Robinja postala carica

Darko Tanasković i Ema Miljković

17. 04. 2012. u 20:42

Protinu kći oteli Tatari i prodali je na pijaci robova u Istanbulu. Rodila petoricu sinova i stekla silan uticaj na sultana

ISTORIJA vladavine sultana Sulejmana Zakonodavca ne može se u potpunosti sagledati bez priče o njegovoj robinji i životnoj saputnici, koja će mu, van ustaljenih osmanskih dinastičkih običaja, postati i zakonita supruga, Rusinki Aleksandri (ili Anastasiji po nekim izvorima). Ova žena koju će Istok nazvati Hurem sultanijom (od persijske reči hurram, što znači vedra, vesela), a zapad Rokselanom, ostala je zapamćena kao jedna od moćnijih žena 16. veka, te kao jedna od onih koje su svojim postupcima značajno uticale na tok istorijskih zbivanja.

Aleksandra Lisovska, kći pravoslavnog sveštenika, rođena je na samom početku 16. veka, u zapadnoj Ukrajini, koja je tada bila deo Poljske. U prepadu Tatara na njen rodni kraj, petnaestogodišnja Aleksandra je odvedena najpre u Kafu, na Krim, a odatle u Istanbul, na pijacu robova, gde je kupljena za carski harem. Može se samo naslućivati kakvu je unutrašnju dramu morala da preživi devojka, dovedena u jedan potpuno strani svet, gde ne poznaje veru, jezik, ljude, običaje...

MAJKE U PRATNjI PRINČEVA ČIM bi rodila sina, konkubina bi sticala poseban položaj, ali više nije odlazila u sultanovu ložnicu. Ovo pravilo je uvedeno da bi se sprečilo da se oko prestola bori više sinova iste majke. Svaka majka princa bila je zadužena za podizanje i vaspitavanje svog sina. Kad bi stekli punoletstvo (što se po odredbama šerijatskog prava poklapa sa sticanjem polne zrelosti), mladi prinčevi bi dobijali na upravu sandžak u anadolskom delu Carstva, gde su se učili veštini vladanja. U pratnji prinčeva koji su odlazili u te provincijske dvorove, obavezno su se nalazile i njihove majke.

Kada stupa na osmanski presto, Sulejman sa svojom konkubinom Mahidevran (poznatom pod nadimkom Gulbahar, Prolećna ruža) ima tri sina i kćer. Kao pravi izdanak svoje loze, gde je višeženstvo prvenstveno bilo u funkciji obezbeđivanja potomstva i opstanka dinastije, a ne emotivnog ili seksualnog uživanja, i on se prepuštao čarima najlepših devojaka u njegovom haremu. Ipak, činjenica da je sa Mahidevran (koja je bila čerkeskog porekla) imao više sinova, suprotno pravilu "jedna konkubina-jedan sin", koje je od vladavine Mehmeda II Osvajača (1451-1481) vladalo u dinastiji Osmanlija, svedoči da je još u ranoj mladosti rešio da sledi sopstveni put.

Iako malobrojni, izvori svedoče da je Sulejman bio veoma odan majci svoje dece. Voleo je da vreme provodi u krugu porodice, okružen nežnošću, ljubavlju i pažnjom. Međutim, upravo kad se pobedonosno vraćao sa beogradskog ratišta, stizale su mu jedna po jedna vest da je epidemija u prestonici odnela živote njegovo troje dece u svega mesec dana. Preživeo je samo jedan sin, Mustafa, u to vreme šestogodišnji dečak.

Vrativši se u Istanbul, obuzet nesrećom koja se obrušila na njegovu porodicu, Sulejman zatiče Mahidevran slomljenu i neutešnu. I negde baš u tom trenutku, kako to samo život može da izrežira, zapaža robinju sitne građe, jarko crvene kose, čiji je osmeh, čim bi se pojavila, obasjavao sve prisutne. Savremenici svedoče da Aleksandra nije bila lepa, ali je sultanu u tim teškim trenucima prijala njena vedrina, njen zvonki glas i nežne reči koje mu je šaputala. Mahidevran je pala u zaborav, a nova miljenica dobija ime Hurem.

Sa Hurem će započeti nova epoha osmanske istorije, koju će potonji istraživači nazvati "sultanatom žena". Malo po malo, reč po reč, korak po korak, Hurem je gradila svoj položaj i svoj uticaj, brižljivo i ženski vešto.

MURAT I PRINCEZA MARA PRVI osmanski sultani sklapali su dinastičke brakove sa hrišćanskim i muslimanskim princezama iz država u njihovom okruženju. Poslednji takav brak sklopljen je 1435. godine između osmanskog sultana Murata II (1421-1451) i srpske princeze Mare, ćerke despota Đurđa Brankovića. Murat tada kao miraz uz Maru dobija oblasti Toplice i Dubočice.

U narednih deset godina, Hurem će Sulejmanu roditi petoricu sinova: Mehmeda (1522), Selima (1524), Abdulaha (1525), Bajazita (1526), i Džihangira (1531), kao i kćer Mihrimah (1523). Pošto 1533. godine, sultanija Mahidevran odlazi u Manisu, kao pratnja svom sinu prestolonasledniku Mustafi, koji tamo postaje namesnik, Hurem uspeva da carski harem prebaci iz Stare palate, u kojoj se do tada nalazio, u Top Kapi Saraj, tj. Novu palatu.

PoŠto je zauzeo Carigrad 1453. godine, sultan Mehmed Osvajač gradi palatu na mestu današnjeg Istanbulskog univerziteta (na trgu Bajazit), da bi se 1467. godine preselio u Novu palatu, izgrađenu na obali Zlatnog roga, nazvanu Top Kapi saraj. Tom prilikom ženski harem ostaje u Staroj palati, dok su u novu palatu dovođene samo odabrane miljenice. I u Sulejmanovo vreme, harem na čijem je čelu bila njegova majka Hafsa (koja prva nosi titulu valide sultanije, što bi u zapadnoj terminologiji odgovaralo tituli kraljice majke), ostaje u prvo vreme u Staroj palati. Verovatno je, u skladu sa ondašnjim običajima, u Staroj palati boravila i sultanija Mahidevran sa sinom Mustafom.

Hurem uspeva da izbori svoje stalno mesto u palati Top Kapi, čime je svakako porastao i njen uticaj na sultana. Pošto 1534. godine umire sultanija Hafsa, Hurem postiže još jedan uspeh, te postaje zvanična Sulejmanova supruga. Brak je sklopljen po svim šerijatskim propisima, uz veliko slavlje u prestonici.

Savremenici su zabeležili da je Hurem bila omražena, kako u haremu i u carskoj palati, tako i među stanovništvom prestonice. Zamerali su joj prevelik uticaj na sultana, te tvrdili da ga je omađijala seksualnim činima i ljubavnim napicima i da mu podriva autoritet. Nema pouzdanih podataka o odnosu između nje i valide sultanije, ali se na osnovu nekih posrednih vesti naslućuje da joj Hafsa nije bila sklona, ali isto tako ni dovoljno moćna da je ukloni iz života svoga sina. Kada je Hafsa umrla, Hurem je imala potpuno otvoren put da postigne svoj cilj: apsolutnu dominaciju nad sultanom i Carstvom.


(Nastaviće se)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (32)

mara

18.04.2012. 11:40

Mi svi licimo jedni na druge...sta se sve izdesavalo i ko je kome ko nikada se nece saznati.

Aurora

11.03.2013. 14:14

@mara - Pa kako to da Hurem nije bila lijepa,kako bi onda toliko začarala Sulejmana...Ja baš mislim da je bila lijepa kao i u seriji.Jer sam vidila neke videozapise gdje je prava Hurem bila jako lijepa.Molim odgovor... :-)

leticia

22.04.2013. 15:10

@mara - Hurem je bila lijepa u to nema sumnje ,naravno,ali tko ce znati kakva je bila u proslosti.Ako je lijepa kao u seriji , zavidim joj,ali imam na cemu!!!!!!!!!!

leticia

22.04.2013. 15:07

@mila stojanovic - Da bez nje je malo dosadno,Hurem se nema skime svadjati ,samo joj sada ostaju Hatidje I Mahidevran...

Ana

06.05.2012. 09:23

"Savremenici svedoče da Aleksandra nije bila lepa, ali je sultanu u tim teškim trenucima prijala njena vedrina, njen zvonki glas i nežne reči koje mu je šaputala." - Nije mi jasno kako savremenici mogu da tvrde da sultanija Hurem nije bila lepa? Lepota je relativna stvar, svako ima svoj ukus. A i kako oni mogu da znaju kako je neko izgledao u 16-om veku?

Boban

11.05.2012. 10:01

@Ana - Draga Ana pojam savremenici znači oni koji su živelu u vreme Sultanije Hurem.Lepota nije relativna stvar on je postala relativna od kada su počele da se rade korekcije lica i tela.Zato se u prošlosti cenila lepota i zato je za mnoge žene bila pojam,jer je retka kao i danas ,samo što mnogi ne znaju šta je lepo pa je relativizuju.

bbking

22.09.2012. 23:02

Mahidevran je bila Albanka, ali sigurno to vam se ne svidja. Gledajte sve turske informacije: "Mahidevran Sultan'ın Arnavut kökenli olduğu tahmin edilmektedir."-"Mahidevran Sultan is estimated to be of Albanian origin. " And also the most beautiful women in the Ottoman history.

Snezana Binic

22.10.2012. 12:01

Huram je bila slovenskog porekla i prva sultanova zena pa se ne hvalimo. Sto bi nam bilo krivo sto je ova bila albanka.

JAaaaaa

09.11.2012. 13:44

nije sigurno sta je mahidvran.. ali se najvise govori o tome da jaalbanka ili crnogorka...

oliver

15.11.2012. 17:21

nema podataka tacnih da li je,Mahidvran,bila Albanka ili Čerkeska(Čerkezi). Aleksandra Lisicki,rodjena je u okolini danasnjeg Lvova,Ukrajina,u pravoslavnoj svestenickoj porodici .Ruskinja ,a ne Rusinka. Velika razlika

RICI

08.03.2014. 22:38

@oliver - naravno da ima historijkih podataka, ko nije to pronasao: mahidervan poreklom albanka

jaaa

31.12.2012. 15:46

pa neznam bas i ne razumem nesto da je hurem imala 6 dece..:Pako moze neka mi neko objasni..:D

agi

07.02.2013. 03:40

kako i da je ali hurem je bila jedina sena koja mogla svima da im se suprostavi ... ali mene samo jedno cudi hurem je isla kontra sa majkom sultanijom sulejmanom velicanstvenom sa svima znaci je mogla cak namestila ibrahim pasu na ubistvo ali nikako ne mogu razumeti zasto nije ubila fatmu koja joj zapalila lice to samo ne mogu da razumem u celoj seriji sulejmana velicanstvenom

Haseki Hurem Hatun Valide Sultan

21.04.2013. 19:35

Ja mislim da je Hurem kao zena bila vrlo odlucna i jasna.Da li je umetnici ili razni pisci iz 16 veka opisuju kao lepu zenu to vam ne mogu reci.Ali tu pored njene lepote koju je sultan osecao prema njoj bila je i duhovitost koja bi ga uvek razveseila.Koliko je on nju obozavao toliko su je druge zene mrzele. Hurem je takva osoba koja se moze videti jednom u 800 1000 godina! Jasna,koja uvek dobije ono sto zeli ali da bi zivot ucinila boljim I lepsim Kakva god je bila Sulejman ju je obozavao

leticia

22.04.2013. 15:03

@Haseki Hurem Hatun Valide Sultan - Ja se slazem s tobom, u potpunosti,pa naravno nitko ne moze nadmasiti Hurem ni u cemu!!!!!!!!

leticia

22.04.2013. 15:00

Hurem je zakon!Manipulirati sultanom uspjevalo je samo trima zenama:njegovoj majci sultaniji Ajse Hafsi,sultaniji I prvoj supruzi Hurem I njezinoj I sulejmanovoj kceri sultaniji Mihrimah.Ja I'm se divim I svaka cast!!!!

aelita

17.05.2013. 23:27

ako niste znali da su hurem i sulejman oko 5 puta godisnje vodili ljubav.Sulejmanov nos je bio kao orlovski ostar i velik .Hurem je imala veoma rijetku kosu ridju crveNU,i najvise joj je licio selim (glupa pjanica)znate li da su hurem smatrali mitskom istoriskom licnosti,da joj nebi ni jedan covjek mogao odoliti

violet

20.07.2013. 00:41

@aelita - Hurem je 5 godina zaredom svake godine radjala dijete: : Mehmeda (1522), kćer Mihrimah (1523),Selima (1524), Abdulaha (1525), Bajazita (1526). Ne zvuci uvjerljivo da su samo 5 puta godisnje "vodili ljubav".

Bigfoot

22.05.2014. 00:19

@aelita - E ti kao da si za stolom s njima sjedila kako to uvjerljivo pises....a kakva je Mahidervan, kakva joj je kosa bila? Volio bih da znam, a ti si jedina koja to moze da mi kaze a da je 100% tacno...molim te ...please....pozzzzz

VelikaSutanijaMahidevran

22.10.2013. 10:54

Hurem preruzna,ocam šira prekoleđa neg Sulejman,u sta je onaj Suljo gledo pored nake ljepotice kao što je Mahidevran on oženi onu vješticu!?

Bigfoot

21.05.2014. 15:40

@VelikaSutanijaMahidevran - VelikaSultanijaMahidevran ocat da si ti bio umjesto Zumbul-age verovatno bi Sultan izabrao neku drugu jer bi mi Ti ocam njegov eunuh doveo po tvom ukusu nalepsu...poz

katkat

14.09.2014. 15:43

@VelikaSutanijaMahidevran - Tuži svog profesora bosanskog/hrvatskog/srpskog .. Ničemu te nisu naučili.. Zaradit ćeš, vjeruj..

Mariana

20.01.2016. 03:00

@VelikaSutanijaMahidevran - Harem je bio pun lepotica. Sulejman nije zavoleo Hurem zbog njenog izgleda vec zbog njenog veselog duha. Istorija kaze da je njen izgled bio neupadljiv; da je imala crvenu kosu i da je bila niska. Zato je ljubav i toliko potrajala (do kraja zivota). Lepota je prolazna. Svi su govorili da je bila vestica, ali niko je zapravo nije poznavao. Valide i Mahidevran su bile ljubomorne jer je umanjila njihov uticaj na sultana i zato sto je njen najstariji sin (Mehmed) polako bacao Mustafu u senku.