Krvave stranice istorije

Marko Lopušina

četvrtak, 06. 12. 2012. u 19:35

Крваве странице историје
I Tito i Milošević imali specijalne odrede za uklanjanje protivnika. Evropa traži da se otvore dosijei tajne policije

POKRAJINSKI parlament Koruške u Austriji prošlog meseca je većinom glasova odlučio da formira ekspertsku komisiju za istraživanje partizanskih zločina i delovanja Udbe od 1945. do 1990. kao i njenih ostataka od raspada Jugoslavije do današnjih dana. Kako je to objasnio Gernot Darman iz Slobodarske stranke Koruške neophodno je da se otkrije istina „partizanskog užasa i delovanja srpskih tajnih službi u Austriji posle Drugog svetskog rata“.

- Predviđeno je da delovanje te komisije finansiraju pokrajina Koruška, austrijska država, ali i Slovenija i Hrvatska, koje su najviše zainteresovane za političku lustraciju komunističkih zločinaca - rekao je tom prilikom austrijski istoričar Florijan Tomas Rulic.

Prema njegovim saznanjima, koja je izneo u parlamentu Koruške, u masovnoj odmazdi protiv pripadnika nacionalnih snaga Jugoslovenska armija je masovno likvidirala i civile. Najviše ih je likvidirano u austrijskom Blajburgu i slovenačkom Kočevskom rogu. Koruška i Austrija nameravaju da posle osnivanja ove komisije od Srbije zatraže otvaranje tajnih arhiva službi državne bezbednosti i „dokumenata o zločinima srpske agenture“.

Slični zahtevi izrečeni su ove godine u Varšavi, gde se raspravljalo o „zaostavštini komunističkih agentura“. Tada je glasno rečeno da Srbija nije izvršila lustraciju pripadnika tajne službe, koji su činili zločine i ostali nekažnjeni. I Nemačka je posle nekoliko sudskih procesa „ubicama u ime države“, koji su likvidirali političke emigrante u ovoj zemlji, zatražila da Beograd istraži zločine tajne policije Srbije.

Ova tri zahteva izrečena su u vreme kada Evropska unija razmatra kako Srbija da pruzme odgovornost za zločine jugoslovenske službe državne bezbednosti počinjene krajem 20. veka.

- Hitno treba da se nastavi posao oko uklanjanja nasleđa tajnih službi iz doba komunizma, kao i otvaranje nacionalnih arhiva, naročito Udbe u Srbiji. EU zahteva od Srbije da se otvore dosijei tajne policije, okonča rehabilitacija i isplate odštete ljudima stradalim u političkim i policijskim procesima i progonima. Otvaranje dosijea nije uslov da Srbija dobije datum za otpočinjanje pregovora sa EU, ali kada krenu ti pregovori, prvo vas čeka otvaranje poglavlja 23, u kome je i to pitanje - izjavio je Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

ZLOČINI JOŠ SKRIVENI SRBIJA je danas jedina evropska zemlja koja nije zakonski regulisala oblast tajnih dosijea Službe državne bezbednosti. Optužena je zato da skriva krvave stranice vlastite istorije. Za Srbiju se decenijama govori da je policijska država, jer je progonila vlastiti narod. Nema u našoj zemlji veće familije u kojoj neko nije stradao od Udbe. Ova tvrdnja je plod višegodišnjih stradanja srpskog naroda od političke policije Josipa Broza i Slobodana Miloševića.

I Tito i Milošević su imali svoju agenturu, specijalne odrede i jedinice za tajne likvidacije svojih političkih protivnika. U vreme FNRJ i SFRJ to su bile službe bezbednosti poznate po svojim skraćenicama - OZNA (Odeljenje za zaštitu naroda), UDB (Uprava državne bezbednosti) i SDB (Služba državne bezbednosti). Uz njih je delovao i vojni odred KNOJ. U doba SRJ i države SCG, političke neistomišljenike progonili su RDB (Resor državne bezbednosti) i JSO (Jedinica za specijalne operacije).

- Broz je imao svoje državne ubice, likvidatore, koji su ubijali pripadnike nacionalnih snaga, jugoslovenske i srpske emigrante po svetu i domaće neprijatelje u Jugoslaviji i Srbiji. Dokazano je da su Britanci odobrili Titu likvidaciju srpskih nacionalnih snaga na prostoru Austrije, Hrvatske i Slovenije. Da su političari Aleksandar Ranković, Slobodan Penezić u Srbiji, a Mitja Ribičič i Milka Planinc lično učestvovali u ubijanju odbeglih pripadnika nacionalnih snaga u Kočevskom rogu i Blajburgu 1945. godine, ali i širom Srbije - tvrdi Bože Vukušić, zagrebački istraživač zločina tajnih policija Jugoslavije.

Tito je naredio da se omogući upad hrvatskih nacionalista na Radušu 1972. godine, a potom njihovu likvidaciju, da bi ojačao svoju vlast. Titovi naslednici su za egzekucije nad emigrantima krajem prošlog veka počeli da koriste ljude iz podzemlja. Takvi su bez suda i presude ubili zagrebačkog direktora Stjepana Đurekovića u Minhenu. Vukušić kaže da je i Slobodan Milošević odobravao svojim agenturama tajna ubistva i kao likvidatore koristio pripadnike državne bezbednosti, parapolicije i mafije, koji su izrasli u monstruozni zemunski klan.

- Ova policijska banda je ubila Ivana Stambolića, Slavka Ćuruviju, Dadu Vujasinović i Zorana Đinđića. Kontinuitet takvog državnog terorizma koji su koristili Josip Broz i Slobodan Milošević trajao je sedam decenija. Taj teror je bio veoma surov. Za sedam decenija koliko su se komunisti krvavo obračunavali sa svojim političkim protivnicima, prema slobodnoj proceni istoričara, ubijeno je i stradalo u celoj Jugoslaviji oko pola miliona ljudi. Likvidirano je i 128 političkih i javnih ličnosti u emigraciji i otadžbini. Međutim, o naredbodavcima i izvršiocima tih ubistava se i dalje ćuti ne samo u Srbiji nego i u Hrvatskoj, Crnoj Gori i BiH - naglašava Bože Vukušić.

Država nikada nije zvanično odgovorila na pitanja ko su bile ubice u ime države SFRJ i Srbije, koliko su i koje ljude oni likvidirali? Da li su tajni dosijei državnih ubica uništavani? Mogu li se ti dosijei rekonstruisati? Može li se na osnovu tih tajnih dokumenata i dosijea tim državnim egzekutorima suditi? Mogu li se njihove žrtve u ime države rehabilitovati?.

NARUDŽBENICA

Knjigu sa popustom možete naručiti telefonom: 0800/323-323, 021/422-245 ili na mejl: prodaja@prometej.co.rs

Nastaviće sePratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

tajna

07.12.2012. 11:06

"Evropa traži da se otvore dosijei tajne policije" Kad Evropa otvori dosije svoje tajne policije, Onda ce moci da zamoli da to urade i drugi .

Viktor

07.12.2012. 12:00

Interesantno je da se svuda za policiju SFRJ govori "srpska policija", kao da nije bila slovenacka i hrvatska. Treba otvoriti sve dosijee, ali u isto vreme ostro protestvovati protiv naziva "srpska policija" za nesto sto je bila "jugoslovenska policija".

D

07.12.2012. 14:20

Moja porodica je stradala poslednjih 12 godina. Za vrene Tita i Slobe sam lepo zivela. Nisam pripadala nikada nijednoj partiji ali sam posle 5.oktobra izjavila da Sloba (naravno i ostali) ne bi trebalo da ide u Hag, vec da bi trebalo da mu se sudi u Beogradu. Valjda sam tu pogresila. Nisam to smela reci. Ko mi je kriv.

pera

07.12.2012. 14:46

Glupost i laz, pre drugog svetskog rata ,glavni egzekutori u KPji Jugoslavije su bili Tito i (slovenacki i hrvatski ) saradnici iz austrougarske obavestajne sluzbe,Kopinic Krajacic i plejada .Prve zrtve su im bili Predratni Srpski ,Muslimanski Makedonski ,i Crnogorski komunisti.Ubistva su pocela pre Spanskog rata,za vreme Spanskog gradjanskog rata, u predratnoj i ratnoj Jugoslaviji,(tada se ukljucuju manje iskusni Srbi,ne poznaju situaciju) ,cim upoznaju bivaju likvidirani.

zarko

07.12.2012. 16:25

@pera - zrtve:Dalmatinski ,Srbi iz Albanije,Austrije kao i Belogardejci a na kraju i svi ostali koji su branili Jugoslaviju izmedju dva rata.najveci Jugosloven medju njima je bio likvidiran :Kralj Aleksandar. Interesantno je koliko se ekstremistickih organizacija ukljucilo u razbijanje Jugoslavije.Srbi i svi ostali koji su branili Jugoslaviju su bili na udaru.Istorija nam pokazuje da su separatisti podrzani od spomenutih sila preziveli i da su oformili danasnje drzave a Srbi i dalje na nisanu.zasto?

pera

07.12.2012. 14:57

SVe su knjige otvorene.Austrougari su ubistvom(Rusi ?) Obrenovicevca izgubili oslonac u vladavini na Balkanu.Od tada se bore protiv Srba(privremeno pod dominacijom Francuza)-Karadjordjevica.do danas.Svima,Englezima,Germanima,Francuzima,Turcima je cilj da uniste SLOVENSKO STANOVNISTVO(pre svega Srpsko) na Balkanu (i sire),i da sprece Rusiju da izadje na Mediteran.Tek onda su u medjusobnoj zavadi.Tako da smo mi Srbi svima kamen u cipeli.Ostali narodi su orudje u borbi protiv Srba.I danas je tako

dragomir

07.12.2012. 15:23

@pera - ima jedna dobra stvar ."kamen u cipeli" najmanje zulja (od svih drugih zivotnih briga), a potreban ti je da bi ostao zdrav,svestan okoline, napredan itd,da se ne uspavas i skrenes sa puta civilizacije u degradaciju ljudskog bica i drustva. Cuvajmo "kamen u cipeli", zbog opstanka ljudske civilizacije.

МакСим

07.12.2012. 18:43

У овом тексту Ј.Броз је колатерална штета предс.С.Милошевић леги-тиман циљ свих хоштаплера који су,на овај и онај начин укључени у ра-стурање Југославије,комадње Сбије и квислинншку саарадњу са Хаш-ким Трибуналом.Штиво за наивне!

Auuuuu

13.12.2012. 09:02

Tito je naredio da se omogući upad "hrvatskih nacionalista" na Radušu 1972 ? .... "odmazdi protiv pripadnika nacionalnih snaga"Kakvih nacionalnih snaga ?Ispituje li neko "zlocine" , odmazde, nad "nacional socijalistickim snagama Nemacke" ?Hajde neka americke, francuske i nemacke sluzbe otvore svoje dosijee pa cemo onda i mi nase.Pretpostavljam da se njihove bavile humanitarnim radom ?!

bezimeni

15.12.2012. 16:05

Zasto srbija gdje su ostale republike,dobro se zna sta je udba radila u hrvatskoj.Pa valda su hrvati,slovenci i ostali bili sefovi udbe u svoim republikama.Imamo Boljkovca i Manolica koi su jos zivi u hrvatskoj.Oni su 90 i 91 bili aktivni ucesnici u stvaranju nove NDH.Javna izjava boljkovca mi smo napali srbe i JNA.Zasto onda da pitamo samo srbiju,zasto traziti od srbije odstetu za ono st je cinjeno u ostalima republikama pozdrav.