Tuđman maše pesnicama

Predrag Pejčić

22. 11. 2012. u 19:12

Туђман маше песницама
“Srbi hteli da sa talijanskim fašistima zabiju Hrvatskoj nož u leđa”. Vojnici UN svedoci masovnih pljački srpskih kuća

U nedelju, 5. avgusta, u popodnevnim časovima predsednik Tuđman je helikopterom sleteo u napušteni Knin. Bio je vidno uzbuđen i kada se popeo na vrh kninske tvrđave poljubio je visoko istaknutu hrvatsku šahovnicu, mahao je pesnicama i održao govor.

"Ovo je historijski dan zato što Srbi više nikada neće igrati ulogu koju su imali u Hrvatskoj. Srbi su hteli da sa talijanskim fašistima zabiju nož u leđa Hrvatskoj... Oslobađanje Knina znači više nego samo osvajanje hrvatskih područja i hrvatskog grada - znači stvaranje uvjeta za stabilnost hrvatske države za stoleća unaprijed!"

Ime bolnice "Sveti Sava" odmah je promenjeno u Opću bolnicu, a HTV je čak prikazala i jednog hrvatskog vojnika u ustaškoj odori, s crnom trakom oko glave i latiničnim slovom "U". Na kninskoj tvrđavi je jedna grupa pred TV kamerom pevala ustaške pesme u slavu teških ratnih zločinaca iz NDH - Francetića i Bobana.

Odmah su krenuli "ulični čistači" koji su sprali krv i lom sa ulica u Kninu.

Samo je u splitskom "Feral tribjunu" Zvonimir Čičak podsetio na prave hrvatske ciljeve prema Srbima:

"Želi li Zagreb da oslobodi okupirana područja i da stvarno obnovi civilni poredak nad pobunjenim srpskim stanovništvom, ili će se osvetiti Srbima i proterati ih? Hoće li to biti 'pobjeda' poput one u Zapadnoj Slavoniji ili će Tuđman poučen zapadnoslavonskim iskustvom, ovog puta biti odista moralni pobjednik?"

KUHARIĆ: HRVATSKA SE BRANI
U udarnom terminu na HTV pojavio se i kardinal Kuharić, koji je smernim i tihim tonom rekao: "Hrvatska je žrtva nepravednog napada. Načelo samoodbrane je pravo koje se ne može osporiti nijednoj žrtvi nepravednog nasilja, te svaka pravna država dužna je da dopuštenim sredstvima osigura normalan život u slobodi i miru svojim građanima."

Čičak je, naime, aludirao na operaciju "Bljesak" koja je izvedena početkom maja na teritoriji Zapadne Slavonije kad su zauzeti Daruvar, Pakrac i druga manja mesta.

U ponedeljak, 7. avgusta - poslednjeg dana "Oluje", pali su Slunj, Petrinja, Vojnić, Topusko i Gornji i Donji Lapac.

Komandant civilne policije mirovnih snaga UN u području Knina, general Alan Goran u izveštaju je napisao da su policijske snage Ujedinjenih nacija na tom području zabeležile, posle dolaska hrvatskih snaga, ubijenih 128 srpskih civila, kao i da je opljačkano i spaljeno 73 odsto, odnosno preko 20.000 kuća.

Preko TV Zagreb javio se general Tolj koji je rekao:

"Ofanziva pod nazivom "Oluja" napreduje u točno predviđenim satima, a u mnogim mjestima i brže nego što se očekivalo. Knin je pao za ciglo jedan dan, a krajinska vojska kao i da ne postoji!"

U Glini se tada nalazio Jordanski bataljon UN kom su se obratile mnogobrojne izbeglice tražeći pomoć. Komandant ovog bataljona javio je da je vladika Srpske pravoslavne crkve održao "moleban za napaćeni srpski narod u kom je u Drugom svetskom ratu na hiljade Srba bilo pobijeno od ustaškog zverstva!"

General Tolj cinički saopštava da "srpsko stanovništvo masovno napušta svoje kuće i sela jer u njih ulazi hrvatska vojska kao oslobodioci!"

Komandant danskog bataljona je protestovao kod komande UN u Zagrebu, jer je hrvatska vojska zarobila osam danskih vojnika i terala ih kao "živi štit" ispred svojih tenkova. Povodom ovog Tolj je izjavio da je "nemoguće da su to učinili hrvatski vojnici koji poštuju pravila rata i prava".

Srbi u Vukovaru očekuju napad hrvatske vojske na istočni deo Slavonije, te u saopštenju za stanovništvo kažu:

"Predstojeća bitka biće teška, ali i presudna, ne samo za nas, nego za celo srpstvo, Srbiju i Jugoslaviju. Mit koji je stvoren o snazi ustaške vojske ovde će biti slomljen. Upozoravamo sve stanovništvo da prostor Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema ima dovoljno boraca i da raspolaže svom potrebnom tehnikom, a do sada su stvoreni svi potrebni uslovi za uspešnu odbranu i slobodu!"

Na kraju saopštenja iznosi se da će Vukovar i sada, kao i 1991. biti odbranjen.

Vojnici UN u Kninu iznose kako hrvatski vojnici masovno pljačkaju srpske kuće. Portparol UN Filip Arnold je izvestio da su hrvatski vojnici ubili jednog danskog i dva češka pripadnika UN i da je ranjeno oko 70 "plavih šlemova", kao i da je u bazi UN u Kninu pomoć zatražilo oko 700 Srba.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Mate Granić u udarnom terminu HTV 6. avgusta saopštava da će ofanziva hrvatske vojske da traje još samo 24 časa i kaže:

"Očekujem da će sve velike operacije biti završene do sutra. Razgovarali smo sa Karlom Biltom i Torvaldom Stoltenbergom o aktivnoj situaciji u Hrvatskoj, posebno posle vojno-redarstvene akcije. Hrvatska operacija se dobro odvija. Ljudska prava krajinskih Srba bit će poštovana, a teroristima će se pravedno, kako je izjavio i naš predsednik Tuđman, suditi!"

A Karl Bilt, posrednik UN za prethodnu Jugoslaviju, izjavio je da bi Tuđman mogao da odgovara za ratne zločine zbog vojnog napada na Krajinu:

"Čvrsto se protivimo svakoj vojnoj aktivnosti protiv nedužnih civila i bombardovanja naselja. Čak i u ovakvom brutalnom ratu međunarodna zajednica mora pokušati da održi standarde ponašanja u skladu sa zakonom i poštovanjem ljudskih prava."

List "Slobodna Dalmacija" je Karla Bilta zbog ovakve izjave nazvao "bezobraznom osobom", a u listu se još spominje i Vranicki, austrijski kancelar, sa porukom:

"Koga uostalom briga šta Vranicki govori, treba svak' gledati svoja posla i našu korist."

U udarnom dnevniku RTH Gojko Šušak, ministar unutrašnjih poslova, saopštava da su zahvaljujući udruženim snagama hrvatske vojske, redarstvenih policijskih jedinica i vojske Hrvatskog vijeća odbrane oslobođena sva mesta u Krajini.

Portparol UN Kristofer Dana je na kraju izveštaja Komandi UN u Zagrebu dodao:

"Bojim se da je ratni cilj Hrvatske zauzimanje i etničko čišćenje te teritorije!"

(Nastaviće se)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Prota

23.11.2012. 07:14

Nema nikakve srpske zemlje tamo preko. Oni oslobadjase svoje a mi to trebamo tako na Kosovu. Bojim se da se spremamo u novi rat. Ali koliko sam upoznat hrvati to jedva cekaju. I

Regan

23.11.2012. 18:17

Ima li kraja ovim glupostima?Daruvar Srbi nisu nikad ni kontrolisali a za Pakrac nisam siguran ,mislim da je bilo pola-pola.Slunj je pao 6.8 Topusko nije ni zauzeto vojno.Držao ga Kordunaški korpus do predaje.Hrvati su ušli tek po našem odlasku.