Suze odbrane i napada

Jovica Stojanović

ponedeljak, 17. 12. 2012. u 19:21

Сузе одбране и напада
Većina jecaja služi da se prečicom ostvare ciljevi. Ogovaranje kao specijalitet žena akt verbalne agresije

KAKO se sve ispoljava ženska agresivnost i koliko su žene opasnije nego što to većina muškaraca može i da sanja? Zašto se o tome zaverenički ćuti? Da li su muškarci lake žrtve njihovih manipulacija i frustracija? Da li je „slabiji pol“ odista slab? Na ova i slična pitanja odgovoare daje antropolog i seksolog Jovica Stojanović u svom originalnom delu na više od 500 strana „Strah od žena“, koje je nedavno objavila „Čigoja štampa“.

Mediji nas gotovo svakodnevno bombarduju informacijama o muškoj agresivnosti nad ženama. Pokazalo se da se nasilništvo i fizički obračun uglavnom vezuju za „jači pol“, iako smo svedoci da žene znaju i te kako da biju i ubiju. Tako slika agresivnosti nije ni crno-bela, niti se može svoditi na tradicijom uvrežena shvatanja.

Antropolog i seksolog Jovica Stojanović, prvi se kod nas i u svetu odvažio da progovori o ženskoj agresivnosti i da sruši sliku o moći muškaraca.

Ako muška agresivnost ima najšire posledice kroz istoriju, to ne znači da su žene dale beznačajne priloge opštoj nesreći sveta“, piše ovaj autor. „Ta krhka i nežna stvorenja mogu biti ubojito agresivna. Za razliku od muškarca koji u konfliktima i frustracijama otvoreno ispoljava svoj agresivni potencijal, žena povrede planira i ostvaruje ih neočekivano. Otuda je potekao mit, ali ne bez osnova, da je ona sklona podlosti i lukavosti. Ženska agresija je najčešće ‘eksploziv za poneti’ sa odloženim dejstvom. Žena dobro pamti metu za napad, nišani je strpljivo i neretko sa velikim zadovoljstvom povlači ‘oroz’“.

NEŽNO MUČENJE LEZBIJSKI konflikti mogu da budu neverovatno žestoki, sa svim vidovima agresije koja se sreće i u heteroseksualnim vezama i sukobima. Tu je zastupljena i fizička i verbalna agresija, uz bogat dodatak „suptilno profilisanog kinjenja i mučenja“. Neretko, napuštena partnerka završava kod psihijatra. Njihovom sadizmu pozavideo bi i Markiz de Sad, tvrdi Jovica Stojanović.

Ovaj poznavalac muško-ženskih odnosa naglašava da „slabiji“ pol nije nimalo nejak i da ima veoma razrađenu strategiju ispoljavanja agresivnog ponašanja i da je to majstorstvo danas doveo do savršenstva.

U modernom dobu žene su postale znatno agresivnije, ali, nažalost, i manje ženstvene. Time što su dobile neka prava dobile su još više obaveza i opterećenja, koja ih frustriraju, a u osnovi svake agresije je frustracija. Žene danas usvajaju čak muške vidove agresije, a stečena prava su razumele i kao pravo da što više frustriraju muškarce.“

U košmaru opšte krize, po mišljenju Stojanovića, agresivno ponašanje „slabijeg pola“ možda je na prvi pogled manje vidljivo, ali ne i manje opasno.

- Što se muškarac ponaša manje zaštitnički to je žena agresivnija, jer se pored njega ne oseća sigurnom - smatra autor. - Agresija je njen protestni čin što je na neki način zapostavljena. Žene su, međutim, u agresivnom postupanju mnogo opasnije i perfidnije nego što to većina muškaraca može i da sanja. Uostalom, i ujed anđela je ujed!

Antropolog Stojanović tvrdi da u lepezi ženskog agresivnog ponašanja plač ima povlašćeno mesto, jer se žena suzama i brani i napada. Manipulišući plačem ona blokira dalju agresivnost napadača. Ženski plač služi i kao iznuda promene ponašanja kod partnera baš kako ona to želi, ili pak skretanje pažnje na sebe. To je i njen način da se lako, prečicom ostvare mnogi ciljevi.

- Većina ženskih jecaja i suza je vešto odglumljena - naglašava autor knjige „Strah od žena“. - Čak je i biohemijski sastav suza različit, već prema razlozima za plač. Dokazala su to i endokrinološka istraživanja - slabiju slanost imaju agresivne suze, smišljene da prinude i izmame nešto ili povrede nekog.

NARUDŽBENICA Knjiga „Strah od žena“ može da se naruči od izdavača: ČIGOJA ŠTAMPA, Beograd, Studentski trg 13, na telefone 011/2627-238, 3032-414, 065/2885-428, ili na e-mail: klubcitalaca@cigoja.com

Poznato je da žene ređe pribegavaju fizičkim obračunima, ali kad uđu u dvoboj sa svojom protivnicom „leti perje“.

U radikalnoj fizičkoj agresiji nisu retke žene ubice - njihovim svirepim zločinima su ispisane i ispisuju se stranice crne hronike. Međutim, i u ovom vidu agresije, razlikuju se od muškaraca.

Mnoge žene nisu nameravale da ubiju žrtvu, već samo da je povrede. Ali iz straha od žrtvine osvete one idu do kraja u agresiju i završavaju je zločinom. Zato žena kad ubija pištoljem ispaljuje više metaka u žrtvu, kad ubija hladnim oružjem bira ono sigurnije, najčešće sekiru. Ženski strah je glavni generator u primeni viška sile i dovodi ne samo do ubistva već i do onoga što se naziva posebna, morbidna svirepost.“

Nisu retka ni ona nasilna ponašanja žena kada iz besa i ljutnje pribegavaju lomljenju stvari po kući. Ovaj vid ženske agresije ne bi trebalo nikako zanemariti, smatra Stojanović, jer ma koliko uništavanje stvari (a to su samo stvari) bilo zamena za fizičku agresivnost prema partneru, to može ozbiljno da ugrozi zajednički partnerski odnos.

On takođe ističe da u vidovima ispoljavanja agresije verbalnoj pripada prvo mesto. Tu ubraja i ogovaranje, jer ovaj „ženski specijalitet“ vidi kao agresivan čin u kojem caruju malicioznost, morbidna mašta, pakost, mržnja...

Žene su naročito inventivne kada se međusobno ogovaraju, što je za njih uobičajen način odmeravanja snaga u osvajanju nekog muškarca.“

Ovaj vid verbalne agresije ide za tim da svaku vrednost i superiornost umanji, da je karikira i pogleda sa najgore strane. Dve žene i kad „prijateljski“ razgovaraju, uvek uvode treću kao objekt svog ogovaranja.

I u verbalnoj agresiji postoje bitne razlike između muške i ženske. Muška je karakteristična po psovci, dok se kod žena ona ispoljava kroz izgovaranje kletve i proklinjanja.

(Nastaviće se)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Tanja

18.12.2012. 08:04

Bravo ciko ,konacno neko i time da se pozabavi.Prepoznala sam skoro 90% svakodnevnih ponasanja,nazalost i kod sebe a i kod okoline.Nazalost svet je toliko ogrezao u nesreci i nezadovoljstvu da je mala sansa za neki boljitak ali ipak bi trebala svaka od nas makar sama sa sobom da se isprica ,zbog sebe i svojih najblizih .Ja pocinjem odmah a ne znam za Vas?

saki

18.12.2012. 12:08

Pa nisu sve zenske suze smisljene i planirane, nekada valjda one zene koje pripadaju kategoriji iskrenih zaplacu jer su povredjene i jer im je tesko. Ali najgore u celoj prici je to sto ce muskarci , bar velika vecina- suze iskrenih proglasiti za foliranje, a razalostiti se na suze neiskrenih zena. Zato, pamet u glavu, ljudi se procenjiuju na osnovu sopstevenog iskustva i pameti, a ne pomocu prirucnika za brzu upotrebu.

Iva

18.12.2012. 13:36

Ovoliku količinu diletantizma natopljenog mizoginijom odavno nisam pročitala. Ako je gospodin antropolog, u šta duboko sumnjam, onda je u toku studija trebalo da nauči da se zaključci mogu temeljiti samo na relevantnom istraživanju, na odgovarajućem uzorku, a ne na njegovim ličnim utiscima predrasudama I mržnji Za početak, mogao bi da nauči da pravi razliku između verbalne i fizičke agresije i da se upozna sa statistikama o nasilju u porodici.

Ivana Mihajlovic

18.12.2012. 16:51

Bilo da se radi o zeni ili muskarcu - agresija je neprihvatljiva i u razgovoru o fizickom i nefizickom nasilju koje zene trpe recenica i stav "ali i zene su agresivne" apsolutno su neadekvatni i neproduktivni - to ne opravdava nasilje.Meni je iskreno zao sto je gospodin Stojanovic imao lose zivotno iskustvo, ali ovim mizoginim clankom i knjigom ni na koji nacin nece pomoci ni sebi ni drugima; time samo na agresiju odgovara agresijom, a to nikada nije odgovor koji vodi pomirenju i boljitku.

mirko

19.12.2012. 00:20

Pročitate članak iz knjige od 500 strana i već znate da autor nije ni antropolog i da to što je pisao nema potporu u istraživanjima. Još gore, usudio se da napiše i da su žene agresivne, taj mora da je ženomrzac i da podržava nasilje nad ženama! Upravo su takvi komentari agresivni!I dok o muškarcima dopuštate da se piše sve i svašta, o žene ne smeju da budu predmet bilo kakve analize u kojoj može biti kritikovana, jer to podstiče nasilje nad ženama. To nije ravnopravnost.

mirko

19.12.2012. 00:24

Da ne bude zabune, feminizam je doprineo ne samo ravnopravnosti žena, već i opštem stanju ljudskih prava, otvorio nove i alternativne načine posmatranja društva i istorije, ali ne treba sve gledati kroz "feministički ključ", gde sva patologija društva potiče iz muškog dela populacije i sva dela (istorijska, umetnička, inženjerska) koje stvore muškarci, treba gledati kao patološku manifestaciju patrijarhata u cilju porobljavanja žena.

Tanja Talija

19.12.2012. 13:27

Bravo za J.S. i za D.B.M. Samo usputni komentar, danas novi Porodični zakon (nasilje u porodici) više zloupotrebljavaju "žestoke dame" te nam ne retko očevi budu na stubu srama, sve to uz pomoć njihovih alatki (manipulacije, suze,provokacije,intrigacije i ostale cije). Nažalost one zaista "oplavljene i polomljene" većinom ćute i trpe. Muškarci se teško nose sa tim, nekada za sve misle da je manipulacija...

miljaana

19.12.2012. 20:22

Znači odavno nisam pročitala nešto gluplje, nego što je ovaj lik napisao.Svaka ti čast, tebe je sigurno neka marsovka rodila.

Buba

21.12.2012. 13:38

Gosp.Stojanovicu,ako ste vi antropolog,ja sam ribizla.Zasto se nikad niste zapitali koliko ubistava ima od muske ruke,a koliko od zenske!Zena i ako se resi na taj cin ona uvek ima ima opravdanog razloga ili u odbrani.Vi ste ocigledno zenomrzac jer ste u stanju da napisete tako nesto.Pitam se gde ste kupili diplomu anropologa.

Agamemnon

27.12.2012. 10:46

Odličan članak, količina negativih komentara nekih čitateljki to samo potvđuje. Osnovna snaga ženske agresivnosti je u maskiranju i manipulaciji, tako da joj razotkrivanje nikako ne ide na ruku.

malena

24.11.2013. 09:32

Ja samo mislim da je gospodina Stojanovića,neka zena prevela zednog preko vode,dobro ga za......la u zivotu pa otuda ovakav stav i potreba da se u zeni trazi samo loše.Naravno,da svi u sebi imamo dobra i zla i sve dok budemo minimizirali dobre osobine,a veličali loše biće nam svijet ovakav kakav je.Gospodine Stojanoviću,umjesto ogorčenih tekstova o ženama pišite malo o ženi kao Majci,onoj koja u svojoj utrobi nosi živo biće 9 mjeseci i onda ga donese na svijet.Pišite malo o tom čudu!