Časni fratar - sotona

Antun Miletić

08. 01. 2013. u 19:11

Часни фратар - сотона
Najviše ljudi ubijeno dok je logorom komandovao fratar Filipović. Žene i deca držani bez hrane i vode u „kuli smrti“

PRVI logoraši su počeli pristizati teretnim vagonima na železničku stanicu Jasenovac 20-21. avgusta 1941. Odatle su sprovođeni na livade kraj sela Bročice sa južne strane Struga, uz šumu Donja Krndija i put Novska - Jasenovac. Na tom mestu su bile podignute dve barake, a na ulazu stražara i dva stražarska tornja. Sve je bilo ograđeno bodljikavom žicom.

Svi koji su tokom avgusta do početka oktobra 1941. upućeni u Koncentracioni logor Jasenovac bili su smešteni u ove barake. Logoraši u svojim izjavama taj logor nazivaju Bročice I, Bročice II, Šuma i Bročke Jasenice, a ustaše i Varsajev. Oni koji su u Koncentracioni logor Jasenovac upućivani od kraja septembra do 15. novembra 1941, smeštani su u dve barake podignute kraj sela Krapje na livadama uz rub šume Gornja Krndija.

Zbog plavljenja terena, u taj logor su ubrzo preseljeni logoraši sa barakom iz Bročica, s tim što ih je najveći deo pre i za vreme selidbe pobijen. Tako je od kraja septembra do 15. novembra 1941. postojao samo Koncentracioni logor Jasenovac, kraj sela Krapje, ili - kako su ga logoraši zvali - Krapje I, Krapje II. Kad je usledila i selidba logora Krapje, takođe zbog plavljenja, u njemu je bilo oko 3.000 logoraša, od kojih je tu selidbu na novo područje u Ciglanu (Ozrena Bačića), preživela polovina.

U novom rejonu pored ciglane nalazila se pilana i neki drugi objekti, a u samom Jasenovcu su početkom 1942. i kožaru pretvorili u deo koncentracionog logora. U stvari, Bročice, Krapje, Ciglana i druga mesta istog logora ustaše su nazvale „Ustaška obrana - Zapovjedništvo sabirnih logora Jasenovac“.

Prema nekim izvorima i izjavama, u tom logoru (Bročice i Krapje) od 21. avgusta do 15. novembra 1941. ubijeno je 8.000 do 12.000 logoraša.

U početku je Koncentracioni logor Jasenovac bio primitivan, ograđen sa više redova bodljikave žice. Tokom vremena tri četvrtine logorskog prostora opasano je zidom visokim 3-5 metara, a na četvrtoj strani reka Sava je činila ogradu. Na zidu je bilo sedam zidanih stražarnica, tako raspoređenih da se sa njih lako mogao kontrolisati ceo logorski krug i dalja okolina. Na vrhu zida bili su redovi bodljikave žice i žica pod električnim naponom. Za ulazak i izlazak iz logora služila su dvoja vrata od jakog drveta, oko kojih su bile stražarnice sa dvostrukom stražom. Od logorskih prostorija najpoznatije po zlu bile su: „Ciglana“, „Glavno skladište“, „Pičilijev krematorij“, „Sablasno jezero“, „Zvonara“, „Tunel“, „Granik“, „Skela“, „Lančara“, „Pilana“, „Mlin“, „Stolarija“.

DECA U RADNOM LOGORU! NAZIV „Sabirni i radni logor Jasenovac“ usledio je Pavelićevom odredbom
od 25. novembra 1941.
 „o upućivanju nepodobnih i opasnih lica u sabirne i radne logore“.
Da nije reč o radnom logoru, negiraju i genocidna dokumenta ustaške NDH.
Uz to, Holokaust Jevreja i Roma i genocid nad Srbima i dece u njemu od kolevke do 15 godina negiraju. Zar se deca dovode u radni logor da se „nauče radu, redu i stegi“?

Međutim, kada se pominje Koncentracioni logor Jasenovac uglavnom se misli na „Ciglanu“, u kojoj su počinjena najstrašnija zverstva. Od polovine novembra 1941. do 23. aprila 1945. Jasenovac je bio najveći logor smrti i u njemu se dnevno nalazilo tri do četiri hiljade logoraša.

Koncentracioni logor Stara Gradiška, je od kaznenog zavoda Austrougarske i Kraljevine Jugoslavije, a zatim zavoda Ministarstva unutrašnjih poslova NDH pretvoren krajem 1941. i početkom 1942. u koncentracioni logor. Njegov zvanični naziv je „Ustaška obrana - Zapovjedništvo sabirnih logora Stara Gradiška“. Muški logor činile su zgrade bivše kaznionice.

U starom delu nekadašnjeg zatvora, a zatim i logora, smešteni su bili uglavnom Jevreji i Srbi. Na drugoj strani od ulaza u muški deo logora je bio ulaz u Kulu. U Kuli su boravile žene, a u martu 1942. ustaše su odvele žene zatočenice - po narodnosti Hrvatice, u takozvani hrvatski ženski logor. U samom početku bio je predviđen za „nepoćudne“ za ustašku NDH - Hrvate i Muslimane, ali to nije ostvareno pošto su u njega već januara i februara 1942. počeli trpati antifašiste (bez obzira na nacionalnost) a u skladu s politikom genocida - Srbe, Jevreje i Rome (najviše žene sa decom).

U njemu su ustaški krvoloci primenjivali takve metode masovnog uništavanja muškaraca, žena i dece, koje po zverstvima jedino mogu da se uporede sa Majdanekom ili Treblinkom. Od početka se u Staroj Gradiški masovno ubijalo glađu, pegavim tifusom i teškim fizičkim radovima. Poseban postupak primenjivan je na članove antifašističkih organizacija. Njih su ustaše zatvarale u ćelije i ostavljale bez hrane i vode do smrti.

Kula smrti“, kako su je sami koljači zvali, bila je zgrada za žene i decu, koje su, uglavnom, ubijali glađu.

Ali, pošto je zatočenika u logoru bilo mnogo, ustaše nisu stizale da ih sve pokolju. Zato bi ih često odvodili do Save, vezivali oko vrata cigle i potapali ih u reku.

Velike grupe zatvorenika odvođene su iz logora u obližnja sela Jablanac, Bistricu i Mlaku, gde su ih ubijali maljem nad iskopanim rakama. U logoru Stara Gradiška leta 1942. ugušeno je plinom preko 600 dece. Najmasovnija ubistva u ovom logoru dogodila su se u vreme kada je komandant logora bio ustaški satnik Miroslav Majstorović, bivši fratar Filipović.

Pored krvavog Gagra, poznati po zverstvima bili su i Stojčić, Čenan, Vuković, Runjaš, Džogić, Orešković, Miloš, Matković, Vrban, Gadžić i drugi, kao i ustaškinja Maja Buždon, koja je uživala u klanju upravo žena i dece.

(Nastaviće se)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Boban

08.01.2013. 20:10

Ako se ne varam fratar Filipovic je deda proslavljenog ultimejt fajtera Mirko Filipovica , to je i sam priznao u emisiji tocno u dva sa voditeljom Stankovicem.Znaci jedan od najvecih krvopija i zlostornika je familija proslavljenog sportiste !!!! E tugo moja Srpska ( i mene boli a ja sam Makedonac ) , samo pamti i probaj da nikad ne zaboravis sva ova zla prema Srpskom zivlju !!!!

sanjin

09.01.2013. 08:13

@Boban - Ucite i citajte. "Napomenula je kako su u jednom od većih europskih gradova – Beogradu – nacisti i njihovi srpski kolaboracionisti već 1942. Srbiju proglasil slobodnom od Židova, što po njezinim riječima nije bio slučaj ni u jednoj drugoj državi."(Američka povjesničarka židovskoga podrijetla Esther Gitman).

Max

10.01.2013. 23:00

@Boban - Tu americku istoricarku su opovrgli sami Jevreji.Logor koji je postojao u Beogradu su drzali pod svojim zapovednistvom iskljucivo svabe,a kasnije su ga prepustili ustasama.Kao sto rece Jovan Ducic "Vi Hrvati ste veoma hrabri ljudi,nicega se ne stidite",pa tako ni svih lazi i izmisljotina o vasoj istoriji.

Zina Ciceklic

09.01.2013. 07:35

Po sopstvenom priznanju fra. Tomislav Filipović je zaklao 30. 000 Srba, u Jasenovcu, a dobio je ime fra.Vjekoslav Majstorović koje mu je dao Maks Luburić, Vjekoslav jer je koljač vjeka, a Majstorović jer je majstor klanja. Ovaj fratar Sotona je oko Banja Luke za jedan dan pklao 1.500 Srba. Petar Brzica za nekoliko sati u Jasenovcu poklao je 1360 logoraša, i pobjedio na takmičenju klanja, i priglašen Kraljem Srboklanja, sa nožem smišljenim za brzo klanje i taj se nož zvao Srbosjek.

sanjin

09.01.2013. 08:12

Pa da i ovo znate: "Gitman je predstavljajući svoju knjigu "Kad hrabrost prevlada - Spašavanje i preživljavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941.-1945." rekla kako je tijekom rata u NDH stradalo oko 30 tisuća Židova, te kako je istražujući u Hrvatskom državnom arhivu ustanovila da je u NDH spašeno oko 9500 Židova."

na celom svetu samo Crvena Zvezda

09.01.2013. 10:10

Zastrasujuce stvari koje su zbog "bratstva jedinstva" Srbi gurnuli pod tepih. Kad se pogledaju imena ovih ustasa vidi se da je velika vecina onih koji su pokrsteni (Miroslav, Milos ili prezimena istih), jer ako cemo iskreno oni su veliki narod koliko i selekcija Andore u skijaskim skokovima. Svako ko pozeli da ode tamo na more ima dobrodoslicu i vidu vaseg feljtona koji moze da mu bude putokaz kroz ndh. P.S. Molim vas da ne objavljujete komentare ovog sanjina, njihovo misljenje nas ne zanima..

Dragoljub Saponjski

09.01.2013. 12:24

Poseban pozdrav mom dugogodisnjem prijatelju i poznaniku pukov niku Mileticu! Dobro zdravlje i dug zivot!

marko

09.01.2013. 13:53

Jedan vrlo degutantan naziv komentatora ne ulazeci u njegov kom.cz jedina .....je krajnje smesna .Klub koji se skoro gasi i dalje prate neki zaludjeni .Moraju da shvate da je taj klub gotov.