Nema zemlje bez Bosne

Akademik Vasilije Đ. Krestić

03. 07. 2011. u 19:52

Нема земље без Босне
Stjepan Radić: Slobodne i ujedinjene Hrvatske nema bez Bosne i Hercegovine. Kako da Hrvatska bude „ljepša, bolja, veća i sretnija“

TUĐMANOVE težnje iskazane su i u njegovim javnim nastupima. Tako, na primer, u uvodnom izlaganju koje je održao na Prvom općem Saboru HDZ u Zagrebu 24. i 25. februara 1990, o pretenzijama Hrvata na Bosnu i Hercegovinu on je rekao: „Taj naš zahtjev bio je izraz i nastavak samo gledišta takvih hrvatskih političara prošloga i ovoga stoljeća, kakvi su bili ‘otac domovine’ dr Ante Starčević, pa Mihovil Pavlinović, dr Ante Trumbić i Stjepan Radić. Oni su redom govorili o Bosni i Hercegovini sa stajališta njihova geopolitičkog jedinstva i s Hrvatskom i sa Zapadom, ne dvojeći o tome što bi njihov narod referndumom odlučio gdje mu je mjesto.“

SudeĆi po ovome, Tuđman je bio istinski sledbenik geopolitičara Pilara, istoričara Mandića i poglavnika Pavelića. To potvrđuje i izjava koju je dao na sastanku s predstavnicima hrvatskog vojnog vrha održanom 23. avgusta 1995. godine u Predsedničkim dvorima na Pantovčaku. Tada je jasno, bez dvoumljenja, Tuđman stavio do znanja da demografsko pitanje u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Istri treba rešavati pomoću vojske, jer, naglasio je, samo tako se u tim krajevima može učvrstiti hrvatstvo.

ČVRSTO NA DRINI O hrvatskim pretenzijama na Bosnu i Hercegovinu slično Lasiću oglasio se u jednom intervjuu datom 1993. i Vjekoslav Matijević, diplomirani pravnik, predsednik Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, koji je 1929. osnovao Ante Pavelić, pošto je pre toga bila ukinuta Hrvatska stranka prava. On je izjavio da Hrvati moraju „biti čvrsti i nepopustljivi u pitanju naših granica i zajedničkim snagama zaustaviti prijelaz Srba preko Drine“.

Da je velika Hrvatska, sa čitavom Bosnom i Hercegovinom, do Drine, državotvorni ideal i misao vodilja hrvatskih političara dokaz je i to što se nedavno, sa predikaonice crkve Ranjenog Isusa, usred Zagreba, oglasio i jedan sveštenik. U svojoj propovedi on je tražio da Hrvatska bude „ljepša, bolja, veća i sretnija“ da toj Hrvatskoj središte bude Banja Luka, kako je to želeo poglavnik Ante Pavelić. Propovednik, dominikanac Vjekoslav Lasić, izrazio je nadu da će se poglavnikova želja ostvariti.

Petar Vučić, dominikanac Lasić i Vjekoslav Matijević nisu usamljenici i zanesenjaci. Oni govore ono što se i kako se u hrvatskim političkim krugovima razmišljalo i kako se razmišlja o budućnosti Hrvatske. Njima se pridružio i izvesni Radomir Milišić. U knjizi „Stvaranje Hrvatske“ taj autor je napisao: „Kako je sudbina Bosne i Hercegovine, odnosno sudbina Hrvata u toj državi neodvojiva od Hrvatske, tj. Hrvatska i Hrvati moraju napraviti sve da se ona od Hrvatske što manje odvoji (jer Hrvati su tamo suveren narod, a to svoje pravo mogu odbraniti samo uz pomoć Republike Hrvatske), to će Hrvatska morati stalno imati i oko i uho na tom za nju tako vitalnom prostoru. Prostori koje su Hrvati u Bosni i Hercegovini organizovali i obranili i fizički su osnova hrvatskog suvereniteta u toj državi, kao i dokaz da se bez Hrvata Bosna ne može stvarati.“

Upornim i stoletnim zahtevima da Bosna i Hercegovina budu sastavni deo Hrvatske, „kako ona ne bi životarila već živjela“, Hrvati su, po oceni Stjepana Radića, „naučili tako misliti da slobodne i ujedinjene Hrvatske nema bez Bosne i Hercegovine.“

Navedeni su samo neki primeri velikohrvatskih teritorijalnih pretenzija na Bosnu i Hercegovinu koji su postavljani na temelju hrvatskog državnog i istorijskog prava. Međutim, svi nastavljači politike Eugena Kvaternika i Ante Starčevića, koji su svoje programe zasnivali, kako je napisao veliki i iskreni Jugosloven Imbro Ignjatijević Tkalac, „na starim hartijama i na 'virtualnim’ teritorijalnim tražbinama“, pokazali su prevelike teritorijalne apetite. Ne treba ni trošiti reči da bi se dokazalo da su ustaše Ante Pavelića čitavu svoju politiku zasnivali na hrvatskom državnom i istorijskom pravu. Lice i naličje te politike iskazala se u ratnim godinama od 1941. do 1945. na najkrvoločniji način. Iako je čitav svet tim krvološtvom bio iznenađen, preneražen i zgrožen, ono je usledilo kao logičan ishod jedne vekovne nakaradne i u svojoj osnovi bolesne politike, koja i nije mogla da učini drugo nego da stvori patološku mržnju prema Srbima i da dovede do jednog od najstrašnijih genocida koji je svet upamtio.

Ovim tekstom dokazano je da je i Franjo Tuđman svoju politiku temeljio na hrvatskom državnom i istorijskom pravu, da je planirao da BiH uključi u sastavni deo Hrvatske, jer je i on „naučio tako misliti“, kako je tvrdio Stjepan Radić, „da slobodne i ujedinjene Hrvatske nema bez Bosne i Hercegovine“. Sa takvom politikom Tuđman je zagazio u rat, kako bi srušio Jugoslaviju i stvorio veliku i nezavisnu hrvatsku državu. Rezultat te velikohrvatske težnje je etnički čista Hrvatska. Stvaranjem takve države, bez Srba, Hrvati su se primakli bliže ostvarenju svojih geostrateških ciljeva koji se tiču BiH.

Bez Srba u Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji, bez tog unutrašnjeg remetilačkog činioca, kako su ih nazivali, oni će sa više snage, a manje smetnji i prepreka, i sa znatno povoljnijim geopolitičkim položajem, kidisati na Bosnu i Hercegovinu, na Srbe i Muslimane. Dokle god Hrvatska i njeni političari budu sledili politiku hrvatskog državnog i istorijskog prava, oni će nastojati da se domognu Bosne i Hercegovine, a zbog toga u regionu neće biti mira i stabilnosti.

(Kraj)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Станислав Будисављевић

03.07.2011. 21:26

Nije bilo ni potrebe dokazivati ustastvo Franje Tudjamana,dovoljno djela i rijeci njegove govore, a i citava atmosfera u Hrvatskoj, Slavonijni i Dalmaciji. Uvazeni Vasilije Kresic je trebao navesti i stavove uglednih Hrvata iz istorije, da je Bosna serbska.A tacna je konstatacija na kraju da nece biti mira,i da je upravo hr megalomanija potaknuta iz Beca i Vatijana glavni remetilacki faktor na Balkanu.Pa i sam Tudjma je rekao,rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije htjela,a htjela je da protera Srbe

Ali Baba

03.07.2011. 23:05

@Станислав Будисављевић - Stanislave,ne želim s tobom ulaziti u polemike jer su tvoji stavovi vidljivi.Želim ti samo naglasitii i naputiti te na udžbenike istorije ( povijesti ) iz bivše SFRJ, dakle kako bismo mi rekli Srboslavije.Uzmi i vaše i naše udžbenike za Gimnazije i pročitaj pa onda komentiraj.Ma nije Tuđman taj nego je Hrvatskom narodu dosta bilo zuluma Srba.Rekoh već da će na kraju biti Banovina iz 1939.zapamti.Bosna ovakva neće moći opstati i bošnjaštvo kao nacija ne postoji.

Ali Baba

03.07.2011. 23:09

@Станислав Будисављевић - Interesantno još nešto:spominješ Hrvatsku,Slavoniju i Dalmaciju.Očito misliš na Trojednu kraljevinu Hrvatsku.Nažalost tu su još i Istra i Dubrovnik, na koje si zaboravio(možda namjerno?).A Milošević vas je sam tjerao da bježite iz Hrvatske jer je želio naseliti Kosovo gdje su vam populacijom Albanci narasli s 500.000 na 2 miliona u 15 godina.I tu vas je vaš vožd "za...".Sjeti se Gazimenstana i da nitko ne sme Srbe da bije bre.

Станислав Будисављевић

05.07.2011. 13:43

@Станислав Будисављевић - Govoris o nekoj Srboslaviji.Kako je moguce da su u komunistickoj Serbiji Bunjevci dekretom moraju izjasnjavati kao Hrvati? Onda nema govora o srboslaviji,vec je i to bio utaski projekat,koji je sprovodio Tito protiv Serba.Kako to da Srbiju podjeli jos na 2 pokrsajine a Hr ne bar jednu,ako ne Istru a ono Krajinu? Dakle pricas samo propagandnle lazi,otrcane fraze,koje su bez osnova. Bosna je bila kraljevina,a Bosanski identitet nije sporan,iako je on dio serbstva,a nikada hrvatstva.

zlaja

08.07.2011. 09:21

@Станислав Будисављевић - trbali smo kao vi,onako ,(demokratski i kulturno)proterati 500.000 albanaca sa Kosova i Metohije pa bi sve bilo u redu! pa ,nismo mi hrvati,pa da smo kulturni

Grmec

07.07.2011. 14:16

O svome porijeklu Hrvati nerado govore doduse, na prvi pogled.Oni su zbog urodjenog oportunizma na svojoj siromasnoj "povijesti" ostavili sirom otvorene kapije,kako bi svoje porijeklo mogli vezivati cas za Romane,cas za Germane,a koji put i za Slavene.U udzbeniku koji je hrvatska vlada propisala1941/42godine zastupljena je gotska teorija o hrvatskom porijeklu.1942/43god. izdala je drugi udzbenik .koji zastupa iransko-kavkasku teoriju hrvatskog porijekla.Ne znaju ni ko su ni sta su!