Od Granića med i mleko

Predrag Pejčić

02. 05. 2014. u 18:11

Од Гранића мед и млеко
Pošto su i svetske agencije donele vest o ratnom sukobu, nemački ministar inostranih poslova Klaus Kinkel savetovao je Tuđmanu - s obzirom na njegovu najavljenu posetu Nemačkoj - da odmah obustavi dejstva

AGENCIJA Rojters je odmah po početku akcije „Bljesak“ javila da je Hrvatska preduzela napad ničim izazvana, kao i da će situacija biti teška. Pošto su i svetske agencije donele vest o ratnom sukobu, nemački ministar inostranih poslova Klaus Kinkel savetovao je Tuđmanu - s obzirom na njegovu najavljenu posetu Nemačkoj - da odmah obustavi dejstva, jer će inače biti odgovoran za buduće stanje i za mir u regionu.

Moskva je reagovala šturo, dok je londonski Bi-Bi-Si ocenio da situacija može biti još gora. Rimski mediji su smatrali da je ova ofanziva uvod u borbe širih razmera, a pošto je Tuđman uoči akcije primio američkog izaslanika u Zagrebu Galbrajta, da je o svemu tome i Vašington bio obavešten.

Neposredno posle Karadžićeve izjave o zajedničkoj borbi, srpske položaje napala je i muslimanska vojska Armije BiH pod kontrolom Sarajeva.

Istog dana, 1. maja, u centralnom dnevniku Hrvatske TV gosti u studiju bili su brigadir (general-major) Ivan Tolj, načelnik Političke uprave Ministarstva odbrane, kao i Vlatko Lacković, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova.

Ocenjujući veoma uspešnim prva dejstva u vojnoj operaciji „Bljesak“, Tolj je rekao:

U ovom trenutku je najvažnije da se ograničena policijska akcija uspješno odvija. Srbi na okupiranim područjima upozoreni su u poslednje vrijeme i u nekoliko navrata na moguće posljedice izazvanih incidenata, koji su za posljedicu imali već poznate stvari i koje nijedna država ne bi mogla više tolerirati. Hrvatska je zajedno sa međunarodnom zajednicom pokušavala da to bezuspješno riješi. S toga je jutros u 5 sati počela akciju redarstvenih snaga Republike Hrvatske s ograničenim ciljem da se spriječe teroristički napadi na cestu Zagreb - Lipovac, između Novske i Nove Gradiške. To je akcija, naglašavam, ograničenog opsjega i lokalnog karaktera“.

U istom tonu Tolj je nastavio:

Naše su snage u kasnijim poslijepodnevnim satima izvršile uspješan prodor u pravcu Gradiške i Novske, prema Okučanima. Pokušaj motomehaniziranih postrojbi iz Bosanske Gradiške uspješno je spriječen. Dobili smo informacije da je u Okučanima i okolici zavladala panika, te da se vrši evakuacija pučanstva i da je došlo do sukoba između civilnih i vojnih vlasti. U nemogućnosti da se suprotstavi hrvatskim snagama, neprijatelj je djelovao po civilnim gradovima na slobodnoj teritoriji hrvatske države“.

Brigadir Tolj je potom podsetio:

Hrvatska vlast je i ovom prilikom pozvala sve naoružane građane srpske nacionalnosti s predjela okupiranih područja da polože oružje i da se ne suprotstavljaju legitimnim vlastima i Ministarstvu unutrašnjih djela Republike Hrvatske, kako bi se obezbjedio normalan i miran život. Svima njima se garantiraju građanska i manjinska prava prema Ustavu Republike Hrvatske. Kolovođama, zavisno od situacije, bit će date abolicije“!

U toku 1. maja sve vreme zasedala je i hrvatska vlada, koja je izdala saopštenje „o akciji redarstvenih snaga uz pomoć teritorijalnih postrojbi hrvatske vojske“. Vlada ističe da je preduzeta akcija kako bi se uspostavio mir na delu auto-puta između Novske i Nove Gradiške. Srpske vlasti se osuđuju da ne poštuju dogovor o otvaranju auto-puta - koje su blokirale patrole RSK.

APEL JUGOSLAVIJI KADA je Slobodan Jarčević, savetnik predsednika Martića, izjavio da Hrvatska vodi totalan rat, a ne navodnu policijsku akciju, bezuspešno je pozvao SR Jugoslaviju u pomoć: „Jednaki smo u ovoj zemlji sa onima koji žive u Jugoslaviji“!

U saopštenju se navodi:

Hrvatska vlada još jednom poziva Srbe sa okupiranih područja da prihvate mirnu reintegraciju u sustav Republike Hrvatske. Hrvatska svima jamči, na osnovu ustavnih načela, sigurnost i miran život! U tom smislu slijedi i miran život i primjena Zakona o aboliciji. Vlada poziva sve naoružane građane sa okupiranih područja da se ne suprotstavljaju legitimnoj akciji Ministarstva unutrašnjih djela te da iskoriste sve mogućnosti koje im se pružaju za mirno uključivanje u siguran život“!

Mate Granić, ministar spoljnih poslova Hrvatske, upravo je 1. maja priredio prijem za strane ambasadore. On je izneo da Srbi nastavljaju sa novim terorističkim akcijama i da ne poštuju dogovor o otvaranju auto-puta između Pakraca i Nove Gradiške. Na ovom prijemu, kome su se odazvali svi akreditovani „veleposlanici“, Granić je dodao:

Unatoč najnovijim terorističkim napadima Srba sa okupiranih područja, od kojih je jutrošnji najnoviji na delu ceste između Pakraca i Gradiške, Hrvatska ni na koji način ne odustaje od planirane mirne integracije Srba u miran život Republike Hrvatske. Hrvatska se čvrsto drži sporazuma o ekonomskoj suradnji i sporazuma o prekidu vatre“!

Hrvatska TV u dnevniku najavljuje kako su srpske terorističke snage svojom artiljerijom napale Sisak, Karlovac, Gradišku i druge gradove. Prikazuju se na brzu ruku montirane sekvence i zapaljene usamljene šupe, te se zaključuje da je hrvatska vlada u svim gradovima naredila opštu uzbunu. Po izveštajima HTV prve rakete snage RSK pale su na Sisak i na njegovu industrijsku zonu.

Ubrzo sledi izveštaj reportera HTV koji govori o napadu šest „terorističkih raketa Srba“, kao i da je hrvatska vojska posle borbi ušla u Jasenovac.

Mnogi pučani Hrvati koji su prije četiri godine napustili rodni dom, ponovo su ovdje. U samom gradu primjetili smo srušenu katoličku crkvu. Četnički bunkeri u blizini spomen-područja su minirani, ali su četnici pobjegli. Dok ovo javljamo snažna topnička vatra odjekuje ovim prostorom. Ovog puta povlačenja neće biti“ - javlja reporter 1. maja u 19.35.

Premda je reporter govorio užurbanim glasom, nije prikazana navodno srušena katolička crkva. Spomenik u Jasenovcu snimljen je iz daljine. Nigde dima od bombi, zapaljenih kuća, čak ni hrvatskih redarstvenika.

(Nastaviće se)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije