Vreme gladi i pobuna

Bojan Drašković

23. 07. 2013. u 17:39

Gladne godine dovode do prvih pobuna protiv Njegoša i njegove vlade. Na Grahovu Turci ubili devetoricu mladih Petrovića

GODINA 1836. može se slobodno nazvati najtežom godinom Njegoševog života, a svakako će ostati zapamćena po neverovatnoj gladi koja je ikada zadesila Crnu Goru i njeno stanovništvo, po grahovskoj pogibiji i kulminaciji intriga protiv Njegoša na ruskom dvoru.

Glad u Crnoj Gori dovodi do prvih pobuna protiv Njegoša i njegove vlade. Pobune se, međutim, nisu desile u krajevima koji su najteže pogođeni nestašicom, u sušnim i neplodnim selima Katunske nahije, nego tamo gde su se najmanje osetile posledice gladne i nerodne godine, u Riječkoj i Crmničkoj nahiji. Gladne godine, pojačane oskudicom i buntovnim raspoloženjem, bile su začinjene grahovskom pogibijom, gde je 6. avgusta 1836. godine poginulo devet Njegoševih bliskih rođaka.

Pošto je grahovski knez Jakov Daković odbio da plaća harač Turcima i sasvim se odmetnuo od novog hercegovačkog vezira Ali-paše Rizvanbegovića, priklonivši se Cetinju i državi koja se stvarala, Ali-paša je rešio da s velikom vojskom udari na Grahovo i primora Jakova na pokornost.

Kada je glas o turskom napadu došao do Katunske nahije i Cetinja, neformalno se skupila grupa od tristotinak crnogorskih mladića, željnih dokazivanja, bez mnogo razmišljanja upute se put Grahova, u pomoć knezu Jakovu, dok se ostala crnogorska vojska ne spremi. Ovu grupu su vodili vladičin brat Joko Tomov Petrović i njegov sinovac Stevan Stankov Petrović. Među njima, prema kazivanju Trifuna Đukića, našao se i šesnaestogodišnji Mirko Petrović, otac budućeg crnogorskog kralja Nikole, i odvažni Njegošev naslednik desetogodišnji Danilo Petrović!

Opijeni tradicijom i neiskusni u ratovanju, čim su došli na Grahovo, oni nevešto i naivno zametnu boj sa Turcima koji su se povlačili. Konjičko krilo, koje je predvodio iskusni Smail-aga Čengić snažnim udarom prosto je samleo isturen odred gde su se nalazili Petrovići. Tom prilikom je poginulo 32 Crnogoraca i 10 Grahovljana, među kojima i devet Petrovića, dok je sa turske strane bilo pedesetak mrtvih i ranjenih vojnika.

Borba je nastavljena u pravcu kule Dakovića, koju je junački branio knez Jakov sa preostalom družinom. Kada je video da će Turci nadvladati on se povukao ka obližnjoj pećini, zajedno sa svojim zetom Dragom Petrovićem. Na glas o dolasku vladičine vojske, Ali-paša Rizvanbegović se povukao, sa odsečenim glavama vladičinih bliskih rođaka, koje su ukrasile zidine trebinjskog grada.

Pogibija bratstvenika na Grahovu delovala je kao grom iz vedrog neba na mladog vladiku, koji će želeti da se osveti Smail-agi.

Skrhan grahovskom tragedijom i glađu, kao i narodnim nezadovoljstvom i intrigama koje su se oko njega plele na ruskom dvoru i na dvorovima stranih sila, u stanju krajnjeg očaja, Njegoš zajedno sa bratom Đorđijem kreće na put u Rusiju, u nadi da će naći neko rešenje za svoju zemlju i svoj narod.

Dok živi u Beču, pokušavajući da otputuje u Pariz, vladika uspeva da se dogovori oko cene za manastir Pod Maine, 17. februara 1837. na 17.000 foriniti, našta Liliberg pristaje.

Cilj Austrije bio je da zauzme manastire, da ih poruši i na njihovom mestu sazida karaule, koje će utvrditi granicu prema Crnoj Gori. Pokušaj da se manastiri zauzmu silom bili bi plaćeni nepotrebnim krvoprolićem a ovako, pokušajem kupovine, imali bi veliku političku i ekonomsku korist po Crnu Goru, čija bi granica bila priznata od strane jedne velike sile, dok bi se dobijena novčana sredstva mogla upotrebiti za izgradnju države.

