Gospodar munja i gromova

28. 10. 2002. u 00:00

Господар муња и громова
Taj dan nikada neću zaboraviti, pisao je veliki naučnik u svom dnevniku o eksperimentu u Kolorado Springsu 3. jula 1899. godine. O Tesli na Internetu postoji preko 70.000 sajtova.
Piše: Dragana Savić

O TESLINIM istraživanjima u Kolorado Springsu još uvek ne postoji potpuna slika, iako je dnevnikom svojih eksperimenata iz tih dana ostavio dokumentaciju kakvu bi naučnici poželeli da imaju i o svemu drugom čime se bavio. Istina se verovatno nikada neće saznati. Svojim asistentima se nije poveravao, a sve drugo što je ostalo nezabeleženo u dnevniku, ostalo je sačuvano u njegovom nepogrešivom pamćenju.
Na mestu gde je Tesla 1899. obavio jedan od svojih najznačajnijih eksperimenata, u Kolorado Springsu oko 100 kilometara južno od Denvera, danas je sedište nekoliko kompanija koje se bave optičkim inženjeringom i naravno, NORAD, američka komanda protivvazdušne odbrane, koja je smeštena u utrobi planine Čejen.
Ono što se događalo u Teslinom laboratoriji u Kolorado Springsu i danas zanima naučnike širom sveta. LJudi koji su imali prilike da posmatraju šta se događa na vrhu drvene građevine od 60 metara sa visokom bakarnom antenom, pričali su kako su na sve strane skakale varnice, čak i do njihovih nogu i prolazile kroz njihove cipele! Jednom dečaku se dogodilo da varnica iskoči iz hidranta na ulici u gradu i napravi luk od deset centimetara do zavrtnja koji je držao u ruci. Ponekad je sva trava oko laboratorije bila okupana metalnoplavom svetlošću. Niko, međutim, nije znao da je čovek u laboratoriji tek samo podešavao aparate da bi se pripremio za najspektakularniji i jedan od najvećih eksperimenata svih vremena - piše Aleksandar Milinković u knjizi **Teslino tajno oružje**.
- Kao sporedan efekat eksperimenta postavljen je do sada neprevaziđen rekord: najveća munja koju je čovek stvorio, dužine oko 40 metara.

MUNJE U TALASIMA
TESLINA želja bila je da proizvede električni impuls velike snage i da ga usmeri ka Zemlji, jer je tlo odličan provodnik. Očekivao je da bi struja usmerena ka tlu mogla da putuje bez prekida, kao radio-talasi, i to brzinom svetlosti. Kada bi talas stigao do suprootnog dela planete, vratio bi se nazad, kao što se vodeni talas odbija ka izvoru kada naiđe na prepreku.
Slično je učinjeno 1950. godine, sedam godina posle Tesline smrti, kada su prvi radarski talasi upućeni ka Mesecu i zatim primljeni u povratku. Sedamdesetih godina na ovaj način je napravljena prva mapa Venere. Ova nebeska tela su milionima kilometara daleko od nas. Otuda je slanje elektromagnetskog talasa kroz Zemlju, svega oko 5.000 kilometara u prečniku, prava igra.
Naravno, Tesla nije proveravao svaku svoju misao. Ipak, nije odoleo da 3. jula 1899, kao pravi moderni haker, **odvrne** transformator do kraja i vidi šta će se dogoditi. O tome je pisao u svom dnevniku.
Taj dan nikad neću zaboraviti - pisao je Tesla kasnije.
Transformator je bio dobro uzemljen, antena postavljena i pouzdanim kablovima obezbeđena direktna veza sa elektranom. Tesla je izašao napolje da bi pratio promene, na cipelama je imao osam centimentara debete gumene izolatore, a zatim dao znak svom pomoćniku Kolmanu Situ, da uključi transformator. Svi vraćeni talasi su jedan za drugim dodirivali antenu, a zatim se odbijali od nje praveći munju. Prve munje su bile duge oko metar, a kasnije pet, pa i 15 metara. Kada su dostigli 25 metara počela je i grmljavina. Posle 30 i 35 metara, grmljavina se čula i u obližnjem gradu koji je udaljen čak 40 kilometara. Kada je nastala tišina, Tesla je ljutito pozvao elektranu da pita zašto su ga prekinuli usred eksperimenata, ali je dobio odgovor da je upravo njegov eksperiment kriv što u gradu ne gori nijedna sijalica.
Zbog toga su ga, čim je ova priča stigla do Pentagona i CIA, proglasili najvećim hakerom u istoriji.
Ova priča samo je delić istine o Tesli, mitovi su mnogo
veći. Iz svih nagađanja o Teslinim ostvarenim i neostvarenim projektima, nastala je i teorija o tome da je on možda ubijen, jer nije bio kooperativan sa nastojanjima velikih sila da njegove pronalaske koriste u ratnoj mašineriji. Kao najpreči povod za gotovo neverovatnu tvrdnju, navodi se njegovo odustajanje od projekta **Duga**.

VEČITA ENIGMA
ZANIMLJIVO je da ni agenti FBI, koji su Teslu i njegove prijatelje pratili u stopu, nisu sa preciznošću mogli da tvrde kada je Nikola Tesla tačno umro. Agent FBI, u
izveštaju direktoru, u dokumentu od 12. 1. 1943. kaže:
- Naknadno istraživanje je pokazalo da je Tesla umro 8. januara a ne u četvrtak, 7. januara, kao što je navedeno u teleksu od 9. januara!?
Ovaj podatak naveo je **optimiste** da Tesla zauvek nikada nije ni otišao. Među njima su i sledbenici čuvene **Unarijus** akademije iz San Dijega u Americi, koji tvrde da imaju stalnu komunikaciju sa Teslinim zvezdanim bićem koji se nalazi u kosmosu. Iako su mnogi skloni da pomisle da je to čista glupost, činjenica je da su **vanzemaljci** sa **Unarijusa** svojevremeno uspešno sarađivali sa mnogim vladama sveta, čak i sa nekim našim državnim organima.
Za Teslino ime ipak se često vezuju bizarne pojave i istraživački pokušaji. Neki od njih su definitivno **zabavni**, neki sadrže i delove istine - ali svi zajedno se svode na činjenicu da je Tesla projektima i idejama posle Kolorado Springsa - o čemu svedoče tragovi Tesline misli danas u svetu - ostavio u nasleđe i materijal kome još dugo naučnici nisu bili dorasli. Na njegovim zamislima zasnivani su i zasnivaju se bezbrojni pokušaji naučnika i laika da se ostvare značajni naučni i pronalazački prodori. Generalno, danas se ipak nedovoljno zna ko je i koliko uspeo da ostvari Tesline zamisli. Da polje interesovanja laika za Teslu raste direktno srazmerno stalnim praktičnim ostvarenjima ideja koje je Tesla još davno postavio: od televizije i globalnih komunikacija do bežičnog prenosa i neiscrpnih izvora besplatne energije. Tome u prilog govori i šokantan podatak da o Tesli na Internetu postoji preko 70.000 sajtova, što je više nego što zauzima nekoliko vodećih holivudskih zvezda zajedno!

TESLA I MARSOVCI
PRONICANJE u tajne kosmosa je verovatno bio jedan od prvih i najdužih Teslinih snova. Maštao je da jednoga dana uspostavi vezu sa vanzemaljskim civilizacijama. Tačno pre sto godina, 1899, tvrdio je da je primio neke **inteligentne** radio-poruke iz vanzemaljskog izvora i stalno je ponavljao da **marsovci statistički postoje**. Još 1893. godine je napravio nacrt svemirskog broda na električni pogon.
NJegov izum sve do ove decenije niko nije uzimao za ozbiljno. Ali od 1997. počeo je da leti i prvi avion sa - do sada - delimično ugrađenom Teslinom idejom. Taj avion bio je jedan od najopasnijih bombardera nad našim nebom u toku NATO napada na Jugoslaviju B-2, vredan koliko i četiri njegove težine u zlatu - kaže Milinković. - To je prvi vazduhoplov koji za pogon ne koristi samo aerodinamički uzgon već i fenomen elektromagnetne gravitacije.
Trenutno se radi sa prototipovima ovog aviona koji bi za rad trebalo da koristi i jonosferski električni potencijal, da bi u budućnosti bio potpuno zamenjen klasični pogonski sistem aviona. Tek tada ostvariće se Teslina ideja o električnom avionu kakav je i prvi Teslin **kosmički brod**.

(K r a j)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije