SRCE POD PRITISKOM: Putujuće pozorište

Mirjana Bobić-Mojsilović

nedelja, 19. 03. 2017. u 09:00

СРЦЕ ПОД ПРИТИСКОМ: Путујуће позориште
Iako niko nije verovao, Beli Preletačević uspeo je da sakupi i više nego potreban broj potpisa i postao je i zvanično igrač na predstojećim predsedničkim izborima

FENOMEN zvani Beli, prezime Preletačević, politički je fenomen isto koliko i pozorišni - konceptualni rad pod sloganom "Bez sikiracije" i "Sirotinja uzvraća udarac" već nekoliko dana potresa osvedočene čuvare smrknute Srbije.

Momka koji se usudio da bez milosti, i sa mnogo humora, parodira sve što defiluje javnom političkom scenom Srbije već 27 godina, združenim snagama napali su sa svih strana: pojava istinske dvorske lude ne bi toliko uznemirila nikoga na političkoj sceni da mlađani Luka u ulozi Belog nije pokupio neviđene simpatije inače umornih, razočaranih i ogorčenih birača. Iako niko nije verovao, Beli Preletačević uspeo je da sakupi i više nego potreban broj potpisa i postao je i zvanično igrač na predstojećim predsedničkim izborima. Momak po imenu Luka, i njegov politički alter ego - Beli Preletačević - uspeo je da sakupi potpise, prethodno nemajući nikakvu kampanju, čime je, i ne sanjajući, pokazao raspoloženje Srbije, bolje nego sva silesija plaćenih agencija za istraživanje javnog mnjenja. Drugim rečima, pojavio se niotkuda, i ušao u legendu.

I tako se odjednom ispostavilo da je Beli, koji je iz mladalačke zavitlancije krenuo u politiku (i prvo šokirao sve kada je ušao u opštinski parlament u Mladenovcu) gotovo preko noći postao politički faktor - blentavi pametnjaković iz Mladenovca uznemirio je i vlast i opoziciju (koje se za naklonost birača u svojim kampanjama međusobno gađaju najcrnjim kvalifikacijama, optužbama i svim raspoloživim i već viđenim političkim smicalicama), kojima je u svom stilu poručio "Bez SIKIRACIJE!", a oni su se očigledno, još više nasekirali jer je, između ostalog, pokazao, sa nekoliko odličnih fora i duhovitih izjava, sav jad naše političke scene. Beli je ponudio šalu, zabavu i humor. Zanimljivo je da su ga prvo najžešće napali oni koji su se na prošlim izborima zalagali za bele listiće (!!!), zatim samozvani vlasnici ideja o demokratiji, a zatim i režimski mediji. Takođe je zanimljivo da su za Belim najviše "otkačili" upravo mladi ljudi, kojima je lucidno Preletačevićevo sprdanje sa jadom naše političke scene zaličilo na svetlance u tami; Preletačević je, naime, uspeo da u nekoliko izjava izvrgne satiri mnogo toga - od Vučićeve i Jankovićeve kampanje do onih jadnih "spomeničara" koji se masovno, svake godine, za dan Đinđićeve pogibije, utrkuju da javnosti dokažu koliko su bili bliski sa pokojnim premijerom.

Beli Preletačević, kao umetnički projekat, kao putujuće pozorište, predstavlja neviđeni spoj igre i stvarnosti, imitaciju života i život imitacije. Uz to, duhoviti ljudi su u njemu videli osmeh na namrgođenim licu Srbije, neku vrstu duhovnog otpora, otklona matriksu u kome živimo. Preletačević se može čitati i kao otvoreno poigravanje sa političkim prividom u kome živimo - jer ako je sve farsa, i ova država, i njen suverenitet, i odnos vlasti i opozicije, onda je pojava jedne otvorene persiflaže, jedne putujuće komedije koja je ozbiljno shvaćena - zapravo nečuveno hrabar čin. A smeh je, kao što znamo, lekovit.

Problem sa ovom pričom leži u jednoj drugoj stvari - onog trenutka kada je glumac zaista ušao u politiku, njegov glumački performans dobija sasvim drugo značenje. Režimski mediji ga napadaju da je pion omraženog Đerđa Soroša i da mu kampanju finansiraju sile koje žele da u Srbiji naprave haos, kao i da iza biografije i izjava Belog Preletačevića stoje ozbiljni scenaristi, humoristi i sasvim zatvoreno društvo iz Otvorenog društva.

Bez obzira na to da li je ovo samo predizborni spin, ili ne, svakome ko se iole razume u tehnologiju politike bilo je jasno da onog trenutka kada Preletačević postane činjenica naše političke stvarnosti, njegova kreativna i satirična improvizacija mora biti na neki način ukroćena. Niko ne može biti voljen i podržavan u tolikoj meri, a da nije deo nekog šireg plana, jer mu oni koji prave planove to neće dozvoliti. Njima ionako nije do pozorišta, pogotovo ne do onog u kome sami ne režiraju.

Zato šarmantni, duhoviti, cinični Beli Preletačević, onaj koji je oličenje srpskog savremenog junaka, antiheroj i "Mister Čens", predstavlja svojevrsni paradoks - oduševljenje Belim srazmerno je ogorčenju prema svim ostalim učesnicima političke scene, ali njegov stvarni ulazak u političku igru učiniće ga stvarnim i uništiće ga.

Tako da Beli, hteo - ne hteo, predstavlja personifikaciju našeg tamnog vilajeta - šta god da uradimo, ostaje nam stvarnost, koja je namrgođena.

I baš zato nam pojava Belog Preletačevića i njegova zvanična kandidatura za predsedničku trku garantuju da ćemo se, u ove dve nedelje, bar ponekad osmehnuti. Ave, Beli! I, hvala ti za smeh.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Tinica

19.03.2017. 19:01

"...ali njegov stvarni ulazak u političku igru učiniće ga stvarnim i uništiće ga." Baš naprotiv! Dokaz je njihov rad i postignuća u samom Mladenovcu! Trebalo bi još dublje da zađete u tematiku i otkriće vam se jedan sasvim drugi svet, koji smo mi, stariji, nažalost zaboravili! Srećom, naše vreme prolazi, a njihovo dolazi. I ponovo, srećom, nije bilo zalud ulagati u decu i pričati, kao što vi uvek hrabro pričate. Mi smo pričali, a oni rade! Hoćemo li i mi uz njih, ili da ućutimo?

Влада СМ

20.03.2017. 13:02

Њега неће уништити ово ангажовање. Он није као многи, који су покушали, па нису успели, јер већ је успех кандидовати се КАО ОД ШАЛЕ. А, није шала. Пробајте, па ћете видети. Чему песимизам, од вас, који сте врло добро сагледали свет и догађаје у свету, а и код нас? Са већином ваших ставова се слажем и подржавам, али овај песимизам није на месту када се Србија буди и тражи подршку за буђење из бунила, које на политичкој сцени траје тридесетак година. Најгори се смењују на челу Србије. Неће више.

Marijana

20.03.2017. 15:29

Kao sto Tramp nije samo neobican predsednik, nego je covek koga pokusavaju da uniste sa svih strana, cak nema podrsku "svoje" republikanske partije, tako je i Beli neobican kandidat koji nema podrsku partija, ali ima podrsku naroda. Moram da dodam, Beli nije samo najbolji kandidat u poslednjih par decenija, on je najbolji kandidat od glasanja u "coravu kutiju" odnosno od 1945. Kontinuitet negativne selekcije i propadanja kod nas traje od kako je prekinut kontinuitet vrednoce, rada i sticanja.