Večna robija u haremu

Darko Tanasković i Ema Miljković

25. 04. 2012. u 19:24

Uvedeno pravilo da novi sultan zatvara braću u harem do kraja njihovog života. Pogubljeno 19 prinčeva u strahu od konkurencije

HUREM sultanija je otvorila novu stranicu osmanske istorije, koju će karakterisati sultani bez snage i volje, a ponajmanje sposobnosti da vode carstvo na tri kontinenta. Umesto njih će kroz čitavu drugu polovinu 16. i prvu polovinu 17. veka vladati njihove majke, žene i konkubine. Ovaj period obeležile su četiri žene, različitog porekla, koje je spojila ista zla sudbina - postale su zatočenice sultanovog harema, ali su uspele da se nametnu kao istinske vladarke, uprkos uvreženom mišljenju da su žene u osmanskom društvu imale isključivo ulogu ljubavnice i majke.

Selim II (1566-1574), sin Sulejmana Zakonodavca i Hurem sultanije, došao je na presto kao četrdesetogodišnjak. Njegova majka, koja je sve učinila da jedan od njenih sinova dođe na čelo države Osmanlija, nije poživela dovoljno da zauzme uticajnu poziciju valide sultanije. Po ugledu na svoga oca, Selim se po svim šerijatskim propisima ženi konkubinom, Nurbanu sultanijom, majkom svoga sina i naslednika Murata III.

Sultanija Nurbanu, rođena Sesilija Venije Bafo, bila je vanbračni izdanak članova dveju mletačkih plemićkih porodica. Za vreme Sulejmanovog ratovanja s Venecijom u Sredozemlju (1537-1540), osmanski admiral Hajrudin Barbarosa oteo je Sesiliju, koja je tada imala 12 godina, s jednog broda u mediteranskim vodama i odveo je u sultanov harem. Selim i Nurbanu imali su sina Murata, koji će 1574. naslediti osmanski presto, kao i ćerke Ismihan, Šah i Gevherhan, koje su bile udate za visoke dostojanstvenike carstva.

Tokom službovanja u Konji, Selim je bio veran Nurbanu. Sama činjenica da je ona najpre rodila tri kćeri, a tek 1553. i sina, svedoči da je Selim želeo da dobije muškog potomka baš sa njom. Posle stupanja na presto, Selim je održavao veze i sa drugim konkubinama, koje su mu rodile još petoricu sinova (poštujući princip jedna konkubina - jedan sin), ali je on za života odredio Murata, Nurbaninog sina, kao svog naslednika.

Selim II je prvi osmanski sultan koji je umro u prestonici. Ostalo je zabeleženo da je Nurbanu naredila da se njegovo telo stavi na led, dok u Istanbul ne stigne Murat, koji je u to vreme bio namesnik u Manisi. Istovremeno, po drevnom dinastičkom običaju, ubijena su četvorica maloletnih Selimovih sinova (peti je umro pre oca).

DIVAN NAJVIŠI ORGAN DIVAN je predstavljao najviši organ izvršne vlasti u Osmanskom carstvu. Ovo ministarsko veće činili su veliki vezir, 2-5 kube vezira, defterdar (ministar finansija), dvojica vrhovnih vojnih sudija (jedan za Rumeliju, drugi za Anadoliju), kao i nišandžija (carski sekretar). Član divana bio je i beglerbeg Rumelije, kada je boravio u prestonici.
Do vremena Mehmeda Osvajača, sultan je redovno predsedavao sednicama Divana, da bi od sedamdesetih godina 15. veka bila uvedena praksa da sednice vodi veliki vezir, dok je sultan mogao da prati šta se dešava kroz prozor na sali. Pored izvršne, Divan je imao i sudsku, kao i protokolarnu ulogu.

