PIŠE: VELJKO LALIĆ
HEROJ Drugog svetskog rata Dvajt Ajzenhauer potpisao je 23. januara 1948. godine ukaz kojim Ministarstvo odbrane SAD odaje počast svojim saveznicima. Najveće priznanje - “Legija zaslužnih”, "glavni komandant", pripala je “desetorici veličanstvenih“.
Dvojica više nisu bili među živima. Prvo ime: general Ivan D. Černjakovski, Crvena armija. Drugo: general Dragoljub Mihailović, Jugoslovenska vojska.
U “Legiju zaslužnih” najvećeg stepena ušla su još šestorica ruskih maršala i dvojica generala, pronalaze “Novosti” u tajnom arhivu Pentagona. "Legiju drugog stepena" - “komandant” - dobila su dvadesetosmorica Rusa, u kategoriji “oficira” 47 pripadnika Crvene armije, i četvrtog stepena - 19 vojnika.
Nekom logikom Amerikanci su nagradili - najzaslužnije za propast Trećeg rajha (Crvenu armiju) i, s druge strane, prvog gerilca koji se pobunio u okupiranoj Evropi: Dražu Mihailovića.
Istog dana, zato, general Gardner, šef odseka za odlikovanja potpisuje naredbu koja treba da se objavi u "vojnoj naredbi”:
"`Legija zaslužnih` - po odobrenju predsednika, pod odredbom odluke Kongresa odobrene 20. jula 1942. i izvršne naredbe 9260, 29. oktobra 1942. godine, `Legija zaslužnih`, stepen `vrhovni komandant`, za izuzetne zasluge nagrada se posmrtno dodeljuje oficiru:
Generalu Dragoljubu Mihailoviću, Jugoslovenska vojska, decembar 1941, do decembra 1945.”
DRAŽA Mihailović u “Legiju zaslužnih”, najveće odlikovanje namenjeno stranim državljanima u Sjedinjenim Državama, ušao je dan ranije. Komisija za odlikovanja armije na stolu je držala predlog Nacionalnog komiteta američkih avijatičara za - medalju za slobodu (sa zlatnom palmom).
“Po odluci većine u Komisiji, gore naznačeni pojedinac nije preporučen za nagradu medalja za slobodu (zlatna palma) za izvanredne zasluge kao vrhovnog komandanta jugoslovenske armije i kasnije ministra rata, od decembra 1941. do decembra 1944, tokom kojeg je mnogo američkih avijatičara spaseno i vraćeno na prijateljsku teritoriju”.
Predlog avijatičara, ipak, nije odbijen. U sledećoj tački Komisija za odlikovanja Draži ukazuje još veću počast - srpski general dobiće najveće moguće odlikovanje, zajedno s devetoricom sovjetskih vrhovnih komandanata, o čemu očigledno ni američki avijatičari nisu mogli ni da sanjaju.
“Razlozi za odbijanje: `Legija zasluga` (`vrhovni komandant`) je podesnija za njegovu ulogu koju je imao u vojnom kapacitetu, komandujući trupama i kao ministar rata. Stejt department se složio preko telefona, u razgovoru gospođa Istebruk i Buš s pukovnikom Riversom (direktorom Uprave za personal i administraciju) i gospodinom Muirom”.
NAKON dve godine prikupljanja svih mogućih podataka o ravnogorskom pokretu i ulozi Draže Mihailovića u Drugom svetskom ratu, o priznanju četničkom komandantu, odlučilo je, kako se vidi u dokumentima Pentagona, nekoliko telefonskih poziva. Stejd department je igrao dvostruku igru - tražio je najveće odlikovanje, a ujedno da sve ostane tajna kako se ne bi iznervirala komunistička vlast u Srbiji. Otud i naredba da se “Legija zaslužnih” za srpskog generala preda Ministarstvu spoljnih poslova FNRJ “na čuvanje”.
Dan nakon Ajzenhauerovog potpisa, brigadni general DŽej DŽej O`Hare potpisuje dokument 2672:
“1. Po preporuci Komisije za odlikovanja za objavu u generalnom naređenju kao poverljiv izvod, objavljuje se dodeljivanje `Legije zasluga` generalu Dragoljubu Mihailoviću”.
“2. Zahteva se da se medalja, naredba o odlikovanju i kopija poverljivog izvoda generalne naredbe prebaci u Stejd department za objavljivanje u vreme koje će se smatrati poželjnim”.

BRAĆA PO ORUŽJU
GENERAL Ajzenhauer 1948. Dražu Mihailovića poslao je u „Legiju zaslužnih“. Pet godina ranije, 13. januara 1943, Ajzenhauer je Mihailoviću i lično čestitao telegramom iz Severne Afrike:
“Američke oružane snage u Evropi i Africi pozdravljaju svoju braću po oružju, odlične i hrabre jedinice pod Vašom odlučnom komandom. Ti junački ljudi koji su pristupili Vašim redovima, u svom zavičaju, da bi neprijatelja izgnali iz otadžbine, bore se s punom odanošću i samopregorom za zajedničku stvar ujedinjenih naroda. Neka im ta borba donese potpun uspeh."

„LEGENDARNI JUNAK“
DRAGOLJUB Mihailović najodlikovaniji je srpski oficir u istoriji. Osim „Legije zaslužnih“ nagrađen je i francuskim ratnim krstom. Uz ovaj orden vođa francuskog pokreta otpora Šarl de Gol, 2. februara 1943, izdao je naredbu koja je pročitana pred svim francuskim jedinicama:
„Armijski general Dragoljub D. Mihailović, legendarni junak, simbol najčistijeg rodoljublja i najviših jugoslovenskih vojničkih vrlina, nije prestao da vodi borbu na okupiranom nacionalnom tlu. Uz pomoć rodoljuba, on bez predaha ne da mira okupatorskoj vojsci, tako pripremajući onaj konačan juriš koji će dovesti do oslobođenja njegove otadžbine i celog sveta, rame uz rame s onima koji nikad nisu smatrali da se jedna velika zemlja može da pokori surovom zavojevaču“.
(NASTAVLJA SE)