Blago grada Njujorka!

Marko Lopušina

četvrtak, 16. 08. 2012. u 19:10

Благо града Нјујорка!
Centar na Long Ajlendu i posle 110 godina može da bude koristan. U okviru filijale u Zemunu Teslin klub i internet-radio

ZAHVALJUJUĆI aktivnostima Tesline naučne fondacije iz Filadelfije i Teslinog naučnog centra u Njujorku ove godine je započela i velika kampanja za otkup imanja Nikole Tesle na ostrvu Long Ajlend. Naime, kada je američki proizvođač filmova „Agfa“ pre dve godine stavio na prodaju svoju deponiju hemijskog otpada na ostrvu Long Ajlend, mnogi naučnici i istraživači su ponudili da otkupe čitav plac. Najupornija u tome je bila Džejn Alkorn, predsednica Teslinog naučnog centra iz Njujorka, koja je odlučila da kupi urušenu Teslinu laboratoriju.

- Teslino imanje je zatvoreno već dve godine. Na njemu su otpaci industrijskog srebra i hemikalija za proizvodnju filmova. Odlučili smo da kupimo zgradu i šest hektara imanja, za koje vlasnici traže 1,6 miliona dolara. Polovinu novca smo prikupili, ali smo svesni da je potrebno još nekoliko miliona dolara da se laboratorija očisti i renovira. Planiramo da na tom prostoru napravimo Teslin muzej i naučni centar, sa igralištem za decu, kao i prostorom za sastanke, konferencije, performanse - nabraja nadahnuto Džejn Alkorn i podseća da je to bila i Teslina ideja.

Srpski genije je na Long Ajlend stigao u junu davne 1902. godine. Preselio je tada svoju laboratoriju sa Menhetna u zgradu od opeke koju je za njega u italijanskom stilu projektovao Stanli Vajt. Maštao je da pored laboratorije izgradi toranj visok 139 metara i imanje pretvori u naučni centar.

- Ovo je mesto na kom je Nikola Tesla stvorio mnoga naučna dostignuća, koja čitav svet tek danas otkriva i spoznaje. Moderna civilizacija ima ogromne koristi od Teslinih izuma i projekata i mi kao naučna ustanova ulažemo napor da obrazujemo ljude i upoznamo svet sa delima ovog genija - kaže Džejn Alkorn.

Ona je mnogo puta sa svojim suprugom prošla čitavo imanje i laboratoriju, zatrpane smećem i korovom. Sama zgrada je, međutim, odlično građena i u dobrom je stanju i posle 110 godina. Džejn Alkorn i njen centar su organizovali nekoliko konferencija, tribina i javnih okupljanja i tako pokrenuli kampanju za očuvanje Tesline laboratorije na Long Ajlendu.

Džejn Alkorn se već 17 godina bori za očuvanje lika i dela Nikole Tesle. Za kupovinu imanja na Long Ajlendu, već je sakupila 800.000 dolara, a podršku je dobila od grada Njujorka, američkih rotarijanaca i još desetak društava i udruženja simpatizera Nikole Tesle u SAD.

Gradske vlasti Njujorka su jako zainteresovane da se imovina Nikole Tesle sačuva kao kulturna baština Amerike. Podršku toj ideji dali su član Gradske skupštine Mark Alesi, gradski supervizor Mark Leskovac i senator Kenet Lavale.

NOĆ ZA PAMĆENJE KOLIKO je veliki naučnik popularan u svetu vidi se i po tome da je njegovu izložbu „Teslin čudesni svet elektriciteta“ videla publika u Beogradu, Pertu, Strazburu, Beču, Vankuveru, Parizu, Hanoveru, Miluzu, Sofiji, Solunu, Šangaju, Podgorici, Nikšiću, Čikagu, Seulu, Madridu, Zrenjaninu i Kraljevu. Iako je postavka vredna, složena i skupa Muzej Nikole Tesle priprema izložbe i u još desetak gradova sveta, a među njima i u Filadelfiji, gde je održana i „Noć Nikole Tesle“.

- Ovo je jedina preostala Teslina laboratorija u svetu i mi smo srećni da to blago bude deo grada Njujorka - kaže Mark Alesi.

Predsednik Tesline naučne fondacije iz Filadelfije sa ovom idejom je upoznao i državne institucije u Beogradu, jer smatra da Srbija treba da se uključi u akciju spasavanja Tesline naučne laboratorije, ali i celokupne njegove zaostavštine.

- Vlada Srbije bi trebalo da stane iza ovog projekta i da zajedno sa Muzejom Nikole Tesle pomogne da se oživi Teslina laboratorija na ostrvu Long Ajlend. Hrvatska je, inače, zainteresovana da „prisvoji“ ovo zdanje - kaže Nikola Lončar.

Fondacije iz Filadelfije širi svoje aktivnosti u Srbiji, tako što je u Zemunu formirana filijala za čitav Balkan. Ove aktivnosti vodi Olga Zorić iz SO Zemun, koja je organizovala proslavu Teslinog dana u Beogradu.

- Teslina naučna fondacija u Srbiji sarađuje sa SANU, Muzejom Nikole Tesle, Srpskom kraljevskom akademijom inovatora i naučnika, Udruženjem Teslin toranj iz Leskovca i mnogim drugim organizacijama. Želimo da u Zemunu u okviru Tesline naučne fondacije okupimo ugledne stručnjake, naučnike i simpatizere srpskog genija. Da bismo umrežili sve simpatizere Nikole Tesle, uključili ih u zajednički rad, otvorili smo Teslin klub, internet-radio i internet-- centar, kao i specijalni Vebiner, internet-portal sa imenima, adresama i projektima svih ljudi na svetu koji se bave likom, delom i idejama velikog naučnika - otkriva nam Olga Zorić.

Delegacija fondacije je razgovarala i sa Miloradom Dodikom, premijerom Republike Srpske o otvaranju Tesline naučne fondacije u Banjaluci i dobila načelnu saglasnost. Razgovaralo se i u gradu Slobomiru kod Bijeljine sa Slobodanom Pavlovićem, vlasnikom Univerziteta Slobomir o zajedničkim aktivnostima u okviru njihovog kluba Teslijanum.

- Naša Fondacija Teslijanum je zamišljena kao institucija iz koje će zračiti duhovna snaga Teslinih ideja i koja će kroz razne sadržaje okupljati darovite mlade ljude. U planu je da Teslijanum u Slobomiru čine Dokumentacioni centar u kome bi se sabirale sve informacije o Nikoli Tesli, stalna postavka i Godišnja izložba pronalazaka, na kojoj bi izlagali pronalazači iz srpskih zemalja i iz dijaspore. Planirana je i Letnja škola iz nauke o elektricitetu koja bi svake godine okupljala darovite mlade fizičare, kao i izgradnja Teslinog tornja u Slobomiru i prvog u Republici Srpskoj - rekao nam je Slobodan Pavlović, koji već dve decenije sa suprugom Mirom nastoji da izgradi svoj zavičaj.

(Nastaviće se)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

vladimir100

17.08.2012. 15:38

Srbija nema novca da pomogne da se otkupi plac tesline laboratorije ali ima za kafanske tuce nasih studenata u SAD.