Glavni ortak zemljak

utorak, 06. 03. 2012. u 19:51

Главни ортак земљак
Šiptar i Kum započeli "biznis" krađom automobila u Hrvatskoj. Ulemek prvo instruktor, pa komandant specijalaca
NOVINARI "Novosti" jednom su videli policijsku tablu sa nacrtanom piramidom zla. Na njenom vrhu su bili Slobodan Milošević i Mira Marković, a odmah ispod članovi JSO, njen komandant Milorad Ulemek Legija i kum zemunskog klana Dušan Spasojević. Milorad Ulemek je bio odbegli legionar, Arkanov zamenik u gardi, komandant Jedinice za specijalne operacije RDB, ali i stvarni komandant zemunskog klana.

Rođen je 15. marta 1968. godine u Beogradu, mada u nekim dokumentima piše da je rođen 1965. U lekarskom izveštaju, kada je Milorad bio beba od devet meseci, piše: "Veoma živahno, raspoloženo i zainteresovano dete."

Otac Milan Ulemek i majka Natalija su ga zvali Miša, a drugari iz muzičke škole Cema, jer je podizao cementne tegove. Kada je ušao u ratne vode, prvo kao plaćenik Legije stranaca, a potom kao srpski patriota, zvali su ga Legija i Šareni. Dame su mu tepale Cuca. U ranoj mladosti bio je problematičan. Završio je kurs za automehaničara i posle neuspele pljačke 1985. pobegao u Francusku.

Ulemek se vratio u Srbiju devedesetih i pristupio Srpskoj dobrovoljačkoj gardi. Najpre je bio instruktor, a kasnije je unapređen u jednog od zapovednika i borio se sa Arkanom u Hrvatskoj i Bosni. Komandovao je specijalnom jedinicom JSO u istočnoj Slavoniji pod imenom "Super Tigrovi". Jedinica je od 1994. do 1995. delovala oko bihaćkog džepa. Krajem devedesetih kao komandant JSO ratovao je na Kosmetu i jugu Srbije, i tada je postao poznat u srpskoj javnosti.

U tom periodu Dušan Spasojević je po dolasku u Beograd postao član surčinskog klana Ljubiše Buhe Čumeta, zadužen za krađu automobila.

Uortačio se u tom poslu sa Miletom Lukovićem, zemljakom sa juga Srbije. Obojica su bili podstanari u Zemunu 1993. godine.

Dušan Spasojević je u Zemun došao iz opštine Medveđa iz sela Retkocer. Zbog toga je dobio nadimak Šiptar, a zvali su ga i Duća. Njegovi roditelji žive sa mlađim sinom u selu Drence kod rudnika Lece, u skromnoj kući.

Njegov kum Mile Luković poticao je iz sela Donji Gajtan, u opštini Medveđa. Dušan je završio trogodišnju školu učenika u privredi, a Mile srednju elektrotehničku. Iz sela odlaze polovinom osamdesetih - Spasojević u Beograd, a Luković u Prištinu, gde je duže radio kao zatvorski čuvar. "On je uticao na Spasojevića da se oda kriminalu, jer je Kum u mladosti bio delinkvent", tvrdi njihov daljni rođak Milika Ristović, takođe poreklom iz Retkocera.

- U mom kafiću u Surčinu sedeli smo tih godina i družili se Dušan Spasojević Šiptar, Mile Luković Kum, braća Simović Aleksandar i Miloš, Vlada Budala - Vladimir Milisavljević, jedan od braće Krsmanović, Dušan, Đura Mutavi, Miladin Suvajdžić, Jure Milan Jurišić, Saša Petrović, zvani Pera, Dejan Milenković Bagzi, Zoran Vukojević, zvani Vuk i ja. Omogućio sam Spasojeviću da radi sa automobilima, koje smo registrovali preko Belog Manastira. Na tom poslu je zaradio 120.000 maraka. Kada se Spasojević spojio sa Legijom, tada je počela njihova kriminalna aktivnost - prisećao se Ljubiša Buha Čume u sudnici Specijalnog suda.

Buha je precizirao da su se Spasojević i Ulemek upoznali "kada je ubijen Šuca", što je u svom svedočenju potvrdio i član klana Miladin Suvajdžić:

- Kada je sredinom devedesetih ubijen Šuca, koji je bio u dobrim odnosima sa Arkanom, a i sa Spasojevićem, Legija je od Duće tražio da ga osveti. Šucina žena je sadašnja Legijina žena. Ona je povezala Spasojevića i Legiju. To mi je poznato iz neposrednih razgovora. Tako je Spasojević ubijao, izgovarajući se da to radi za Legiju, a u stvari je radio za sebe. Legija je služio Spasojeviću kao pokriće, jer je Ulemek bio na određenim funkcijama.

Sam Ulemek je pred sudijama Specijalnog suda 14. juna 2004. godine ispričao svoju verziju prvih susreta sa Dušanom Spasojevićem:

- Pokojnog Spasojevića video sam prvi put na sahrani mog prijatelja Nebojše Đorđevića Šuce koji je ubijen 1996. Drugi put smo se sreli 1998. na rođendanu malog Luke, Đorđevićevog sina. Treći put smo se videli maja 2000, kad je moja supruga prodavala kuću u Zemunu i tada sam prvi put razgovarao sa Spasojevićem. Interesovalo ga je šta mislim o predstojećim izborima, kakvo je stanje u službi, šta mislim ko će da pobedi. Provlačio je da Slobodan Milošević nema šanse, da će pobediti DOS. Pitao me je da li sam voljan da se sretnem sa Zoranom Đinđićem. Nisam dublje ulazio u razgovor s njim, jer sam bio pripadnik službe.

Veza Ulemeka i Spasojevića uočava se u iskazima svedoka od 1998. godine, kada Dušan počinje da odlazi u Institut bezbednosti i Resor državne bezbednosti da se viđa sa Legijom i sa šefom srpske tajne policije Radomirom Markovićem. Spasojević je, navodno, bio registrovan kao specijalac i imao je policijsku značku. Bio je kao član JSO i na zadacima na Kosmetu.

Tu činjenicu, međutim, Legija je na svom suđenju prebacivao na vreme posle 5. oktobra 2000. kako bi dokazao da je pokojni Dušan Spasojević sarađivao, ne sa Miloševićevim već sa Đinđićevim ljudima. I da su Spasojević i Buha, navodno tajno završili specijalistički kurs u JSO. Očigledno je, međutim, da je upravo policijska podrška koju je dobio Dušan Spasojević bila stepenica kojom je počeo da se podiže u zemunskom miljeu.

U Šilerovoj je kupio plac na broju 38. Posle nekoliko meseci je od porodice Matijaš, na broju 40, prvo kupio baštu, a potom i njihovu kuću sa placem i počeo da zida poslovni centar i tri kuće u dvorištu. Gradnju je obezbeđivala zemunska policija, tako da su Zemunci stekli utisak da je Dušan Spasojević neki funkcioner u MUP Srbije.

VRŠNjACI IZ MEDVEĐE

SpasojeviĆ je rođen 16. jula 1968. godine, a Luković, 1. marta 1969. godine. Stanovao je u ulici Partizanske vode broj 4 u Zemunu i zabavljao se sa Tatjanom Jurak, kojom se i oženio 1994. godine i dobio ćerku Jovanu. I Spasojević i Luković su od avgusta 1994. do novembra 1996. godine bili osumnjičeni za nekoliko krađa vozila.

(Nastaviće se)