Sumnja od početka

02. 02. 2009. u 00:00

Сумња од почетка
Dva filcana ?epa u telu „svedo?e“ da nije mogla dvaput da puca u sebe

PROŠLO je skoro 15 godina od smrti Radislave - Dade Vujasinović, a slučaj tek sada kreće sa „mrtve tačke“. Toliko dugo vremena trebalo je beogradskom Okružnom javnom tužilaštvu da prvi put od policije zatraži da utvrdi okolnosti pod kojima je ubijena novinarka „Duge“, kao i da se otkrije ubica. Sve donedavno, slučaj je vođen kao samoubistvo.
Do obrta u postupku koji je započeo 9. aprila 1994. godine, kad je Dada pronađena mrtva u svom stanu u Trećem bulevaru u Novom Beogradu, došlo je posle poslednjeg nalaza balističara Vlade Kostića. U svom mišljenju, dostavljenom sudu 30. maja prošle godine, napisao je:
- Svi najbitniji elementi ovog veštačenja ukazuju da se u ovom slučaju najverovatnije radi o ubistvu, a naročito kad se ima u vidu da su u telu pokojne pronađena dva filcana čepa, što ukazuje da su u nju ispaljena dva sačmena snopa koja su formirala veoma tešku ranu.
Činjenica da je došlo do dva opaljenja, a ne jednog, kako je isticano od početka, isključuje mogućnost samoubistva, jer svima je jasno da nije mogla dva puta da puca u sebe.
Prema obdukcionom nalazu smrt je nastupila oko 1.30 posle ponoći, 8. aprila. Kako je u njemu navedeno, Dada je preminula tako što je u sedećem položaju pucala kroz levu dojku i raznela taj deo tela, sve do pazuha, posle čega je iskrvarila. U prvi plan se stavljalo da je ruku na sebe digla u nervnom rastrojstvu.
Tvrdnje da je reč o samoubistvu od početka su bile sumnjive roditeljima i najbližim prijateljima, posebno ako se imaju u vidu njena građa i način izvršenja navodnog samoubistva.
Glavne zamerke na sporno veštačenje odnosile su se na to što mnogi dokazi nisu istraženi, a neki su, kako se kasnije ispostavilo, uklonjeni ili podmetnuti. Tako nije urađena DNK analiza uzoraka krvi. Dve vrste krvi, nulte, Dadine i grupe A, pronađene su na fotelji - A na bočnoj strani, a nulte na sedištu fotelje i ispod nje. Nisu uzeti ni otisci sa lovačke puške iz koje je pucano, i koja je pronađena ispod njene leve noge.
Prema Kostićevom nalazu, ovako nešto nije moguće u slučaju samoubistva, jer po ispaljenju prvog metka Dada sigurno ne bi mogla da povuče i drugi put oroz, već bi puška morala da izleti iz ruke. Pored toga, na nogama je imala papuče, a tvrdi se da je oroz povukla nožnim palcem. U telu su pronađena dva čepa, odnosno delovi metka, što ukazuje da su ispaljene obe patrone. Na to ukazuju i sačmeni snopovi koji su formirali veoma tešku ranu, koja bi izbacila iz funkcije levu ruku usled čega bi pokojna bila onesposobljena za dalje rukovanje oružjem.
Uviđaj u Dadinom stanu odrađen je za veoma kratko vreme, ekspresno. Na lice mesta izašla je samo ekipa SUP Beograd, a ne i istražni sudija i zamenik tužioca. Da je u pitanju samoubistvo konstatovao je policajac, koji za tako nešto nije imao ovlašćenje. Puška nije odmah odneta kako bi se sa nje skinuli tragovi, već je ostala u stanu. Lice mesta nije bilo obezbeđeno i mogao je da uđe ko god je hteo.
Niko od policajaca nije obratio pažnju na nered u stanu: istrgnut luster, oštećene slike na zidu, pramenovi Dadine kose pronađeni između jastuka na trosedu, krvavi otisci prstiju po ivicama fotelje. Zbog ovakvih stvari, Dadini roditelji Nevenka i Radislav Vujasinović nisu mogli da poveruju u zaključke zvaničnih istražnih organa, zbog čega su angažovanjem stručnjaka krenuli u sopstvenu istragu.
(Nastaviće se)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije