DB pod sumnjom

06. 02. 2009. u 00:00

ДБ под сумњом
Policija nijednom nije pokušala da proveri pri?u Bratislava Gruba?i?a

POLICIJA JE konačno, posle skoro 15 godina, dobila zadatak da istraži ko je ubio Dadu Vujasinović. Ako se ikada to otkrije, znaće se i motiv.
Među onima koji su redovno pominjani da su imali motiva i mogućnosti, na prvom mestu je Državna bezbednost, a zatim razni kriminalci koje Dada nije štedela u svojim tekstovima. Nedavno, njen otac je izjavio da zna istinu o smrti, ali da od nadležnih pravosudnih organa očekuje da je oni utvrde i iznesu u javnost. Radislav Vujasinović je bio izričit da iza Dadine smrti stoje „mnogo jake snage, a iza njih Služba“.
Više puta do sada on je isticao da je Dada 8. aprila, dan kad je nastradala, trebalo da bude u Nemačkoj, gde se nalazio sa suprugom, jer joj je prećeno. Dolazak je odlagala, da bi, kad se približilo isticanje vize, javila da će je ponovo izvaditi i doputovati sa Bratislavom Grubačićem, sa kojim je u to vreme bila u vezi. Upravo je Grubačića njen otac prozivao kao osobu koja mnogo zna i koja iz nekog razloga ćuti.
Dada Vujasinović je Grubačića upoznala kad je kao novinarka obilazila ratišta u Kninu. On je sredinom te ratne 1993. pokrenuo bilten na engleskom jeziku „VIP Dejli njuz report“, koji i danas izlazi, a namenjen je prvenstveno stranim diplomatskim predstavništvima u Srbiji. Ubrzo pošto su se upoznali, Grubačić, koji se razvodio, preselio se kod Dade. Na ratišta su putovali zajedno, ali, dva dana pred tragičan događaj Grubačić je Dadi najavio da putuje u Knin i da za nju nema mesta. Veče pred put, najavio joj je da će prespavati u agenciji.
U izveštaju Trećeg odeljenja SUP Beograd, od 22. aprila 1994. godine, ostalo je zapisano:
- Dana 6. aprila 1994. obavestio je Dadu da zbog posla neće doći kod nje na spavanje, već da će prespavati u agenciji, ali je tokom noći otišao i prespavao kod žene s kojom je u razvodu, prvenstveno da bi uzeo ključeve koje mu je žena otela, a među njima ključ od Dadinog stana, što je i učinio. Pošto je odmah iz stana svoje žene otišao na posao, a pre toga je Dadi najavio da će otići u Knin sa nekom delegacijom SAD i da za nju nema mesta, nije joj se javljao telefonom. Sedmog aprila, kad je trebalo da bude u Kninu, kako je Dadi rekao, proveo je do 23.00 na svom radnom mestu, kad mu je u posetu došla poznanica V. A. sa kojom je otišao na večeru. Zadržali su se do jedan sat posle ponoći. Posle toga Grubačić i V. A. su ponovo svratili u agenciju, gde su bili do tri sata, pa kad ju je ispratio, otišao je kod svoje supruge, gde je i prespavao.
To je već bio 8. april, dan kad je sat i po posle ponoći Dada preminula.
Policija nije proveravala Grubačićevu priču, niti su se bavili time da obave razgovor sa osobama sa kojima je on bio kritične noći. Objašnjenje za ovo je bilo da se tako nešto ne radi u slučaju samoubistva, a istakli su i činjenicu da je Grubačić bio podvrgnut poligrafskom testiranju, čime su isključene mogućnosti da je govorio neistinu.
Interesantno je da u pomenutom izveštaju nema ni pomena od toga da je bilo ko iz policije razgovarao sa Grubačićem o razlozima zbog kojih je Dadi rekao da ide u Knin, a ipak je ostao u Beogradu i o tome je nije obavestio. O ovome je nešto kasnije pričao Milomir Marić, nekadašnji urednik „Duge“. Prema njegovom sećanju, Grubačić nije otputovao jer nije ni za njega bilo mesta.
- Te večeri je imao velike probleme sa bivšom ženom, ona je pokušavala da mu otme firmu, u toku je bila brakorazvodna parnica - pričao je Marić. - Dada je trebala da se uda za Bracu, bila je srećna, sanjala je taj trenutak, ali njegova bivša žena mu je pravila probleme.
Nastaviće se

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije