Paketi putuju u stomaku

Marko Lopušina

03. 01. 2011. u 17:34

Пакети путују у стомаку
Prema zvaničnim podacima, Uprava carina Srbije tokom poslednjih godina zaplenila je oko 500 kilograma heroina i marihuane

VELIKA potražnja za kokainom i visok profit koji on donosi, ohrabrili su i sitnije narkodilere u Beogradu da ulažu u dopremanje ove droge iz Južne Amerike u Srbiju.

- Ovakve pojedinačne tovare kokaina nismo mogli da otkrijemo sami, već uz pomoć kolega iz Nemačke, Italije, Crne Gore, Makedonije i Južne Amerike. Od nemačke policije saznali smo 2005. godine da kofer sa tri i po kilograma visokokvalitetnog kokaina putuje prema Beogradu. Ona je od Karakasa pratila borskog novinara ZM. koji je nosio taj kofer. Na aerodromu "Nikola Tesla", vlasnik kofera je neko vreme šetao, čekajući nekoga. Kad je izgubio strpljenje, pozvao je taksi. Tad smo ga uhapsili i oduzeli mu kofer, u kojem smo pronašli dva paketa sa tačno 3.468,69 grama kokaina. Branio se da je neko tokom puta zamenio njegov kofer, ali mi imamo video-snimke nemačke policije, koji dokazuju da je Z. M. bio prvi kurir nove srpske kokainske mafije koja ima veze u Južnoj Americi - ispričao nam je operativac Dragan K.

Kada je četvoro državljana Bolivije krenulo prema aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, nije ni slutilo da će biti otkriveno i uhapšeno. Iznenađenje je bilo ogromno kada su članovi bolivijske porodice vozilom Hitne pomoći prevezeni na VMA kako bi se potvrdila sumnja da u stomacima švercuju kokain.

Na VMA je bila još jedna državljanka Bolivije, gospođa B. P. A., koja je, takođe, zaustavljena na aerodromu zbog švercovanja kokaina u stomaku. Ona je iz Santa Kruza, preko Sao Paula i Ciriha, doputovala u Beograd 1. decembra. Na VMA je narednih dana izbacila 115 kesica u kojima je ukupno bilo kilogram kokaina. Tajanstveni putnici trebalo je da predaju drogu narkomafijašu u hotelu "Slavija". Bio je to ove godine 17. pokušaj ilegalnog unosa kokaina preko aerodroma "Nikola Tesla".

- Krijumčari i šverceri su jako maštoviti i lukavi ljudi. Kada žele da na ilegalan način preko granice prenesu neku robu, umeju da je skrivaju u patikama, duplim đonovima cipela, pa čak i u svojim stomacima. Beograđanin F. P. odlučio je, međutim, da kokain iz Južne Amerike unese u Srbiju u svojoj gitari. Pustio je da gitara "doputuje" kao izgubljen prtljag i da "odleži" nekoliko dana, pa da je potom podigne. Mmeđutim, on nije računao da je praćen kao sumnjiva osoba. Uhvaćen je na licu mesta sa 2.805 grama čistog kokaina - otkrio nam je Aleksandar Vulović, pomoćnik direktora Carine.

Prema njegovim rečima, ovaj slučaj je tipičan za krijumčare kokaina. Putnik F. P. je carinicima odmah bio sumnjiv, jer je doputovao iz Dominikanske Republike jednim avionom, a njegov prtljag drugim. Drugo, njegova gitara bila je preteška. Carinski skener je pokazao da je bila puna kokaina.

IZ AFRIKE NA BALKAN
 Suočeni smo sa sve agresivnijim krijumčarima kokaina iz Afrike, koji su otvorili nove kanale prema Siciliji i Sardiniji, odakle ova droga stiže na jug Evrope i u Srbiju. Dve trećine kokaina za evropsko tržište doprema se preko Gvinejskog zaliva, koji je glavno afričko utočište kolumbijskih narkobosova od 2005. godine. Narkobosovi su se uselili u 16 obalskih država zapadne Afrike i odatle stižu u Jadransko more i na Balkan - upozorio je svojevremeno italijanski ministar policije Roberto Maroni.

- Ovaj "ulov" bio je rezultat analitičkog i operativnog rada obaveštajne službe Carine, koja je, zajedno s kolegama obaveštajcima iz Francuske, pratila kretanje i ponašanje svih putnika koji iz Južne Amerike lete preko Pariza u Beograd - otkriva Aleksandar Vulović.

Na osnovu iskustva koje već imaju carinici s pariskog aerodroma "Šarl de Gol", krijumčar kokaina F. P. uklapao se u model već registrovanih kurira narkomafije, koji za 400 evra prenose drogu sa udaljenih kontinenata u Srbiju. Kokain sakriven u gitari vredeo je najmanje 200.000 evra.

- Posle liberalizacije viznog režima u Srbiji i naglog povećanja broja putnika na međunarodnim letovima, aerodrom "Nikola Tesla" postao je važno mesto za krijumčare narkotika. Oni računaju na veliki broj letova i putnika, na gužvu i nervozu, što koriste da neprimetno prenesu svoje tajne tovare. To je uticalo da Uprava carina Srbije pojača i modernizuje rad na aerodromu - kaže Vulović.

Lane je u Srbiji zaplenjeno 15 kilograma kokaina.

- Naši carinici redovno razmenjuju obaveštajne podatke sa kolegama iz Francuske i Italije. Odeljenja na aerodromima "Šarl de Gol" u Parizu, "Fjumićini" u Rimu i "Nikola Tesla" u Beogradu razmenjuju informacije o sumnjivim putnicima i teretima. Naši obaveštajci su bili na obuci u Parizu, a kupljen je i najmoderniji rendgen, kakav ima samo nekoliko država u EU. Tu je i deset rendgena za skeniranje vozila u saobraćaju - saznali smo od pomoćnika direktora Aleksandra Vulovića.

Prema zvaničnim podacima, Uprava carina Srbije tokom poslednjih godina zaplenila je oko 500 kilograma heroina i marihuane. Tokom 2010. godine zaplenjeno je, na primer, tri kilograma heroina, 13 kilograma skanka i 80 kilograma marihuane. Zbog toga je Uprava carina dobila pohvale od EU.

- Ulaskom Rumunije i Bugarske u EU, u kojoj postoji samo jedna carinska kontrola, mnogi krijumčari droge skrenuli su sa balkanske rute i pohrlili na evropsko tržište. Pošto su na Kosmetu administrativne granice ostale bez kontrole, albanska mafija je napravila raj za trgovce heroinom. Međutim, posle izvesnog vremena, krijumčari su se vratili na balkansku rutu kroz Srbiju, jer tu imaju uhodane kanale i svoje sigurne kurire. Naš zadatak je da im ne dozvolimo da i od naše zemlje naprave svoj raj - kategoričan je Aleksandar Vulović, pomoćnik direktora Uprave

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije