Balkanski put droge

16. 11. 2003. u 00:00

Prema američkim službama za borbu protiv narkotika, kriminalne grupe kosmetskih Albanaca najznačajniji su krijumčari droge u Evropi. U mafijaškim bratijama i bivši agenti Sigurimija.

PORED najjačeg i najopasnijeg mafijaškog klana Kula, koji kontroliše deo prometa narkotika iz Turske, švercuje oružje i ilegalne izbeglice u Italiju, porodica Abazi se bavi švercom droge i oružja, dok fis Borici sarađuje sa italijanskim kriminalnim bandama uključenim u nelegalni promet droge i prostituciju. Zanimljiv je sastav grupe Brokaj, koja se bavi krijumčarenjem droge, oružja i prostitucijom, a čine je bivši političari i pripadnici nekadašnje tajne službe Sigurimi.
Takođe, na ovom području organizovano deluju i grupe Hakljaj, Kerkiku, Cauši, Šehu, Kakami i Hasani.
Iako su i ranije, tadašnje komunističke vlasti u Albaniji otvoreno ispoljavale teritorijalne pretenzije prema Kosmetu, oružane aktivnosti OVK otvoreno je podržala vlada u Tirani.
U tom periodu Albanija je bila logistička baza za teroriste sa Kosmeta, kao i frekventno tranzitno područje za šverc oružja, droge i akcizne robe.

DEMONTAŽA ALBANIJE
ZA vreme građanskkih nereda u Albaniji, 1997, velika količina oružja i municije izneta je iz skladišta albanske vojske, i preneta, u značajnoj meri, u Makedoniju i na Kosmet. Oružje iz Albanije je, po veoma niskim cenama, prodavano na crnom tržištu u Juniku i Đakovici. Zbog lake dostupnosti ovog oružja građanima, stvoreni su dodatni povoljni uslovi, kako za eskalaciju terorizma, tako i za razvoj svih oblika kriminala, uključujujći i formu njegovog organizovanog delovanja.
Po okončanju oružanih sukoba na Kosmetu, prema navodima zvaničnika policije Albanije, najtraženiji kriminalci iz ove zemlje prešli su na teritoriju Kosmeta, kako bi izbegli hapšenja. Iz tog razloga, veliki broj krivičnih dela na Kosmetu može se pripisati državljanima Albanije, koji se, često, obračunavaju i sa kriminalnim grupama Albanaca sa Kosmeta.
Sukob na Kosovu i Metohiji, kao i problem izbeglica u Albaniji, rezultirao je velikim prilivom finansijske pomoći sa zapada. Albanski organizovani kriminal, sa svojim vezama u državnim vlastima Albanije, imao je velike koristi od ovih sredstava, koja su procenjena na oko 163 miliona dolara.
Do početka oružanih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije, najveći deo evropskog tržišta i manjim delom tržišta SAD snabdevan je narkoticima krujumčarenim tzv. balkanskom rutom. Iz zemalja porekla (Pakistan, Itan, Avganistan) i Turske, gde je sirovina za narkotike prerađivana, ova ruta je vodila preko Grčke, Bugarske, republika bivše Jugoslavije (Srbija, Hrvatska, Slovenija), Rumunije, Mađarske, Češke, Slovačke, do Austrije, Nemačke, Italije, Švajcarske i drugih zapadnoevropskih zemalja.
Izbijanjem sukoba na ovom području, albanska mafija je probila nove puteve droge ka zapadnoj Evropi, zaobilazeći ratom zahvaćene zone. Na taj način, stvorene su dve nove, alternativne rute, od kojih južna ide preko Turske, preko Bugarske, Makedonije, Kosmeta, Albanije, do Italije i drugih zapadnoevropskih zemalja. Druga, severna, ruta ide od Turske, preko Bugarske, Rumunije i Mađarske, do Češke, Slovačke i zapadnoevropskih zemalja.

**DOMOVINA ZOVE**
SA završetkom oružanih sukoba u Jugoslaviji, ponovo je uspostavljena stara balkanska ruta, ali novi pravci prenošenja narkotika nisu nestali, tako da je sada mreža krijumčarenja znatno proširena.
Sve američke službe nadležne za borbu protiv droge procenjuju da su, uz turske, kriminalne grupe kosmetskih Albanaca najznačajniji krijumčari droge u Evropi. Ove grupe su od strane stručnjaka opisane kao izuzetno nasilne i umešane u međunarodnu trgovinu oružjem, uz sve jače dokaze o njihovom učešću u kriminalnim aktivnostima i na teritoriji SAD.
O snazi albanske mafije u SAD svedoči i podatak da su, još sredinom osamdesetih godina, pripadnici kriminalnih grupa bili dobro organizovani i upućivali ozbiljne pretnje predstavnicima pravosudnih organa, koji su protiv njih pokretali krivični postupak. U to vreme, američka policija je konstatovala da su pripadnici albanske mafije umešani u sve vrste kriminalnih aktivnosti (iznude, pljačke, trgovina oružja, oružani obračuni, rukovođenje kockarnicama u pojedinim delovima NJujorka i drugo).
Kriminalna delatnost kojom su se Ablanci u SAD prevashodno bavili bila je trgovina narkotika, a američki stručnjaci za borbu protiv ove vrste kriminala još tad su upozoravali da bi, za samo nekoliko godina, ove kriminalne grupe mogle da preuzmu od 25 do 40 posto američkog heroinskog tržišta.
Od sredine devedesetih godina, albanski kriminalci iz SAD počeli su da pomažu aktivnosti OVK, prikupljanjem novca kojima je plaćeno oružje za potrebe ove terorističke organizacije. Prikupljanje sredstava je, u početku, vršeno tajno, a kasnije je i u SAD otvorena filijala fonda **Domovina zove**, koji je, preko bankarskih računa u SAD, Kanadi i više zapadnoevropskih zemalja, upućivao novac pripadnicima OVK.
Iz Bele knjige Vlade Srbije

ŠVERCERSKI KORIDOR
USLED teritorijalne povezanosti kosovskomitrovačkog i pećkog regiona sa Srbijom i Crnom Gorom ovo područje predstavlja glavni tranzitni pravac za ilegalnu trgovinu cigareta. Jedna od ustaljenih ruta za ovu delatnost je relacija severni deo Kosovske Mitrovice - selo Brnjak, opština Zubin Potok - jezero Tabalije - selo Starčević - Ribarići - Novi Pazar - Kraljevo - Kragujevac - Trstenik.

PUKOVNIK KZK
AJET Kastrati je bio bivši oficir JNA,a potom jedan od komandanata brigade OVK i član terorističke grupe **Golub**. Organizovao je i rukovodio obukom većeg broja terorističkih grupa u Drenici. Sada obavlja funkciju komandanta Glavne logističke baze Kosovskog zaštitnog korpusa i ima čin pukovnika.

GONIO SRBE
I KADRI Kstrati (43) iz Velike Reke kod Podujeva je bivši starešina JNA, ali se i on priključio OVK. Bio je i komandant te terorističke organizcije u Larskoj zoni.
Po njegovom nalogu formirana je teroristička grupa koja je radila na proterivanju Srba iz Prištine kao i likvidaciji Albanaca koji su imali bilo kakva veze sa organima bezbednosti Srbije.
Posle sukoba na Kosovu, postavljen je za šefa logistike pri glavnom štabu KZK, a potom je postao i komandant te poluvojne organicije sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

FOTELJE ZA **ZASLUGE**
MENSUR Kasumi (37) iz okoline Vučitrna učestvovao je kao lokalni komandant OVK u terorističkim akcijama, među kojima je bio i napad na površinski kop Belaćevac, kao i na sela Sibovac i Prilužje, kao i u drugim mnogobrojnim akcijama protiv pripadnika MUP-a Srbije i VJ.
Zbog tih **zasluga** Hašim Tači ga je posle povlačenja naših snaga imenovao za zamenika ministra unutrašnjih poslova.

ŠVERCER BROJ 1
POČETKOM devedesetih godina, Naser Keljmendi (46) iz Peći je stekao veliko bogatstvo baveći se švercom duvana i bio je jedan od glavnih finansijera OVK.
Pripada klanu organizovanog kriminala, na čijem čelu stoji Ramuš Haradinaj, koji drži monopol nad prometom droge, oružja, trgovinom belog roblja i duvana na teritoriji Peći.
Interesantno je to da i u Sarajevu poseduje trasportno preduzeće sa desetak šlepera, a postao je i državljanin BiH. Krajem 2001. godine organizovao je oružani napad na kancelariju UNMIK-a u Peći, da bi uništio dokaze o svojoj kriminalnoj delatnosti.

UBICA IZ KLEČKE
HISNI Kiljaj (40) iz LJubižde kod Orahovca je rukovodio fondom za finansiranje ilegalnih albanskih separatističkih terorističkih organizcija.
Učestvovao je u više napada na pripadnike MUP-a Srbije i VJ, kao i na srpske i albanske civile. Zajedno sa Fatmirom LJimajem organizovao je likvidaciju više desetinna Srba i Crnogoraca u selu Klečka, kod Lipljana.
Posle sukoba na Kosovu, bio je glavni administrator u Mališevu.

OGREZLI KRIMINALAC
ANTON Kitaj (25) iz sela Budisavci kod Kline je sa svojom braćom ogrezao u kriminal, baveći se ucenama, krađama, provalama... Teroristička grupa kojoj je pripadao je 19. maja 1998. ubila maloletnog Dalibora Lazarevića iz sela Veliko Kruševo, a u avgustu te godine otela Barleca Colija i njegovog sina. Nastavio je svoju kriminalnu delatnost i posle dolaska KFOR-a i UNMIK-a.
Braća Antom i Đon Kitaj su 19. juna 1999. godine ubili braću Radoslava i Dušana Dašića iz sela Rudice kod Kline. Sa svojom grupom, je juna 1999. godine oteo i ubio monaha Sarotona iz manastira Budisavci, a ubili su i sveštenika Stefana i prosvetnog radnika Vujadina Vujovića,

(NASTAVLJA SE)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije