Piše: Zoran LJ. Nikolić
JEDNO pismo, napisano 27. juna 1975. godine, unosi potpuno drugačije gledanje na Brozov odnos sa slobodnim zidarima onog vremena. Pismo je napisao general Ivan Gošnjak, uputio ga je predsedniku Josipu Brozu, ali ga maršal nikada nije dobio. Na tom pismu dopisano je Kardeljevom ili Dolancovom rukom "ne treba ga dati Titu jer je bolestan i u godinama. O tome treba da razgovara posebna komisija sa Gošnjakom". Ispod ove napomene posle Kardeljevog potpisa, stoje i potpisi Vladimira Bakarića, Staneta Dolanca, Petra Stambolića, Nikole LJubičića i Jovanke Broz. Kako je zabeležio Venceslav Cenčić u knjizi "Poslednja Titova ispovjest", pismo je imalo 60 stranica, i u njemu je Gošnjak tražio odgovore na 20 pitanja.
"Druže Tito, pišem ti ovo pismo, prvi put ovakvog sadržaja i sa ovakvim naslovom", počinje Gošnjak. "Od mog prisilnog odlaska u mirovinu, osjećam potrebu da bih želio razgovarati s Tobom u četiri oka. Jer, nakon sastanka Vojnog savjeta, na kojem sam dobio podršku od DŽemila Šarca, Radojice Nenezića i Đoke Jovanovića, a mislio sam da ću je dobiti i od Tebe, a nisam, osjećam se ljudski povrijeđen, jer je uz Tvoju "dobronaklonost" pobijedila Kardeljeva linija, a ja sam umirovljen, pa se sve okrenulo, zahvaljujući Tebi, u korist konzervativaca, onih koji su i do sada oponiranjem vladali zemljom, i onih koji me godinama ogovaraju."
U PISMU Gošnjak predlaže Titu da pozove Koču (Popovića), Kostu (Nađa), Josipa (Kopiniča) i njega, i da ga oni informišu "šta se zaista događa u zemlji". Takođe, Gošnjak traži odgovor zašto je pao Aleksandar Ranković.
"Tito, ja znam da ćeš mi zameriti što Ti s mojim smenjivanjem povezuješ i Marka (misli na Aleksandra Rankovića), koji je prije devet godina prošao još gore od mene. Samo nas nekoliko, Ti, Koliševski, Kopinič, Koča, Jovanka i ja znali smo zašto si naprosto oterao Marka. I sam znaš da je prisluškivanje laž... Razlog smenjivanja Marka, Ti to druže Tito dobro znaš, jeste njegov izveštaj o masonima u Jugoslaviji, odnosno konstatacija i tvrdnja autora izveštaja da masoni vladaju Jugoslavijom. Druže Tito, znaš i to da sam imao prilike pročitati taj izveštaj, ali poslije Plenuma, a pisali su ga naši najbolji obaveštajci i imao je dva dijela. U prvom dijelu izveštaja piše se o masonima koji su djelovali u Jugoslaviji do 1941. godine, a u drugom, `strogo poverljive naravi` - Masoni i njihova aktivnost u SFRJ.
TAJ izveštaj Markove policije kaznio je Rankovića, posebno deo izveštaja gde se spominje i Tvoje ime. Naime, tebe se spominje sa 1961. godinom, kada je došlo (a Ti si bio na putu mira po afričkim zemljama), do sukoba između Jovanke i Koliševskog, koji je sprečio da ideš na skupštinu masona koju je organizirao marokanski suveren - kralj šef `Velike masonske lože`.
Taj, i drugi podaci `ubili su` Marka, mislim, politički `ga ubili`. Mislim da to i druge `bisere` tog izveštaja Ti dobro znaš. Nisam znao, druže Tito, dok nisam pročitao izveštaj (a dao mi ga je Marko), da su Kardelj, Bakarić (pod imenom Kuperštajn, zbog tajnosti), braća Dizdarević, Krleža, Vidmar, dr Novak, dr Savić, Koča, Velebit, Augustinčić, Z. Kunc, dr Kocbek, Ivan Ribar, Ivo Andrić, A. Belić, Ivan Krajačić - Stevo, Srđan Budisavljević, Crnjanski, Vasa Čubrilović, Oskar Davičo, DŽemal Bijedić, M. Đilas, P. Gregorić, Hristić, Isaković, Mladen Iveković, Ribnikar, braća Levi, Moša Pijade, H. Macanović, Ivo Mihovilović, Krajger, Ivo Politeo, Srđan Prica, Smodlaka, Velimir Terzić, Aleš Bebler, Mika Tripalo, Milan Bartoš, Gustav Krklec, Krešimir Baranović, da ne nabrajam i druge, masoni, kojoj je ložom `Nova Jugoslavija` do smrti rukovodio Ivan Ribar, a posle njega Krleža. Druže Tito, sada mi je jasno zašto je Marko morao otići, zašto sam ja morao da budem smenjen!"

PODACI
U PISMU Gošnjak informiše Tita i o "bujanju" špijunaže u zemlji i armiji, i da su Amerikanci samo tokom 1973. godine potrošili više od 300 miliona dolara za špijunske zahvate u JNA.
(NASTAVLJA SE)