Smrt na kućnom pragu

22. 08. 2003. u 00:00

Смрт на кућном прагу
Đakovica
MILIĆ Momčilo (44), odveden od naoružanih Šiptara 24. juna/17. jula 1999. iz svoje kuće u selu Pikulu kod Đakovice, njegovo telo nađeno sa još 36 drugih Srba na muslimanskom groblju u Brekovcu, Nišević (Nišavić) Desanka (55) iz Đakovice, nestala jula 1999. godine iz svog stana, rodbina je identifikovala u Merdarima, Jovanović Milorad (1932) nestao 24. juna 1999. takođe identifikovan u Merdarima, Biberxić Dragica (1926) nestala u (?) Ćerimu 15. juna 1999. nađena u Merdarima, Cvetković Dušan, predsednik Okružnog suda u Đakovici, ubijen u svojoj kući - telo mu ekshumirano u mestu Duže kod Suve Reke.
Klina
VidiĆ Radojica (70) iz sela Klinavac kod Kline, ubijen od Albanaca u svom selu (njegova preživela supruga Marica na štakama stigla u Pećku patrijaršiju), Vidić Radivoje (1923), selo Klinavac, ubijen u selu zajedno sa ženom Jovanom (1924), Pešić Živko (70) iz Kline, nestao 18. 6. 1999. i najverovatnije ubijen, Vesić Gligorije (89), selo Drsnik kod Kline, ubijen 24. 6. 1999. i sahranjen na srpskom groblju, Zuvić Mirko (45), selo Berkovo kod Kline, ubijen 19. 6. 1999. i po naređenju Albanaca sahranjen u štali.
Milovanović Radoslav (oko 70) iz sela Opraške kod Kline, ubijen - sahranio ga na imanju monah David Perović, Banjac Zdravko (oko 70), duševni bolesnik iz sela Berkova, ubijen ili umro od gladi, Šutić Vučko (68) iz sela Štupelj kod Kline i njegova supruga Dostana, nestali, najverovatnije ubijeni, Lalić Vojislav (65) i supruga Jelena nestali - najverovatnije ubijeni, Lalić Miroslava (80), njen sin LJubomir (60) i Lalić Milijana, svi nestali, najverovatnije ubijeni, Marušić Živko (65) iz sela Štupelj kod Kline, supruga Cveta (Vida) oboje nestali - najverovatnije ubijeni, Marušić Milica (65) iz istog sela, kuća joj zapaljena i ona najverovatnije s njom.
Lazarević Dejan, 19 godina iz Budisavaca kod Kline, ubijen na pruzi (izvestio mesni paroh Radenko Živaljević), jeromonah Stefan Puljić iz metoha Pećke patrijaršije u Budisavcima kod Kline - kidnapovan od šiptarske katoličke porodice LJuljaj s mesnim učiteljem Vujadinom Vujićem, ubijeni u Istoku, tela im bačena u jamu, Vujović Vujadin (1951), selo Stup, nastavnik, kidnapovan na putu između železničke stanice i manastira (izvor SPC).
Istok
Đurić Petar, iz Istoka, ubijen i naknadno nađen kod xamije u Istoku, Vulić Radoje, iz Istoka, ubijen i nađen kod xamije, Vulić Mihailo Mikonja, iz Istoka, ubijen i naknadno nađen kod xamije, N. N. iz Istoka, ubijen i sahranjen sa prethodnima (sve sahranili španski vojnici, a opelo održao kasnije episkop hvostanski Atanasije), Vulić Đurđa Đuđa, iz Istoka, ubijena od Albanaca u istom mestu, Stojković Vera i Radonja iz Žača kod Đurakovca, nađeni ubijeni - sahranili ih gluvonemi Miško Stojković iz Žača i Agim Gane, Miško Stojković ubijen pošto ih je sahranio, Korać Darinka iz Žača ili Vitomirice, ubijena, Kovačević Damjan (1940) iz sela Banje kod Rudnika, ubijen kuršumima koje su na njega ispalili Albanci dok je čuvao stoku iznad sela, sa njim ubijen Kovačević Milisav (1939), selo Banje kod Rudnika, Pumpalović Momčilo, direktor i nastavnik osnovne škole u Istoku (svršeni prizrenski bogoslov), rastrgnut između dva traktora.
Jovanović Buda (54), Rudnik kod Srbice, pobegao u srpsko selo Banju gde je ubijen i sahranjen kod crkve, Rajković Plana (53) iz sela Banje, ubijena u autobusu koji je išao za srpska sela Banju, Suvo Grlo i Crkolez.
Šiptar pogodio autobus protivtenkovskom zoljom, a KFOR koji je bio u pratnji o tome nije izdao nikakvo saopštenje niti je uhvatio napadača, Juretić Vučeta (1929) iz Belog Polja, nestao juna 1999. godine, Belošević (?) Vojin (75) iz Crkoleza, ubijen dok je čuvao stoku: Šiptari mu motkom polomili ruke, sekirom rasekli glavu i bacili ga u kanal kraj puta (KFOR poslao Šiptare na uviđaj, oni konstatovali da je “sam pao u kanal”), Tolišić Srđan (19) iz Suvog Grla kod Istoka, ubijen na traktoru od protivtenkovske mine, a Šiptari se glasno radovali: “Evo šta smo vam uradili!”.
Peć i okolina
NovakoviĆ Olga (55), inženjer iz Peći, ubijena 24. jula 1999. sa četiri uboda nožem spreda i jednim pozadi u srce, u Vitomirici kod Peći, sahranjena u Pećkoj patrijaršiji, Vujošević Milena, Peć, ubijena u svom stanu metkom u čelo od uniformisanih UČK, sahranio je istog popodneva mitropolit Amfilohije na groblju Pećke patrijaršije, Ćirković Radoslava (54) i Bosiljka (76), silovane i ubijene, sahranjene kod lipe a sahranu izvršio mitropolit Amfilohije, Gašić Marko, masakriran i bačen na svoje imanje (sahranio ga mitropolit Amfilohije), Dašić Radoslav iz Rudice (45), najverovatnije ubijen kod svog sela, Kizić Dragiša iz Donjeg Petriča, ubijen oko 17. 7. 1999. godine kada je otišao da obiđe svoju kuću u selu, Vulević Branko (61) iz Glavičice, nađen masakriran i stanju raspadanja, sahranjen u štali (opelo kasnije obavio mitropolit Amfilohije).
Vukmirović N. i Bulatović N., ubijeni zajedno 18. juna 1999. između Radevca i Savinih Voda, tela im našao devet dana kasnije mitropolit Amfilohije i sahranio na pravoslavnom groblju u Belom Polju, Petrović Miloš (16) iz Peći, ubijen snajperom na Savinim Vodama kod Peći, kad se, posle izbeglištva vratio po roditelje, Stanojković Borislav, ubijen na Savinim Vodama više Peći, Radević N, ubijen, Radević Sreten, ubijen, i Radević (Radović) Miloš, iz Vitomirica, ubijen (preklan) od Albanaca na kućnom pragu, Janković Nebojša iz Peći, zaklan, telo našao italijanski KFOR a sahranio ga otac Radomir Nikčević na groblju u Belom Polju.
Mirić Marica (36) Belo Polje, duševno bolesna, silovana pa zaklana u istom selu (sahranio je mitr. Amfilohije na groblju Pećke patrijaršije), Savić Dragan, iz Goraždevca, nađen mrtav zamotan u tepih nekoliko stotina metara daleko od kuće, sahranili ga otac Jovan Ćulibrk i otac David Perović na groblju u Goraždevcu, Leković Milenko iz Peći, zaklan, Leković Milivoje, ubijen u Peći, Živković Sreten iz Peći, ubijen, dvojica braće Stanišić iz Peći, ubijeni metkom u čelo izbliza, Javlinović Božana (80) i Vojislav (55), majka i sin iz sela Drenovac, nestali - najverovatnije ubijeni.
Bukumirić Milica, starica iz Goraždevca, ranjena pa umrla posle minobacačkog napada na selo, Ratković Vasiljka iz Pištana kod Peći, ubijena, sahranile je komšije katolici u vododerini kraj plota, grob kasnije opojali otac Jovan Ćulibrk i otac David Perović, Stanković Blagoje, selo Streoce kod Peći, ubijen u Peći, Stajić Tomislav iz Niša, autoprevoznik, ubijen 12. juna 1999. u kamionu između G. Petriča i Jablanice.
Marković Raša iz Peći, zbog stalnog albanskog terora zapalio svoju kuću i sebi oduzeo život, Ćirković Miloš iz Belog Polja, šumar, zabarikadirao se u kući zbog šiptarskih napada i tu je poginuo, Novićević Milorad, šef računovodstva u Kombinatu kože i obuće, ubijen u Peći, Mirović Slobodan iz Peći, ubijen oko 23. juna 1999. godine, Komatović Radoslav, Dašić Branislav, Jovana, Kostadin i Radosav, Krstić Danica i LJubica, Maslar Natalija, Radovanović Milorad, Rajčić Zvonko, Tomić Saša, Stošić Radomir i Čeda, Kostić Filip (svi ubijeni, poslednja trojica iz Belog Polja stradali u selu pri napadu UČK).
Radunović Slavko Slavoljub (30), psihički bolesnik, pošao iz Pećke patrijaršije da obiđe spaljenu kuću i tamo ubijen (masakrirano telo mu psi jeli, pronašla ga međunarodna policija, sahranjen u Patrijaršiji). U kući Kojića, u Peći, ubijeno deset Srba, u Peći, nađena spaljena dvojica, i još dva leša nađena prilikom čišćenja terena od mina kod Dečana.
Ugljare - Gnjilane
Petnaest ubijenih Srba pronađeno krajem avgusta na lokaciji blizu sela Ugljare, od kojih su identifikovani: Marinković (Milana) Slobodan (1962), Trajković Slobodan (1945), obojica iz Klokota, i Pekić Stojan (1950) iz Vitine, svi nestali još 4. jula 1999. godine. Pronađeni masakrirani u masovnoj grobnici u selu Ugljare.
Orahovac I Velika Hoča
GrkoviĆ Panta (67) iz Orahovca, ubijen u ovom mestu, a s njim zajedno pronađeni mrtvi Bi(e)gović Nikola, Bi(e)gović Simo i Bi(e)gović Jovan, svi nestali 16. juna 1999. - KFOR otkrio njihova tela u naselju Brnjača, N. N. (možda Milorad Điklić), izbeglica iz Krajine, ubijen u Orahovcu, Pavlović Nebojša i Manitašević Mlađan, obojica iz Velike Hoče, ubijeni od Šiptara kad su pošli u šumu da seku drva (tela im nađena između Velike Hoče i Zočišta), N. N. Srbin, ubijen u Mališevu 12. decembra 1999. godine kad su Šiptari napali grupu Srba koja je tuda prolazila.
Zoran Vukičević, iz Orahovca, podlegao povredama posle bombaškog napada na njegov kafić u srpskom delu Orahovca 16/17. decembra 1999. godine, N. N. Srpkinja iz Orahovca - bolesna žena koju su rođaci poveli u bolnicu u Kosovu Polju, ali su vojnici Holanđani odbili da je prevezu i koja je potom umrla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije