Granica dva carstva

Akademik Vasilije Đ. Krestić

petak, 01. 07. 2011. u 20:19

Граница два царства
Dominik Mandić: Drina zatvara hrvatske zemlje i deli ih od srpskih zemalja. Hrvatski etnički prostor od Kotora do Zemuna

NA prvom Hrvatskom katoličkom kongresu, održanom u Zagrebu 1900. godine, nacrtana je geografska karta na kojoj su ucrtane granice velike Hrvatske od Kotora na jadranskoj obali, do Zemuna na ušću Save u Dunav. Hrvatski istoričari su tada, radi toga, „zasukali rukave da dokažu da je to u istoriji bio hrvatski etnički prostor“.

U skladu sa velikohrvatskim težnjama da istočna granica Hrvatske treba da bude postavljena na Drini je i etnografska karta Nikole Zvonimira Bjelovučića. U knjižici Etnografske granice Hrvata i Slovenaca, koja je objavljena u Dubrovniku 1934, priložena je karta Etnografske granice Hrvata u Kraljevini Jugoslaviji i okolnim zemljama, koju je sastavio Bjelovučić 1933. godine. Sa ne malim teritorijalnim proširenjem, ta karta neodoljivo podseća na Pavelićevu NDH. U sastav Hrvatske ucrtane su u celini Bosna i Hercegovina, Boka kotorska do ispod Bara, predeli zapadne Bačke, oblast Baje u ondašnjoj i sadašnjoj Mađarskoj, delovi Mađarske jugoistočno od Pečuja, dugačak pojas uz levu obalu Drave, od Svetog Martina na istoku do Donje Lendave na zapadu, i čitav Srem.

POVIJESNE GRANICE O VELIKOHRVATSKIM pretenzijama Franje Tuđmana, mnogo godina pre no što će se naći na čelu Hrvatske, svedoči Nacrt programskih osnova Hrvatskog narodnog i socijalističkog pokreta iz 1977. godine. Taj Nacrt Tuđman je objavio u Usudbenim povjesticama i on glasi: „Vodstvo HNSP polazi, doduše, od sadašnjih republičkih granica kao realnost, ali mora voditi računa o tome da su one u svakom smislu određene na štetu Hrvatske (...) iz povijesnih su granica Hrvatske (trojedne) kraljevine Hrvatskoj oduzeti Srijem i Boka kotorska, a po prirodnom pravu nisu joj priključeni čisto hrvatski krajevi iz BiH (koji su bili ušli čak i u Banovinu Hrvatsku 1939), a niti hrvatski dio Bačke (sa Suboticom).“

Namerno nacrtana u globalu, neprecizno, Bjelovučićeva karta više je izraz velikohrvatskih teritorijalnih težnji nego odraz stvarnih etničkih odnosa. Njome su obuhvaćene sve zemlje koje su po hrvatskom državnom i istorijskom pravu pripadale Hrvatskoj. Etnički odnosi poslužili su Bjelovučiću da na zamagljen način javno iskaže velikohrvatske državne i političke ciljeve.

Kad imamo u vidu samo ovo što je saopšteno ukratko, u esencijalnom obliku, premda bi o tome mogle biti napisane obimne studije, i manje upućeni čitalac, koji nije imao prilike da se upozna sa velikohrvatskim ambicijama prethodnih generacija, lako će zaključiti gde su izvori i inspiracije hrvatskih političara, koji žele Hrvatsku da brane na Drini, poput pokojnog akademika Dalibora Brozovića, koji se pozivaju na hrvatsko državno i povjesno pravo, kako je to činio Franjo Tuđman, pa svojataju Boku kotorsku, posežu za Bačkom, a u isto vreme žele da sačuvaju i avnojevske administrativne međurepubličke granice.

U programu nekadašnjih pravaša i frankofurtimaša, tih preteča Pavelićevih ustaša, koji su se zalagali za to da u velikoj hrvatskoj državi bude samo jedna zastava - hrvatska, samo jedan politički narod - hrvatski, krije se i odgovor na ključno pitanje odnosa između Hrvata i Srba, a kriju se i uzroci zbog kojih je među njima dolazilo do sukoba i zbog kojih je došlo i do rata.

Ideje dr Ivana Pilara prožele su čitavu hrvatsku politiku. One čine osnov nacionalne misli i geostrateških ciljeva hrvatske politike. Pilarove geopolitičke ideje i velikohrvatske težnje u svemu je sledio i dopunio ih je svojim istoriografskim spisima fra Dominik Mandić. I kod njega je Bosna kao hrvatska zemlja bila u središtu pažnje. O tome je napisao: „Svojim planinskim spletovima, riječnim smjerovima i cijelom svojom geopolitičkom snagom B i H nastavljaju, popunjavaju i zemljišno spajaju sjeverne, panonske hrvatske zemlje s južnim, jadranskim zemljama. Bez B i H hrvatske bi zemlje bile rastrgane, bez prirodnih veza i zemljišne zaokruženosti. Rijeka Drina sa svojim dubokim koritom i visokim okolnim planinama zatvara hrvatske zemlje i dijeli ih od srpskih zemalja i srednjeg Balkana. Na toj crti Rimljani su podijelili istočno i zapadno rimsko carstvo; tu se dijelila istočna i zapadna crkva, zapadna i istočna kultura.“

Kad je HDZ sa Franjom Tuđmanom na čelu 1990. krenuo u akciju radi osvajanja vlasti u Hrvatskoj, u svoj programski promotivni nastup, koji je obznanio na Hrvatskoj televiziji, ugradio je sve geostrateške, ekonomske i nacionalno-političke poglede o Bosni i Hercegovini koje su za sobom ostavili Ivo Pilar i fra Dominik Mandić.

Sa stanovišta velikohrvatskih pretenzija Hrvatske demokratske zajednice posebno mesto ima Proglas građanima i Saboru Hrvatske i cijelome hrvatskom narodu koji je nastao u Zagrebu 29. novembra 1989. godine. Pored ostalih Proglas su potpisali: Šime Balen, Franjo Tuđman, Dalibor Brozović, Vladimir Šeks, Josip Manolić, Branimir Glavaš i drugi. U tački 2 tog Proglasa je rečeno: „Nasuprot javno izraženim planovima o stvaranju Velike Srbije, u okviru ili izvan SFR Jugoslavije, i to na račun hrvatskoga i drugih nesrpskih naroda, ističemo zahtjev za teritorijalnom cjelinom hrvatskoga naroda u njezinim povijesnim i prirodnim granicama.“ Proglasom je trebalo mobilisati Hrvatsku protiv „velikosrpske agresije“.

Kada su pokušali da odrede Hrvatsku prema „njezinim povijesnim i prirodnim granicama“ počeli su se natezati, ali su bili saglasni u tome da u sastav Hrvatske treba da uđu Bosna i Hercegovina i veći delovi Vojvodine. Posle dužih natezanja i opisivanja raznih varijanti granica, na predlog Manolića saglasili su se da se ne upliću u njihovo definisanje već da naprosto konstatuju „da postoje prirodne i povijesne granice Hrvatske“. „Zašto se upuštati u rasprave hoćeš li ovaj ugao uzeti nekome ili ćeš onaj ćošak nekome ostaviti! I tako smo ostali na toj tezi nedefiniranja granica. Niti granice Banovine Hrvatske, niti granice NDH, niti avnojske granice! Nego - prosto granice.“

(Nastaviće se)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Станислав Будисављевић

01.07.2011. 21:34

Antun Radic u DOMU u clanku Neozenjeni politicari, Anti Starcevicu pripisuje homoseksualnost, povezano sa losim politicarima. Starceviceva isfrustriranost je isla dotle da pise ekavicom (kajkavskom) jer je ijekavcia serbska. Saznanje da je porijeklom Serbin a to ne zeli, cinjenica da je gay...uslovila je fanatizam kosmickih razmjera. Ista je stvar sa Dominikom Mandicem, koji sa 17 godina u 5.godini klerikalne gimnazije dobija neku tesku crevnu bolestinu od koje jedva ziv ostaje. Otuda fanatizam.

Милорад Богдановић

01.07.2011. 22:33

Овај фељтон требали би Срби добро да прочитају и добро запамте, јер зло које нам чине, понавља се.

Станислав Будисављевић

01.07.2011. 23:09

@Милорад Богдановић - I ponavljace se dok god mi budemo spavali. Vatikan ih indoktrinira,i koristi kao potrosni materijal za svoje interese, prodora na istok,kao i Bec-Berlin. Nasa je krivica sto smo dopustili da nam se tako strasna stradanja dese. Genocid u NDH je velika sramota i nas samih, jer se takvi pogromi ne desavaju preko noci..tinjalo je to dugo...A mi dozvolimo da nas vode na klanje kao ovce. Potrebna je propaganda za panslavizam, jer kako rece Krleza Vatikan je dosljedni i hladnokrvni neprijatelj i Hrvata

mile

02.07.2011. 04:01

@Милорад Богдановић - sta tu ima da se cita?pa uglavnom se prica o glupostima a beda i jad ?nemastina?ljudi se hrane po kontejnerima! kakve granice? sa obe strane sirotinja

Ali Baba

02.07.2011. 12:35

Već sam u 5-tom nastavku ovog feljtona komenatirao hrvatski i srpski etnički prostor i tko je koga kroz istoriju ( povijest ) spasavao.Nažalost, Srbi nikako da nauče gdje im je mjesto i dokle sežu.Nismo krivi (Hrvati)što ste Turcima bili na putu i ne samo njima nego i Bugaima i Grcima i Rumunjima. Hrvatska je,ma koliko god mala bila tijekom povijesti uvije imala Sabor,zastavu,Bana i vojsku. Srbija na vašu žalost to nije.A ubojice i to u Skupštini jeste.

Dejan J

02.07.2011. 18:21

@Ali Baba - Boze kakva glupost.U moderno doba jer ti znas od kada Srbija ima drzavu,pa vi ste prvu drzavu imali 41 i to zahvaljujuci Hitleru.Pa vi nikada niste imali drzavu cak su vas Srbi branili u Krajni od Turaka,Austro U kralj dovodio Srbe i davao im zemlju da brane Carstvo a vi ste cuvali njihove konje i bili sluge he he nisu vas hteli ni da ginete odmah bi pukli,to je za razliku od vase izmisljene istorije istina koju svet zna i uci.Mi ni Turcima nismo sluzili nego smo ih po Srbiji ubijali zato su i p

Ali Baba

02.07.2011. 12:38

Ima još jedna stvar. Srboslavija na vašu žalost više ne postoji. Ni Acina ni Titova ( koji je opet na našu žalost bio Hrvat ). Zapamtite, s vama u zajedničku državu više nikada. Ako ikada i budete u EU, gdje mi već jesmo, onda će te u nju ulaziti ne 6 godina kao mi već 66, jer vam kao turskim vazalima toliko i treba. I neka se moderator ne ljuti na mene zbog ovih riječi. Ni Turska nije u EU, a kamo li njeni vazali.

aleksandar

02.07.2011. 14:51

@Ali Baba - Vidis mi Srbi nikada nismo smeli uci sa vama kukavicama u zajednicku drzavu.Kazes da Srbija nije imala svoju zastavu, vojsku itd?sve si sa tim rekao, da pojma ti nemas o istoriji Srbije.Srbi su uvek sami isvojevali svoju slobodu, ostali pravoslavni, ostali sa jakim kulturnim, hriscanskim jezgrom.Sam znas da su Srbi izvojevali prvu Jugoslaviju (do ste vi hrvati bili na strani onih kojima ste bili konjusari).a vidis greska je naseg kralja sto je hteo sa vama umesto da je stvorio jos jacu Srbiju.

Julius

02.07.2011. 13:23

A koliko to bese srpskih zemalja?Jedna mala oronula Srbija, bez amputiranog Kosova, i sa velikim izgledima za amputiranje i Vojvodine, ako ne i Sandzaka i Presevske Doline, - pa ce od "svih srpskih zemalja" ostati Beogradski pasaluk!

Милорад Богдановић

02.07.2011. 14:35

Ова Али Баба не спомиње "своје" патуљке (Далмацију, Славонију, Истру) него сам велича себе и своје незнање. Погрешио си. Ово није прича за малу дјецу. Историја те демантује а посебно она Ватиканска, која пере руке од зла које Хрвати православцима чине у њено име.

Ali Baba

04.07.2011. 18:28

@Милорад Богдановић - Crna Gora do prije 300 godina se zvala CRVENA HRVATSKA. No ekspanzija pravoslavlja ju je pretvorio u nešto nakaradno. Čudno: Crnogorci govore ijekavicu,zar ne,Vuk Karadžić piše na Ijekavici,zar ne.Prvu Srpsku gramatiku piše na temeljima Hrvatske gramatike napisane 1604 (Bartol Kašić) da bi napisao Srpsku gramatiku u 1814.Preuzeo je slovopisna rješenja Save Mrklja iz 1810.Rođen u Hrvatskoj,školovao se u Plaškom i bio učitelj u Gospiću. Ti bokca,sve u Hrvatskoj,kako je to moguće.

House

02.07.2011. 17:51

Moj Ali Baba nista ti nisi bolji od mene, a gori mozda jesi... Evo kako!Od 12og veka Srbi su pravoslavni i postoje u teritoriji danasnje Srbije, BiH, RS, NDH i Makedonije! Jedina razlika izmedju onih koji se danas zovu srbi i onih koji se zovu HRVATI, BOSNJACI ( ako vise vole HRVATSKO CVIJECE) je ta sto su ovi drugi pljunuli jednog trenutka na svoju rodjenu veru i ime zarad necega sto im je bilo draze u tom trenutku,sad se slomise da dokazu da nisu to sto zaista jesu mrzeci i ubijajuci pretke!

Ali Baba

04.07.2011. 18:19

@House - Za House:Hvala na pohvalama.Nikada nisam niti jednog Srbina MRZIO.Kako vam to nije jasno.Ma brate ne mrzim vas niti sada.Ali dosta vaše hegemonije i mitomanije.Ovaj feljton laže li maže da je to milina.Pavelić:Muslimani su cvijet Hrvatskog naroda-DA ALI KAO VIJERA a ne nacija.Bošnjaci NE POSTOJE.Ne priječim Srbima,Hrvatima,Turcima,Albancima i ostalima da ispovijedaju muslimanstvo ali nas je Tito z...bo i jedne i druge.