Srbe što dalje - u Srbiju

Predrag Pejčić

05. 05. 2014. u 18:30

Србе што даље - у Србију
U udarnom terminu, u 19.30, 3. maja, preko HTV se obratio predsednik Republike Hrvatske, Franjo Tuđman, koji je u “dužem saopćenju”

U UDARNOM terminu, u 19.30, 3. maja, preko HTV se obratio predsednik Republike Hrvatske, Franjo Tuđman, koji je u “dužem saopćenju” rekao:

Hrvati i Hrvatice, dragi gledatelji,

Obraćam vam se zbog događaja koji su se zbili ovih dana, a i radi onih koji su pred nama. Gospoda srpski teroristi tokom prošlih mjeseci poduzimali su razne terorističke napadaje na putnike, pljačkali su i ubijali nedužne ljude, te odlučili smo stati na kraj takovu terorizmu.

Jučer, hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su prometnice i čitavu zapadnu Slavoniju. Ostvarivši potpuno iznenađenje, hrvatske snage postigle su veliku i brzu pobjedu uz minimalne gubitke, dok su protivnici imali velike.

Oslobođenje zapadne Slavonije od izvanrednog je značaja za našu suverenu Hrvatsku.

Ovom lakom pobjedom Hrvatska je dokazala pobunjenicima Srbima i međunarodnim čimbenicima da ima oružanu silu koja je kadra da osvoji sva pobunjena područja ukoliko se ne ostvari na miran način reintegracija, u suradnji sa međunarodnom zajednicom. Međutim, srpska pobuna protiv hrvatske slobode i države ne može da prođe. Mi ćemo nastaviti rat za one hrvatske zemlje na kojima živi hrvatski narod, a oni neka ne misle da mogu nekažnjeno da nastave rat radi stvaranja Velike Srbije. Ne samo hrvatski narod, i ostali čitav svijet osuđuje velikosrpske imperijaliste i mora se od njih ograditi.

Kao poglavar i hrvatski predsjednik pozivam hrvatske Srbe da onemoguće one koji ih zavode, da prihvate mirnu integraciju okupiranih područja u ustavno-pravni i demokratski sustav demokratske hrvatske države.

Hrvatska je pristala na najnoviji mandat mirovnih snaga koje će kontrolirati granice sa Srbijom i Bosnom. Ali, Hrvatska više neće trpjeti da Srbi iza plašta mirovnih snaga nastave sa oštećenjem hrvatskog područja i zločinačkim napadajima.

Mirna integracija nije samo u interesu hrvatskog naroda, već i hrvatskih Srba koji su voljni živjeti u hrvatskoj državi. Štoviše, ukazujem na potrebu da Srbija i Crna Gora učine međusobno pravno priznanje Hrvatske radi uspostavljanja mirnog poretka na prostorima bivše Jugoslavije.”

Vjesnik” od 3. maja objavio je komentar Maje Frojndlah, koja je zbog antiruskog pisanja već bila na meti ruske ambasade u Zagrebu. Frojndlahova otvoreno poziva na iseljenje Srba sa zauzetih područja, odnosno RSK. Ona svoje čisto etničko čišćenje Srba ponovo dovodi u vezu sa Rusima, kritikujući Moskvu, koja se zalaže za mirne razgovore, prekid vatre, kao i da se vojne snage vrate na polazne položaje. Ona se pita gde su ti “polazni položaji” i završava:

NEMOĆ UNPROFORA U NOĆI između 3. i 4. maja predstavnik Unprofora u Zagrebu saopštio je da su hrvatske vojne snage upale i u sektor “Jug” severno od Gospića. Tenkove je pratila kolona od 800 vojnika, zauzevši zonu razdvajanja kod mesta Čanak. Predstavnik Unprofora je izjavio: “Pokušavamo da ubedimo Hrvate, koji su zauzeli devet osmatračnica UN, da napuste tu teritoriju. Ujedno pokušavamo i Srbe da ubedimo da se uzdrže od reagovanja”!

Dosta, vajkanja! Treba se vratiti na početne položaje, a to znači da se Srbi moraju vratiti daleko, daleko - u Srbiju!”

Svetske agencije i dalje, 4. maja, prenose reagovanja u vezi sa hrvatskom ofanzivom, ali više preovlađuju vesti o “terorističkom aktu koji su preduzeli Srbi raketiranjem grada Zagreba”.

Samo novinar pariskog “Kotidijena” pita zašto svet ćuti o patnjama srpskog stanovništva koje trpi zbog hrvatske vojske koja je zauzela, Pakrac, Okučane i Jasenovac:

Da li je potrebno podsetiti da su baš u tom koncentracionom logoru Jasenovac na stotine hiljada Srba iz Krajine mučili i masakrirali tokom Drugog svetskog rata hrvatski nacionalisti - fašisti, zlokobne ustaše Anta Pavelića.”

Kada je lord Oven pozvao u Ženevu krajiške Srbe i predstavnike Hrvatske na razgovore o miru, krajiška delegacija je odbila poziv, uslovljavajući da se obustave vatrena dejstva hrvatske vojske:

Posle svega što nam se desilo, u situaciji kada je stanje u zapadnoj Slavoniji izuzetno teško, a sudbina tamošnjeg stanovništva neizvesna, ne možemo prihvatiti da se vode pregovori sa Hrvatskom, bez obzira na to što cenimo inicijativu kopredsednika mećunarodne zajednice”.

Piter Galbrajt, američki ambasador u Zagrebu, u pismu Kninu, optužuje Srbe za raketni napad:

Nekoliko raketa koje su ispalile vlasti krajiških Srba eksplodirale su u blizini američkog poslanstva u središtu Zagreba i aerodroma Pleso, na kome se nalazi američka vojna lekarska jedinica, koja radi s Unproforom. Ukoliko opet budete gađali zvanične američke objekte ili naudite američkom osoblju, doći će do ozbiljnih posledica za vašu stranu i za sve one koji su odgovorni za takve napade. Treba da znate da su u prošlosti američki predsednici smatrali napade na američke vojnike i osoblje kao napade na same SAD, a na njih SAD mogu odgovoriti činom samoodbrane u skladu sa članom 51 Povelje UN!”

Hrvatska vlada je ponovo uputila apel Srbima da obustave svaki otpor, jer im sledi novi blickrig, a naoružanim Srbima u okolini Pakraca da predaju oružje. Ministar odbrane Šušak iznosi da u zapadnoj Slavoniji hrvatske snage broje oko 4.500 boraca, 20 tenkova, 50 topova i 20 oklopnih transportera. U ofanzivi protiv Srba učestvovalo je oko 7.500 vojnika i redarstvenika sa 30 tenkova, 45 topova, kao i 15 transportera. Gubici na hrvatskoj strani iznose 23 poginula, a 128 ranjenih, dok kod Srba, prema Šušku, ima do 450 ubijenih i preko hiljadu ranjenih.

U ovom izveštaju na TV, ministar odbrane Šušak ne navodi učešće avijacije, kao i da su od sedam “migova” oborena dva aviona tipa “mig - 21” i nekoliko helikoptera.


(Nastaviće se)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije