ODLUKOM Ministarstva spoljnih poslova Srbija u inostranstvu ima svoje počasne konzule, odnosno diplomatske predstavnike bez ambasade i konzulata. Reč je o uglednim ličnostima sa političkim pedigreom koje imaju službene diplomatske legitimacije i ovlašćenja da rade na poslovima predstavljanja Srbije, širenja saradnje Srbije i drugih zemalja, kao i izdavanja privremenih ulaznih viza.

Na prostoru tri Amerike počasni konzuli i ugledne ličnosti srpskog porekla su Visente Gerardo Božović, Marta Kristina Kapitanić i Lilijana Milović u Argentini. Žana Petković Kuljača de Rodrigez u Boliviji, Dušan Drašković u Ekvadoru; Stanko Trifunović u Kostariki; Pol Popović u Meksiku; Horhe Silvio Miloš Giučić u Paragvaju i Damir Solar u Čileu.

Daleko najpoznatiji političar srpskog porekla je guverner provincije Čako, šef kabineta premijera i član senata Argentine. Kapitanik ili Kapitanić je potomak Srba iz Banjana u Crnoj Gori, koji su između dva rata naselili provinciju Čako i stvorili čuvenu srpsku koloniju La Montenegrina, najveću u Južnoj Americi.

ROĐEN je 1964. godine u mestu Presidencija Rok Saenc Penja na farmi svojih roditelja Danijela Kapitanića i Mirke Popović. Pohađao je Nacionalni univerzitet, na kome je diplomirao računovodstvo 1988. godine. Stekao je diplomu na studijama javne uprave na Univerzitetu Belgrano 1991. godine. Godine 1999. je magistrirao ekonomiju i političke nauke na Fakultetu za ekonomiju i poslovnu administraciju Univerziteta San Andreas.

Sa 23 godine Horhe Kapitanić ulazi u politiku. Bio je oženjen Sandrom Marčelo Mendosa kada je 1987. godine imenovan za sekretara Luisa Danila Baronija, tadašnjeg guvernera provincije Čako. Guverner je bio prijatelj i kum njihove porodice. Kada je postao član Pravedne stranke mladi Kapitanić je ušao kao spoljni saradnik u Vladu Argentine. Imenovan je 1994. za koordinatora programa razvoja privatnog sektora u Ministarstvu državne pomoći za reforme pokrajinske privrede.

Kao računovića po struci, biznismen po profesiji i političar po opredeljenju Horhe Kapitanić je već naredne 1995. godine postao pomoćnik sekretara za tehničko-administrativnu koordinaciju u Ministarstvu socijalnog razvoja. Uvek racionalan i efikasan u svom radu tri godine kasnije postao je pomoćnik sekretara socijalnih projekata u Ministarstvu socijalnog razvoja Argentine.

Istovrmeno, međutim, Horhe Kapitanić je bio osnivač i vlasnik konsultantske firme "Jedinica SRL" i Investicionog fonda "Fondargo".

HORHE Kapitanić je imao 45 godina kada je 2001. proglašen za ministra za infrastrukturu. Istovremeno Kapitanić je radio kao sekretar u kabinetu političara Dominga Kavala, koji ga je unajmio da rukovodi likvidacijom jedne velike argentinske banke. Horhe je takođe bio angažovan kao finansijski savetnik za provinciju Formosa. Dok je obavljao ove poslove, prema kasnijim optužbama opozicije Kapitanić je naplaćivao previsoke provizije. U krivičnoj prijavi iz 2002. godini, Henos Hose Maza, bivši guverner pokrajine Formosa, tereti ga da je kao računovođa vodio nelegalne poslove u ovoj provinciji.

Ove optužbe Horhe Kapitanić je doživljavao kao deo političke borbe opozicije protiv njega, jer je u oktobru 2001. godine imenovan za senatora provincije Čako, a već početkom januara 2002. postao je za šefa kabineta predsednika Eduarda Duhalde. Pritisnut optužbama Kapitanić se u maju povukao sa ove funkcije.

I dalje je Kapitanić bio provincijski senator sa velikim političkim ambicijama. Imao je podršku ministra ekonomije Akela Kikilofa, sa kojim je sarađivao u kompaniji "M unit" i podršku Nestora Kiršnera, predsednika Fronta za pobedu. Ušao je 2003. u trku za mesto guvernera pokrajine Čako, ali je poražen. Četiri godine kasnije Horhe Kapitanić uspeva na izborima i postaje prvi guverner srpskog porekla u čitavoj Argenitini i Južnoj Americi. Odmah je svoju suprugu Sandu Mendoza Kapitanić imenovao za ministarku zdravlja.

OD TADA je Horhe Kapitanić bio neprestano pod pritiskom opozicije, pre svega, radikala, koji su ga optuživali za korupciju, za malodušnost u borbi protiv narko-kartela, za manipulacije sa građevinskim tenderima za izgradnju kapitalnih objekata. Kada je Kapitanić u novembru 2013. godine napustio mesto guvernera, Kristina Kiršner, predsednica Argentine ga je imenovala za šefa Kabineta ministara.

Horhe Kapitanić je kao političar i predstavnik elite argentinskih bogataša bio neprestano meta napada, kako unutrašnje opozicije, tako i stranih ambasadora. Diplomate iz SAD i Nemačke su ga napadale da je "sramota za Vladu Argentine", a on im je odgovarao da "Argentinu ne mogu da pokore". Kapitanić je obe bitke izgubio i odstupio sa funkcije šefa Kabineta ministara Argentine u februaru 2015. godine.

Već sutradan Horhe Kapitanić je objavio da želi da se kandiduje za gradonačelnika Resistencija, ali je umesto gradskog lidera ponovo postao guverner pokrajine Čako.

Devedesetih u pokrajini Čako bilo je nekoliko hiljada Srba u Moćagaju, Rezistenciji, Montenegrinu, Korijentesu i Sancpenji. Crkva Sveti Nikola u Moćagaju okupljala je oko 350 vernika. Ugledni Srbi bili su Huan Radonjić, poznati argentinski političar (njegova ćerka Vanesa Radonjić bila je argentinska kraljica lepote), zatim Huan Vučetić, kriminalistički inspektor, Mile Kovačević, vlasnik velike farme ovaca.

GUVERNER Kapitanić je u više navrata posećivao srpsku parohiju i jednom prilikom se susreo sa mitropolitom Amfilohijem, administratorom SPC za Južnu Ameriku. Bio je i u poseti zavičaju svojih roditelja, selu Banjani u Crnoj Gori. Posetio je Velimlje i Cuce, odakle su njegove dede Đuro i Mate.

Iako je guverner jedne od najvećih argentinskih provincija Čako, ovaj Srbin je i dalje izložen napadima i optužbama, kako svojih bivših saradnika tako i opozicije i dela medija. Horhe je navodno organizovao "specijalne penzije" za svoje roditelje, koje je lažno registrovao kako bi izbegli da plate 30.000 pesosa za lečenja i time su počinili dela falsifikovanja i prevare.

Kada je Horhe Kapitanić slavio rođendan mlađe ćerke, optužen je za rasipništvo, jer je navodno, potrošio 300.000 pezosa. Pritisnuta svim tim aferama njegova supruga Sandra se razvela. Sve to nije slomilo guvernera Horhea Kapitanića. Popularan je u narodu pokrajine Čako po nadimku Kongui.

Provincija Čako u Argentini nagradila je tri puta svog guvernera Horhea Kapitanića za njegov politički i komercijalni rad. Godine 1997. Kapitanić je dobio Godišnju nagradu Privredne komore argentinskih banaka, zatim Nagradu za efikasnost u socijalne potrošnje i 2008. godine je osvojio nagradu Konek, u znak priznanja za njegovu uspešnu političku karijeru kao senator i prvi čovek provincije Čako.


LA MONTENEGRINA

U SRPSKU koloniju, koja se nalazi na severu Argentine, doseljenici našeg porekla počeli su da stižu 1904. godine. Drugi talas naseljavanja bio je 1918, a poslednji 1945.godine. U drugoj polovini prošlog veka bilo ih je oko tri hiljade, pristiglih uglavnom iz Crne Gore. Pretežno su se bavili poljoprivredom i stočarstvom. Osnovali su dom "Durmitor" i Crkvu Sveti Nikola. Znamenite ličnosti su Mitar Mićunović, Lazar Kosanović, Mitar Milović i Eduardo Vuletić.