NA KUBI, kada se povede razgovor o bračnom stanju Fidela Kastra, ljudi često, ne bez ponosa, kažu da je on u životu voleo “samo jednu ženu” - Mirtu, a da je posle, kada se od nje razveo, bio oženjen samo s kubanskom revolucijom, da u njegovom životu nije bilo više mesta ni za koga drugog.
Brak sa Mirtom Dijas Balart raspao se posle šest godina, dok je Fidel bio u zatvoru. Ni on ni ona o tom razvodu nisu nikada ni reč progovorili.
Njihov sin Fidelito kratko vreme je živeo kod majke, na Kubi i u Americi, a onda su ga vratili ocu. Školovao se na Kubi i na univerzitetu “Lomonosov”, u Rusiji, gde je završio nuklearnu fiziku, vratio se na Kubu i dan-danas se bavi naukom, kloneći se politike, mada je “slika i prilika” Fidela Kastra.
U životu Fidela Kastra, pored revolucije i Mirte, bilo je i drugih žena. O tome su ispisane knjige i lansirane neverovatne priče. Pisali su ih novinari, dodavali špijuni, a “progovorile” su i neke od Kastrovih bivših ljubavnica. Među njima često se pominje ime Nate Revuelte, prelepe Kubanke koju je Kastro upoznao pre nego što će krenuti u napad na kasarnu Monkada 1953. godine.
Nati je onda bila udata za uglednog i bogatog kubanskog hirurga Orlanda Fernandesa Ferera, ali Kastru nije odolela. Počela je da radi za revoluciju. Fidel se ponekad krio od policije u njenoj kući, u kojoj će se pojaviti i posle izlaska iz zatvora, u maju 1955. Posle dva meseca boravka na ostrvu, po izlasku iz zatvora, Fidel je otišao s Kube u Meksiko, a Nati je idućeg proleća rodila devojčicu kojoj je dala ime Alina i prezime svog muža Fernandesa, mada je dete bilo Kastrovo.
Nati Reuvelta je ostala na Kubi i posle pobede Kastrove revolucije, razvela se, a “saradnja” sa Kastrom je nastavljena. Četiri decenije kasnije, njena ćerka Alina, koja je otišla sa Kube, prvo u SAD, pa u Španiju, da se bavi manekenstvom i da se udaje i razudaje, oglasiće se skandaloznom knjigom u kojoj je napisala da je ona ćerka Fidela Kastra, prilažući kao argumentaciju pisma koja su njena majka Nati i Fidel razmenjivali dok je on bio u zatvoru.
Knjiga “Alin - buntovna ćerka Fidela Kastra” čitala se po Americi i Evropi, ali Kastro se ni ovog puta nije oglasio. Ostala je nema i Alinina majka Nati. Ali, priče o Kastrovim ljubavnim aferama tu se nisu završavale. Ispostavilo se, bar prema svim tim ljubavnim “storijama”, da Fidel ipak nije bio “oženjen” samo revolucijom, da su u njegovom životu postojale i druge ljubavi.
Najromantičnija, ali i s prizvukom nedovršene tragike, bila je ljubav sa “kapetanovom kćeri”. U prvoj godini posle pobede revolucije, Kastro je na nekom nemačkom brodu u Havani sreo lepu i mladu kapetanovu kćerku Maritu Lorenc. Ljubav je trajala skoro godinu dana, da bi se iz te veze kasnije izrodila jedna od najneverovatnijih špijunskih afera u kojoj je mlada Nemica iz Bremena igrala uloge ljubavnice, agenta i plaćenog atentatora!
Ni dan-danas nije razjašnjeno do kraja da li je gospođica Korenc pala u mrežu CIA pre nego što će se naći u Kastrovom zagrljaju, ili se to desilo posle, kada je veza pukla, a Marita Lorenc otišla s Kube u Ameriku, povređena i ogorčena.
A priča se odvijala ovako. Marita, kojoj je onda bilo jedva dvadeset godina, po odlasku s Kube, negde početkom 1960. godine, upala je u mrežu CIA, ako tamo već nije bila. Godinu dana kasnije su je ubeđivali, i obučavali, da se vrati na Kubu i otruje Kastra. Pristala je i otputovala na Kubu, smestila se u hotel “Havana libre”, gde je živela dok je bila u vezi s Fidelom.
Kastro je došao. Ušao u njen apartman, pozdravio se, i onda sugestivno, kako to on ume, zapitao bivšu ljubavnicu: “Jesu li te poslali da me ubiješ?”
Devojka nije izdržala. Izvadila je iz tašne pilulu, pokazala je Fidelu, a onda je bacila u klozetsku šolju. “Njega je nemoguće lagati”, priznala je u svojim memoarima Marita, dodajući da se onda bacila Fidelu oko vrata.
“Ljubav je pobedila”, napisala je na kraju svoje priče.
Neko od novinara zapitao je jednom nobelovca Markesa da li je, pošto se druži s Kastrom, ikada upoznao neku njegovu suprugu.
“Jesam”, odgovorio je Markes. “Fidel mi je sam nikada nije predstavio, niti je pominjao. Ali, jednom prilikom u avionu, jedna žena mi je prišla i uz blag osmeh rekla: ’Da vam se predstavim. Ja sam Fidelova supruga.’ Nije mi rekla ime. A posle čujem da je Fidel nije predstavio ni Raulu.”
Ovde se nikako ne sme smetnuti s uma da je Markes iz onog čarobnog mesta koje se zove Arakataka, i da je u njegovim pričama iz Makonda svašta moguće, pa čak i to da Kastrova žena leti avionom ispod mora.
Kubanci vole takve priče, gode im, zabavljaju ih, mada ne znaju šta je od toga istina. Njima je, ipak, najvažnije da je on oženjen kubanskom revolucijom, da u njegovom životu nema mesta za druge ljubavi.
Postojala je jedna izuzetna žena u životu Fidela Kastra. To je Selija Sančes, “doktorova kći”, koju je Kastro sreo na Sijera Maestri 1957. godine. Ta izuzetna žena, istančane pameti i prigušene lepote, starija od Kastra pet godina, ušla je u njegov život nečujno, da bi iz njega otišla, ako je uopšte i otišla, kada je umrla, 1980. godine.
Selija je bila “prva dama” revolucije, član najvišeg rukovodstva, jedna od ikona revolucije i nedokučiva misterija Kastrovog života.
Selija je više od 30 godina bila “čuvar ključa” Kastrovog privatnog i javnog života a da ni u jednom trenutku, ni za koga, tim ključem nije otključala enigmu Kastro.
Posle pobede revolucije, Kastro se uselio u njen stan u Havani, živeli su zajedno, nikada se nisu venčali i niko nije mogao da kaže da li su bili u ljubavnoj vezi, vanbračnoj zajednici, ili je posredi bila platonska veza. Fidel i Selija o tome nikada ni reč nisu izgovorili.

PETORICA SINOVA
NA Kubi, a naročito u inostranstvu, odavno se priča da je Fidel Kastro održavao tajnu vezu s mladom učiteljicom iz mesta Trinidad, u unutrašnjosti Kube, i da s njom ima petoricu sinova, čija sva imena počinju sa A - Aleksis, Alehandro, Antonio, Aleksander i Anhel. Hroničari Kastrovog života tvrde da je ta veza do 1980. dok je bila Selija Sančes, Kastrova saputnica još od vremena Sijera Maestre, držana u strogoj tajnosti, ali da je potom maltene legalizovana. Braka, međutim, nije bilo.
(Nastaviće se)