Pokloni vode u smrt

Marko Lopušina

25. 12. 2010. u 19:51

Поклони воде у смрт
Skoro svaki treći zatvorenik KPZ Niš koristi narkotike. Heroin u feferonama, marihuana u bananama
SRPSKA narkomafija ilegalnu prodaju narkotika poslednjih godina sve masovnije širi na neobično tržište - 28 srpskih zatvora u kojima boravi više od 11.000 osuđenih i pritvorenih lica. Od njih su skoro 50 odsto mušterije narkomafije. Tu činjenicu Ministarstvo pravde ne skriva od javnosti.

- U srpskim zatvorima ima 4.495 registrovanih narkomana, a među njima su i 32 maloletnika. Najugroženija kategorija su mladi do 30 godina. Realna procena je da su 60 odsto lica lišenih slobode u ovom uzrastu probala drogu ili su već aktivni zavisnici - kaže Zorana Vučićević, portparol Uprave za izvršenje krivičnih sankciji.

Drogu u zatvor najčešće unose sami osuđenici, ali neretko je krijumčare i članovi porodice kada dolaze u posetu. I čuvari su učestvovali u unošenju droge, zbog čega je njih 12 dobilo otkaz, a protiv petorice je pokrenut i krivični postupak.

U potrazi za drogom zatvorske vlasti su 2009. godine izvršile blizu 9.000 pretresa. Zaplenile su 194 grama kokaina, 209 grama heroina, 419 grama marihuane i 127 grama hašiša. Raciju je izazvala činjenica da u Srbiji od pet do sedam osuđenika godišnje umre od narkotika.

- Droga je zbog agresivnog nastupa narkomafije preplavila naše zatvore. A zatvorenici zbog prenaseljenosti, loših uslova, pritisaka, zlostavljanja i panike traže spas u drogama. Skoro četvrtina osuđenika su članovi narkomafije. To ima i posledicu - visok stepen agresivnosti osuđenika i tuče zbog narkotika - kaže otvoreno Nenad Jaćović, bivši štićenik KPZ Niš.

Čak i u ženskom zatvoru u Požarevcu 37 odsto osuđenica su narkomanke. U kriznim stanjima sklone su samopovređivanju, nekontrolisanom ponašanju i tučama sa drugim osuđenicama.

Najteža situacija je, čini se, u KPZ Niš, koji je upravo proslavio 100 godina postojanja. U noći poslednjeg vikenda u februaru ove godine zatvorenik Saša J., star tridesetak godina, pao je u samrtničku komu. Mladi Vranjanac je preminuo na putu do niške bolnice. Druga dvojica drogiranih osuđenika su imala sreće, jer su im lekari spasli život.

- Obdukcija preminulog Saše je pokazala da je heroin uzrok njegove smrti. Nesreća se dogodila istog dana kada je jednog od ove trojice osuđenika posetio brat, pa se pretpostavlja da mu je on tajno doturio heroin visoke čistote. Uzbuđeni zbog takvog "poklona", kako to obično narkomani govore, "častili su se" i dotakli smrt - opisao nam je ovaj dramatičan trenutak upravnik niškog zatvora Živorad Branković.

KPZ Niš ima 450 registrovanih narkomana, koji dobijaju metadonsku terapiju. I kada se napravi napredak u lečenju narkomana, sav trud upropaste roditelji, rodbina i prijatelji, koji tajno zatvorenicima dostavljaju heroin i marihuanu.

- Stražari su prilikom pregleda paketa otkrili heroin u feferonama, karamele i banane punjene marihuanom. Heroin je nađen i u papučama, cipelama, sapunima, u slatkišima, bombonama, brzoj hrani, cigaretama, ispod poštanskih marki na razglednicama, čak u plastičnim okvirima diskova sa snimljenim filmovima i muzikom, a često i u telesnim šupljinama posetilaca. Marihuana se pakuje u knjige i dupla dna kutija sa hranom. Većina tih paketića sa narkoticima su u originalnom fabričkom pakovanju. Od 15 kesica "ferveksa" pronašli smo pet paketića sa po 14,8 i 15,5 grama heroina visoke čistote - priča Živorad Branković.

Niška policija je krajem januara privela A. R. iz sela Kraljeva, u opštini Aleksinac, zbog osnovane sumnje da je prilikom posete pokušao da unese u niški KPZ 9,20 grama heroina. Posle saslušanja, istražni sudija Višeg suda u Nišu odredio mu je jednomesečni pritvor. Uhapšene su još dve osobe iz Jagodine zbog sumnje da su osuđenicima prodavale heroin. U policiji je tada saopšteno da je osumnjičeni trebalo da dobije od osuđenika nadoknadu - po 30 evra za gram heroina, ali i po 50 evra za svaki telefon i po 60 evra za litar pića.

Upravnik zatvora nam je priznao da je služba obezbeđenja u KPZ Niš, inače, najbolja u Srbiji, otkrila i zaplenila 61 paketić heroina i kokaina teškog 144,45 grama, kao i 15 pakovanja marihuane i hašiša teške 91,7 gram, 141 tabletu za smirivanje i omamljivanje, 1.227 komada medikamenata. Najviše pokušaja tajnog unošenja droge dešava se u sobama za intimne posete, gde osuđenici provode po tri sata sa svojim suprugama.

Zatvorski lekar dr Saša Ćurković već 14 godina radi u zatvorima i navikao je da se susreće sa narkomanima i tabletomanima. Opisuje ih kao ljude koji taje svoju zavisnost od droga i sedativa.

- Oni su veliki egoisti, uvek spremni da prete svojim cimerima, da ih plaše, da ih ne bi odali kada dobiju prokrijumčareni heroin ili marihuanu. Kada narkomane pitamo odakle im droga, oni kažu: "Doneo je neko!". Kada pitamo njihove cimere, koji se ne drogiraju, većina ćuti. Čak i kada im kažem: "Ljudi recite mi kako se droga unosi, želim tim ljudima da spasem život!", oni ćute - žali se doktor Ćurković.

Upravnik Branković i doktor Ćurković kažu da je zatvor samo "eho zbivanja u društvu".

- Kako narkomanija i tabletomanija rastu širom Srbije, tako bujaju i u zatvorima, jer kod nas dolaze iz tog spoljnog sveta. Sva sreća da u samom zatvorskom krugu nemamo dilersku mrežu, pa uspevamo da održimo kontrolu - kaže upravnik Branković.


KUĆA BEZ DROGE

Da bi obuzdali narkomaniju rukovodioci KPZ Niš su otvorili stacionar "Kuća bez droge" za lečenje 20 zavisnika. Takvi stacionari su otvoreni i u zatvorima u Novom Sadu i u Sremskoj Mitrovici. Ova tri "odeljenja bez droge" radiće po posebnim programima koji se već primenjuju u Austriji i Sloveniji.
(Nastaviće se)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Marko

26.12.2010. 02:34

Kako sad ? Dvanaest čuvara unosilo drogu u zatvor a samo njih petorica će na sud . Šta je sa ostalima ?

Vlada

26.12.2010. 12:02

Ako ne mogu da zive tamo gde zele, da rade sta zele i da jedu sta zele, da telefoniraju kad i kome zele, mogu valjda da bar u ovome uzivaju. Nije to ukradena roba. Posteno su je platili oni ili njihovi najmiliji.

Marinko Rokvic

08.01.2011. 18:05

ma to je dokaz da do daljnjeg moramo biti u ZATVORIMA zbog manje koriscenja droge!tako je odlucio ZAPAD!!!!