Mirno spavaj dok sam ja na straži

Miša Aleksić i Vesna Pantelić

28. 07. 2017. u 17:54

Мирно спавај док сам ја на стражи

VESELI DANI Vicko, Bora, Bajaga, Miša i Rajko

Pojedini stihovi i naslovi pesama sa albuma "Kost u grlu" nisu odgovarali čistuncima iz Komisije PGP RTB, pa su Bora i članovi "Riblje čorbe" bili primorani da učine nekoliko kompromisa

PRVI album "Riblje čorbe" bio je kost u grlu internoj komisiji njihove diskografske kuće PGP RTB, koja je u stihu "ispij svoje sedative" ("Ispij svoje sedative, zaboravi na sve žive, mirno spavaj...") prepoznala asocijaciju na drogu. "Na šta vi ciljate sa tim sedativima?", pitala je komisija Boru Đorđevića. "Na sredstva za umirenje, kad ne možete da spavate", odgovorio je roker. Tu mu je jedan član komisije, koji se "pravilno informisao" gledajući televizijsku emisiju u kojoj su sedativi svrstani u narkotike, odbrusio: "Nemojte vi tu nama da propagirate drogu!"

Zbog sporenja sa komisijom, ploča "Kost u grlu" sa hitovima "Ostani đubre do kraja", "Ja sam još ona ista budala", "Egoista", "Zvezda potkrovlja i suterena", nije izašla 1. septembra, na dan tašmajdanskog koncerta, kako je bilo planirano, već 10 dana kasnije. Prvih stotinak primeraka gramofonske ploče, koji su danas raritet, ipak je odštampano sa spornim stihom, a onda je štampa obustavljena, stih je izbačen, pa se nastavilo sa štampanjem tiraža.

- PREMA tumačenju komisije, ispalo je kako "Riblja čorba", uz punu saglasnost PGP RTB, propagira konzumiranje narkotika, što je i sa današnjeg stanovišta teška besmislica - seća se tog događaja Miša Aleksić u autobiografiji "Uživo". - Zbog tih spornih stihova album je kasnio, jer je posle prvih stotinak odštampanih otisaka njegovo dalje štancovanje zaustavljeno, ne bi li se korigovao navedeni tekst. Inače, pre poteškoća sa sedativima, Bora je prijateljski "posavetovan" da prekrsti naziv pesme "Još jedan usran dan" u "Još jedan šugav dan". Kao, nije zgodno da se u nazivu pesme jednog perspektivnog benda pominje reč sranje. Delimično smo popustili i učinili ono što se zahtevalo od nas. Bilo nam je neophodno da se ta longplejka što pre objavi, po cenu i da progutamo deo sopstvenog ponosa.

Album je samo tokom prvog dana prodat u 12.000 primeraka, dok je ukupno prodato 120.000 kopija. Na svoj očaj i tihi užas članovi "Čorbe" nisu dugo uživali u uspehu debi albuma koji se dopao i publici i kritici, jer su Bora, Rajko i Miša jednoglasno doneli odluku da odu na odsluženje vojnog roka. Vicko i Bajaga su još bili golobradi mladići, ali je njima trojici gorelo pod nogama. Sivomaslinastu uniformu Bora je obukao u Doboju, Rajko u Sarajevu, a Miša u Koprivnici.

KRAJEM jula 1980. Bora je, zahvaljujući primerenom ponašanju u vojsci, došao u Beograd na nagradno odsustvo. Bajagini roditelji nisu bili tu, pa se Đorđević smestio kod njega, prijatno se iznenadivši. Naime, Bajaga ga je dočekao sa sjajnom muzikom za pesme "Dva dinara druže", "Nemoj srećo, nemoj danas" i "Evo ti za taksi", čije mu je tekstove poslao iz vojske. Saznavši da je Bora u Beogradu, Rajko je zbrisao iz kasarne, da se vidi sa njim i sa Bajagom. Za jednu noć su njih trojica, zajedno sa Vickom, snimili pesmu "Nazad u veliki prljavi grad". Kako Miša nije dobio dozvolu, Bajaga je snimio i njegove bas deonice.

DVA DINARA DRUŽE S VREMENA na vreme Bora je u Koprivnicu slao Miši pesme koje je pisao u Doboju. Uglavnom je to, prema sopstvenom kazivanju, radio dok je bio na straži. - Sećam se kao danas da sam totalno otkači kada sam dobio tekst pesme "Dva dinara druže" - seća se Miša Aleksić. - U spavaoni sam okupio sve iz minobacačkog voda i rekao im da moram da im pročitam jednu Borinu tek pristiglu pesmu. Kada sam završio sa "Dva dinara druže", u sobi je zavladala mrtva tišina. Niko nije ni reč prozborio. Neki vojnici su rukom brisali suze iz očiju. Nekolicina je rekla da lepšu pesmu u životu nisu čuli.

Po povratku u kasarnu, Rajko Kojić je doživeo iznenađenje - njegov pretpostavljeni je video u "Politici ekspres" fotografiju na kojoj Rajko sedi u "Šumatovcu", i shvativši da mu je vojnik malo švrljao, strpao ga je u zatvor na 15 dana. Singl "Nazad u veliki prljavi grad" pojavio se u avgustu. Na B strani bila je pesma "Mirno spavaj", sa stihom "popij svoje sedative", koji više nikome nije smetao. Po Borinom povratku iz vojske, pesmu su na plejbek, bez Rajka i Miše, promovisali u emisiji "Znanje imanje", snimljenoj u selu Skupljen kod Šapca.

BORA i Miša su se, logično, posle skidanja SMB uniformi, silno uželeli svirki. Prva je bila krajem novembra 1980. u Dadovu, pod imenom "Zlatni valovi Dunava". Rajku je ostalo još malo da odsluži. Na tom koncertu su isprobavali reakcije publike na nove pesme koje je Bora napisao u JNA. Uoči Nove godine, iz Sarajeva je stigao i Rajko, pa kompletirani sviraju 31. decembra i 1. januara 1981. u beogradskoj hali "Pionir" sa "Atomskim skloništem", na koncertima pod nazivom "Atomska čorba". Do sredine februara u studiju "Druga maca", ponovo sa Encom Lesićem kao producentom, "Čorba" snima drugi studijski album "Pokvarena mašta i prljave strasti". Zanimljivo je da je Bora nudio Encu da umesto honorara u kešu za snimanje i produciranje ploče dobije procenat od prodaje. Međutim, on se odlučio za gotov novac. Kada je LP krajem te godine dostigao tiraž od 200.000 primeraka, Bora je kupio flašu viskija, poklonio je Encu i zahvalio što mu je uštedeo gomilu para.

Enco je i na ovoj ploči terao Boru da peva "promuklo" (ne bi li njegova boja glasa postala jedan od zaštitnih znakova grupe), što je bilo nepotrebno, jer je Đorđevićev glas već tada zvučao sasvim prirodno, moćno i žestoko.

- ŽELELI smo žestoku svirku - osvrnuo se Bora na svoj vokal iz tog perioda u intervjuu za "Rok ekspres". - Takav glas nam je baš legao. Posle drugog albuma mi je dosadilo, pa sam ponovo počeo da pevam svojim "normalnim" glasom. Nešto pre toga sam imao operaciju polipa na grlu i zato mi se svake godine smanjivao opseg za po jedan ton. Neosetno mi je padala i laga. Neposredno pre operacije nisam mogao ni da govorim, a kamoli da pevam. Pošto polipi znaju da se vrate, rekao sam sebi - mani se zezanja i pevaj svojim prirodnim glasom.

Zvanično, drugi album "Pokvarena mašta i prljave strasti" u prodavnice je stigao 23. februara 1981. Među idejama za omot albuma bila je obnažena Adela, osamdesetogodišnji model na Likovnoj akademiji u Beogradu, pa statua Pobednika koji je dobio erekciju, kao i dva Rosandićeva konja ispred Savezne skupštine, od kojih je jedan napustio postolje i, citiramo Boru, "skočio na ovog drugog i radi mu nešto". Na omotu je završila slika književnika-naivca Miloša Jovančevića, koji razrogačenih očiju gleda u porno-časopis. Na zadnjoj strani omota koji je uradio Jugoslav Vlahović, Jovančević se, kako je govorio Bora, toliko napalio da je časopis i bukvalno počeo da gori. "Pokvarena mašta" je prema mišljenju Miše Aleksića najbolji album "Riblje čorbe", mada tehnički najlošiji.

SUTRA: BORA I EKIPA ODMAH POSLE TITA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije