Pudlica Bil leči depresiju

nedelja, 25. 03. 2007. u 00:00

Пудлица Бил лечи депресију
Brinu?i za Titovo "pogoršano psihi?ko stanje" maserka Darijana je predložila da se na daleko Bajkalsko jezero, gde se Tito odmarao, hitno avionom dopremi pudlica Bil ?ije je odsustvo predsednik teško podnosio. Dolanc: Naredite pilotima da pale motore!

NA svim javnim manifestacijama u toku "Puta mira", koji je trajao oko mesec dana, a obuhvatao Sovjetski Savez, Severnu Koreju i Kinu, Darijana Grbić, maserka, uvek je bila u Titovoj neposrednoj blizini. Nije se od njega odvajala prilikom polaganja venaca, obilaska znamenitosti, poseta ustanovama i preduzećima. Zbog svoje lepote, senzibilnosti i šarma nije mogla da ostane nezapažena.

Svi su se pitali ko je ona i koga predstavlja. U tome su, naravno, prednjačili novinari. Pomno su pratili svaki njen korak nastojeći da je identifikuju. Zbog velike fizičke sličnosti neki su mislili da je reč o Gertrudi Munitić, operskoj pevačici iz Splita, koja je više puta viđena na Brionima. Za Gertrudu se govorilo da je "Titova ljubavnica" što ona nikad nije htela da demantuje. Kao umetnici i poslovnoj ženi taj trač mogao je samo da koristi.

Dara Janeković, poznata zagrebačka novinarka, posle povratka iz Kine posetila je Jovanku Broz i Miroslava Krležu i obavestila ih o svemu što se dešavalo na ovom putovanju. Po njenim rečima, svi članovi delegacije i novinari nedvosmisleno su zaključili da Tito ima mladu ljubavnicu po imenu Darijana Grbić. Interesantna je tim povodom bila Krležina opaska. Dara kaže da je on vest prihvatio bez iznenađenja. Hladnokrvno je rekao: "Bojim se samo da to nije veliko opterećenje u Titovim godinama. Inače, to je lepa stvar."

Zanimljivo je napomenuti da je Jovanka, kada se udala za Tita bila od njega mlađa 32 godine, a da je Darijana, kad je postala Titova ljubavnica, od Jovanke bila duplo mlađa. Tito je imao suprugu mlađu od njega 32 i ljubavnicu mlađu 60 godina.

Da između Tita i maserke Darijane postoji snažna emotivna veza bio sam siguran posle događaja u Kolombu 1976. godine kada je Tito, štiteći Darijanu, ošamario suprugu Jovanku. Pokušao sam tada i Jovanku i sebe da ubedim da je u pitanju samo simpatija koja ne može preći u pravu ljubav u kojoj partneri sebe "neizmerno daju i uzimaju". Sve dok njihova ljubav ne dobije te karakteristike, smatrao sam, ona će ostati u "prostoriji za masažu" i neće uticati na okolinu.

MASERKA POKAZUJE ZUBE

ALI, događaji su me brzo demantovali. Ljubav između mlade maserke i vremešnog šefa države ipak je izašla iz "prostorije za masažu" i pokazala svoje pravo lice. Darijana je sve otvorenije i agresivnije nastojala da sebe afirmiše kao Titovu ljubavnicu. Činila je to preko privilegija, ovlašćenja i postupaka koje joj je Tito omogućavao i tolerisao kao i kroz posedovanje moći koju je preko njega imala, odnosno uzimala. Mada Titu javna afirmacija Darijane kao njegove ljubavnice nije odgovarala, on se tome nije ozbiljno suprotstavljao. U pojedinim trenucima činilo mi se da mu godi da se ljudi dive njegovoj vitalnosti i muževnosti u poznim godinama.

Kao što je nekada tražio poštovanje prema svojoj supruzi Jovanki, Tito je sada to isto tražio u odnosu na Darijanu. Nastojao sam da se u njihove odnose ne mešam, praveći se da ništa ne vidim i ništa ne čujem. Neka dešavanja i događaji naterali su me, međutim, da promenim taj stav i da se suprotstavim onim Darijaninim postupcima i zahtevima koji su ozbiljno narušavali Titov autoritet kao šefa države, a pogađali i moju ličnost.

Jedan od takvih događaja zbio se na "Putu mira". On me je potpuno uverio da Darijana Grbić ima status Titove ljubavnice. Tito je iz Moskve otišao na sedmodnevni odmor u letovalište koje se nalazi na samom Bajkalskom jezeru. Smeštaj i ostali uslovi za odmor i rekreaciju bili su u ovom dragulju prirode izvanredni. Bajkal je najveće slatkovodno jezero na svetu čija dubina na pojedinim mestima prelazi 1.200 metara.

Drugog dana boravka na Bajkalu Dolanc i admiral Vilović su me zabrinuto upitali kakvo je zdravstveno stanje predsednika. Rekao sam da je odlično i da se čudim zašto mi postavljaju to pitanje kada i sami vide njegovo dobro raspoloženje. Kazali su mi da su od maserke Darijane saznali da je predsednik zapao u depresivno stanje. Teško mu je što njegova pudlica Bil nije pored njega i da bi možda bilo dobro da se Bil odmah dovede na Bajkal.

Dolanc i Vilović smatrali su da bi bilo dobro da se ovo pitanje hitno razmotri na sastanku delegacije. Rekao sam da taj njihov postupak nije u redu i da zdravstveno stanje predsednika ne spada u njihovu nadležnost. Na kraju, predložio sam da prvo razgovaramo sa predsednikom, pa tek kada čujemo njegovo mišljenje o urgentnom dopremanju pudlice, odlučimo o daljem postupku.

Admiral Vilović, titov ađutant, na to je rekao:

- Razgovor s predsednikom o tome ne bi bio umesan, pošto je on to samo Darijani poverio. Za nas bi Darijanine reči trebalo da budu dovoljna i pouzdana informacija o Titovom raspoloženju i njegovim željama. To je Titova želja a ne zahtev, a stvar je delegacije kako će ona to shvatiti i po tome postupiti.

Jasno mi je bilo da tu nisu čista posla. Ponovo sam rekao da sam protiv takvog sastanka, ali ako je odlučeno da se o tome raspravlja, ja ću izneti svoje mišljenje. Sastanku su prisustvovali članovi delegacije Stane Dolanc, Miloš Minić i Veljko Milatović, a od strane Titovog ličnog i medicinskog obezbeđenja admiral Vilović, doktor Gojko Ajduković, fizioterapeutkinja Darijana i ja.

TITOVA HLADNA ZAHVALNOST

ISKAZUJUĆI veliku brigu za Titovo zdravlje, Darijana je uzbuđeno, plačnim glasom, ispričala sve ono što su mi Dolanc i Vilović rekli, s tim što je ona već bila izračunala za koje vreme avion sa Bilom može doleteti na Bajkal. Predložila je da pudlicu dovede njena sestra Radojka.

Posle Darijaninog predloga, svi su ćutali. Tišinu je prekinuo Vilović. On je, kao i maserka, ispoljio veliku zabrinutost za Titovo psihičko stanje, pogotovo kad se to dešava na ovako velikom i značajnom putu. Dolanc, kao i uvek kada je reč o Titu, bio je veliki dušebrižnik. Sav zajapuren u licu rekao je:

- Zar treba toliko konferisati kada je Tito u pitanju? Moramo narediti pilotima da pale motore i da Bil sa Radojkom za dva dana bude ovde!

- Već dugo sam Titov lekar i mislim da ga dobro poznajem. I baš zato, drugovi, mogu da se zakunem da on to nije mogao ni pomisliti, a kamoli reći. Tito dobro pazi na svaki svoj postupak. Jako mu je stalo šta drugi misle o njegovom ponašanju, pogotovo kada se nalazi u stranoj zemlji. Jedna njegova ovakva odluka ne samo da bi imala negativan odjek u našoj zemlji, nego bi o njoj brujala i cela svetska štampa. Već na udarnim stranicama vidim naslov: "Predsednik SFRJ uputio avion koji treba da preleti 20.000 kilometara da bi dovezao pudlicu za koju je emotivno vezan". To je mnogo i za Riplija. Zato podvlačim da drug predsednik tako nešto ne samo da nikad ne bi poželeo nego ni odobrio.

Zatim sam se obratio Darijani:

- Kako vas nije sramota da se igrate autoritetom predsednika države i da u njegovo ime predlažete takve besmislice! Na kraju, vi osim masaže ne samo da nemate nikakvih drugih zaduženja, nego nemate ni dozvolu da se u bilo šta drugo mešate. Da li je predsednik depresivan - stvar je lekara da to utvrde. Koliko sam ja mogao da zapazim, a smatram da nisam loš psiholog, predsednik ne samo da nije depresivan nego je vrlo raspoložen.

Posle ovih mojih reči svi su zanemeli. Darijana je plačući istrčala iz prostorije. Dolanc mi se obratio rečima:

- Molim vas, ovo mišljenje koje ste nama rekli, recite i drugu predsedniku.

- Sigurno da ću reći, jer da tako ne mislim ne bih ga ni vama kazao.

Sutradan za vreme jutarnje terapije, Tito mi je rekao:

- Hvala vam, druže doktore, što ste sprečili da se u moje ime takve gluposti predlažu i rade. Moral, savest i funkcija koju zauzimam u državi kao i ugled u svetu ne bi mi dozvolili tako nešto. Još jedanput vam hvala.

Svoju zahvalnost saopštio je sasvim zvanično i hladno.

No, njegova zahvalnost nije bila toliko bitna koliko je bilo važno da sam sprečio jedan besmisleni akt. Pitao sam se da li je Darijana bez Titovog znanja ipak smela da uradi tako nešto. I došao do zaključka da nije. Ona je sigurno od Tita iznudila priznanje da mu je teško zbog toga što s njim nije njegova omiljena pudlica Bil. Sve ostalo bio je Darijanin pokušaj da to iskoristi za svoje ciljeve, među kojima je najvažniji bio dolazak njene sestre Radojke na Bajkal.

Na kraju razgovora Tito mi je rekao.

- Posetite Darijanu danas. Ona je sada u depresiji. Vi ste je s pravom kritikovali, ali ste u tome bili prilično oštri. Ubuduće, molim vas budite blaži i taktičniji. Ona je vrlo osetljiva devojka. Drugovima recite, a i ja ću im kazati, da je u pitanju nesporazum i da me Darijana nije dobro razumela.

DEOBA VLASTI FELJTON "Jovanka Broz Titova suvladarka" pripremljen je prema odlomcima istoimene knjige prof. dr Aleksandra Matunovića. Kao Titov lični lekar, on je izbliza posmatrao dramu bračnog para Broz, i svojim savetima učestvovao u njenom razrešenju. Dr Matunović prvi put osvetljava anatomiju vlasti koju su delili Tito i Jovanka. Knjiga ima 270 stranica, autorsko je izdanje, a u prodaji (na kioscima) pojaviće se 30. marta. Knjigu štampa "Interpres", a njena cena biće 300 dinara. Podrobnije informacije na telefone: 011/311 9234 i 063/238 210. (Nastaviće se)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije