“Ivkova slava” generala

Sava Vukojev

četvrtak, 17. 04. 2014. u 18:34

“Ивкова слава” генерала
Stane Potočar i vojni vrh slavili do zore uz jasno Titovo upozorenje. Dolores Ibaruri zapamtila ranjavanje Veljka Vlahovića

LEGENDARNA Dolores Ibaruri-La Pasionarija bila je često gošća kod Josipa Broza Tita. Imao sam čast da sa njom putujem avionom iz Beograda za Brione. Pričala je kako visoko ceni Tita, govorila je lepo o jugoslovenskim dobrovoljcima u Španiji, posebno o Crnogorcima, Veljku Vlahoviću, i ispričala kako se seća njegovog ranjavanja u ratu.

Dolores je uvek bila obučena u crno kao kaluđerica. Valjda je žalila što španska revolucija nije uspela.

Radeći mnogo kasnije u Moskvi, u hotelu “Sojuz”, upoznao sam se sa Špancem Ferdinandom. Brzo smo se sprijateljili, ali i razišli, jer mi je rekao da ne ceni i ne uvažava Dolores. A ona je bila i ostala simbol narodne borbe i otpora u Španiji.

Predsednik Meksika, Lopez Mateos, priredio je ručak za Tita i suprugu. U delegaciji su bili još i Krste Crvenkovski, Mika Tripalo i Leo Mates. U prelepoj vili u Akapulku, servirana je dinja sa rakovima na ledu, uz baterijske lampe zelene, žute i crvene boje. Tito je šapnuo Peri Pirkeru:

- Pero, Boga mu poljubim, ovo mi liči na beogradski semafor.

- Meni se čini da semafor ne radi, jer je stalno upaljena crvena boja - odgovori mu Pirker, poznati šaljivdžija.

Kad je došlo do uzvratne posete Lopeza Mateosa Beogradu, Jovanka je zamolila da se napravi ogromna čokoladna korpa sa drškom, punjena mešanim sladoledom. Naravno, meni je poverena kreacija te poslastice-skulpture. Pozvala je mene i ekipu kuvara i kazala:

- Predsednik Meksika je Tita i mene dočekao na najvišem mogućem nivou. Priredio je predivnu noćnu plovidbu brodom. Savo, kada napravite prvi probni primerak, donesite mi da ga vidim. Bila je zadovoljna. Predsednik Meksika se oduševio korpom od čokolade, a posebno ružama od marcipana, pa su ljudi iz protokola Mateosa, sve to fotografisali za uspomenu.

General Stane Potočar, sa ostalim vojnim vrhom, je u prelepoj vili u Kuparima priredio večeru sa raskošnom trpezom za maršala Tita.

Potočar je bio gurman. Za večerom je mnogo i halapljivo jeo, a Titu često sipao vino iz balona.

- Znaš ti, Stane, da ja nisam neki vinopija. Pijte vi, a ja odoh na spavanje. Ali sutra, da su mi trezni svi generali. Ko zna kada za njih može iznenada da iskrsne posao - kaza mu Broz.

Povukao se na spavanje, a generali su produžili “Ivkovu slavu” sa pečenim jagnjićima, prasićima, guskama, fazanima, sve do zore...

sutradan, Titov lekar mi reče:

- Daj mi, Savo, nešto za osveženje. Danas smo neplanirano imali mnogo posla.

Tito je bio esteta. Voleo je elegantne šešire, lepa odela, dobre cipele, kravate, leptir-mašne, smokinge...

CARSKI PRIJEM PAHLAVIJA REZA Pahlavi i njegova supruga Farah Diba priredili su Titu carski prijem. Ja sam bio uz Tita, pazeći šta mu se servira. Ne zbog toga što se u nešto sumnjalo, nego zato što su se servirala nama nepoznata jela, koja sam ja prvi probao. Večera je služena bez pribora. Sve se jelo prstima. A, po carskom protokolu, svakome ko je naručio piće, donosili su celu flašu.

Pred svaki prijem, osoblje je vodilo računa da šef države lepo izgleda. On je to sve lično kontrolisao. Sećam se da je jednom odbio da obuče košulju koja nije bila po njegovoj volji ispeglana. Drugi put, oblačeći svoj smoking, primetio je da jedno dugme nije dovoljno pričvršćeno. Zamolio je sobaricu Margitu da prišije to dugme. Pošto se žurio, nije skidao smoking, nego ga je Margita pričvršćivala na njemu.

Reče mu tada u šali:

- Druže predsedniče, stavite malo konca u usta da vas ne ureknu dok na vama prišivam dugme, takav je običaj.

- Mene niko nikada ne može ureći - reče Tito, koji nije bio sujeveran.

Brozovi su se pripremali za banket povodom posete Žiskara d’Estena. Dugo su doterivali i šminkali Jovanku. Kad je najzad ustala od toaletnog stola, Tito je već bio doteran kao za izlog. Ali, Jovanka je primetila da mu kravata stoji malo krivo i prišla da mu je namesti.

Sutradan je u novinama karikaturista Klas objavio karikaturu na kojoj Jovanka sa onom njenom velikom punđom doteruje Tita. Broz se nasmejao gledajući novine i konstatovao:

- Lepa karikatura. Neka narod vidi, da i mene sluša moja žena!

Iranski šah Reza Pahlavi je u to vreme važio za personu, maltene, odmah posle Alaha, zbog čega su se svi ponizno ponašali prema njemu. Ali taj isti autokrata je toliko poštovao Tita, da se pred njim ponašao kao učenik pred učiteljem.

Rezi Pahlaviju i njegovoj supruzi priređena je carska večera u “Belom dvoru” prilikom njihovog gostovanja kod Tita i Jovanke. Cela sala bila je dekorisana svežim orhidejama, specijalno donetim sa Tajlanda za ovu priliku. Sve je bilo u ružičastoj boji, kao i toalete dveju dama. Tu je bio i jedan zanimljiv detalj: kao dekor od svežih orhideja napravljeni su inicijali šaha Reze Pahlavija. Naravno, ideja je bila moja, a carski par je bio oduševljen.

Posude iz kojih su posluživani bile su specijalno ručno izrađene i pozlaćene za carsku večeru. Na stolu je trijumfovao “parfe” od guščije džigerice, “turban” od škampa, kao i desert “krokanbuš“ u obliku carske krune.

Sutradan je iranski suveren išao da obiđe Kalemegdan. Tito se oduševljavao Kalemegdanom, pa je tamo vodio sve careve i kraljeve koji su mu dolazili u Beograd. Reza se divio posmatrajući spajanje dve velike reke. Onda mu je Tito predložio da se provozaju Ušćem, brodom, na kojem mu je priređena čajanka uz bogat program.

Druga destinacija na koju je Tito često odlazio i vodio delegacije je Petrovaradinska tvrđava. Na novosadskoj tvrđavi Reza Pahlavi je dao intervju mnogim domaćim i stranim novinarima. Rekao je da je oduševljen Beogradom, Novim Sadom, prirodnim lepotama Jugoslavije i njenom starinom. Posebno je bio zadivljen što se svuda kod nas prepliću različite kulture i običaji, što mnogo nacija naseljava ovaj prostor.

Naravno, sve to mu je ispričao njegov domaćin, Josip Broz.


(Nastaviće se)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije