Ana nije umrla?

nedelja, 04. 08. 2002. u 00:00

Ана није умрла?
Lidija i Dragan Brđović iz Vrnjačke Banje javno optužili bračni par iz Niša da im je iz porodilišta ukrao kćerkicu Anu, koja je, prema tvrdnjama medicinskog osoblja, preminula neposredno posle rođenja.
Piše: Miša RISTOVIĆ

ONO što sada pokušavaju mnogi roditelji, Lidija i Dragan Brđović iz Vrnjačke Banje osmelili su se da urade još pre nekoliko godina. Javno su optužili i imenom i prezimenom prozvali jedan niški bračni par da im je ukrao bebu u porodilištu.
Velika niška psihološka drama započela je februara 1988. godine, kada su Brđovići odlučili da posle 18 godina ćutanja i pretrage nekako dođu do istine. Da otkriju i saznaju da li je njihova ćerka Ana dalekog 23. decembra 1980. godine umrla ili je njena smrt bila iscenirana kako bi postala mezimica jedne druge porodice.
Uz podnošenje krivične prijave Okružnom javnom tužilaštvu u Nišu, Brđovići su i u niškim lokalnim novinama otvorili dušu i bez pardona teško optužili jedan ugledan bračni par da im je iz porodilišta ukrao tek rođenu kćerku. U do tada nezabeležnoj situaciji, Lidija i Dragan su poimence nabrojali mnoge osobe koje su okarakterisali kao saučesnike velike krađe njihovog deteta.
Dok su očekivali i zvanični rasplet po krivičnoj prijavi, Dragan Brćović je otputovao u Švajcarsku, gde je dugo godina radio, kako bi pronašao pravi način da sa tamošnjim stručnjacima dokaže da je ćerka koja živi sa prozvanim niškim bračnim parom - njegovo dete. Brđovići su javnosti tada predočili da se pomenuti bračni par iz Niša, posle podizanja velike prašine, čak spremao da otputuje u inostranstvo, što je za Brđoviće bio dokaz više da su u pravu.

PORODILJA NESTALA
Interesantno je i da se u redakciji niških lokalnih novina, dan pre objavljivanja imena i prezimena bračnog para koje su Brđovići prozvali za kraću deteta, pojavio upravo čovek na koga su sumnjali, zahtevajući da se njegovo I ženino ime ne obelodanjuje u javnosti.
Na čemu se se bazirale teške optužbe Brđovića?
Na osnovu tvrdnji iz njihove krivične prijave, sumnju su u početku izazvale neuobičajeni pregledi za jednu trudnicu. Lidiji Brđović su, kako su tvrdili u prijavi, vadili krv u deset epruveta, sa ubeđivanjem lekara da se to radi kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje majke i deteta.
- Na klinici u Nišu kao medicinska sestra radila je i bliska rođaka zeta moje supruge, ali i prijateljice jedne Nišlijke za koju sumnjamo da je ukrala našu kćerku - istakao je Brđović u krivičnoj prijavi. - Kada se Lidija porodila, u njenu sobu je u kućnoj haljini došla ta Nišlijka i objasnila joj da se porodila dan pre toga carskim rezom, da je dobila devojčicu i da sa bebom nešto nije u redu. Lidiji je predočila i da nema mleka, pa ju je zamolila da joj **ustupi** svoj dragoceni napitak za njenu bebu. Lidiji je i tada bilo nelogično da žena koja je imala komplikovani porođaj može tek tako da se šeta po hodniku. Potonjih šest dana Lidija je toj ženi davala mleko, iako njenu bebu nije ni videla. Sedmog dana ta žena je naprosto nestala, dok je pomenuta medicinska sestra uzela slobodan dan, dobro znajući da moja supruga tog dana izlazi iz porodilišta.
Lidija Brđović se porodila na Ginekološko-akušerskoj klinici u Nišu 23. decembra 1980. godine. Rodila je žensko dete teško 2.300 grama. Kćerkica je imala izražene duge crne trepavice i dugu gustu kosu.
Sedmog dana po porođaju, kako su predočavali Brđovići, dete je podojeno ujutru, pa tri sata kasnije, i nije bilo nikavog znaka koji bi ukazivao na bilo kakav poremećaj. Kada je pre napuštanja porodilišta Lidija trebalo još jednom da podoji kćerkicu, dežurna babica je pomenula da sa bebom nešto nije u redu, uz preporuku da ode kod doktorke na razgovor.
- Doktorka je hladno, bezosećajno i sa povišenim tonom Lidiji saopštila da je dete umrlo - naveo je u krivičnoj prijavi Dragan Brđović. - Šokirana, moja supruga je pitala kako je to moguće kada je baba do tada bila i živa i zdrava, ali je dobila odgovor da je u pitanju trenutna smrt i da ne znaju kako je nastupila...
Brđovići ističu da je Lidija insistirala da vidi mrtvo dete, ali da su joj medicinske sestre dale injekciju, a pod nos stavile gazu. Posle toga Lidiji su poturili jedan papirić nepoznate sadržine koji je ona, na njihovo insistiranje, u šoku i strahu - potpisala.

ODGOVOR NA TUŽBU
- U tom trenutku pojavio se Lidijin bivši zet, koji ju je ubedio da ne viđa mrtvu kćerkicu rečima: **Ma, pusti to. Misli malo na sebe, mlada si, rodićeš još dece!** - ističe Dragan Brđović. - Tog dana došao sam u 11 sati da preuzmem suprugu i dete, ali me je u holu porodilišta dočekala jedna medicinska sestra koja mi je posle predstavljanja rekla da mi je dete umrlo. Uputila me je kod doktora koji je potvrdio njene reči, uz konstataciju da je bolje i tako, nego da je dete ostalo živo! Tražio sam da vidim dete makar i mrtvo, ali su mi odgovorili da je to nemoguće, jer je beba već upućena na obdukciju. Otišao sam do zgrade koju mi je doktor pokazao, ali mi je tamo rečeno da dete ne mogu da vidim jer je poslato na obdukciju u Beograd!
Posle provere telefonom nesrećni Dragan Brđović je saznao da beba ipak nije poslata za odbukcioni pregled u Beograd i da se tako nešto i ne praktikuje. Jedini pisani trag o smrti deteta je otpusna lista br. 14220, dok sa obdukcije ne postoji nikakav dokument. Istovremeno, posmrtni ostaci deteta nisu predati Brđovićima, te tako svoju ćerku nisu mogli ni da sahrane.
- Rečeno mi je da je dete umrlo u 11, a na otpusnoj listi piše da je preminulo u 12 sati, dok rezultate obdukcije nikada nismo dobili - tvrdi Brđović . - Kada smo pokrenuli pitanje sudbine našeg deteta i javno otužili taj niški bračni par da nam je ukrao ćerku, oni su počeli da pričaju kako je moja Lidija to dete prodala, što je značilo da i oni sami znaju da naše dete nije mrtvo.
Lidija i Dragan Brđović su sve vreme sumnjali da im je ćerka zaista umrla, a povod da krenu u **akciju** dokazivanja da im je dete ipak ukradeno bilo je jedno iznenadno pitanje upućeno preko **treće ruke**. Jedna od njihovih rođaka je, naime, drugu rođaku pitala: **Zašto se Lidija i Dragan ne raspitaju da li im je dete živo?**.
Ova niška afera okončana je rešenjem Okružnog javnog tužilaštva, kojim je krivična prijava Brđovića odbačena kao neosnovana. Istovremeno, prozvani bračni par iz Niša je tužio Brđoviće.
Oglašavanje Lidije i Dragana Brđovića izazvalo je lavinu sumnji mnogih roditelja čija su deca u tom periodu umrla u niškom porodilištu.

NEVEROVATNA SLIČNOST
BRĐOVIĆI su čak tvrdili da dete koje živi kod prozvanog bračnog para u Nišu veoma liči na Lidiju. Predočavali su da će prihvatiti da im se uzme krv ili da se nekom drugom metodom utvrdi čije je dete.
Javno su isticali i da pristaju na maksimalno moguću kaznu ukoliko su pogrešili u otužbama niškog bračnog para. Cilj im je bio da se sazna istina jer, kako kaže Dragan, sa Lidijom ima dva sina Srđana i Filipa, i želi da njihova ćerka, a zna da su joj oni roditelji, ima braće.
- Sinovima smo sve ispričali i oni su jedva čekali da vide svoju sestru - tvrdio je Dragan. - Želja nam je bila da naša Ana najzad sazna ko su joj pravi roditelji, a posle neka sama odluči s kim će da živi. Cenim i to što su je ti ljudi iz Niša odgojili, ali je bitno da i ona zna da kod nas može uvek da dođe, da možemo da joj pomognemo.

(NASTAVIĆE SE)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije