Najtvrđa veza krvna

Akademik Vasilije Đ. Krestić

28. 06. 2011. u 19:25

Најтврђа веза крвна
Taj osjećaj u svakome od nas tinja i živi, on nam jasno ustanovljuje našu zadaću u tijeku historičkog i kulturnog razvitka

Taj osjećaj u svakome od nas tinja i živi, on nam jasno ustanovljuje našu zadaću u tijeku historičkog i kulturnog razvitka: zbližiti prije svega Bosnu Hrvatskoj, utrti onaj put do monarhije i u srce Evrope, koji kud god iz Bosne kreneš, vodi samo preko Hrvatske. Hrvatstvo će time iznova uskrsnuti, jer tvrđa veza no čelična je veza krvi!

Da ćemo u tome naići na borbe, to svak zna: eto nas odavna u večnoj borbi protiv onih elemenata, koji gravitiraju s onu stranu opisanog fatalnog jaza, koje nekakva neodoljiva centrifugalna sila goni iz državne zajednice sa monarhijom, koji su jučer sretali vlast pod krinkom lojalnosti, a danas pletu niti, te ih bacaju preko Drine, koji nas Hrvate zovu braćom, da nam u bratskom zagrljaju otmu historična naša prava i našu narodnost, ne bi li je s čarom prodali - na Terazijama!

ZEMLJOVID U DVE BOJE U PRIBLIŽNO isto vreme (23. septembra 1923), opet radi Engleza, Radić je iz Londona, zatražio od Predsedništva republikanske seljačke stranke, da se izradi Zemljovid Hrvatska i Hrvati i u njemu da budu ucrtane, pored Hrvatske, Slavonije, Dalmacije, Međumurja, Prekomurja ”s Krkom i Kastvom” i sve bivše zemlje Austrougarske; Bosna i Hercegovina, Bačka, Banat i Baranja, pa čak i Crna Gora i Makedonija. Dajući uputstva kako da se izradi taj ”zemljovid”, koji bi bio namenjen i inostranstvu, jer je morao biti propraćen tumačenjima na francuskom ili engleskom jeziku, Radić je naglasio: ”Na području od Subotice do Jadrana treba sve kotare s više od 50 % Hrvata u (Bosni se muslimanski i katolički Hrvati računaju naravski zajedno) modrim potezima, a pravoslavne crvenim označiti.”

Ali još stojimo mi s ovu stranu razmeđa, a oni tamo ostati će s onu!”

Ovakvim duhom bili su prožeti velikohrvatski krugovi, a kakvi bi odnosi vladali u toj fantazmagoričnoj vekovima željenoj velikoj državi, odgovor nalazimo u listu ”Hrvatstvo”. U prvom broju tih novina, koje su se pojavile u Zagrebu 2. maja 1904. godine, između ostalog stoji: ”Borit ćemo se za samosvojnost crkve rimokatoličke, za njezina prava i institucije proti svakomu napadaju, došao on s koje mu drago strane. Naša će biti zadaća, da se sve u svim granicama javnoga društvenoga života obnovi i preporodi u Isusu Kristu (...) Nastojat ćemo, da ustavnim putem polučimo veće organičko proširenje hrvatskoga državnoga prava (...) U hrvatskim zemljama priznajemo samo jedan politički narod: hrvatski, samo jednu državnu zastavu: hrvatsku, samo jedan službeni jezik: hrvatski.”

Žestoko se okomljujući na Hrvate koji su bili spremni na saradnju i slogu sa Srbima, ”Hrvatstvo” je pisalo: ”Tuj Krist, a tamo Antikrist. Tuj pod hrvatskom zastavom čisto i slavno hrvatstvo, a tamo haos bezglavnih načela i zbrka raznih zastava. Tuj ponos, baštinjen od starih Hrvata, koji nisu dopuštali, ni da im se pedalj zemlje otme bez krvi, a tamo ljudi, koji darivaju hrvatske, hrvatskom krvlju orošene zemlje, kao kakove stare krpe, sve u hatar tobožnje sloge onima, koji ni čuti neće o slozi sa svojim bratom, osim ako si dade odsjeći desnu ruku. Lijepa li bratstava!

