Presuda sudiji Iliću

Antun Miletić

10. 01. 2013. u 20:21

Пресуда судији Илићу
Zlikovac Ljubo Miloš izdvojio i streljao Vladu Ilića. Ličani izvedeni iz stroja i pred logorašima svi poklani

ČITAVA sela i krajevi nastanjeni Srbima otrgnuti su sa pradedovskih ognjišta i svi do poslednjeg, i stari i mladi, muško i žensko, dopremani u Koncentracioni logor Jasenovac i Staru Gradišku. Ukoliko nisu odmah upućivani na stratište - Ciglanu, Uštice ili preko Save u Gradinu, bili su osuđeni na pomor od zime ili žege, žeđi, gladi i bolesti. Svi oni kojima je u specijalnom kartonu pisalo da se upućuju na prisilan boravak u trajanju od tri godine bili su uglavnom odmah ili vrlo brzo likvidirani na Graniku maljevima ili poklani noževima. No, i oni koji su raspoređivani na rad kasnije su ubijeni ili spaljeni u ciglani tzv. Pičilijevoj peći, ili su pomrli od iznemoglosti, pokošeni zaraznim bolestima i, najzad, pobijeni u povremenim masovnim masakrima radi smanjivanja broja zatočenika.

Neke zatočenike ustaše su prepuštale Nemačkoj okupacionoj upravi NDH, koja ih je transportovala na rad i u logore u Nemačkoj i Poljskoj.

U odnosu na broj umorenih, broj zatočenika koji su preživeli (otpušteni ili zamenjeni za ustaše i zarobljene Nemce) ili koji su se spasili bekstvom vrlo je mali. U stvari, taj „radni logor“ je bio mučilište i stratište najvećih razmera i najsramnija institucija koju su stvorile ustaške vođe pod pokroviteljstvom nemačkih nacista.

Po načinu kako su žrtve mučene i zverski ubijane, narod je Jasenovac i Staru Gradišku nazivao logorima smrti. Čak ni takvo ime ni približno ne daje pravu sliku patnji stotina hiljada nevinih mučenika.

Ustaše su svakodnevno ubijale zatočenike pojedinačno, zatim u manjim ili većim grupama i masovno. Masakr je obavljan na više načina: ubijanjem iz pušaka, automata, mitraljeza i revolvera, klanjem noževima, kamama, bajonetima, sekirama, bradvama i bodežima, drvenim maljevima, gvozdenim šipkama, čekićima, kočevima i korbačima. Umorstva su činjena i vešanjem, spaljivanjem u Pičilijevom krematorijumu, paljenjem delova tela, gaženjem nogama i davljenjem u vodi.

Teško je zamisliti šta su podnosili logoraši - ograđeni žicom, bez ijedne zgrade, šupe ili nadstrešnice, izloženi mećavi i temperaturi do minus trideset stepeni, pregladneli i obučeni u dronjke. Ništa nije bilo bolje ni u letnjim mesecima, kada su zatočenici bili bez vode za piće, danima na vrućini podnosili strahovitu žeđ, sve dok ne popadaju od sunčanice. Uz to, vaši, buve i paraziti ispijali su poslednju snagu tih mučenika i prenosili pegavac i druge zarazne bolesti.

Bez ikakvog hlada ili zaklona, osim senke najbližeg kraj sebe, zalazak sunca i noć dočekivali su kao olakšanje. Ali, tada je dolazila nova nevolja. Na podvodnom i močvarnom području harali su rojevi komaraca. Zato se nije znalo da li je strašnija zima ili leto, da li je teži dan ili noć, da li glad ili žeđ, ili groznica i temperatura tifusara i malaričara, ili pak smrt kad ih zatvore u ćelije Kule, pa otvore tek posle 15-20 dana.

O toj ljudskoj tragediji svedoči mali broj preživelih.

NEMA IZLAZA IZ PAKLA IZ pakla logora se nije izlazilo, iako su ustaške vlasti isticale da „Jasenovac nije lečilište, ali nije ni mučilište“. Ta njihova tvrdnja bila je cinična kao i ona da političke zatočenike leče od svih otrovnih ideologija, da su Srbi i Jevreji samo internirci, a da se Romi prvi put u svojoj nomadskoj istoriji privode konstruktivnom radu.

Najzad su nas uterali u teretni vagon i voz je krenuo za Jasenovac. U Jasenovac smo stigli 24. decembra 1941. oko 4 sata posle podne“, priča Lazar Orozović. „Tu su nas držali zatvorene u teretnom vagonu do 10 sati narednog dana.

U Bačićevoj ciglani pred ustaškom kancelarijom postrojili su nas u dvored. Ustaški poručnik Ljubo Miloš dočekao nas je srdito i povikao: ’Što baš ja moram sve Srbe pobiti, ima još logora u Hrvatskoj!’ Posle toga ustaše su nas temeljito pretresle i oduzele nam novac, prstenje, satove, duhan i sve ostale stvari koje su kod nas našle. Posle pretresa zapitao je da li je neko od nas pravnik.

Javio se sudija Vlado Ilić. Onda ga je Miloš zapitao koliko je Hrvata osudio na smrt. Sudija Ilić mu je odgovorio da nije nijednoga, jer je on sudio kod sreskog suda, koji po zakonu nije ovlašćen da osuđuje na smrt. Za Ljubu Miloša te reči nisu vredele, rekao je: ’Jesi, jesi nekoliko stotina Hrvata si osudio na smrt’. Zatim je uzeo karabin, pozvao sudiju Ilića na stranu, naredio mu da skine sa sebe zimski kaput, postavio ga uz jednu naslagu cigle i opalio u njega tri metka. Sudija se srušio mrtav.

Posle toga ustaše su naredile da se jave Ličani. Njih su izveli iz stroja i sve do jednog pred našim očima zaklali. Žrtve su stajale, a poručnik Ljubo i njegovi pomoćnici zamahivali su dugim noževima prema vratovima žrtava i rezali grkljane. Kako su kome rezali grkljan, tako se obliven krvlju rušio na zemlju. Mi ostali morali smo stajati mirno u stroju i gledati ovo orgijanje.

Ustaše koje nisu klale promatrale su nas i onoga koji nije mogao da gleda to zverstvo izdvajale su iz stroja i predavale poručniku Ljubi. Među takvima bio je i Joco Divjak. Valjda da bi se spasao, on je rekao da je njegov rođak neki podžupan. Na to je poručnik Ljubo odgovorio da on baš takve treba. Zatim mu je naredio da legne na već zaklane Srbe. Divjak je to učinio. Poručnik Ljubo je tada seo Divjaku na noge, a jedan od ustaša na glavu, dok su druga dvojica klekli kraj njega, svaki sa po jedne strane, i noževima mu živom izvadili srce!“

Mnogo sam užasa doživeo u Jasenovcu“, kaže Relja Milanović. „Nekoliko puta sam za dlaku izmakao smrti, pa ni danas ne mogu da se snađem i shvatim kako sam ostao živ i kako nisam poludeo“.

(Nastaviće se)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Fića

11.01.2013. 00:12

@mile - Eeee, moj jadni Mile. Bez ovoga se mnogo pre poludi, nego sa ovim. Ko ne izučava i ne pamti svoju istoriju, u budućnosti mu se ne piše dobro.

Nick

11.01.2013. 03:29

@mile - Bolje da se o ovome pise. Da smo mi pisali kao Jeverji svi bi znali sta je bio Jaseonvac i ko su bili Hrvati. Ovako niko pojma nema o ovoj stravi i uzasu i onda su se pitali zasto su se Srbi u Hrvatskoj i Bih uhvatili oruzija 1991 i 1992. Samo u muzeju Yad vasem u Jerusalimu danonocno gori vatra za mucenike iz Jasenovca ( ukljucujuci i Srbe). Na zalost takav pomen ne postoji u Beogradu!

poreklom iz like

11.01.2013. 07:21

@mile - treba da se pise, kako se ne bi zaboravilo. Moji su poreklom iz Like, vecina familije je poklana za vreme drugog, a neki i u poslednjem ratu. Da su ljudi znali sta se desavalo u drugom svetskom ratu, narod bi mozda vise stao da zaistiti srbe preko drine. Za vreme komunizma se nije smelo pisati o jamama, a ko je pricao je bio osudjen da je veliko srbin i protiv bratstva i jedinstva. 3 miliona srba je bilo u hrvatskoj pre drugog svetskog rata (i to po hrvatskom popisu). Koliko je srba tamo sada?

jova

11.01.2013. 00:00

Mi smo o ovome bili informisani tokom posleratnog zivota u SFRJ. Medjutim,kao da nista nismo upamtili,sve se ponovilo i to uz nadzor i licno ucesce nasih nazovi saveznika. Lepo ovo sve prevedite i posaljite na adrese ambasada,bar zemalja NATO saveza. Mozda neko procita,pa shvati sta je ucinio ili sta su ucinili njegovi prethodnici...ovako,imamo sveze rane iz poslednjih dogadjanja,pa ovo ne dodje kao so na ranu,nego kao otrov....

vlada

11.01.2013. 01:14

Na žalost većina Srba o ovome ne zna ništa,zato nam se zverstva ponavljaju a zlikovci ne kažnjeni.

:-(

11.01.2013. 01:29

J... drzavu koja je izgradjena tudjom patnjom i krvlju i smrcu! Mene bi bilo sramota da sam Hrvat!!!

na celom svetu samo Crvena Zvezda

11.01.2013. 12:13

@:-( - hrvati su najhrabriji narod na svetu, ne zbog toga sto se nicega ne boje, vec zato sto se nicega ne stide....

Zina Ciceklic

11.01.2013. 05:44

Lubo Miloš je rođ. u Bos. Šamcu, i prvi je zapovjednik logora III u Jasenovcu, i, imao je u zapovjedništvu logora sobu koju je uredio kao "ambulantu". Navukao bi bijelu lječnićku kecelju, i kada bi žrtva došla na lječnićki pregled, postavljena je uza zid, Ljubo Miloš bi jakim zamahom noža razrezao grlo, prerezao rebra i rasporio trbuh. Inače je bio rođak Vjekoslava Maksa Luburića, koji je imao i polusestru u Jasenovcu, koja je kao ustašica klala sa osmjehom na licu.

Robin

11.01.2013. 08:07

I opet se sa hrvatima se rukujemo...o rodjena zemljo jesi li znala...Istorija se ponavlja i ponavlja i ponavlja i ....

Voja Šimerling

11.01.2013. 11:55

Tu nesmemo zaboraviti ni katolicki kler koji je odigrao znacajnu ulogu u ubijanju srba i jevreja.U muzeju Jad Vasem u izraelu-muzej holokausta se moze videti koliko su nesrece srbima i jevrejima nanele ustase.

Donat

12.01.2013. 15:53

@miki - znam da nijedan racionalan komentar ne će biti dobro shvaćan. da se je Hrvate pitalo, ne bi 1918. ili 1945. nastala Jugoslavija. Čudite se ustaškim zločinima, a ne pitate se o tom da je četništvo stvorilo Jugoslaviju, potpuno neprihvatljivu Hrvatima. Ustaški zločini podudarni su srpskom nasilju 1918.-1945. Meni nije drago da je bilo kada do bilo kakvih zločina došlo. U uvećavanju (x10) srpski je grijeh velik. Tito je 1945. pobio više Hrvata nego Pavelić u 4 godine Srba.

Nick

12.01.2013. 19:06

@miki - @Donat1918 Hrvati su morali uci u Jugoslaviju da bi zataskali zlocine koje su u austo ugarskoj uniformi pocinili nad civilima u Srbiji 1914 jer su se opet nasli na strani gubitnika. Dalmacija se sama htjela sjediniti slavnoj Srbiji kako su dalmatiski predstavnici govorili 1918 a i sam Ante Pavelic je govorio da se Hrvatska (tj dio oko Zagreba) privremeno mora prikljuciti da ne bi imali bilo kakvu odgovornost za ucesce u Prvom svjetskom ratu!

tihi

14.01.2013. 14:56

@miki - koji su to zlocini koje smo pocinili nad hrvatima od 1918-1945? ako je u jasenovcu pobijeno oko 300 400 hiljada (pri tome je jos neistrazeno) i ako vas je Tito ubijao posle rata koliko je to vas bilo? tj ako vas je ubio vise od pola miliona? i pre svega, pre nego sto uopste odgovoris na ova pitanja, nije mi jasno zasto opravdavas takve grozomorne zlocine, zar treba da postoji nesto zbog cega bi se izvrsili takvi zlocini? tako nesto ne postoji.

tihi

14.01.2013. 14:59

@miki - pa vi se niste ni pitali, dobili ste drzavu, zbog naseg ludog kralja i zbog nase lude borbe u I svetskom ratu. Reci mi sta ste vi to oslobodili u I svetskom ratu? gde ste bili u drugom?

simke

18.01.2013. 14:26

@miki - Donat, zastrasujuce je tvoje razmisljanje. Ti pored ovakvih uzasnih klanja izvrces temu i pises o nekakvom zlocinu Srba prema Hrvatima u periodu 1918-1945. Prvo nisu mogli biti do 1945 jer je NDH proglasena 10.04.1941.Drugo, ubijen je hrvatski poslanik Radic u Skupstini. To su politicki sukobi, ubijen je iz pistolja. U Jasenovcu su stotine hiljada ljudi umirali u nepojmljivim mukama. Da li si ikad gledao kako umire zaklana zivotinja. Pa ni zivotinje iz tog razloga vise ne kolju vec uspavljuju