Znajući dobro da se njegova politička sudbina nalazi u rukama dve velike sile, Njegoš zajedno s Đorđijem Savovim odlučuje da proda manastir Austriji, s tim da se pare deponuju u Petrogradsku banku, ruskoj državi na uvid, te da se mogu koristiti samo u slučaju gladi u Crnoj Gori, za nabavku žita. Ova prodaja manastira bila je, dakle, ugovorena pre nego što su o tome obavestili crnogorski Senat i crnogorske glavare, bez čijeg pristanka se prodaja nije mogla obaviti.

OSVETA VOJVODE MIRKA PRAVA osveta za grahovsku pogibiju dogodiće se tek 22 godine kasnije, 1858. godine, kada je veliki vojvoda Mirko Petrović, na istom mestu, uspeo da dobije jednu od najvećih i najznačajnijih pobeda u crnogorskoj istoriji, gde je posečeno više od 7.000 turskih glava. Posle te pobede, odlukom velikih sila Grahovo je definitivno ušlo u sastav Crne Gore.

Njegoš iz Beča kreće put ruske prestonice 19. februara 1837. godine, u tri sata po podne, kako nas izveštava Liliberg. Na putu za Petrograd, gde je trebalo da ga prime sam car i najviši državni zvaničnici, Njegoš je po naređenju ruske vlade morao biti smešten u Pskovu, dok se istraga protiv njega ne okonča.

Dok se Njegoš nalazio u Pskovu, u nekoj vrsti zlatnog kaveza, dotle je u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova vođena opsežna istraga protiv njega, koju je podigao njegov politički protivnik i smrtni neprijatelj Ivan Ivanović-Vukotić. Optužba je išla preko carskog državnog sekretara Kostantina Kostantinoviča Rodofinikina, istog onog koji je 1809. godine morao da beži od Karađorđa u Zemun.

Jeremiji Gagiću naloženo je iz Ministarstva da ode na Cetinje i povede opsežnu i preciznu istragu na osnovu navoda optužnice. Odmah po njegovom dolasku na Cetinje 17/29. marta imao je dug i značajan sastanak sa crnogorskim senatorima i drugim glavarima, koji kao da su ga očekivali. Na ovom sastanku Gagić sastavlja sledeća pitanja:

1. Jesu li u miru sa pograničnim turskim vlastima i uvažavaju li pogranične austrijske vlasti?

2. Postoji li među njima unutrašnji mir i poredak?

3. Jesu li pokorni svome duhovnom pastiru?

4. Stara li se vladika sa svoje strane da blagočestijem i pravedljivošću zadobije njihovo poverenje, a naredbama sačuva strogi unutrašnji poredak i mirne odnose sa susjedima?

Većina glavara potvrđivala je, s neverovatnom preciznošću, iste one argumente koje je Njegoš uputio ruskom caru 24. decembra/4. januara 1836/1837.

(Nastaviće se)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

vuk-maniti

23.07.2013. 19:14

Da bi se ovaj period mogao shvatiti, vazno je definisati: 1) Sto je Crna Gore=zasto se tako zove dio teritorije bivse drzave Zete? 2)Kada je i kojim motivom(povodom) ta teritorija je dobila to ime? 3)Koja teritorija i koja vlast je bila u tom novoimenovanom prostoru? 4)VLADIKE nijesu bile svetovna vlast i ne mogubiti po definiciji DINASTIJA? 5)Zasto se i u ovom tekstu navodi razlicit odnos ljudi iz Rijecke i Crmnicke nahije prema Petru-2 tako i prema svim Petrovicima-Njegos u svim vremenima

vuk-maniti

23.07.2013. 19:29

Drzava Zeta i formalno nestaje posle ultimatima turskog sultana sinovima Ivana Crnojevica: Djuradju i Stevanu, da se poturce ili da nestanu sa prostora Zete !? Djuradj ozenjen venecijankom bjezi za Veneziju kod tasta Antonio Enriko i prihvata katolicizam dobivsi ime Djerdj ?! Stevan ostavlja sina Jovana (na putu ka Stambolu) Kucima a sultan ga imenuje Skender-Begom. Vlast na sopstvenim posjedima uzimaju plemici posjednici, medju kojima se isticao Vojvoda Vuk Vojinovic, dosljak iz Vucitrna,...

vuk-maniti

23.07.2013. 19:44

Djuradj u Veneciji ima porodicne probleme i iz Venecije bjezi kod Brata Skender-Bega za Stambol. Od tog vremena ga prati ime Djerdj-Kastriot ?! Posto je na zapadnoj obali Skadarskog jezera Vojvoda Vuk Vojinovic na svojim posjedima koji nose ime Lubotin (po vrhu Sharplanine u posjedu Vojinovica) uveo granice i nije priznavao niciju tudju vlast, sultan salje Skender-Bega za nadleznog u Skadarskom sandzaku a ovaj vodi svog brata Djerdja-Kastriota kao poglavicu Arbanasa=katolika da zajedno udare na

vuk-maniti

23.07.2013. 20:38

Spahija na turskom znaci SVOJ GOSPODAR NA SVOJOJ ZEMLJI ! Mnogi nijesu zeljeli prihvatiti tu cinjenicu ?! Ali "Spahiluk" su nastavili braniti potomci Vojvode Vuka-Vuja koji su uz prezime po feudalnom pravu dodali ime teritorije i tako postali Ljubotina. Vojvoda Vuk-Vujo gine 1523 kod Skadra a nasledjuju ga direktni potomci Marko' sin poginulog Vukovog sina Novaka. Marka nasledjuje sin Raic a Raicev sin Vujo-Raicev dobija od sultana 1592. FERMAN kojim mu zvanicno priznaje drzavu kojom Vujo-Raicev

vuk-maniti

23.07.2013. 20:59

Vujo-Raicev, kao knez ili spahija upravlja Crnom Gorom od 1592 do 1625. U istoriji postoje tragovi njegovih pregovora sa: hriscanskim vladarima medju kojima i sa Ugarskim Knezom Betlenom 1619.god. Znacajne su njegove porodicne veze sa Kuchkim Vojvodom Lale (Kuci izgovaraju Ljalje)=Drekalovic!? Vuja nasledjuje sin Mirceta koji gine (1625-1635). Mircetinu vlast preuzima Vujov sin Jovan koji uvodi Crnu Goru kao saveznika Venecije u Kandijski rat u kojem gine 1648.g. Martin1648 do 1669 gine na Kand

vuk-maniti

23.07.2013. 21:25

Poginulog kneza i spahiju Martina Ljubotinu 1669. godine naslijedjuje njegov sin Vojvoda Drago (1669-1695) koji je kao Venecijanski saveznik uveo Crnu Goru u novi rat sa Turcima. Iz tog rata se trebaju izdvojiti Boj na(Herceg) Novome 1687. i na Cetinju 1692. Posle Dragove smrti 1695. nasledjuje ga sin Nikola-Dragov kojem se gubi trag, ali se pouzdano zna da je imao sina Sima od koga je nastao Scepan-Simov u istoriji poznatiji kao SCEPAN-MALI ili kako'ga pisac nazva' "LAZNI CAR SCEPAM MALI"???

junackopleme

23.07.2013. 23:36

@vuk-maniti - Iako je sam govorio nekome da je iz Trebinja, nekom da je iz Bosne, nekom da je Raicevic...Scepan mali je Stefan Jovanov Bolevic. Preneo sjediste sa Cetinja u Njeguse, u kucu gubernatora Joka Stanova Radonjica i ziveo kod njega. Izgovarao je cesto neke nepoznate reci koje ni danas nisu razumljive:"Rud danija Tanija" ili "Pane Irudania"...

vuk-maniti

23.07.2013. 22:29

Zahvaljujem se urednistvu NOVOSTI na ustupljenom prostoru za komentar !!! Dio komentara zasto smo u imenu mi CRNI=NEGRO a nasi komsije ALBUS=SVIJETLI ili BIJELI, ja sam vec objavio u jednom broju "POGLEDI" krajem 90-ih godina i ne ljutim se za taj neobjavljeni komentar !!! :-)))

junackopleme

23.07.2013. 23:52

Scepan Mali, na eminentno sekularistickoj platformi (crkva odvojena od drzave, a mitropoliti "zamoljeni" da se bave crkvenim, a ne drzavnim poslovima) za samo 7 godina ucinio vise na sredjivanju stanja u zemlji nego svi mitropoliti pre i posle njega, iako nisu manje od njega bili skloni "cvrstoj ruci". U Scepanovo vreme crnogorska skupstina sastala se cak 25 puta, dok u vreme potonjeg mitropolita "na vlasti" ( Petra II ) za tri puta duzi period nije sazvana nijednom.

vuk-maniti

24.07.2013. 09:33

Da bih suzio prostor neistinitim legendama, nijesam zelio ali moram precizirari?! Scepam-Mali je Scepan-Simov Vujovic sa Komarna!!! Njegov djed Nikola-Dragov Vujovic (radi se sve o Vujovicima i Ljubotinama iz Peroja na Istri) je sa Vojvodom Vukom Vujovicem posao u rat na stranu Austrije! U bitci kod Nisa 1736 g. Vojvoda Vuko je smrtno ranjen. Na pitanje austrijskog vojskovodje dali za tog covjeka moze nesto da uradi, receno mu je da on i njegov brat imaju pet sinova i zive veoma tesko. Austrijan

vuk-maniti

24.07.2013. 09:45

Austrijski vojskovodja je te-1739.g. obecao da ce uzeti jednog od njegovih sinova i skolovati ga!!! Po zavrsetku rata ovaj vojskovodja je poslao na Komarno pod Straocom(u kuci najblizoj crkvi), 2. svoja covjeka da ispuni obecanje! Iz'kraj ognjista gdje su bila okupljena djeca i unucad junaka "njegove" vojske odabrao je nekoliko njih a medju njima i Scepana-Simovog ciji djed Nikola-Dragov je poginuo u tom ratu!? Protekle su decenije a nevolja rodnog kraja je pozvala Scepana da spasava Crnu Goru

junackopleme

24.07.2013. 10:50

@vuk-maniti - Uz najvece postovanje za ove junake moram reci da Scepan Simov NIJE Scepan Mali. Scepan Mali je zivio u nasoj kuci i bio je cak dio sire familije (jedna nasa odiva je bila u njihovoj kuci). Boljevici.

vuk-maniti

24.07.2013. 10:01

Prva istrazivanja na sve ove teme je napravio oficir Kraljevine Jugoslavije Niko St. Vujovic. Sa puno nepovjerenja sam u pocetku citao njegovu knjigu "GNIJEZDO SLOBODE" ?! Tek kasnije kada sam bio u mogucnosti da pristupim knigama istorije iz zapadnih zemalja, shvatio sam da je ovaj moj rodjak bez velikog znanja metodike istrazivanja napisao SUSTINSKU ISTINU ! O vrijednosti djela "Gnijezdo slobode" posebno treba naglasiti da ga je pisao oficir kod Kralja koji je genetski bio 50% Petrovic Njegos

junackopleme

24.07.2013. 10:54

@vuk-maniti - Pa i mi smo 50% Petrovic, jer je guvernadur Vukolaj Radonjic bio ozenjen Stanom Vukovom Petrovic. Pa sta? Cim je taj oficir bio kod "kralja", ostalih 50% njegovog pisanja sigurno je naruceno, naopako i jedno drugim zamenjeno, kao sto je cela crnogorska istoriografija dvorskih istorioprepravljaca.

vuk-maniti

24.07.2013. 12:33

Besmisleno mi je ulaziti u polemike ovakvog tipa !? Pokusavam objasniti da je svjetovna vlast u nezavisnoj Crnoj Gori postojala i prije Knjaza Danila i navodim sve logicne i pisane dokaze !!! Navodni "Guvernaduri" su mozda bili podanici Austrije ili ... ali sa zvanicnom Crnom Gorom su mozda imali trgovinske kontakte ?! Poluinformacije i podmetnute neistine o Scepanu Malom nijesu od juce i bile su "ojacane" prokletstvima u koja se vjerovalo tada najaktuelnije vjestice !? U ujcevini u Brcelima Sce

vuk-maniti

24.07.2013. 12:47

Znaci, ne u Boljevicima nego u Brcelima (ujcevini) Scepan-Mali je pronalazio mir od svojih nemirnih zlotvora. Sahranjen je u manastiru Donji Brceli da bi mu grob veoma brzo bio po nalogu ... oskrnavljen !? Niko od Vujovoca sa Ljubotinja i Crmnice nema genetske veze sa Petrovicima Njegos a oficira Nika St.Vujovica u kontekstu Kralja Aleksandra Karadjordjevica sam pominjao da je pisao istinu o Petrovicima Njegos i pored cinjenice da mu je Kralj bio 50% Petrovic-Njegos! "izmisljenajunackakuco" !!!

junackopleme

24.07.2013. 17:10

@vuk-maniti - A zasto vices i vredjas? Za vitestvo guvernadurske ( a i pre toga vojvode, pop, serdari) kuce ima dokaza koliko ti dusa zeli. Svaka bitka pod njihovom komandom je zavrsena pobedom (za razliku od pesnika-vojskovodja koji sve izgubise sto se moglo izgubiti i prodalo sto se moglo prodati). Dokumenata (neprepravljenih i neunistenih) ima i u Arhivu Rusije, i u Dvorskom muzeju u Becu, i u Vatikanu i u Beogradu, i u Zadru...arhivi puni (uglavnom svuda gde nisu mogli da ih se docepaju Petrovici ).

junackopleme

24.07.2013. 17:21

@vuk-maniti - Pierre de Marche 1912. god. prenosi natpis sa maca guvernadura: "Sie noz ot Jovana Radojica, guvernatora nad svom crnogorskom nacijom" 1777. Na koricama pise: " O, veliki Samostvoritelju, pomozi jadnome, no junackome crnogorskom narodu, odrzi ga u slozi i viteskom postenju". Mozda i ne shvatis, a mozda ipak i....? Ko zna

junackopleme

24.07.2013. 17:52

@vuk-maniti - Pocetkom maja 1785. Mahmut pasa je spremao udar na CG.Slao je poruke po svim nahijama da promamljuje Crnogorce. Na Saboru koji je sazvao Guvernadur Jovan su samo Katunjani i Ceklinjani izrazili resenost da se brane, a Pjesivci,Ljesnjani i Crmnicani bili spremni da se pokore. 7 crmnickih knezeva je otislo u Skadar i izrazilo pokornost veziru.Neki crnogorski staresine iz Ljesanske nahije napustali su bojiste ostavljajuci Katunjane da se sami bore s vezirovim trupama. (Vazda Junackakuca Radonjic)

vuk-maniti

25.07.2013. 14:43

@vuk-maniti - Zbog cega mislis da vicem i vrijedjam ? Naprotiv mislim da sam te podrzao u mnogim stavovima! Ja sam konkretno uputio na relevantne dokaze i definisao teze koje bih mogao dokazati da imam uslova !!! A "junackopleme" je ponudilo : Athiv Rusije, dvorski muzej u Becu, Vatikan, Zadar, ... arhive ??? Pod kojim naslovima u tim ustanovama da bilo ko trazi neke dokaze ??? Lokalizacija i konkretizacija dovode do rjesavanja problema!!! Tvrdnje na osnovu mitova ili legendi su price za malu djecu !

vuk-maniti

25.07.2013. 15:04

@vuk-maniti - Narocito te podrzavam u tvrdnji da je pocetkom XIX vijeka "tim austrijskih pismenjaka" u kome su se narocito isticali Petar-2 Petrovic Njegos i Vuk Karadzic u PUNOJ SVIJESTI izmisljali na osnovu POLUINFORMACIJA NOVU istoriju Srba, dok su istinitu unistavali!? Tako su i sve narodne pjesme koje nijesu servirane od TOG tima' proglasene "NEISTINITIM" poput Zenidbe Cara Dusana?! Sigurno da je u pjesmama PREDKOSOVSKOG ciklusa usmeno prenosenim, dolazilo do deviacija, ALI NE' SMISLJENIH=TENDENCIOZNIH !

vuk-maniti

25.07.2013. 15:51

@vuk-maniti - Sto se tice GRAVIRANIH REKVIZITA o kojim pricas, pa meni su prije neki dan uvalili 5.€ falsifikovanih a proputovao sam cijelu Evropu ?! Jedno su RELEVANTNI istorijski dokazi a drugo "Ljetopisi popa dukljanina" napisani 300.godina posle desavanja radnje !? A za nas su oni "AUTENTICNI" jer dolaze sa polovine vremenskog puta !? Znam ONI za to imaju PRIPREMLJENU dijagnozu koja se zove "TEORIJA ZAVJERE" a za pojedince "PARANOJA" :-))) Da se smijemo sopstvenom jadu !!!