Redni broj smrti

19. 08. 2003. u 00:00

Редни број смрти
Prema podacima Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, za četiri godine UNMIK šefovanja Pokrajinom, izvršena su 6.392 napada na Srbe. Pri tom je 1.197 Srba ubijeno, 1.305 povređeno, a 1.138 kidnapovano.
SPISAK ubijenih Srba na Kosmetu još nije konačno utvrđen, pronalaze se stalno nove pojedinačne i masovne grobnice, kao ona na muslimanskom groblju Dragodan u Prištini, gde je među 60 otkopanih srpskih leševa bilo i osam beba. U pojedinim vrećama nalazilo se i po nekoliko osoba. U memorandumu SPC navedena su sledeća imena ubijenih Srba koji su identifikovani.

PRIŠTINA
BRANKOVIĆ Dragan (50), ubijen kod Kičme na ulici, Kapetanović Dojčin, ubijen u autobusu u selu Lebane, Jovanović Dragan, Kojlovica, ubijen na ulazu u Prištinu, Petrović Miroslav, nađen mrtav u Kojlovici, Jovović Veselin, ubijen u centru Prištine od KFOR-a, Šukić Ilija, ubijen u svom dvorištu.
Stanisavljević Vladimir i Persa nađeni mrtvi u kući, Branković Dragan, ubijen u naselju Dardanija, profesor Leković Milenko, portir Mladenović Miodrag i konobar u menzi Stamenković Jovica, svi ubijeni u zgradi Ekonomskog fakulteta, Gligorijević Zlatoje, lekar, ubijen u KBC na radnom mestu, Jovanović Mileta, ubijen u naselju Ulpijana, Živić Miodrag, Laplje Selo, ubijen na benzinskoj pumpi.
Pavlović Milutin i Dragan Raičević, vozači iz Kragujevca, ubijeni u selu Lebane, Ivić Velimir, iz naselja Aktas u Prištini, ubijen, Tasić Tomislav i Dančetović Božidar ubijeni 15. jula 1999., Ristić Milivoje (68) i Julijana (65), ubijeni u svojoj kući u selu Matičane, Ćurčić Zlatibor - Zlatko i majka Srbinka - Srmena ubijeni u svojoj kući, Milenković Momčilo (64) ubijen u kući, a sin mu Svetomir kidnapovan, Vujović LJubica (90) udavljena u kadi u svom stanu, Vučić Radislav (61), zemljoradnik, ubijen na putu za Uroševac, Ničić Dejan, radnik PTT iz Kosova Polja, telo nađeno pored Poljoprivredne škole, Ćiftarić (Ćivtelić) Milka (1935) ubijena u stanu, Mišulović Miodrag, telo nađeno ispred osnovne škole, Novaković Nikola (1934) ubijen na svojoj kapiji, Radulović Zoran, preminuo posle ranjavanja zbog spore intervencije albanskih lekara.
Nikolić Dejan, Ristić Rada, ubijeni, Vorogović Radmila (1951) poginula pri napadu terorista u selu Donje LJupče, Vasić LJubiša, ubijen, Vasić (Miodraga) Živorad (41), iz Gračanice, pretučen i preminuo, Stojanović Milena, Jovanović Nebojša, radnik, ubijen ispred svoje kuće u selu Batuse, Ilić Velimir, ubijen, Žižić Zorka (74) zaklana u Ulici JNA, Dapčević Dragoslav, ubijen u svom dvorištu, Ristić Tomislav i Tošić Marko, ubijeni, Janus Đuro (52), ubijen u prodavnici, Marković Zlatibor (64), ubijen u svojoj kući, Perka Mladenović, Svetislav Trajković, Pera Rakočević, Eva Krstić, Svetislav Đepa, Marica Badanjak, N.N. i Zorka Maksimović iz Doma staraca, Branislava Popović, Milica Popović, Miloš Mitić, Veljimir Veljković, Stević Miroslav (1944) pretučen po glavi i telu kasnije podlegao, Stokuća Momir (1949) novinar - fotoreporter ubijen metkom kroz usta.
Pecić Miroljub (52) stradao u napadu na kolonu Srba u Šupkovcu, Mitrivić Spasenija (70) ubijena udarcima peglom u glavu u svojoj kući u Obiliću, Popović Zdravko ubijen pištoljem sa prigušivačem ispred Hitne pomoći, Cvijanović Đorđe kidnapovan, telo nađeno sa pet metaka, Perić Miodrag zvani Dragan (1940) nestao, telo nađeno kod trafo-stanice u naselju Ajvalija, Gajić Grujica (1960) sin Vukosave iz Lebana, odveden sa benzinske pumpe i kasnije ubijen, Bašić Dragoslav (62), profesor univerziteta, tučen u kolima, a zatim živ rastrgnut, Gerić Dobrila (64) i njen sin Vinko (33) ubijeni iz pištolja u stanu, Jovanović Predrag - Dragan (1958) ubijen na putu Podujevo - Priština, Perić Srđan iz Donje Brnjice, ubijen iz vatrenog oružja a zatim sekirom izmasakriran,Simić Velimir (60), slep, skočio sa terase svog stana, Petar Topoljski (25), zaposlen u misiji UNMIK, zaklan blizu Prištine.
N. N. iz Gračanice, ubijen od Šiptara iz kola na putu za Gračanicu, Aleksandar Perović (44), radnik MUP Srbije, poginuo od podmetnutog eksploziva, Božidarević Miodrag, iz Gornje Brnjice, ubijen i telo nađeno u potoku.

SLIVOVO KOD GRAČANICE
SIMIĆ Živojin - Živorad, zaklan zajedno sa tri rođaka: Dimitrijem, Trajanom i Živkom.

LIVADICE KOD PODUJEVA
TERORISTI digli u vazduh sa sto kilograma eksploziva autobus “Niš ekspresa” na putu Niš - Priština, 14. februara 2001. Tada su stradali na mestu: Stojanović Nenad (1943) i Kragović Milinko (1943), vozači, Lazar Milikić (1936) iz Lipljana, Dragan Vukotić (1954) iz Kosova Polja, Nebojša Cokić (1974) iz Sadovine kod Vitine, sa suprugom Snežanom (1975) i sinom Danilom (dete od dve godine), Mirjana Dragović (1981) iz Lapljeg Sela, Sunčica Pejčić (1972) iz Prištine, (Tihomir?) Stojković ili Stojanović (1969) iz Kosovske Kamenice ili Jasenova. Živana - Zorana Tokić (1948) iz Skulanova i N. Tokić, umrli od povreda.
Slobodanka Jeftić iz Čaglavice udarena namerno kolima i kasnije umrla.

KOSOVO POLJE
STEPIĆ Živorad (65) ubijen na pijaci u Bresju sa Živojinom Trajkovićem (58), Galić Zoran ubijen rafalom iz kombija, Joksimović Momčilo (1938), telo mu nađeno kod Srbice, Dimić Siniša (ispod 40) i Mirić Vlastimir (ispod 40) iz Batusa, poginuli od podmetnute mine, Dimić Zlatko (1963) iz Krajišta i Filipović Borko (1975) iz Preoca stradali na isti način, N.N. Srbin ubijen mecima u centru Kosova Polja, Dragomir Doderović (1950) izboden nožem blizu obdaništa.

OBILIĆ
U MAZGITU kod Obilića kidnapovano, a zatim ubijeno, šest Srba: Pavlović Slobodan (47) i njegov sin Nenad (15), Milenković Dimitrije (47) i sin Aleksandar (15), Dimić Momčilo (33) i Prokić Dejan (19). Todorović Predrag (33), poginuo od bačene bombe, Kukalj Radovan poginuo od dum-dum metka, Radosav Ognjenović (40) iz Janjine Vode stradao od podmetnute mine, Rapajić Dragan - Dragoslav (oko 50) iz Obilića, zaklan, Milosavljević Smiljka (60) iz Plemetine, stradao od metaka ispaljenih iz automobila, Slobodan, Radmila i LJubinko Stolić izmasakrirani u svojoj kući.

LIPLJAN
FILIPOVIĆ Danijela (21) iz Donje Gušterice, ubijena mecima u glavu, Simić Milan, iz Velikog Alaša, Talić Mirko (70) i Javorka (65), zaklani u Lipljanu, porodica Dimića (Vladan, Dušan, Milovan i Mila), ubijeni u kući, Perić Milorad nađen mrtav, Maksimović Milan (65), umro po ranjavanju, Stojanović Milena, ubijena kroz prozor njene kuće, Ristić Tomislav iz Slovinja, ubijen u svojoj kući, Đukić Ana iz Vrševca, ubijena, Perenčević Dragan iz Lipljana, ubijen od KFOR, Stanišić Zoran iz Slovinja, nađen mrtav, Zdravković LJubinka, ubijena u Lipljanu, Vučić N. iz Donje Gušterice, ubijen, Ristić Milutin iz Slovinja ubijen u dvorištu, Romić Lazar Bućo (60) i njegova žena Milka stradali od bačene bombe, Filić Planika (62) ubijena pri napadu Šiptara na njenu kuću, Živić Zoran (53) i Trajković Radojica (43) iz Gornje Gušterice ubijeni, Živić Voimir (1927) i sin Dragan iz sela Staro Rujce stradali na njivi.

STARO GRACKO
PRI žetvi pšenice ubijeno 14 Srba: Janićijević Momčilo, njegov sin Novica, i brat Mile, Janićijević Č. Slobodan, Cvejić J. Saša i Cvejić D. LJubiša, Živić I. Radovan i njegov brat Jovica, Đekić M. Stanimir, Đekić D. Božidar, Odalović M. Andrija, Tepšić M. Miodrag, Jovanović C. Milovan, Stojanović D. Nikola.

UROŠEVAC - ŠTRPCE
VUJANOVIĆ Nenad i njegov sin Srđan, Đorđević Milorad i njegov brat Miloš iz Donjeg Nerodimlja, Parlać Dimko iz istog sela, Đokić Bogdan iz Uroševca, Talić Mirko i njegova žena Jovanka, Šabić Milovan iz Nerodimlja, Markoćević iz Štrpca, Stojan Ilić, Dabić N., Jezdić Dušan, oficir.

NOVO BRDO
JOVANOVIĆ Aleksandar (77), ubijen na straži u selu, Vukas Mile (45), Stojanović Stanko (55) iz sela Klobukara, pretučen pa obešen, nađen s balegom u ustima, Stojković Miloradka (36) iz Labljana, bolesna, kod ovaca silovana, sutradan umrla, Stojanović Sava (60) iz Labljana, umro od posledica ranjavanja, Živko N. iz Paralova, nađen obešen ispred kuće, Basić Mitra (65), psihički bolesnik, zakovana kocem za pod i spaljena s kućom.

MEMORANDUM
**MEMORANDUM Srpske pravoslavne crkve o Kosovu i Metohiji**, koji je izdao Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve, može se po ceni od 350 dinara kupiti u Patrijaršiji SPC u Beogradu i u njenim prodavnicama u drugim mestima SCG.

(NASTAVLJA SE)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije