Kosmet – carstvo droge

utorak, 30. 07. 2002. u 00:00

Космет – царство дроге
Na Kosovu i Metohiji je evidentirano osam kriminalnih grupa, ali i 31 **solista**. Na istom **zadatku** i Srbi i Šiptari. Većina srpskih kriminalaca iz ove pokrajine prebacila se na užu teritoriju Srbije i nastavila sa **poslom**.
NIGDE vera i nacija nemaju manje značaja nego u kriminalu. To se najbolje vidi i na primeru Kosova i Metohije, gde ruku pod ruku **rade** srpski i šiptarski kriminalci. Osnovni **biznis** je trgovina narkoticima, krađe, automobili, belo roblje... **Posao** nije prekinula ni trenutna situacija.
Većina kriminalaca Srba izbegla je na užu teritoriju Srbije, ali je nastavila sa starim **zanatom**. Često dobro funkcionišu i kriminalne veze sa starim krajem, tačnije sa šiptarskim **kolegama**.
Policija u Kosovskoj Mitrovici registrovala je šest organizovanih grupa kriminalaca i jednog **solistu**. Prvu ekipu predvodi Ismet Osmani i svi članovi su Šiptari. Oni rasturaju drogu, kradu automobile, čine razbojništva i teške krađe, ali i krijumčare oružje, naftu, cigarete... Usput organizuju i prostituciju. Utvrđeno je da su finansirali takozvanu OVK, ali i da imaju odlične veze sa kriminalcima u SRJ, posebno Beogradu.
Vođa druge grupe je Ismet Haxa, a osnovna **delatnost** im je krijumčarenje oružja. Učestvovali su u više otmica Srba, a ubijali su i srpske policajce. Haxa je jedno vreme bio komandir policije u Kosovskoj Mitrovici. Kontrolišu i trgovinu cigaretama, naftom, prostituciju... Treću **mešovitu** (Srbi i muslimani) ekipu organizovao je Omer Kasumović, i oni predstavljaju **vezu** između južnog i severnog dela Mitrovice za oružje, automobile i drogu...

ZLATARE I - BANKE
Članovi četvrte družine su Ivan i Zvonko. Specijalnost su im krađe vozila i falsifikovanje. Za njima je raspisana centralna poternica. Petu grupu predvodi Hadin Zenelji, u kojoj je i njegov sin Arben. Oni čine razbojništva i krađe, i to najčešće uz upotrebu oružja. Po Austriji, Nemačkoj,Švajcarskoj i Mađarskoj pljačkali su zlatare i banke. Prilikom jednog od **pohoda** ubili su dvojicu prolaznika.
Braća Darko i Marko vođe su poslednje kosovskomitrovičke kriminalne grupe. NJihova specijalnost su krađe i razbojništva, kao i oduzimanje vozila. Za svoja nedela često su angažovali Bojana iz Zvečana i njegovu devojku. Darko je trenutno u zatvoru zbog razbojništva, a postoje operativna saznanja i da je ubio Dejana Sedlarevića.
Na području Prištine registrovana je jedna kriminalna grupa. NJu predvodi Agim Muratoli, a članovi su Srbin i Šiptar. Pored razbojništava i krađa, rasturaju i drogu. Osim po Kosmetu, **kreću** se i po Beogradu, Nišu, Leskovcu... I na teritoriji Peći **dejstvovala** je jedna ekipa. NJu čine Srbi, a voća je Nebojša. Poznati su po nazivu **šakali**, a formirani su za vreme rata 1999. godine.
**Šakali** su izvršili nekoliko krađa, ubistava i razbojništava na području Kosmeta. Podnete su i krivične prijave protiv njih, ali zbog poznatih događaja, oni su i dalje na slobodi. Za Nebojšu postoje podaci da je krivična dela počinio širom bivše SFRJ, a trenutno se nastanio u Podgorici. Tamo pravi kuću, a još jednu je započeo i u Beogradu.
Prilikom povlačenja iz Peći ova grupa je uzela veliki broj blanko-obrazaca za pasoše, saobraćajne dozvole, vozačke dozvole, pečate... I danas održavaju veze sa bivšim čelnicima pećke policije i suda.

POSAO PO STAROM
SUP Prizren bio je evidentirao šest **solista**, i to Kadira, Todora, Nenada, Bojana, Dragana i Zlatana. Većina ih je trenutno u Srbiji, a u **opisu poslova** su im razbojništva i krađe, ali i ubistva, zbog čega su neki i u zatvoru. U Uroševcu je za kriminal bio **zadužen** Živorad, koji je uglavnom činio teške krađe i falsifikate. Do sada je 13 puta osuđivan. Trenutno boravi u Štrpcima, a povremeno dolazi i u Beograd, Niš i Kragujevac.
Đakovica je imala sedam kriminalaca koji su sve držali u svojim rukama. Aleksandar, Bogić, Davor, Risto, Ratko, Dejan i Bojan, pored razbojništava i krađa, provaljivali su u kuće, krali vozila... Trenutno su na teritoriji Srbije i većina ih se priključila nekoj od kriminalnih družina i nastavila sa **poslom**.
Dejana i Igora evidentirala je gnjilanska policija. I oni su kradljivci, obijači, govore šiptarski i odlično sarađuju sa njima. Trenutno borave na području Negotina, Beograda i Obrenovca.
Krađa i trgovina motornih vozila posebna je priča. Time se na Kosmetu bavila jedna grupa iz Prištine, ali i kriminalci iz Uroševca, Peći... Neki od njih su bili pripadnici Srpske doborovoljačke garde, ali i MUP-a Srbije. Ivan, Milić i Dejan su bivši policajci SUP Peć. Oni su učestovali ili posredovali u otkupu ukradenih vozila.
Sa istim **poslovima** nastavili su i po povlačenju sa Kosmeta. Prvi je povezan sa ekipom iz Kumodraža koja je prošle godine privođena u smederevsku policiju zbog krađe automobila. Drugi je na teritoriju Srbije dovezao veći broj vozila, koje je preprodao. Sa dvojicom drugara **radio** je i po Kragujevcu. Trenutno je u Aranđelovcu, gde sarađuje sa bivšim policajcima.
Treći je po dolasku na užu teritoriju Srbije nastavio sa falsifikovanjem dokumentacije za automobile i preprodajom vozila. Priključio se jednoj šabačkoj ekipi koja je prošle godine uhapšena u Kraljevu. U **pohode** često odlazi i sa tastom.

MUTNA SLIKA
Dvojica kriminalaca su evidentirana na Kosmetu kao trgovci belim robljem. Izvesni Damljan priključio se jednoj ekipi iz Novog Pazara koja se bavi sitim **biznisom**. Trenutno je u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu. Zakupio je jedan lokal i dovodi devojke iz Rumunije, Moldavije i Srbije, gde ih tera da se prostituišu. Mlade žene najčešće podvodi vojnicima KFOR i UNMIK.
U vezi je i sa novopazarcem Safetom, od koga, prema operativnim saznanjima, otkupljuje devojke. Povezan je sa još nekim kriminalcima. Prema devojkama je jako agresivan, a često nudi saradnju policiji. Operativni podaci kazuju i da se ilegalno naoružao.
Na području Kosovske Mitrovice i izvesni Dejan organizuje trgovinu belim robljem i prostituciju. Uzeo je u zakup noćni bar. Preko svojih veza devojke kupuje u Moldaviji, Rusiji i Rumuniji. Zapošljava ih u svom lokalu i tera na prostituciju. Podvodi ih pripadnicima policije KFOR i UNMIK.
Operativni podaci ukazuju da žene kupuje od kriminalnih grupa u Beogradu i da ih plaća od 1.500 do 3.000 maraka. Kad ih se klijenti **zasite**, preprodaje ih dalje. Vrlo je agresivan i sklon alkoholu, a ileglano je i naoružan. Pored ovoga, registrovan je i kao kradljivac automobila. Druži se sa šiptarskim kriminalcima sa kojima održava izuzetne veze.
Poslednjih nekoliko nedelja **Novosti** su svojim čitaocima pokušale da dočaraju bar delić kriminalne slike koja je trenutno u Srbiji. Mafija je i dalje jako moćna, obračuni i pretnje se nastavljaju. Poslednje afere i događaji na političkoj sceni Srbije to najbolje odslikavaju.

(KRAJ)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije