić i Vesna Pantelić

03. 08. 2017. u 18:23

Проблематична снага опозиције

Miša, Džindžer, Čutura, Vicko i Bora

Dušebrižnici iz zagrebačkog "Jugotona" 1985. godine "Ribljoj čorbi" odbili da štampaju pesme sa albuma "Istina": "Snage opozicije", "Alo", "Dvorska budala" i "Pogledaj dom svoj, anđele"

U PROLEĆE 1984. Momčilo Bajagić Bajaga je objavio svoj debi LP "Pozitivna geografija", dva meseca pre nego što će "Riblja čorba" izdati peti album "Večeras vas zabavljaju muzičarai koji piju". Publika je odlično prihvatila Bajagine pesme, koje je on uživo predstavio na koncertu u Domu sindikata 21. aprila. I dok su njemu stizali pozivi za nove svirke, "Čorba" je prolazila prilično loše. Zbog slabog interesovanja publike, otkazano im je osam koncerata, a na ostalim nastupima, uključujući i beogradski "Pionir", bilo je poluprazno. Turneju su prekinuli u junu. Uz to, Bora Đorđević i Miša Aleksić su odlučili da zamene gitaristu Rajka Kojića, koji je sve više tonuo u pakao droge. Zamerali su mu što dvaput nije došao na televizijsko snimanje, nije se pojavio na jednoj konferenciji za medije, napuštao je turneje i odlazio do Beograda i - loše je svirao. Rajko je smatrao da je tačna samo prva stavka, a Bajaga ga je uzeo u zaštitu izjavljujući da je samo jednom loše svirao. Na osnovu Bajaginog zalaganja, Rajko je ostao u grupi, ali je upozoren da se od septembra profesionalnije ponaša.

TOKOM jula i avgusta "Čorba" je proglasila letnju pauzu, a Bajaga je prihvatio nekoliko svirki na radnim akcijama sa "Instruktorima". Pre toga, otišao je sa devojkom i nekoliko prijatelja na ostrvo Mljet. Za to vreme, dva prebogata Grka, vlasnici nekoliko hotela na Halkidikiju, ponudili su Bori i Miši da za pozamašan honorar sviraju u njihovim hotelima strancima, ali i Jugoslovenima koji su obožavali da letuju na severu Grčke.

"Bajagi sam, po ranijem dogovoru, odmah poslao telegram: 'Ugovorili smo Grčku. Velika lova. Javi se'", seća se Miša u autobiografiji "Uživo". "On se javio i rekao da je Boru upoznao sa nastupima koje je ranije dogovorio sa 'Instruktorima' i napomenuo kako bi ga bilo blam da svira po hotelima, kao da 'Čorba' tezgari, a ne da je veliki i ozbiljan bend. Bajaga je tako sam sebe uklonio iz postave 'Riblje čorbe'."

Uz Bajagu, iz grupe je izbačen i Rajko Kojić. I on je odbio da svira u Grčkoj, što je iskorišćeno kao povod za izbacivanje, a pravi razlog je bio što je Kojić postao zavisnik od heroina, nesposoban da odgovori obavezama benda. Da stvar bude ružnija, Bora je, praktično, i Bajagu i Rajka izbacio izjavom datom 19. jula 1984. "Politici ekspres", rekavši: "Svako ima pravo da ide tamo gde misli da će mu biti bolje. Bajaga je sa bendom sa kojim je snimio 'Pozitivnu geografiju' otišao na Mljet. Zvao sam ga da se vrati zbog proba, nije hteo, i to znači da više neće biti u 'Čorbi'." Rajko je oformio svoju grupu u kojoj je, između ostalih, bio Zoran Milanović iz "Smaka". Tako je Bajaga iz novina saznao da više nije član "Čorbe".

KAKO su preko noći ostali bez dvojice gitarista, članovi "Čorbe" bili su prinuđeni da smesta pronađu nova personalna rešenja. Miša je od početka zacrtao da prvi gitarista u bendu mora da bude Vidoja Božinović Džindžer, nekadašnji član "Pop mašine", čiji su zaštitni znak bile brze i atraktivne solo deonice. On je pristao, ali je problem bio drugi gitarista. Na Borin poziv pridružio im se Zoran Dašić Daša, ali je sa grupom održao samo pet proba, pa je odustao zbog porodičnih obaveza. Daša je kasnije oformio grupu "Legende", za čiju je ploču "Dođi, druže, do Srbije uže" Bora napisao sedam tekstova i komponovao muziku za dve pesme. Umesto Daše, u "Čorbu" je stigao Nikola Čuturilo Čutura. Bora je nove članove uigravao na anonimnim nastupima. Tako su 20. septembra, na poslednjoj večeri "Beogradskog leta", svirali pod imenom "Debeli Bogoljub i ljuti tezgaroši". Samo su prijatelji znali da se iza tog blesavog imena krije "Riblja čorba".

"Ime 'Debeli Bogoljub i ljuti tezgaroši' osmislio je Bora i nije imalo nikakve veze sa gospodinom Bogoljubom Karićem, koji je kao basista s braćom svirao u sastavu 'Plave zvezde'", tvrdi Miša. "Naše pojavljivanje na bini u Dansing sali Doma omladine izazvalo je pravi šok u publici. Bora se sve vreme nastupa zezao najavljujući naše pesme kao sasvim sveže tezgaroške hitove. Džindžer i Čutura bili su prezadovoljni svojim prvim zajedničkim nastupom, jer su na stvarno visokom nivou srećno probili led."

TOKOM zime "Čorba" se povukla u studio kako bi snimila novi album "Istina". Namera im je bila da ta povratnička ploča bude neka druga "Čorba" - rokerskija, snažnija i progresivnija. Producent je bio njihov sada već prijatelj Džon Mekoj, a Vicko Milatović je, odsluživši vojni rok, ponovo bio za bubnjevima. Na omotu albuma Jugoslava Vlahovića našla se foto-montaža na kojoj se lica članova grupe nalaze na zidu niške Ćele-kule, između postojećih lobanja. Miša je komponovao muziku za "Ajde beži", sa Čuturom je zajedno uradio "Neću da te volim", "Verno pseto" bila je Džindžerova kompozicija, a "Disko mišić", u kojoj je gostovanje uzvratio Goran Bregović (nakon što mu je Bora pomogao u numeri "Pedikulis pubis" za album "Bijelog dugmeta") Vickova.

"Jugoton" je odbio da štampa pesme "Snage opozicije", "Alo", "Dvorska budala" i "Pogledaj dom svoj, anđele", pa se "Čorba" bez mnogo razmišljanja vratila u PGP RTB. Oni su bili manje strogi, pa su odbili samo "Snage opozicije", a u pesmi "Alo" stih "sa planine šakal zavija, tamo je Jugoslavija", promenjen je u "ja iz dalekih predela posmatram tuđa nedela". Od prvobitne ideje da se "Snage opozicije" objave kao samizdat singl se odustalo, jer su sve novine koje drže do sebe štampale tekst inkrimisane pesme.

KADA bi morao da se opredeli za samo jednu pesmu od svih koje je uradio, rekao je Bora Petru Popoviću u intervjuu za časopis "Rok" - to je svakako "Pogledaj dom svoj, anđele".

- Ona podrazumeva sve! Ali znači i jednu veliku satisfakciju. Da nije bilo te numere, ne bi više bilo ni "Riblje čorbe". Kada su Bajaga i Rajko otišli, nastao je proces naše opšte sahrane. To je ujedno bila prva pesmu koju je vežbala nova postava. Čim smo je snimili, znao sam šta imamo u rukama. Ni za pedalj se nisam prevario u proceni njene značajnosti. Kada su mi u "Jugotonu" saopštili da ta numera iz stotinu razloga ne može da se nađe na ploči, odlučno sam rekao: "Ma ne dolazite u obzir!" Stavio sam je odmah pod mišku, vratio se u PGP RTB i oni su je prihvatili, iako je i njima bila pomalo škakljiva. I danas, posle toliko vremena, uživam dok je pevam. Ona mi predstavlja više od pesme i označava moj zaokret u pisanju tekstova. Postao sam malo čudniji, slobodniji i drugačiji nego u ostalim numerama - rekao je Bora Đorđević.


POVREMENI KOMPROMISI

MADA nije sklon kompromisima, Bora Đorđević je morao da napravi jedan. Pesma "Snage opozicije" je, kako tvrdi u knjizi "Šta je pesnik hteo da kaže", zaista izašla mnogo pre svog vremena i morala je da leti sa ploče:

- Pa te 1985. prava opozicija maltene nije ni postojala, a ako je bilo neistomišljenika, bili su neorganizovani i slabi u odnosu na vladajući režim. Opet sam glumio baba Vangu i intuitivno pričao o nečemu što će se dešavati mnogo godina kasnije. Mnogo je vode proteklo Dunavom i Savom dok se numera nije pojavila na kompilaciji problematičnih pesama "Treći srpski ustanak". Problem je u tome što mi se čini da je i danas aktuelna. Ili nije. Narod je apatičan, ubijen u pojam. Bori se za puku egzistenciju, prava opozicija je sklonjena na marginu, a lažna je ista kao pozicija, pa će biti "sjaho Kurta da uzjaše Murta"...


SUTRA: POVRATAK „RIBLjE ČORBE“ NA VELIKA VRATA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije