Danak u krvi

20. 08. 2003. u 00:00

Данак у крви
Otkako UNMIK ima vlast na Kosmetu - a tome je već četiri godine - na pripadnike srpskog naroda izvršena su 6.392 napada u kojima je 1.197 Srba ubijeno, 1.305 povređeno, a 1.138 kidnapovano. Objavljujemo imena ubijenih (drugi deo)
NA muslimanskom groblju u jednom selu kod Đakovice ekshumirano je krajem decembra prošle godine 37 tela srpskih žrtava, pri čemu je konstatovano **da su skoro svi ovi ljudi ubijeni posle dolaska KFOR, ponajviše vatrenim oružjem, ali i tučeni tupim predmetima i stavljanjem lisica na ruke**.
Profesor sudske medicine, patolog dr Slaviša Dobričanin, koji je učestvovao u identifikaciji leševa posle šiptarskog dizanja u vazduh autobusa **Niš ekspresa** u selu Livadice kod Podujeva, izjavio je da on ne sme da kaže koliko je tačno bilo žrtava u toj tragediji. Nemački patolozi, naime, uslovili su da ako kaže da ih je bilo više od deset, niko od Srba neće moći da učestvuje pri obdukciji tela u dve novopronađene masovne grobnice: na muslimanskom groblju u Prištini (pronađeno 94 ili 104) i Suvoj Reci (150) tela.

GNJILANE
JOVANOVIĆ Miroslav, iz Gnjilana, ubijen između 18. i 27. jula 1999, Mihajlović Jugoslav, Stanojević Saša i Živković Nebojša, iz sela Žegre, ubijeni između 18. i 27. juna 1999, Karadžić Srećko, iz sela Parteša, ubijen u istom periodu, Mihajlović LJubomir (1929) zaklan u svom stanu, Jevtić Slobodan, selo Labljan, ubijen na putu prema Pasjanu, Antić Živko i Jova, iz Poneša, ubijeni na svojoj njivi, Janković Jovan (14) ubijen na svojoj njivi, Simonović Blagoje i Vera, Gnjilane, zaklani u svojoj kući, Savić Petar (56), selo Koretište, ubijen na mestu Rebar, Stojanović Božidar (50), selo Cernica, ubijen na livadi, Petrić Živojin (66), Trnjićevac, ubijen u Gnjilanu, Dimić Momčilo i Denić Čedomir, selo Poneš, ubijeni između 18. i 27. juna 1999, Dimić Vlada (55) selo Straža, ubijen dok je čuvao stoku, Denić Vojislav (41) i Branko (40), iz Paralova, ubijeni u šiptarskom napadu na mahalu Štrbići u selu Paralovu, Perić Rade, prethodno kidnapovan i mučen, umro od posledica batinjanja u bolnici u Skoplju, Perić Dobrivoje (68) nađen pretučen i od povreda umro, Stojanović Mile, Gornji Makreš, ubijen prilikom napada Albanaca na selo.
Kostić Saša (18), selo Budriga, ubijen na putu za Pasjane, Stojanović Sava, iz Labljana, stradao od metaka iz obližnje šume, Nedeljković Blagica, iz Koretišta, ubijena u selu Dobrčanu, Denić Milorad (39), selo Poneš, ubijen pred svojom kućom, Maksimović Milan, iz Gnjilana, umro od ranjavanja pred svojom kućom, Nasković Živko (56) i supruga Leposava, iz sela Kmetovce, ubijeni na traktoru na putu prema selu Pančelo, Lazić Božidar i supruga Lazić N. nađeni zaklani, Ilić Živojin (66) i sin Miodrag (42) ubijeni iz vatrenog oružja na ulazu u svoje selo Kmetovačka Vrbica, Trajković Živko, iz Žegre, i Katarina Savić, iz Donje Budrige, stradali prilikom šiptarskog napada iz minobacača na Donju Budrigu, Trajković Dušan (65), selo Pasjane, poginuo prilikom minobacačkog napada na ovo selo, Biočanin LJubisav, nađen mrtav u okolini Gnjilana, Vasić Blagica (45), Cernica, poginula od eksploziva koji je komšija Šiptar podmetnuo pod temelje njene kuće, Jovanov Aleksandar, Pasjane, nastavnik fizičkog vaspitanja, ubijen u šumi u Pasjanu, Gašić Rodoljub, fudbalski sudija, ubijen na drugi dan Božića na kućnom pragu, N. N., iz Gnjilana, ubijen u avliji dok je sekao drva na treći dan Božića, Nojić Stojko (1936), Branko (1970) i Blagoje (1967), iz Pasjana, ubijeni na putu iz Preševa prema svom selu.
Đorđević Danilo, selo Šurlane kod Gnjilana, ubijen udarcima tvrdim predmetom u glavu s tragovima mučenja, Živić Branislav, ubijen na vratima svog stana u Gnjilanu, Vasić Josif (38), lekar specijalista ginekolog, ubijen na ulici kod bolnice sa četiri metka, Stojanović Dragoljub, Gnjilane, ubijen od Šiptara koji ga je pozvao napolje **da kupi kuću od njega** i pucao na pragu njegovog domaćinstva, Perić Milorad (51), Pasjane, ubijen dok je sejao pasulj na svojoj njivi, Vasić Vojin (60), Trifunović Tihomir (40) i Petrović Miloš, dete od četiri godine, svi iz Cernice, ubijeni iz neposredne blizine ispred srpskog lokala u selu, Petar Cvetković (71) iz Parteša, vinogradar u manastiru Gračanica, ubijen, Stojković Sava (82), iz Gornjeg Livoča, izrešetan mecima i potom zaklan, N. N. (68), iz Gnjilana, stradao od bombe bačene u dvorište njegove kuće kad se vraćao s pijace, Ristić Svetislav (35), selo Pančelo kod Velikog Ropotova, **izvršio samoubistvo iz nepoznatih razloga**, N. N. Srbin (Savić?), iz Cernice, ubijen od bačene bombe u Cernici kod svoje kuće, Vladimir Stanković (1934), iz Paralova kod Gnjilana, pretučen motkama po glavi i zatim obešen blizu kuće, Jović Mirko (1958), iz sela Stance kod Vranja, živeo u Gnjilanu, ubijen iz vatrenog oružja, Pavić Borislav (1935), kidnapovan i ubijen iz pištolja.

VITINA
MIHAJLOVIĆ Stanojko (55), Novo Selo, ubijen iz vatrenog oružja, Rađenović Milorad (1951) iz Grmova, nađen mrtav pred ulaznim vratima crkve Svete Trojice u Grmovu, Vasiljković - Živković (Todora) Petar (1930), selo Žitinje, ubijen dok je radio na svom imanju, Đorđević Saša (1975), selo Binač, ubijen na svom imanju, Đorić Spasoje (1940), iz Žitinja, ubijen iz vatrenog oružja blizu džamije na svom traktoru, Đorđević Zoran (1954), iz sela Mogile, ubijen iz vatrenog oružja na njivi, Bogdanović Kojić Slavko (50), selo Vrbovac kod Vitine, ubijen dok je čuvao stoku na svom imanju, Stanković Vlastimir (1964), iz Žitinja, ubijen iz vatrenog oružja u svojim kolima na ulazu u selo iz pravca Klokota, a sa njim ubijena i Aksić Milica (1961) iz Žitinja, Pržić Velibor Goran (1939) iz Mogila, ubijen iz vatrenog oružja na svojoj njivi u istom selu, Pešić Dragan (1960), iz Vitine, ubijen iz vatrenog oružja u svojoj kući, Stević Dobrivoje, iz Vitine, izrešetan mecima u selu Dobrčani (Kosovska Kamenica), dok je vozio u koloni u pravu Bujanovca, Antić Veljko Vlajko (55), iz Požaranja, ubijen iz vatrenog oružja u svojoj kući, Radić Tihomir (1973), iz Klokota, stradao pri minobacačkom napadu UČK na Klokot, iz pravca sela Radivojce, kad je stradala i Spasić Silvana (1976) iz Klokota.
Milkić Saša (22) ubijen u svojoj bašti u selu Binač, PržićBorislav, selo Mogila, ubijen u svojoj bašti, Nikolić (Sretena) Milorad Mode (1944) ubijen na svojoj njivi, gde su ga tri Šiptara napala i zaklala, a njegovog brata Savu izbola noževima, Marinković (Milana) Slobodan (1962) i Trajković Slobodan (1945), obojica iz Klokota, ubijeni, Pekić Stojan (1950), iz Vitine, svi zajedno nestali i potom pronađeni masakrirani u masovnoj grobnici Srba u selu Ugljare, Stojković (Milorada) Rade (1944), iz Klokota, nestao, njegovo telo rastrzano od pasa i već u raspadanju našli ribari na obali Binačke Morave, Ilić Milisav, iz sela Binač, ranjen na pragu svoje kuće (i preminuo), Stolić Živko (67), iz sela Klokot, nađen mrtav s priborom za pecanje blizu sela, Apostol Rakić, selo Vrbovac, umro u Skoplju od posledica ranjavanja u svom selu, Vladimir Ilić (1950), Vitina, ubijen pred svojom kućom, Mirković Lefterka (67), iz sela Klokota, ubijena na groblju blizu crkve.
Jovanović Slobodan (50), iz Vitine, ubijen u centru mesta blizu zelene pijace, Tomislav Kojić (54), iz Vrbovca, ubijen iz pištolja s prigušivačem ispred svog stana, Dodić Saša (1983), dečak iz Vitine, stradao od metaka koje su dva mlađa Šiptara ispalila na njega iz vozila, N. N. (50), iz Vitine, nađen mrtav s tragovima davljenja, Dajić Dragan, iz Vitine, nađen mrtav s teškim telesnim povredama iz automatskog oružja, N.N. (26), selo Mogila, nađen mrtav u svojoj kući, Mirković Zoran (44), selo Vrbovac, profesor ruskog jezika u Vitini, nađen mrtav na svojoj njivi - u njega pucano sa više metaka, a telo zatim bačeno kraj reke.

KOSOVSKA KAMENICA
SIMIĆ (Srbe) Milivoje (1928), iz Kosovske Kamenice, nađen masakriran, kastriran, sa odsečenim levim uvetom, kod trafostanice, Arsić (Novice) Nenad (1968), iz Kosovske Kamenice, ubijen kod robne kuće pošto su ga Albanci strpali u auto i onda mu pucali u glavu, Vasić Novica (50), iz Oraovice, Stojanović (Srboljuba) Miodrag (28), Oraovica, Stanković Blagonja (70), selo LJeštar, ubijen sekirom, Antić Negovan (33) i Ilić Novica (38), kidnapovani kraj pumpe u Koretinu i nađeni mrtvi, Stevanović LJubiša (76), ubijen na svojoj njivi zvanoj Pojatište dok je skupljao seno, Stanković Dobrinka, Živojin Ilić (66) i njegov sin Miodrag (42), ubijeni iz vatrenog oružja na ulazu u selo Kmetovačka Vrbica, Antić Stanica (76), nepokretna starica iz naselja Kolarce u severnom delu Kosovske Kamenice, zaklana od suseda Šiptara, a kuća joj potom zapaljena, Živić Zoran (33), selo Boljevac, ubijen iz automatskog oružja kad se vraćao traktorom sa pijace, Budimirović Srđan (30), Simonović Dragan (32) i Gigić Blagoje (30), svi iz sela Donje Korminjane, ubijeni od ruskog KFOR.

MEMORANDUM
**MEMORANDUM Srpske pravoslavne crkve o Kosovu i Metohiji**, koji je izdao Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve, može se po ceni od 350 dinara kupiti u Patrijaršiji SPC u Beogradu i u njenim prodavnicama u drugim mestima SCG.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije