Gore prazni gradovi

Predrag Pejčić

sreda, 28. 11. 2012. u 20:00

Горе празни градови
Prema izveštaju plavih šlemova, Hrvati spalili desetine gradova. Galbrajt ubeđivao Tuđmana da sačeka sa Olujom

S PLITSKI „Feral tribjun“ donosi izjavu Vladimira Šeksa, potpresednika hrvatskog Sabora, o izmeni ustavnog položaja Srba. Po njemu, poseban status koji su imale srpske „manjine“ u opštinama Knin i Glina sada je izgubio „potpuni smisao“, pošto je izmenjena demografska struktura, odnosno, „tamo više nema Srba“, odnosno u Hrvatskoj ih ima manje od osam odsto. Šeks u vezi sa istočnom Slavonijom i Vukovarom, kaže:

- Hrvatska zasad neće sprovesti ‘Oluju’, osim ako na to bude primorana. Ona se neće odreći tih 4,6 odsto teritorije koja joj pripada, a u interesu je svih da ih vrati bez rata.

Posle vojne akcije Republike Hrvatske, mirovne snage UN odlučile su da se povuku i broj od 13.000 smanjen je na svega 1.000 posmatrača i vojnih policajaca. Svi oni, navodno, „treba da vrše nadzor poštovanja ljudskih prava srpske manjine“.

Komanda UN u Zagrebu izdala je saopštenje da su mirovne snage uspele u svojim zadacima. Mećutim, to nije bila istina!

Čak je hrvatska vlada zabranila posmatračima UN da se vrate u Knin. Fred Ekart, predsedavajući za štampu generalnog sekretara UN, izjavio je:

- Hrvatska vlada baš ne žuri da predstavnicima UN omogući slobodan pristup u području nedavnih borbi, kako bi se uverili u situaciju koja tamo vlada. Posebno nam je strogo zabranjen ulazak u Knin i njegovu okolinu, gde su funkcineri UN onemogućeni da bilo šta urade, iako postoje izveštaji da hrvatska armija spaljuje čitava sela i pljačka napuštene domove!

Već 15. avgusta u Srbiji je bilo registrovano 137.443 izbeglice. Prvo su u Beograd dojurili oni sa luksuznim kolima, zatim sa traktorima i prikolicama. Tokom idućeg dana, 16. avgusta, već su bilo 149.723 izbeglice i Vlada Srbije je odlučila da ne prima i izbeglice iz Republike Srpske, već da im dostavlja pomoć tamo gde se nalaze.

Pravac kretanja kolone izbeglica iz RSK išao je od Knina, preko Srba i Martin Broda, zatim Bosnom preko Drvara, Bosanskog Petrovca i Ključa, skretao na sever preko Sanskog Mosta na Prijedor, a onda preko Banja Luke, Dervente, Brčkog i Bijeljine u Srbiju. Deo izbeglica se iz Novog Grada priključio u Prijedoru.

Po beogradskim ulicama sve više se viđaju lica u uniformama Srpske vojske Krajine. Niko nema kapu, niti opasač, a i uniforma im više nije „vojnička“. Naravno, u Knez Mihailovoj su šetale i osobe u ispeglanim i novim uniformama Srpske vojske Krajine.

Vlada Albanije je odmah uputila protest Savetu bezbednosti da Srbija ne šalje izbeglice na Kosovo i Metohiju „jer kvare nacionalnu strukturu tamošnjeg stanovništa“. A mnoge izbeglice, znajući situaciju na KiM i nisu bile voljne da iz jedne nesreće idu u drugu.

Zbog sve većeg gomilanja hrvatske vojske u području Dubrovnika posmatrači ubrzo očekuju napad na Trebinje i istočnu Hercegovinu. Hrvatske snage imaju oko 4000 vojnika u dva korpusa, od kojih je drugi u Splitu.

Vjesnik“ u broju od 16. avgusta navodi da nema izgleda za širenje Srbije, odnosno Jugoslavije, pošto su „Miloševiću propali svi planovi o stvaranju ‘Velike Srbije’ i poziva Albance da se mnogo jače usprotive dolasku izbeglica na Kosovo, jer u tim kolonama ima ratnih zločinaca“.

Kolona od oko 10.000 izbeglica sa Korduna i Banije koja se uputila autoputem ka Beogradu, ponovo je bila blokirana, a kada je u Srbiji 17. avgusta registrovano 151.934 izbeglice, Ričard Holbruk, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Kanadu savetovao je Miloševiću da naredi svim pekarima da „peku što više hleba i da više ne upućuje izbeglice na Kosovo“, iako je tamo poslato samo 1.600 duša.

Kolona od oko 10.000 izbeglica bila je zatočena u Spačvanskim šumama, ali i u tzv. sabirnim centrima u Sisku, Ivanić Gradu, Daruvaru, Lipovljanima, Karlovcu, Gospiću na Plitvicama.

PODVIG MALOG DEJANA PRAVI podvig napravio je desetogodišnji dečak Dejan Popović koji je u očevom „jugu“ osam dana, od 9-15. avgusta neprestano vozio od sela Gojkovac kod Velike Kladuše do Obrenovca. U kolima su bili majka, sestra, baka i jedna rođaka sa bebom od 14 meseci. Preživeli su muslimanski blokadu kod Topuskog i raketiranje hrvatskih „migova“.