Jaz između Srba i Hrvata da će radi nas postati veći! I to nam dovikujete.

A tko je taj jaz dosele premostio? Zar vi? Kada i gdje? Imali ste dosta vremena! Pa gdje je sloga? Onakvu slogu, kakovu neki Srbi hoće s vami uglaviti, takovu može postići svaki vol sa svojim mesarom. Treba samo da mu glavu dade pod sjekiru. Takove sloge naprosto ne trebamo, jer bismo prestali biti ono, što jesmo i što hoćemo da budemo - Hrvati (...) što se pako tiče njihovih (srpskih) političkih usurpacija, mi se tako dugo s njima ne možemo složiti, dok hrvatskim zemljama ne priznaju ono, što nas po nagodbi (od 1868) ide: jednu zastavu hrvatsku, jedan jezik hrvatski, rečju jedan politički narod hrvatski.”

Čak i pred sam kraj Prvog svetskog rata, kada je bilo izvesno da centralne sile gube rat a da se Habzburška monarhija raspada, nade u moguće ostvarivanje velike Hrvatske nisu se gubile. O tome je ostavio uverljivo svedočanstvo u svojim Zapiscima Iso Kršnjavi. On je 25. oktobra 1918. zabeležio: ”Danas sam razgovarao sa sekretarom vlade Andresom, koji mi reče da se u vladinim krugovima govori o tome kako će sutra biti objavljen jedan carski manifest kojim će biti priznata slobodna velikohrvatska država. U tu državu pripadat će Hrvatska, Slavonija, Dalmacija s Rijekom i Međimurje, zatim Bosna i Hercegovina. A možda i Istra. Nekoliko dana nakon toga car će navodno doći u Zagreb.”

Više istaknutih hrvatskih političara, pored onih već pomenutih, otvoreno je ispoljilo namere da Bosnu i Hercegovinu uključe u sastav Hrvatske. Tako je, primera radi, Stjepan Radić, kada se nalazio u bekstvu 1923. godine, jednom Englezu dostavio pisanu ponudu u kojoj je izneo ”zahteve Hrvata prema Srbima”. Tom ponudom Radić je tražio ”potpunu nezavisnost Hrvatske (Hrvatske, Slavonije i Dalmacije) u konfederaciji sa Srbijom, na bazi Antante putem ugovora koji bi dao Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Bačkoj, Banatu, Crnoj Gori i Makedoniji slobodan izbor, da plebiscitom odluče žele li ostati vezani za militarističku i centralističku Srbiju ili ući u federaciju sa miroljubivom i neutralnom Hrvatskom”.

(Nastaviće se)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

mk

29.06.2011. 10:18

@jadertino - A zašto ? Pa to su sve citati samih hrvatskih novina i politačara ... Ili možda mislite da to treba sakriti - da bi se bilo kao objektivan ...

Ali Baba

03.07.2011. 00:10

@jadertino - Slažem se,feljton je dobar, pokazuje velikosrpsku politiku od glave do pete.Od Ace do Miloševića. Samo bez vrijeđanja,molim.Istinu na sunce.Svojim napisima ne želim nikoga uvrijediti.Nažalost pisac feljtona tako ga koncipira da ispdadaju jedino Hrvati zlotvori. Što je sa Gospičkim i ostalim žrtvama, Šuflajem,Radićem i njegovim bratom.Što je s ostalim pobijenim nevinim Hrvatima i domoljubima koji su bili krivi samo zato što nisu voljeli Acu i njegovu kvazi tvorevinu.

Станислав Будисављевић

03.07.2011. 21:38

@jadertino - Cudno je to velikosrpstvo Aleksandra koji je primio Hrvate u drzavu,a koji su ga to molili da se otarase Austrije i Italije..Sta bi bilo da vas nije primio? A Slobodan Milosevic,ako je bio veliki Srbin sto je izdao Serbe iz Krajine? i dr...dakle ne lupetaj,da imas kakvog materijala da spominjes celnike velikoserbstva naveo bi ih,ovako papagajski ponavljas austrijske klevete.citaj antuna radica vise i DOM i bice ti jasnije mnoge stvari.imas na fejsu tu grupu DOM ANTUN RADIC.

pera

30.06.2011. 18:23

Oni su i ubili sa ostalim teroristima i Kralja Aleksandra, oko koga su stalno mahali zastavicama i slicno kao oko Tita,njima je svaki Jugosloven ili Juznosloven ,isto kao i Srbi demokratski narod, bio problem ,a svoje probleme su ubijali. Odgovarali su im samo Hrvati, Srbi, Slovenci, Muslimani itd ,UCESNICI u Jugoslovenstvu ,ucesnici u ovome u onome, njih su podrzavali a konacni cilj im je fasisticka hrvatska koju imamo danas bez Srba i i "nelojalnih" elemenata ,na primer Jugoslovena i sl.

Ali Baba

02.07.2011. 23:54

@pera - U potpunosti se slažem.Maknuli smo Acu javno u suradnji s VMRO ( ne zove li se tako sada stranka na vlasti u Makedoniji ? ) ali nismo nikada nikoga ubili u Skupštini kao vi. Dakle teroristi smo bili prema velikosrbima i biti će mo, ali ubojice nikada nismo bili kao vi. Što ćeš, istina boli.

Aleksandar

03.07.2011. 12:35

@pera - Pretpostavljamo da je i onih 800 hiljada Srba u Jasenovcu ubijeno zbog velikosrpstva.Srbi su uvek branili teritoriji na kojima su ziveli.I da, uvek cemo biti "ubice" prema vama tako humanima.Istina boli,celo svoje kulturno bice i istoriju ste gradili na antagonizmu prema Srbima, pa i sam znas koliko je veliki procenat medju Hrvatima pokatolicenih Srba, a mi Srbi imamo jednu lepu poslovicu: "Ako je turcin krvav do laktova poturica mora biti krvav do ramena" .

Ali Baba

03.07.2011. 19:36

@pera - Da ih je bilo 800.000 onda danas ne bi bio niti jedan u Hrvatskoj niti biste za vrijeme Oluje 350.000 pobjegli, samostalno napustili. Ako možeš pomalo izračunati aktuarskom matematikom, onda Srbske nacije uopće danas nema. Pa čak i prema Halotipovima (DNA istraživanju ) vi ste skoro 50% anatlici-turci samo oko 18% slaveni. Nasuprot tome Hrvati su 48 i nešto% Arijevci ( Nordijci ) i oko 28 % Slaveni.

Ali Baba

03.07.2011. 19:44

@pera - Važni su vaši mitovi ( Kosovo,Car lazar,Miloš Obilić, Jasenovac ) dakle u Jasenovcu je stradalo oko 70-80.000 ljudi ukupno:neka SRBI budu prvi iako je to diskutabilno,ŽIDOVI( oko 5.000 )Romi (oko 5.000 ) HRVATI komunisti(oko 5.000 ) i ostali nepočudni po NDH mišljenju.Sada vam je i Domovinski rat mit. Svaki poraz pretvarate u mitomaniju.Milošević je na Gazimestanu pokrenuo SRPSKU mitomaniju pa vidimo kako je završila. Jasenovac je daleko a kamo li Marička ili Kosovska bitka.

Ali Baba

03.07.2011. 19:48

@pera - A što se tiče Turčina i poturica e tu ste daleko po DNK analizi ispred nas. Probrsti malo Google i Halotip istraživanja. Ovdje sam već o tome pisao koliko tko ima DNK čijeg podrijetla. U Hrvata NEMA anatolijsko-turskog halotipa (DNA) dok kod Srba IMA malko ispod 50% tog halotipa (DNA ). Pa sada me interesira tko je turčin a tko poturica ? Imate samo oko 18% slavenskog halotipa, a Hrvati imaju oko 28% slavenskoh halotipa. Hrvati imaju i skoro 48% nordijskog halotipa ( ARIJEVCI ) !!