Sovjeti biraju Tita

Pero Simić

28. 06. 2012. u 20:45

Za dovođenje Broza na vlast, Rusi angažovali 414.000 boraca

KRAJEM 1943, kad su Englezi žrtvovali generala Mihailovića, britanska vlada nije imala nikakvih dilema o prilikama u Jugoslaviji. O tome joj je početkom decembra Ralf Stivenson, njen ambasador pri jugoslovenskoj izbegličkoj vladi u Londonu, javljao:

- Treba podvući da Mihailović sigurno drži u rukama celu Srbiju, jedan deo Bosne i Hercegovine i Crne Gore, dopirući do Jadrana u Dalmaciji pa i do Slovenije.

Zapadni saveznici su posebno dobro poznavali prilike u Srbiji, koje su ih ponajviše interesovale:

- Može se reći - dodaje Stivenson - da danas nema nijednog čoveka u Srbiji, pa čak ni među onima koji služe okupatorima i njegovim pomagačima, koji nije fanatično odan Mihailoviću. Ovo se može reći u izvesnoj meri i za izvestan deo Srba komunista, izuzev vodećih ličnosti i članova partizanskih štabova.

- Svaki pokušaj komunista da prodru bliže Beogradu - podseća Stivenson - doživeo je neuspeh, razbivši se o žestoki otpor Mihailovićevih trupa.

Iste informacije Englezima su stizale čak i iz Titovog Vrhovnog štaba:

- Javno mnjenje u Srbiji potpuno je na strani Mihailovića - javljao je u London Čarls Armstrong, šef engleske vojne misije u Titovom štabu.

Englezi su dobro znali i da Mihailović nije saradnik okupatora, za šta ga je sumnjičila komunistička propaganda. O tome im je referisao ambasador Stivenson:

- Sve partizanske optužbe da je Mihailović fašista i da sarađuje sa okupatorima potpuno su neosnovane, a potiču isključivo iz nastojanja da partizani ocrne Mihailovića kod srpskog stanovništva i onemoguće ga kada dođe momenat da se uzme vlast u zemlji.

To su verifikovali i zaplenjeni nemački dokumenti iz kojih se videlo da su "nemački pokušaji da preko bivših generalovih saradnika uspostave dodir sa njime uvek propadali".

I Englezi i Amerikanci su tad znali i da je general Mihailović i te 1943. bio jedna od važnih preokupacija Adolfa Hitlera.

AGENT MOSKVE Malo je poznat podatak da je ban Hrvatske banovine Ivan Šubašić, koji je od sredine 1944. zastupao interese kralja Petra u pregovorima sa Titom, bio klasični sovjetski agent. Još 1942. u SAD ga je za moskovskog obaveštajca zavrbovao šef sovjetske rezidenture Vasilij Zarubin, koji je Šubašiću dodelio agenturno ime Seres. Pored Šubašića, Zarubin je tada za sovjetsku tajnu službu pridobio i jednog od najvažnijih članova kraljevske jugoslovenske vlade Savu Kosanovića, čije je konspirativno ime bilo Kolo.

- Naš osnovni zadatak u vojnim operacijama 1943. godine na Neretvi i Sutjesci, po Hitlerovom najstrožem naređenju bilo je hvatanje živog generala Draže Mihailovića i 35.000 četnika - zabeležio je Hitlerov general Aleksandar fon Ler.

Pravo stanje stvari znali su i Amerikanci, o čemu najbolje svedoči izveštaj Roberta Makdauela, šefa poslednje američke vojne misije u štabu generala Mihailovića:

- Koliko sam ja lično mogao da primetim, a to je u skladu sa mišljenjem odgovornih američkih i britanskih oficira, očigledno je da je većina seljaka i intelektualaca u Srbiji ne samo poštovala već i volela generala Mihailovića.

U takvim okolnostima u jesen 1944. došlo je sovjetske intervencije na Srbiju. Malo je poznato da je u Titovom dovođenju Tita na vlast u Beogradu učestvovalo čak 414.000 sovjetskih vojnika. A još manje da je Tito za ovu ključnu ratnu operaciju uspeo da odvoji samo 26.000 boraca iz raznih delova Jugoslavije i tek oko 15.000 pristalica iz svojih jedinica u samoj Srbiji.

Titova propaganda je krajem te godine činila sve da Mihailovića, posle svetske, kompromituje i u domaćoj javnosti. General je na sve to odgovarao iz Bosne u koju se sklonio:

- Ja sam svoju ličnu sudbinu izjednačio sa sudbinom nacionalno-demokratskog naroda u Jugoslaviji.

- Imajući stalno pred očima njegove napore za ostvarenjem njegovih težnji, ja sam ga poveo i pod najtežim okolnostima vodio ga i vodiću ga doživotno samo jednim putem: u slobodu ili smrt.

- Ugovore sa okupatorima, najvećim neprijateljima našeg slobodarsko-demokratskog naroda, nisam nikada pravio. U ovu istinu mogu se danas lako uveriti naši demokratski saveznici.

- Uostalom, da sam ja pravio ma kakve ugovore sa okupatorima, sigurno se ne bi moglo dogoditi da talijanska armija, prilikom svoje kapitulacije, preda svoje oružje na okupiranoj teritoriji Titovim pristalicama.

U zaključnim analizama Ratnog dnevnika Vermahta za 1944. godinu, Nemci su formulisali neke od završnih ocena o generalu Mihailoviću i njegovom pokretu:

- Na vojnom polju protiv četnika nismo postigli odlučujuće uspehe.

- Za razliku od vojnih akcija, daleko uspešnije su bile naše policijske mere, jer nam je polazilo za rukom da uhapsimo pristalice Draže Mihailovića u gradovima Srbije, a posebno u Beogradu.

- Na taj način pohvatali smo njegove važne ljude. Deo pohapšenih četnika, nakon što ih je naš vojni sud osudio na smrt, bio je streljan ili su bili prebačeni u Nemačku.

- Naše represalije protiv stanovništva pokazale su se kao uspešne, jer je Draža ubrzo najstrože naredio da se vode akcije protiv okupatora. Titov pokret, međutim, bio je potpuno neosetljiv na represalije koje smo vršili prema civilnom srpskom stanovništvu.

- Mihailović je dugo razmišljao da li je na prvom mestu opasnost od Nemaca ili od komunista. Postepeno je došao do zaključka da su mu komunisti ipak neprijatelj broj jedan.

Ratni dnevnik Vermahta prokomentarisao je i rasplet bitke za Srbiju:

- Ruske trupe su zavladale Beogradom. Tako je Titu "oslobodiocu" tek uz pomoć Rusa uspelo da zavlada Srbijom i Beogradom. Pre toga pokušao je sam, bezuspešno, tri puta da uđe u Srbiju: u jesen 1943, u martu/aprilu 1944. i u julu/avgustu 1944.

(Nastaviće se)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

dzada

28.06.2012. 22:34

Posle boja koplje utrne. Hvala Vecernjim Novostima za ovaj feljton. Verujem neko je procitao i naucio ,sta je propaganda ,ko su bili komuninisti i njihovi zlicini.

Тимар

28.06.2012. 23:09

Еееееееееее, колико времена треба да истина изађе на видјело.

klik

29.06.2012. 00:12

Prvu Vladu Jugoslavije posle rata su formirala dva Hrvata , Tito i ban Hrvatske banovine Subasic. Naravno u aranzmanu Cercila. A gde su Srbi u formiranju vlasti u svojoj drzavi koju su branili svojom krvlju od nacizma.

Miksilo

29.06.2012. 10:43

Bravo vam ga!!!!! Naučite istoriju od interpretiranja iste po novinama. To je Srbija, nikome ne pada na pamet da neku knjigu pročita negi instant-istorija od krajnje sumnjivih pisaca.Samo napred, pišite ono što ova nepismena zemlja želi da pročita! A opet, nije loše što se bar nešto čita...

dinarac

29.06.2012. 12:08

@Miksilo - Knjige o Ravnogorcima i njihovoj borbi sa dokazima iz arhiva domaćih,savezničkih i neprijateljskih možete videti kod izdavačke kuće "Pogledi" iz Kragujevca.Glavni urednik je g.Miloslav Samardžić.Izvolite i čitajte istinu g.Miksilo.

piro

29.06.2012. 11:00

Baš su mi simptične sve ove knjige koje otkrivaju neke nove činjenice iz nekih "tajnih" arhiva, a sve ih pišu ekonomisti, pravnici, poneki politikolog, neki i sa srednjom stručno školom. Sve sami istoričari, a nijedan nije završio istoriju. Gde je tu istorijski metod, navođenje izvora radi provere, kritički pristup izvorima...Ovo je smešno. :) I jadno.. :)

dragan

29.06.2012. 12:41

Cuh sad i ovo skoro pola miliona sovjetskih vojnika bilo je u Srbiji krajem drugog rata .Pa ko je onda pobogu bio na istocnom frontu ?Ispade da je Staljinu najveci neprijatelj bio Draza sa svojom svitom ,a ne Hitler.Sve u sevemu krajnje smijesan feljton .

Simke

29.06.2012. 16:04

Sto se neobjave fotografije gde je Draza Mihajlovic 1943 sa nemackim oficirima,cetnici su dobijali pomoc od nemaca da se bore protiv rodoljuba i partizana,sto ga se velica kad je bio izdajnik svog naroda.Upoznao sam ljude koji su pobegli ispod kame cetnika,ima mnogo fotografija a sve se to zataskava.Pisci raznih knjiga vade iz konteksta raznih dokumenata informacije koje posle pretvaraju u dezinformacije.

vazda

29.06.2012. 16:12

za ove neverne Tome...Pero Simic je najveci Titov biograf...tu titulu dobio je upravo od Hrvata i Slovenaca...predsednik Saveza socijalisticke omladine Jugoslavije...dakle sve je, samo ne simpatizer cetnika...ali covek je istrazivac, dosao je do novih saznanja i objektivno ih iznosi...to sto nekoga to boli je druga stvar...Naravno da za sve sto pise navodi izvore, dokumenta itd ali ovo je samo feljton koji predstavlja njegovu knjigu koja je izasla pre neki dan - Draza, Smrt duza od zivota..

vazda

29.06.2012. 18:28

@SimkeZato sto takve slike, na kojima je Draza sa Nemcima, ne postoje...nalazio se Drazin lik 43. al na nemackoj poternici...1943. Nemci su ucenili glavu djenerala Mihailovica na 100 000 rajshmaraka.Te 1943. vrh KPJ je bio u pregovorima sa Nemcima, tkz. Martovski pregovori. U ta tri meseca komunisti su saopstili Nemcima da ne zele da se bore protiv njih, da su im jedini neprijatelji cetnici i da su spremni da se bore zajedno sa Nemcima protiv zapadnih saveznika ako se iskrcaju...

Sava

29.06.2012. 20:08

Svako ko je za Tita sigurno ne moze biti za Srpski narod, pa potome tesko da da je Srbin. Tito je unistio Srbiju, prodao najsvetiju regiju po bastini i kulturi Srba, Albancima i to muslimanima (tako nesto u svijetu nije vidjeno), rascijepao Srpsku drzavu unutar Jugoslavije na 3 pokrajine i 3 republike, dao Hrvatima Dalmaciju da je nasele, dao Muslimanima Hercegovinu i Krajinu da nad njome vladaju, izmislio Crnogorce. Kako ijedan covjek koji sebe Srbinom zove, moze takvu politiku da podrzava?

alex

05.09.2012. 14:00

@Sava - Da Tito nam je za sve kriv ? A danas nam u Srbiji sa Srbinom na celu odlicno ide. Prosperitet do bola.