U izveštajima posmatrača UN navedeno je:

Otkako je pre 12 dana pala Krajina, Hrvati su spalili desetine avetinjski ispražnjenih gradova u orgiji uništenja koja će, sasvim sigurno, odvratiti srpsku manjinu u Hrvatskoj od povratka na teritoriju na kojoj su vekovima bili nastanjeni!“

Američki ambasador u Zagrebu, Piter Galbrajt - kako prenosi „Globus“ - izjavljuje „da je hrvatska vojska krenula punom snagom na Krajinu, baš kada je bilo jasno da Srbi pristaju na mirnu reintegraciju, što samo potrđuje da današnji režim nije želeo Srbe u svojoj državi“. List dalje citira Galbrajta da se Milan Babić složio „da se okupirana područja vrate Hrvatskoj!“ A zatim Galbrajt dodaje:

Uveravao sam Tuđmana pre ‘Oluje’ da još malo pričeka jer je mirno rešenje bilo na pomolu!“

Tuđman je na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare reagovao na inicijativu Pitera Galbrajta i rekao:

- Podržavam američku mirovnu inicijativu kao najozbiljniji napor da se dođe do mira na prostorima prethodne Jugoslavije, jer je usaglašena sa Evropskom unijom i sa Rusijom. Biće teško postići mirovni sporazum, ali uz odlučnije angažiranje mećunarodne zajednice do toga bi moglo doći... Umesto neefikasnog Unprofora u Bosni treba angažovati NATO.

- U našoj uspešnoj redarstveno-vojnoj akciji u Kninu i u Krajini na hrvatskoj strani poginulo je više od 200 vojnika i redarstvenika, a preko 1.400 je ranjeno.

- Mi smo pozvali Srbe da ostanu, ali oni su otišli. Hrvatska će primiti natrag one pojedince koji se nisu ogrešili. Odlučno tvrdim da hrvatska vojska nije činila nikakove pljačke i rušenja kuća, osim ako se ne odnosi na vojnu akciju. Promenjena je geografska struktura stanovništva i Srba tamo više nema.

(Nastaviće se)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

tomtolic

28.11.2012. 20:42

Da,baš tako!Knin je i dan-danas porušen i spaljen grad.Možeš mislit!Receno je sve u nedavnoj drugostupanjskoj presudi generalima Gotovini i Markacu.

Rat ko

29.11.2012. 05:52

I tako se zavrsi zlocin milenijuma sto ga inicira ludjak-zlocinac Kralj Karadjordjevic prigrlivsi onu fukaru,bolesnike Papceve iz-drk-o-tine zvani huruhvati....kasnije 'rvati.Umesto da kralj kako su mu svi Srbi pametni savetovali za ondasnje velike sile nudile ...i zaokriz srbske etnicke granice posadi kamene medje Srbije kralj oce i Papceve iz-drk-o-tine da prigrli kao bracu.A "braca" u 2 navrata "bratski" se zahvalise kako oni znaju.Srba vise nema zapadno od Une.Stravicno

drso

30.11.2012. 13:37

@Rat ko - O tome treba da uce decu, velika greska Kradjordjevica!Od pobednika stvorio je narod gubitnik

HOSOVAC

29.11.2012. 09:00

Rat je počeo govorom Balkanskoga Krvnika na Gazimestanu i Memorandumom SANU. Ili, ako hoćete, najkasnije 1991. Vi se ponašate kao da je počeo 1995. kad ste požnjeli ono što ste sijali po Vukovaru, Osijeku, Dubrovniku, Sisku... Naoružani do zuba, te ste 1991. napali razoružane hrvatske građane i isposlovali embargo na oružje. Jasno je da u takvim uvjetima "rado Srbin ide u vojnike" Ali, kako god uzeli, opet niste požnjeli ono što ste sijali. Bila je to časna i viteška pobjeda HV-a.

binSr

29.11.2012. 12:42

@HOSOVAC - Hosovce posteni a to sto se Hrvatska tajno naoruzavala 89-90 ! Sto ste Srpski narod izbacili iz ustava to nema vaze??? A da to je po vama bio doprinos miru i stabilnosti! Uzmi malo procitaj govore tvog satnika i ostalih crnokosuljsa sa pocetka 90-tih . Muka mi je vise od vas jadnih i neduznih Hrvata koji su patili od Veliko Srpske hegemonija kroz vekove! Fujjj

Jugovac

29.11.2012. 14:05

Dok sam ja kao mali bio u podrumu u Osijeku 1991 vi u Beogradu ste uživali. Tko je granatirao po mom naselju iz Tenja ( prekomjerno). Rasturili ste mi dom više puta u mjesec dana. To nije bio vojni objekt. Budite realni i recite što je istina. Pa i sami znate da su vaši došli došli iz Beograda i Srbije i granatirali moj grad. Žao mi je zbog svih civilnih žrtava ali vi ste prvi počeli. Nismo mi granatirali Srbiju nego vi naše gradove.

Idler

29.11.2012. 15:58

I dalje živite u nekim samo vama znanim bajkama....za početak, koje to "desetine gradova" ???

objektivno

01.12.2012. 02:39

koja je vasa - hrvatska istorija - pre oslobodjenja od AustroUgarske po zavrsetku I Svetskog Rata? mozete misliti sve najbolje o sebi ali i sami znate istinu koja vam se ne svidja i ne zelite priznati! uvek ste se krili i podvijali rep kroz istoriju ( niste se smeli pobuniti protiv Austrougara, kasnije se i postali veci nacisti od samih Nemaca u II SR )... a krajem 90ih ste dobrovoljno postali marioneta tzv. demokrata iz Amerike, Nemacke i ko zna jos koga... najveca komedija je upravo tragedia..