"GENERAL Dragoljub Mihailović izvanredno se istakao kao glavni zapovednik jugoslovenskih oružanih snaga i, kasnije, kao ministar vojni, organizujući i vodeći krupne snage otpora protiv neprijatelja koji je okupirao Jugoslaviju, od decembra 1941. do decembra 1944. godine.
Zahvaljujući neustrašivim naporima njegovih trupa, mnogi američki avijatičari bili su spaseni i bezbedno vraćeni na savezničku stranu. General Mihailović i njegove snage, uprkos nedovoljnom snabdevanju i boreći se pod izuzetnim teškoćama, materijalno su doprineli savezničkoj stvari i bili sudionici u izvojevanju konačne savezničke pobede."
Američki predsednik Hari Truman stavio je potpis ispod ovog teksta 29. marta 1948. godine. Dragoljub - Draža Mihailović ušao je u Legiju zaslužnih, prvog stepena, i tako postao jedini čovek s ovih prostora koji je poneo najveće odlikovanje Sjedinjenih Država stranim državljanima - Legion of merit.
Uz Ivana Černjakovskog, generala Crvene armije, vođa Jugoslovenske vojske u otadžbini jedini je i posthumno nagrađen. Američki predsednik potpisao je ukaz prvog stepena još samo osmorici ruskih generala i maršala.
JEDNO odličje ni do danas nije uručeno. Zbog političke situacije i nepostojanja adekvatne osobe koja bi preuzela orden već 21. aprila u Pentagon je stiglo obaveštenje Stejd departmenta "da je orden Dragoljuba Mihailovića do daljnjeg pod starateljstvom američkog ministarstva spoljnih poslova".
Ovo je ujedno poslednji dokument u dosijeu "AG 091.712 - Mihailović Dragoljub", s kojeg je nedavno skinut pečat "poverljivo" i koji "Novosti" eksluzivno objavljuju iz arhiva američkog ministarstva odbrane.
Zamenik državnog sekretara piše sekretaru odbrane Kenetu Rojalu:
"Moj dragi g. sekretaru,
Potvrđujem prijem tvog pisma od 9. aprila 1948. godine, prenos odličja, Naredbe o nagrađivanju, svedočanstva i izvod kopija poverljivih naredbi vezanih za posthumno nagrađivanje `Legijom zaslužnih`, stepenom vrhovni komandant, generalu Dragoljubu Mihailoviću, Jugoslovenska Vojska.
Odličje će se držati pod starateljstvom Stejt departmenta do vremena kada će se predstavljanje smatrati odgovarajućim."
Istog dana u američke ambasade u Beogradu i Rimu stiže poverljiva depeša A-85:
"DEPARTMENT deli nesigurnost ispoljenu beogradskim telegramom 362, 31. marta i rimskim 1442 od 1. aprila i prihvata kao korisne savete o posmrtnom odlikovanju `Legija zaslužnih` generalu Mihailoviću. Prema tome, nikakvi koraci neće biti preuzimani za davanje publiciteta ovoj nagradi".
Na dosije Dragoljuba Mihailovića stavljena je tačka. Od zahteva Nacionalnog komiteta američkih avijatičara - 12. avgusta 1946. godine da se Mihailović odlikuje medaljom slobode sa zlatnom palmom, prošlo je gotovo dve godine.
Pedeset sedam godina kasnije porodica Dragoljuba Mihailovića očekuje primopredaju ordena. Prema rečima Dražinog unuka Vojislava Mihailovića, trenutno potpredsednika Skupštine Srbije, porodica očekuje da će u aprilu ove godine konačno dobiti orden.
- Mi smo zahtev podneli još 1994. godine, ali nismo dobili odgovor - kaže Mihailović.
Kako "Novosti" saznaju o primopredaji "Legije zaslužnih" razgovaralo se i prilikom nedavne posete naše vojne delegacije Pentagonu. Na najvišem mestu je ocenjeno da bi se savezništvo naših vojski posle rata, od pre samo pet godina, najlakše povratilo preko imena Draže Mihailovića - "jedinog nagrađenog američkog saveznika u Drugom svetskom ratu".


PISMO MINISTRA ODBRANE
PREDSEDNIK JE REKAO
ONOG trenutka kad je Truman potpisao "Legiju zaslužnih", američka armija prosledila je orden, naredbu o nagrađivanju i svedočanstvo Stejt departmentu. U pošiljci je bilo i pismo sekretara odbrane Keneta Rojala:
"Dragi sekretaru,
Ministarstvo vojske odobrilo je posmrtnu medalju `Legija zaslužnih`, stepen vrhovni komandant, generalu Dragoljubu Mihailoviću, Jugoslovenska Vojska, za materijalne zasluge savezničkim snagama od decembra 1941. do decembra 1994. godine.
S obzirom na izražene želje Stejt departmenta da se ova nagrada smatra kao poverljiva, naređenje je obavljeno kao `poverljivo`. Medalja, naredba o nagrađivanju i svedočanstvo, kao i izvodi kopija tajnih naredbi preneti su za objavljivanje u vreme koje vi smatrate poželjnim. Mogu li da vam skrenem pažnju na činjenicu da naredba o nagrađivanju zahteva potpis predsednika pre nego što se objavi.
Ukoliko je objavljivanje gotovo, neophodno je da načelnik personalne uprave dobije izveštaj, kao i ime i srodstvo primaoca za pokojnog generala. Molim vas, takođe, da me obavestite za dan i mesto gde će se obaviti ceremonija".
(NASTAVLJA SE)