Uticajnija kao valide sultanija nego kao sultanova supruga, Nurbanu je bila veoma aktivna tokom vladavine svog sina Murata III (1574-1595). Iako se nije otvoreno mešala u državne poslove, ostala je sačuvana njena korespondencija sa francuskom regentkinjom Katarinom Mediči. Razumljivo je, s obzirom na poreklo, da je imala odlične veze sa mletačkim izaslanicima na Porti.

Takođe, Nurbanu je kao valide sultanija vodila brigu o dobrobiti i održanju dinastije, te je bila ozbiljno zabrinuta što se njen sin vezao za jednu konkubinu, izvesnu Albanku iz dukađinskih planina, zvanu Safije, sa kojom je imao samo jednog sina. Izgleda da sultana Murata III žene nisu zanimale, čak se govorkalo da je imao problema s muškošću.

Majka mu je dovodila najveće lepotice iz harema, ali uzalud. Opstanak dinastije neočekivano je spasla njegova sestra Ismihan, koja mu je poklonila dve ruske robinje, od kojih je jedna uspela da zainteresuje vladara. Od tada, on se prepuštao haremskim uživanjima, te je posle stupanja na presto dobio čak 19 muških i neutvrđen broj ženskih potomaka. Ipak, Safije (sa kojom nikada nije sklopio šerijatski brak) je i dalje je zauzimala izuzetno značajno mesto na dvoru. Slično kao što je to bio slučaj sa Nurbanu, Safijin uticaj će porasti kada njen sin Mehmed stupi na osmanski presto kao sultan Mehmed III (1595-1603).

Prva naredba novog sultana Mehmeda bila je da se ubiju devetnaestorica njegove maloletne braće, koja su predstavljala potencijalnu opasnost za njegovu vladavinu. Njihovi tabuti bili su izloženi ispred palate Top kapi, da bi mogla da ih vidi čitava prestonica. Taj čin je izazvao oštru reakciju stanovništva, te je jedan hroničar zabeležio da se tog dana „nebo nad Istanbulom otvorilo, usled žalosti za mladim prinčevima“.

To je ujedno bio i kraj primene zakona o bratoubistvu, da bi se prešlo na sistem „kafesa“. Naime, po stupanju na presto, novi sultan bi svoju braću zatvorio u haremske odaje, koje neki, „živi sahranjeni“, nisu napuštali sve do smrti. Oni su tu živeli okruženi pažnjom svojih majki, kao i robinja u haremu, ali pod strogim nadzorom sultanove garde. Neki od njih su usled takvog načina odrastanja stekli ozbiljna psihička oštećenja, koja bi izbijala na videlo u slučaju njihovog stupanja na presto.

(Kraj)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (31)

Lela

25.04.2012. 22:28

Divan feljton. Uzivala sam u svakom slovu. Nije preopsirno , a ipak je receno sve sto obicnog citaoca moze da zanima.HVALA I BRAVO

Joe

09.11.2012. 09:54

@Lela - Istorijsko sam iz Austrijskog područja nemam nikakvih predrasuda.Serija je veoma dobra verovatno prilično identična sa istorijom. Uživam u gledanju.

Petra

26.04.2012. 01:22

Bas vam hvala, prisetila sam se malo istorije... Interesuje me, da li je Ibrahim ostavio svoje potomstvo? Stalno sam mislila da je Ibrahim ustvari, Mehmed pasa Sokolovic...

Marina

26.04.2012. 18:39

@Petra - Ne znam da li je Ibrahim Pasa ostavio potomstvo,ali smesno je pomisliti da je Ibrahim bio Mehmed Pasa.Posle Ibrahima,veliki vezir je postao Rustem Pasa Opukovic,a tek posle njega ,Mehmed Pasa Sokolovic.

Istinotvorac

26.04.2012. 02:20

Zanimljivo je ovo sa ubijanjem potomaka od protivnika, nikad nisam čuo da su se tako masovno ubijala djeca kao u ovom slučaju.Ubiti devetnaestoricu braće je zaista okrutno i bolesno.Zanimljiv je i utjecaj robinja iz harema na politiku carevine, te pripadnika naroda koje su Osmanlije osvojile, zapravo se postavlja pitanje, tko je zapravo i upravljao Carstvom.Koliko je Turska bila okrutna, toliko je i dopuštala porobljenima da mogu napredovati(što nije bio slučaj na Zapadu).

Ile

26.04.2012. 11:45

@Istinotvorac - Niste ni pomislili da se sve izneto temelji na dokumentima iz osmanskih, vatikanskih i srpskih arhiva ? Da se pozovem na Marijin komentar, ne biste li nas pocastili, za kraj, priznanjem o sopstvenom identitetu ?! Tako jako mi se cini da ste iz iste price ...

Salem III

26.04.2012. 04:27

Selam allejkum Lelo I Marija vidim da volite moje pretka pa ako hocete javite se da vam prepricam moje avanture I.t.d. A ove price su 87,3% NE tacne!!!

gradjanka

26.04.2012. 10:02

@Salem III - tvoji preci su ako si direktno turske porodice potomak..posto ih je u danasnjoj Srbiji veeeeeeeeoma malo i u svakoj manjoj sredini u unutrasnjosti zna se koje su to porodice medju narodom..kao na pr. Begovici koje ja znam :) Tako daaaaaa dzaba ti sijarenje, tvoji preci su SRBI jer si najverovatnije poturica, pa se i ponasaj u skladu sa tim , jer sve i da hoces i koliko god se trudio, to ne mozes da izbrises ;)

Marija

26.04.2012. 10:30

@Salem III - Alejkum as-selam ! Uh, koliko svakakvih gresaka u dva reda ! I u srpskom (jeziku i pismu nasih zajednickih predaka !) i u arapskom pozdravu ! No, to su decje bolesti (losi nastavnici i/ili los djak?!) spram greske sa procentima ! Kad covek pazljivo procita i prouci Vase dve neverovatne recenice samo jedan zakljucak se namece - imate zesci poremecaj identiteta, na svim nivoima !

Istinotvorac

26.04.2012. 13:43

Srpskih arhiva hahaha, pa vi dobar dio povijesti tumačite iz naših dubrovačkih arhiva, kakvih crnih srpskih(Nisu vam to gusle)...vatikanskih da, turskih ima još dosta neistraženih.Moj identitet je čisto hrvatski, za razliku od vašega miksa svega i svačega.Što želim reći, da su Osmanlije bile puno okrutnije od zapadnjaka, a opet je bilo moguće napredovati ako si rob, što je zaista fenomen.

Srbin

26.04.2012. 14:22

@Istinotvorac - Tvoj identitet je čisto mletački, eventualno austro-ugarski!Jaka ste mi nacija...

Mirko

26.04.2012. 15:14

@Istinotvorac - Mislim @Srbine da gresis. Stvar je u tome da je on mesavina i to ga svrbi, zulja, progoni, muci, razbija, izludjuje i zato ovde balavi ! Ti ne mozes ni zamisliti njegovu muku i patnju - kad mu udruzeni, i podsvesno i nesvesno, pevaju da je srpskog porekla, a on ne moze da ih iskljuci ... Njegovi komentari su ustvari pokusaj njegove auto-psihoterapije !

NurbanuSelim

18.04.2013. 12:40

@Istinotvorac - Bolje mi Srbi pod vladavinom mocnih Sultana,nego vasih jadnicka Austro-Ugarskih

Istinotvorac

26.04.2012. 17:40

Opet ste smiješni.Kad nemate argumenata, prelazite na neke pokušaje osobnih uvreda.Ja sam posve siguran u svoje hrvatsko podrijetlo, što se teško može reći za vas, pošto ste miks Vlaha, Turaka, Cincara, Roma i Albanaca. Grohotom se smijem na vaše pokušaje vrijeđanja mene i hrvatskoga naroda.Ne opterećujem se vašim komentarima, ipak kod vas više ima folk-pjevača nego intelektualaca.

malisa4mc

26.04.2012. 20:26

@Istinotvorac - Argumenti!Dali ti imaš argumente za svoje navode, još malo pa če biti godišnjica oslobođenja. Malo pogledajte ko i koliko puta vas je oslobađao, jer vi niste nikog. Žalosno je što dolaziš pametovati u Srbiju drži se svoje HR. Pročitaj malo stariju literaturu pa možemo pričati.

sablaznjena

06.12.2012. 22:15

@Istinotvorac - Tebi i tebi slicnima treba Vojislav Seselj! Brate, sta je u stanju jedan Hrvat da izgovori...ne znam da li da se smejem ili da se izbecim. Kolika je tvoja mrznja, zalosno. Jeste li svi tako nastrojeni? Svaka cast za poreklo, nema sta. Smesno je i sto ostavljam ovaj komentar,.Ne mogu da verujem da jos postoje takvi kao ti. Pa vi cistog porekla ne treba da se spustate na nas miksovani nivo i gubite vreme ostavljajuci komentare priradnicima miksovanog naroda. Pozdravite vasu intelektualku Severinu.

MM

22.03.2015. 10:08

@Istinotvorac - Druze sigurno si ti čistiji Srbin od vecine u Srbiji.Samo pokatolicen i ispranog mozga.Maternji jezik ti je Srpski( sad mozes ga ti nazvati i hrvatski,mongolski kako god) .poreklo Srpsko.Ma da nas ovde u Srbiji ne bude vise,Srpska krv i Srpstvo nastavlja kroz tebe i tvoje potomke ;) Pozdrav

kukuriku

26.04.2012. 18:13

sjajan feljton, svaka cast. Jako interesantno. Istina, ovakva ponasanja sultana su bila nevjerovatno okrutna, ali to je historija, i mislim da nije uredu da se sad raspravlja o tome. Citajuci gore navedene komentare imam utisak da ste "nacionalisti". Borba za prijestolje je bila ostra, tako da nije niko nikome bio vazan, samo je bilo vazno postici cilj, ocigledno time da konkurenciju svedu na minimum. Svaki covjek uziva u svojoj moci, ali neki je koriste maximalno.

SJAJNO

30.04.2012. 09:47

Sjajan feljton...svaka cast...a oni koji "znaju" sve neka pogledaju ko je feljton pisao...

sarajka

07.05.2012. 19:50

članak vrvi od grešaka:)))) prvo: Nurbanu Sultanija nije bila Cecilija nego Rachela Bafo, venecijanska Jevrejkadrugo: Safije Sultanija nije bila dukađinska Albanka nego Cecilia Venier Bafo, u daljoj rodbinskoj vezi sa Nurbanu odnosno Rachelom - obje su, kao i Hurem, bile Jevrejke.

Lolita

16.01.2013. 00:25

@sarajka - Safija je dobila ime po tome sto se zvala Sofija,aHurem je pravoslavka

Hanny

08.11.2014. 14:06

@sarajka - Hurrem se zvala Alexandra ( Anastazia ) Lisovska.... Nurbanu se zvala Cecilia Venier Baffo a ne Rachel ! Cecilia bila katolkinja! Sofija je bila rodjakinja Cecilie -mislim da iz majcine strane ;) Murat nije imo nikad problem sa ženama.... Imo je oko 800 djece ;)

Lala

16.01.2013. 00:21

Sta mislis kako je Safija dobila ime. Dobila ga je zato sto se zvala Sofija. Hurem je pravoslavka. Gdje ste vidjeli u Ukrajni katolika i jevreja

Edina

14.07.2019. 22:16

Zapanjena sam ,koliko glupih i primitivnih komentara.Pa srednji vijek je bio surov i na zapadu i na istoku,bez obzira koje vjere su bila carstva. Ali jedno je sigurno fakat; da su sve kulture i naucna dostignuca korijenom sa istoka. Pozdrav za sve .