Presuda “srpskoj majci“

Marko Lopušina

13. 12. 2012. u 19:05

Potomci Milana Nedića tvrde da je on likvidiran u zgradi Ozne. Kako se starac sa 120 kilograma otrgao straži i skočio u smrt

DUGA ruka Ozninih ubica stigla je i generala Milana Nedića. Njega je progutao zatvor Ozne u Beogradu. Po zvaničnoj verziji, skočio je kroz otvoren prozor sa trećeg sprata tog zatvora - podseća istoričar Bojan Dimitrijević.

Tokom druge polovine 1945. godine, saveznici su đenerala Nedića izručili tajnoj službi Jugoslavije. Misterija oko smrti Milana Nedića, predsednika srpske vlade tokom Drugog svetskog rata, traje i danas. Nema dokumenata kako je čovek zvani „srpska majka“ stradao.

Direktni potomak, Aleksandar Nedić, sumnja da je negov predak ubijen:

- Deda Milan je likvidiran u zgradi Ozne u Zmaj Jovinoj broj 21, početkom 1946. godine. Po zvaničnoj verziji od 5. februara 1946, Milan Nedić je skočio sa balkona, mada ga ta zgrada uopšte nije imala. Kako to da je starac od skoro 70 godina, sa 120 kilograma, bio toliko snažan da se otrgne mladom stražaru, skoči preko radijatora, probije staklo prozora, padne na asfalt i pogine.

Komunisti su Nedića osudili kao kolaboracionistu, jer je pod uticajem svog brata od tetke Dimitrija Ljotića prihvatio kapitulaciju zemlje. Lično je tvrdio da je time spasavao srpski narod. Krajem 1944. godine Nedić je sa članovima Vlade prebegao u Austriju. Uhapšen je u Kicbilu i prebačen u beogradsku Glavnjaču. Odatle je doveden na saslušanje u zgradu Ozne. Anđelija Nedić Vukić, generalova kćerka, sećala se tih poslednjih dana života svog oca:

- Otišla sam u direkciju Ozne, u zgradu Tanjuga, da tražim da vidim oca. Partizanka mi je rekla da mu donesem posteljinu i cigarete, jer je otac mnogo pušio. Stražar mi je posle rekao da otac blagodari i da je pitao koja kćerka mu je donela paket. Posle nekoliko dana pekar je majci rekao da je otac nastradao. Mi kao porodica nikada nismo dobili službenu informaciju Ozne i države o smrti našeg oca Milana Nedića. Niti smo mu grob našli.

Predrag Sarić, penzionisani pukovnik Ozne, pričao je svejevremeno kako su se 21. decembra 1945. komunisti dokopali živog Nedića, pa je bilo planirano da mu se sudi zajedno sa Dražom Mihailovićem, ali je on sve pokvario izvršivši samoubistvo. Potvrdio je i mesto tog događaja, Zmaj Jovina 21, vreme 2. januar 1946. godine, oko 13 časova.

- U trenu, đeneral Nedić iznenada je skočio sa stolice, u nekoliko koraka pretrčao sobu i, zakoračivši desnom nogom, oslonio se na radijator, a zatim bacio kroz prozor. Bio je to treći sprat. Niko od nas prisutnih nije stigao da reaguje, bili smo zatečeni i iznenađeni - tvrdio je Predrag Sarić.

ČIŠĆENjE U NEMAČKOJ TAJNA policija je za šest decenija likvidirala ukupno 128 emigranata i javnih ličnosti. Najviše ubistava u emigraciji bilo je u Nemačkoj - 28, u Francuskoj i Italiji - po sedam. U Belgiji je izvršeno šest ubistava, a po dva u SAD, Argentini, Austriji i Švedskoj. Najmanje atentata SDB je izvršila u Velikoj Britaniji, Kanadi, Španiji, Južnoj Africi, Australiji i Švajcarskoj - po jedno. U Srbiji je ubijeno deset javnih ličnosti.

Dijasporom je, međutim, kružila priča da je Milan Nedić ubijen zato što je mnogo znao o pojedinim najvišim funkcionerima nove komunističke vlasti. Zna se da je sahranjen na tajnom mestu u Beogradu.

Bivši kapetan Ozne Miodrag Mladenović je na samrti otkrio dugo čuvanu tajnu kada je rekao da je „lično odvezao telo nepoznatog, debelog čoveka, koji je odgovarao Milanu Nediću“:

- Dobio sam naređenje da odmah dođem u Centralu policije, u Zmaj Jovinu ulicu... Rekoše da je čovek ispao kroz prozor, pa da preuzmemo leš iz dvorišta i vozimo ga na Centralno groblje. Zapovediše i da se javimo grobaru, a onda vratimo i izvestimo da li je naređenje izvršeno. Skrenuli su nam pažnju da nikome ništa ne govorimo...

Novinari su na Centralnom groblju pronašla parcelu za koju je Miodrag Mladenović tvrdio da je Nedićeva, ali tamo nema ničega. Zvanično, iz JKP „Pogrebne usluge“ u Beogradu, gde se uredno vode knjige svih sahranjenih ljudi, kažu kako đenerala Milana Nedića nemaju u evidenciji.

Unuka Radmila Pavković, koja je rođena 1928. godine kao prvo i jedino dete Desanke Nedić i njenog muža Milorada Petrovića, beogradskog arhitekte, kaže da posle smrti Milana Nedića, članovi đeneralove porodice nisu imali problema sa novim vlastima. Niko ih nije uznemiravao, niko ih nije prozivao. Pravi prijatelji su ostali, neki su se, istina, i distancirali.

- Moja majka je ubrzo umrla, a njena sestra Branka Nedić se odselila u Australiju. Sem požutelih fotografija i prepune grobnice na Novom groblju nemam više nikog - tužna je Radmila Pavković.

I pored toga, porodica Nedić je istrajna u zahtevima da se njihov deda đeneral Milan Nedić politički i sudski rehabilituje, kao i da jedna od ulica u srpskoj prestonici dobije ime Milana Nedića. Unuk Aleksandar Nedić priznaje da se i posle šest i po decenija spekuliše sa mestom gde je Milan Nedić sahranjen. On potencira činjenicu da niko od članova familije Nedić nije imao priliku da vidi leš, već su samo šturo obavešteni o suicidu, dok su detalje o dedinoj smrti u Ozni saznavali iz novina.

- Uveren sam da nije istina da je on tajno pokopan negde na Centralnom groblju, već pretpostavljam da su komunisti njegov leš odneli u porodičnu grobnicu na Novom groblju, gde su mu sahranjeni sin Dušan, snaha i unuk. U pisanoj formi, od kabineta bivšeg premijera Mirka Cvetkovića tražio sam informaciju gde je grob Milana Nedića. Odgovorili su da se obratim Ministarstvu pravde, odakle su me uputili na Ministarstvo unutrašnjih poslova. Sada čekam odgovor od novog premijera, koji je, inače, skinuo sliku Milana Nedića sa zida, tamo gde su se nalazili portreti svih predsednika srpskih vlada, od 1804. godine do danas - priča Aleksandar Nedić.

(Nastaviće se)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

dobrica

13.12.2012. 20:04

trenutno citam knljigu Aleksandra Nesica ;Milan Nedic ---majka ili maceha tako da nemogu komentarisati clanak ili je istorija rekla svoje ili tek ima da kaze ??

Srdj

14.12.2012. 01:30

@dobrica - Nikad istorija nije rekla svoje, pa ni za ovaj slucaj. Uvek ima mesta za nova saznanja. Eto, kad ovaj slucaj, od pre 75 godina nije jasan, kako ce biti neki iz srednjeg veka ili starog? Zapamti, najglasniji su oni koji najmanje znaju. Zato cvetaju zagovornici eksluzivizma, bilo partizanskog bilo onog drugog. Tako klija i Deretic.

dobrica

14.12.2012. 13:26

@dobrica - POotpuno si u pravu ja stvarno malo znam ili sam ucio nakaradnu istoriju a istoriju uvek pise pobednik pa ucis kako je napisao pozdrav

tajci

07.01.2016. 21:15

@dobrica - Hrvati se nikad nisu odrekli ni Stepinca ni Pavelica ni jednog logora. Srbi se prvo odrekli Boga,j pa ga sada traže.,svih Vojvoda, velikih ljudi,pa što se ne bi odrekli i Draže,Jovanovića i Nedića

peppe

13.12.2012. 20:22

samo me interesuje kada ce se prava istina o stradalim srbima pisati ,ali koji su stradali od cetnika izdajica i saveznika nemaca.putujem ovom mojom srbijom i nema mesta gde ne postoji spomenik ili bar ploca od stradalih rodoljuba ili ne istomisljenika-komunista,partizana itd.

Realista

14.12.2012. 00:48

@peppe - Peppe! "Dodju tako vrmena kada pametni zacute budale pregovore..." Dakle onaj ko je bio predsednik vlade za vreme okupacije je heroj?! Onaj ko je naoruzan do zuba slobodno setao u prisustvu nemacke okupatorske vojske je takodje heroj? Oni koji su uzeli puske u ruke i borili se protiv okupatora su budale? Sram te bilo Srbijo! Pa ne morate da idete daleko uzmite dnevnu stampu za vreme okupacije i procitajte, bice vam jasno ! Eto tu nije bilo partizanske propagande....

Bane

14.12.2012. 06:12

Najgluplja stvar je kad neko kaze istorija ce reci svoje,nece ona nista reci osim onoga sto zele da kazu pobednici a sigurno bi nas bilo mnogo vise da nije bilo komunista jer ko normalan moze ubiti nemca a da zna da ce za to streljati 100 srba,samo kreteni,pogotovo sto to ubistvo jednog nemca iz zasede nije imalo nikakvog efekta osim strasne odmazde

uros

14.12.2012. 16:55

@jasenko - zidove su na Banjici ubijali Nemci. Takodje i hrvati u logoru Staro Sajmiste. U tom logoru su prvi put uptrebljavane dusegupke, autobus u kojem smeste logorase, autobus vozi a puste plin u unutrasnjost autobusa. Taj logor je bio pod okupacionom zonom Nezavisne drzave Hrvatske. Mnogo veci broj zidova je ubijen u NDH logorima nego na Banjici. Ovo je kao ucenje. Jevreji su divan narod, i ne mozes i ne smes tako da pises kao sto pises. Narod nikad ne moze da bude nicije pitanje

Ilija

14.12.2012. 08:52

Srpski heroj Milan Nedic je izrucen od Engleza komunistima. Bacen je u beogradu sa sedmoga sprata! Slava mu

Ivica

19.12.2012. 18:14

@matia - Nema potrebe. On je odavno rehabilitovan, a njegovi saradnici su na delu. Jel ti to jos spavas pa ne znas i ne vidis ili pokusavas da se napravis pametan a u stvari si lud.

asddadas

14.12.2012. 10:25

Sramite se Srbi. Dobar Vam je Nedic koji se zarad navodnog dobra ono malo neotete Srbije odrekao nasledja Kralja Petra, a losi Vam danasnji politicari koji se odricu bukvalnio svega sto pripada i narodu i drzavi Srbiji, zarad ulaska u uniju.Kakva je razlika? Onaj ko vodi drzavu pravcem daleko od njenih interesa je izdajnik, i tu nijanse ne postoje.

kerber52

14.12.2012. 11:03

milan nedic je heroj balkanskih ratova a sta je radio za vreme okupacije je nebitno, tada on ionako nije odlucivao, ne treba ga neznam kako rehabilitovati ali sve zlocine koje su mu prikacili komunisti treba ponistiti, daleko od toga da su oni bili demokrate i fer

alex

14.12.2012. 11:18

Pricate o Nedicu cija je "srpska straza" vodila decu u Kg na streljanje ?!Kome moze da padne na pamet da tog coveka rehabilituje i da nazove ulicu po njemu ? Odlican primer, uzor, za buduce narastaje...."starac od skoro 70 godina, sa 120 kilograma," Covek sa 60 i kusur godina i 120 kg svakako nije bespomocan a pogotovo nije starac.Manite se gluposti i patetike.

hahaaahhha

14.12.2012. 11:22

Lako je reci izdajnik je.....sta komuniste boli uvo koliko ce Srba biti pobijeno za jednog nemackog vojnika. Nama su gori fasisti vladali poslije rata nego u ratu. Hrvati brane svoje pa makar bili i krivi, a mi se unapred odricemo ljudi koji su nam zivote spasavali. Sramota! i onda se jos Dacici, Vucici, Dodici cude presudama Haga, verujte takvi samo doprinose da nasi ljudi trunu po Evropi

Tomislav Hrvatski

14.12.2012. 13:05

Da li mi netko može odgovoriti u čemu je (ako je ima) razlika između Nedićeve Srbije i Vlade narodnog spasa, s jedne strane i Nezavisne države Hrvatske i Vlade NDH, s druge strane? Ili još kraće.....u čemu je to razlika između Nedića i Pavelića? Također bi me zanimala i razlika i u "karakteru" logora na Banjici s jedne strane i logora u Jasenovcu , s druge strane?!

Dragoslav

14.12.2012. 16:48

@Tomislav Hrvatski - Prva razlika je u broju zrtava logora Jasenovac i Banjica. Mnogo veci je u Jasenovcu. Banjica je bila pravi nemacki logor ubijanje komunista, Jevreja, Roma. Jasenovac jekonstituisan za istrebljenje srpskog, jevrejskog romskog naroda sa podrucja NDH. Nedica zovu srpska majka jer je zbog saradnje sa nemcima uticao na to da nemci shvate kakav je genocid napravljen u NDH nad srpskim narodom i uspeo je (preko Nemaca ) da spase nogo srba. Nad Banjicom su vlast imali Nemci a ne Nedic. Jasenovac 700.000

zmline

14.12.2012. 15:02

Pa da objasnim ovim neukim i toboze neinformisanim Hrvatima u cemu je razlika izmedju Nedica i Pavelica.Sem sto su oboje bili kvislizni drugih dodirnih tacaka nemaju.Pavelic je slao svoje trupe na Ruski front Nedic nije,Pavelic je organizovao i rukovodio masovnim zlocinima nad Srbima na teritorijama danasnje Hrvatske,Bosne,Hercegovine,Srema, Nedic nije.Pavelic je organizovao sistem konc logora a Nedic nije.Pavelic je bio ustasa i terorista a Nedic djeneral Jugoslovenske vojske itd i itd......

uliks

14.12.2012. 15:17

Šta je tebi Srbijo?Voditi polemiku je li Nedić likvidiran od OZNE bez suđenja ili je skoćio kroz prozor je krajnje licemerno.Koliko je likvidirano ljudi po njegovom nalogu bez suđenja?I još se čudimo kako nas posmatra u svetu.

Марко Трстеник

14.12.2012. 17:06

Сви који блате Милана Недића или показују колико не познају материју о којој говоре или су они деца тих комуниста који су поубијали часне Србе и уселили се у њихове куће.. Срамота да људи који коментаришу неку тему,немају у ствари појма о томе!

deki

28.03.2015. 08:53

Milan nedic ima dve velike zasluge za koje sigurno zasluzuje da mu se u najmanju ruku zna grob a i da se rehabilituje.Prva je da je spasavao na stotine hiljada srba iz ndh od ustaskog terora a druga je da nijednog srpskog vojnika nije poslao na istocni front da se bori protiv nase brace rusa. Ima tu jos zasluga kao na primem da je dovlacio kuci puno nasih srpskih oficiraiz nemackih logora a isto tako da nije bilo njega mi bi bili pod bugarskom okupacijom jer su nemci otvoreno nudili srbiju!!!!!