Svakog dana život manje

21. 08. 2003. u 00:00

Сваког дана живот мање
Od dolaska KFOR na Kosmet svakog dana, u proseku, ubijen po jedan Srbin. Spisak ubijenih, čiji treći deo danas prenosimo iz Memoranduma SPC, nije konačan. Niko od ubica kosmetskih Srba do sada nije uhvaćen i osuđen za zločin.
KOSOVSKA KAMENICA
JOVIĆ Branko (70), selo Čarakovce, masakriran udarcima sekire po glavi 26. februara 2001. godine u svojoj kući zajedno sa ženom Savitom, N.N. supruga predsednika opštine Kosovska Kamenica, ubijena prilikom bombaškog napada Šiptara na njihovu kuću, N.N. (46) iz Kamenice, ubijena 13. septembra 2000. godine kuršumima koje je ispalio jedan Šiptar, Dekić Zoran (32), ubijen u selu Grizme kod Kamenice od Šiptara koji su otvorili vatru na četvoro Srba u kolima, Marković Sreten iz Kamenice, ubijen na Badnji dan iz puške.

KOSOVSKA MITROVICA
VasiĆ Sava i Nikolić Saša (1968) iz Svinjara, ubijeni 23. 6. 1999. na Bairu u Kosovskoj Mitrovici rafalima ispaljenim na njihovo vozilo, Nedeljković Đurđa (65), nađena mrtva pored puta u selu Rudnik, u ataru opštine Srbica (prethodno usmrćena noževima u stanu a zatim izbačena iz vozila), ubijena tri muškarca srpskog porekla, čija su tela vojnici KFOR dopremili 13. i 14. 10. 1999. u kapelu mitrovičke bolnice, Joković Bojan (20) iz Leposavića, ubijen od belgijskih vojnika KFOR prilikom protestnog okupljanja Srba, Mladenović Trifun (46), ugušio se od suzavca koji je KFOR na istim protestima bacio u Leposaviću na Srbe,
Nikoleta Vukojičić (62) iz Zubinog Potoka, ugušila se 19. aprila 2001. u selu Zupče kada je KFOR bacio jak suzavac, N. N. muškarac srpskog porekla, čije su telo vojnici KFOR dopremili u kapelu mitrovičke bolnice 14. 10. 1999. godine, N. N. muškarac star između 45 i 50 godina, nađen mrtav 25 kilometara nizvodno od Mitrovice, N. N. muškarac, ubijen 1. 12. 1999. kod stadiona, telo doneto u Prištinu na obdukciju, N. N. Srpkinja, starija osoba i N. N. Srpkinja takođe starija, stradale u Mitrovici prilikom masovnog napada Šiptara na severni deo Mitrovice 3. i 4. februara 2000. godine.
Milović Dejan (35) iz Zvečana, ubijen od danskih vojnika KFOR na Đurđevdan 6. maja 2001. godine kod sela Zupče, Mladenović Dragan (45), radnik Trepče iz Korilje, ubijen na svojoj njivi dok je skupljao seno, Antonović Vojislav (1958) iz Zvečana, nestao i nađen ubijen u okolini Srbice.

GOJBULJA - VUČITRN - BABIN MOST
MilovanoviĆ (Momčila) Mirko (1973) iz Gojbulje i Đorđević (Nikole) Miladin (1953) ubijeni iz zasede, rafalnom paljbom, dok su bili u svojim kolima na ulazu u Novo Selo, Špirić (Spirić) Miroslav iz Vučitrna ubijen od pripadnika UČK pri obijanju njegovog stana i pokušaja Albanaca da se nasilno usele.
Dančetović Pavle (45) ubijen u selu Banjska dok je radio na njivi, N. N. neidentifikovani Srbin izbačen 16. 10. 1999. iz crvenog automobila marke “kadet” u selu Štitarica kod Vučitrna, prethodno ubijen sa tri hica, Trajković Milutin (30), Babin Most, izrešetan pred svojom radnjom, preminuo na putu za bolnicu.

PODUJEVO
MiroviĆ Slobodan, ubijen 23. juna 1999. godine, Živković Sreten iz sela Livadice, ubijen, Lazović Dragojla (79), nađena mrtva u korovu iza svoje kuće u selu Lužanima, Vorotović Rada iz Podujeva, ubijena u kamionu sa stvarima kad je u pratnji KFOR krenula da se iseli s Kosova, Sarić Marko iz Podujeva, ubijen kada je iz svog sela Tačevci krenuo u susedno albansko selo Metoiju da kupi naftu i cigarete (telo mu nađeno u selu Krpimej).
Mitrović Miodrag iz Miloševa, zaustavljen s vozilom na putu ka Podujevu i ustreljen u obližnjoj šumi (slučaj KFOR-u prijavio Albanac koji je putovao s njim), N. N. Srpkinja (74) iz Crne Gore, ubijena hicima koje je na nju ispalio Šiptar na pragu njene kuće u selu Gornja Reka (poslednja Srpkinja u tom kraju), Mićunović Dušan (70), iz sela Trpeza kod Kuršumlije, ubijen od Šiptara na samoj liniji Kosova i kopnene zone dok je čuvao ovce.

PRIZREN
LukiĆ Hariton (Radoslav), rođen 1959. u Lukovačkoj Reci kod Kuršumlije, kaluđer u manastiru Svetih Arhanđela kod Prizrena, kidnapovan u leto 1999. a tek 12. novembra 2000. NJegovo telo predato je Srpskoj crkvi i sahranjeno u manastiru Crna Reka na monaškom groblju (identifikovan na osnovu slike u mantiji), Veselinović Slavko, ubijen u Prizrenu 13. juna 1999. od vojnika nemačkog KFOR pred hotelom “Teranda” naočigled sveta, Pučković Bosiljka (60), nađena ubijena u svom stanu u naselju Ortakol u Prizrenu.
Cucurović Milorad (82), profesor matematike u penziji, ubijen u svom stanu od Šiptara koji su njegovu ženu Hrvaticu obesili u podrumu, Jovanović Krsta i njegova supruga ubijeni u svom stanu 26. 7. 1999. godine, Babarogić Čeda (95) i supruga Olga (75) ubijeni u svojoj kući više Saborne crkve (Čeda nađen s razmrskanom glavom, supruga izbodena nožem).
Nešić Jezdimir iz Prizrena i Nešić Đurka, zaklani u svojoj kući 12/13. 8. 1999. godine, Šurdić Dragan (1962), radnik prizrenskog Vodovoda, nestao, telo kasnije pronađeno, Popović Ratko, ubijen u Prizrenu pre 10. 8. 1999, Mitić Stanislav (65) i Mitić Jovanka (60), i Jovanović Radovan (63) iz selo Mušutište, ubijeni i spaljeni u svojim kućama.
Božović Svetlana i njena ćerka, ubijene u svojoj kući u Mušutištu, Krasić Vinko iz Prizrena, ubijen u svom stanu (žena šest dana nije mogla da ga sahrani i sišla s uma od nesreće), Krstić Rade, apotekar iz Prizrena, po svedočnju Miroslava Todorovića ubijen, Stamenković Marica, Filipović Panta, Simić Ilija, Čepić Božidar - svi iz Prizrena - ubijeni, Radivojević Nikola (60) iz Prizrena, nestao, telo mu kasnije pronašao KFOR, Mirčević Vitko i Krstić N. (suprug Slobodanke Krstić) ubijeni u Prizrenu 2. 8. 1999. godine.
Nedeljković Dragica iz Štrpca, ubijena u kolima iz snajpera na putu Bujanovac - Gnjilane, Marković Stojadin (75) iz Prizrena i supruga Rada (75) nađeni ubijeni 20. 8. 1999, pucali su im u glavu, Milovanović Jovan iz Prizrena, ubijen, njegov leš nađen u selu Landovici kod Prizrena, Stanić Milan iz Prizrena, izmasakriran 7. 8. 1999. godine, Rakić Bosiljka (60), nađena izmasakrirana u podrumu svoje zgrade u naselju Ortakol, Nikolić Nikoleta (65) ubijena zato što nije htela da napusti svoju kuću, Stojaković Zoran (1959) iz Prizrena, ubijen prilikom pokušaja da oca i majku evakuiše u Srbiju, Janković Dejan (22), iz Prizrena, nađen mrtav ispred svoje kuće, Tepić Božidar, iz Prizrena, ubijen.
Stanković Borka (33), ubijena u svom stanu u Karađorđevoj ulici, Andrejević Žarko i N. N. vozač “lade” ubijeni od nemačkog KFOR ipred hotela “Teranda”, Dimić Lela i njena šestomesečna ćerka Zorica zapaljene u kući jer se nisu odazvale na informativni razgovor u štab UČK.
N. N. neidentifikovana žena stara 33 godine, nađena mrtva u selu Landovici, starica N. N. zaklana u Suvoj Reci zajedno sa još jednom staricom, Talić Mirko (70) i Jovanka (65), iz Štrpca, ubijeni 5. jula 1999. godine, Marković Stojadin (75) i Rada (75) nađeni mrtvi u Prizrenu s prostrelnim ranama na telu.
U Selu Dojnice, iznad Prizrena koje su spalili Albanci 27. juna 1999. vojnici KFOR pronašli pet leševa, ali prema svedočenju Miroslava Todorovića objavljenom u “Večernjim novostima”, ubijeno je šesnaestoro: Trifun, Natalija, Bogdan i Živka Stojković, Toma i Momirka Radivojević, Jefta i Bosiljka Spasić, Čeda i Marija Antić, Milica, Slavica i Vlasta Stevanović, Vasiljka Nikolić, Draga i Srećko Đekić.
Tomić Desanka iz Prizrena, telo nađeno bez glave na gradskom groblju u Prizrenu, psi lutalice već ga bili rastrgli, Stojković Vita (56), iz Prizrena, telo mu pronađeno u rečnom koritu Bistrice, Stojanović Vladimirka (62), iz Prizrena, pronađena mrtva u svojoj garaži u naselju Ortakol, Jovanović Dragan (29) iz Beograda, ubijen avgusta 1999. godine, Jokić Zdravko (67), Prizren, ubijen avgusta 1999. godine, Borka Stojanović iz Prizrena, ubijena u svom stanu ubrzo po dolasku KFOR-a ( u kući ostalo samo šestomesečno unuče koje su Srbi kasnije zbrinuli),Stojanović Milorad iz Prizrena (1925) i supruga Živka, kidnapovani - tela im pronašao UNMIK u Velikoj Hoči, Ana Takić, dete od šest godina,kidnapovana s dedom Veselinom Takićem - KFOR našao izmasakrirano dete sa odsečenom rukom.
Sava, srpsko dete, ubijen 1999. godine, N. N. iz Makedonije, ubijen u Prizrenu, N. N. Srbin, takođe ubijen u Prizrenu, telo mu nađeno na Badnji dan 6. januara 2000. godine, dve žene - izbeglice iz Krajine, ubijene na Božić 7. 1. 2000. godine kad su pošle na službu u Sabornu crkvu, Ristanović Momčilo (1940), selo Dojnica, odveden iz kuće na silu i ubijen - njegovo telo sa 150 drugih Srba nađeno na Novom groblju kod Suve Reke, Pumpalović Momčilo i Pumpalović Srebrenka, kidnapovani i prema UNMIK-u ubijeni.
(NASTAVLJA SE)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije