Piše: Mirjana Radetić

O TIM susretima sa Miloševićem i političarima, kao i o pokušajima tadašnje države da manipuliše crkvom, patrijarh je kasnije rekao:

- Kad je Milošević onom Špancu (Gonzalesu) rekao da dođe, pa otkazao, bile su mirne demonstracije od centra Beograda do hrama Svetog Save. Ja sam posetio Miloševića kao predsednika. Sa mnom su bili mitropolit Jovan i sekretar Sinoda. Tada su iz Miloševićevog kabineta izdali saopštenje u kome su rekli da sam ja njemu čestitao pobedu. Trebalo je za to saopštenje da pitaju i mene, da ga ja pogledam, ali nisu. Posle sam morao da dam ispravvku, da ja njemu nisam čestitao na izboru, nego sam mu poželeo da njegov rad bude na korist društvu, svim ljudima.
Bilo je prilika i kad se s Miloševićem moralo razgovarati o onome što se ovde dešavalo. "Mnogi su mi zamerili što sam tamo odlazio. A ja sam njemu odlazio kao predsedniku Republike Srbije. Kažu da moj odnos prema njemu nije bio baš evropski i tako nešto..."
Osvrćući se na zamerke povodom ovih susreta, patrijarh objašnjava:
- Crkva ne odbija ni one koji misle da su nevernici, pogotovu kad i oni traže načina da dođu u Patrijaršiju, svejedno iz kakvih namera. Uostalom, ja sam svešteno lice, a sveta tajna sveštenstva ne pravi odbir koga ćete primiti i saslušati, ako ga neka muka vodi do vas. A i grešnici su uglavnom veoma nesrećni ljudi, naročito kad su prepuni sebe. Uostalom, sve to spada u nezahvalna posla o kojima sam govorio...

PREMA sopstvenom kazivanju, posle prisustva na proglašenju Ustava nove Jugoslavije, u koju su ušle Srbija i Crna Gora, zamerio mu je pismeno jedan sveštenik što je sedeo pored Bakočevića. Patrijarh se pozvao na princip apostola Pavla "ako jedete, ako pijete, ako šta drugo činite, sve na slavu Božju činite". U taj princip spada i politika.
- Ja ne znam da li je bilo od važnosti svetim apostolima koji će od njih da sedi pored Jude, a koji neće, ali znam da je za njih bilo od važnosti da li će biti Juda ili neće - odgovorio mu je patrijarh. - E, taj princip mora biti od važnosti i za mene i za vas, a pored koga ćemo sedeti u tramvaju, trolejbusu ili avionu, nismo uvek u mogućnosti da biramo. Ali, da li ćemo biti ljudi ili neljudi, zavisi od nas pojedinačno.
Svih ovih godina, inače, prvi po časti u Srpskoj crkvi nije prestao da se bavi naučnim radom, plasirajući svoje stavove i oko praktičnih pitanja vere. Objavio je "Devič", pomogao objavljivanju dopunjenog izdanja "Srbljaka", bio predsednik komisije Sinoda za prevod Novog zaveta objavljenog 1984. kao zvanični, od crkve odobren prevod. U manastiru Dečani čuva se jedinstven primerak "Oktoiha", od petog do osmog glasa iz štamparije Đurđa Crnojevića iz 1493. godine, koji je i njegovom zaslugom umnožen u 300 primeraka. Cenjen je liturgičar svud u pravoslavlju, a za svoj naučni rad na planu crkvenog bogoslovlja, dobio je i zvanje počasnog doktora nauka.

(NASTAVLJA SE)