BORSKIM krajem danas **drmaju** tri mafijaška klana, od kojih su se dva **specijalizovala** za trgovinu narkoticima. Ono što ih izdvaja od sličnih **organizacija** jeste često angažovanje Ukrajinaca za izvršavanje najtežih krivičnih dela. Osim toga, stekli su odlična **poznanstva** sa pojedinim policajcima, ali i carinicima.
Najpoznatiju ekipu u Boru trenutno predvodi izvesni Đorđe, koji se sa još petoricom kompanjona - od kojih su neki promenili prezimena - uglavnom bavi krađama, falsifikatima, teškim razbojništvima, prevarama, organizovanjem prostitucije... Đorđe je **alfa i omega** tima, sve planira i organizuje. Kad nema poverenja u **vojnike**, ne libi se da u **pohode** krene i sam. Ipak, često zna da za neke **poslove** angažuje strane kriminalce, a operativna saznanja govore da je reč o Vladimiru Špaku i Juriji Stacenku iz Ukrajine.
Ova grupa je u stalnom kontaktu sa sličnim ekipama iz Bora, Zaječara, Paraćina i Kragujevca. Povezali su se i sa pojedinim radnicima MUP-a, ali i Carine. Pripadnici Đorđeve družine višestruki su povratnici, koji su i dosad osuđivani. Policijska saznanja govore i da su ilegalno naoružani, kao i da su agresivni. U poslednje vreme ekipa se **primirila**, jer je vođa u zatvoru.

SLOŽNA BRAĆA
Đeladin, Miodrag i Ilija su u borskoj policijskoj kartoteci evidentirani kao **solisti** koji se **bave** krađama, razbojništvima, prevarama... Prvi često provaljuje u kuće, stanove, prodavnice i magacine. Iako voli da radi sam, ponekad angažuje i druge kriminalce, a osim po Boru **vršlja** i Zaječarom, Nišom, Leskovcem... Trenutno je u zatvoru. Drugi se **specijalizovao** za preprodaju tehničke robe, a treći za oružje.
Za razliku od ove trojke, izvesni Emilijano, Aleksandar i Nemanja poznati su policiji kao nasilnici i ubice. Ne libe se da kradu, otimaju, najčešće uz silu i maltretiranje žrtava. Prvom se u krivičnim delima često pridružuje i rođeni brat, a sada je na izdržavanju kazne. Drugi u nedela zna da **pođe** sa još nekim **kolegama**. Treći je poznat kao **tiper i izvršilac**, ali i narkoman koji se ne libi da zapuca na policiju.
Droga je u Boru poseban problem. U ovom rudarskom gradu su oko tog **biznisa** formirane dve ekipe. Prvu predvodi izvesni Saša, kome u **poslu** pomažu rođeni brat i još dvojica kompanjona. Drogu uglavnom nabavljaju u Beogradu i Jagodini, a pored toga **čine** i razbojništva, kradu... Registrovani su i kao narkomani.
Drugu - četvoročlanu - grupu predvodi izvesni Dušan. Ono što kod ove ekipe šokira jeste operativno saznanje da Dušan sa svojom majkom planira i organizuje nabavku, prenošenje i preprodaju narkotika! Heroin trenutno nabavljaju na području Svilajnca, a posle prepakivanja u manje količine preprodaju ga na teritoriji Negotina.
Krađom i preprodajom motornih vozila na borskom području bave se Vladimir i Goran, koji to rade samostalno. Prvi, pored toga, obija kase i sefove, a ukradene automobile najčešće preprodaje u Rumuniji, odakle mu je i žena. Za drugog je karakteristično da je jako nepoverljiv, nije agresivan, u kontaktu je sa drugim kriminalcima, ali **sve radi sam**.

UGOVOR O DELU
Vlasnik jednog noćnog kluba - izvesni Dragan - bavi se trgovinom belim robljem. Devojke **nabavlja** u Rumuniji i Bugarskoj, a potom ih **preprodaje** po Srbiji i Kosmetu. Hapsila ga je i rumunska policija, a u Rumuniji je i osuđivan. U **poslu** sarađuje sa kriminalcima iz ove države.
Sedmorica žitelja Bora evidentirani su kao privredni prestupnici. Uglavnom imaju privatne firme, a neki od njih su u prošlosti bili i na rukovodećim položajima u društvenim preduzećima. U **opisu poslova** su im trgovina bakrom, cementom, krijumčarenje naftom i cigaretama... Većina ima dobre **veze** u policiji i carini, a o njihovom bogatstvu samo se šuška.
Borski i zaječarski kraj naslanjaju se jedan na drugi, a to se najbolje vidi po saradnji kriminalnih grupa i teritoriji na kojoj **deluju**. U Zaječaru se jedna družina specijalizovala za razbojništva i teške krađe uz upotrebu oružja. U pitanju je **dvojac** Miodrag i Radojica, a prepoznatljivi su po upadanju u preduzeća. Za svoja nedela često angažuju druge kriminalce.
Za drogu je u Zaječaru zadužena Slobodanova ekipa, koja broji šest pripadnika. Pored narkotika, krijumčare i oružje i municiju, falsifikuju isprave i ilegalno trguju zlatom, cigaretama, kafom... Pojedini članovi grupe evidentirani su i kao razbojnici, nasilnici...
Za ovu ekipu je karakteristično da ima dobre veze u Bugarskoj (Sofiji), a jedan njihov član zaposlen je na graničnom prelazu **Mokranje**, pa se pretpostavlja da on omogućava ilegalan unos **robe** kojom trguju. Pored toga, imaju kontakta i sa radnicima Vojske Jugoslavije, posebno na graničnom prelazu. Operativna saznanja govore i da u **poslovima** sarađuju sa klanovima iz Niša i Beograda, kao i da su glavni snabdevači Timočke krajine heroinom.
Izvesni Vitomirović (bivši policajac), kao i Zlatković i Vučelić (nekadašnji saobraćajni policajac), svako za svoj groš, organizovali su družinu za krađu i preprodaju automobila. NJihove grupe, osim toga, falsifikuju i prateću dokumentaciju. Vučelić je, prema operativnim saznanjima, koristeći svoj status a u svoje vreme i uniformu, prevozio ukradene automobile. Sarađuju sa sličnim ekipama iz Beograda, Niša, Bugarske...

BELO ROBLJE
Bojan i Vojkan su dvojica **solista** koji su se u Zaječaru samostalno otisnuli u vode privrednog kriminala. Vlasnici su privatnih preduzeća, a sarađuju sa pojedinim radnicima carine, kao i pripadnicima Državne bezbednosti, koji im sve to omogućavaju. Novac i robu **peru** preko **fantomskih firmi**.
I na teritoriji Vranja oformljene su tri kriminalne grupe. Prva, koju predvodi izvesni Jovanović, specijalizovala se za falsifikovanje šengenskih viza, kao i za druge prevare. Na njihovoj meti najčešće su Albanci. U poslednje vreme, prema operativnim saznanjima, ova grupa je počela da krijumčari i drogu. Ekipa je vrlo pokretljiva i često **vršlja** po Nišu i Leskovcu.
Za drogu u vranjskom kraju zadužena je i družina izvesnog Vojislava, koji sa još dvojicom kompanjona krijumčari i preprodaje heroin. U **vezi** su sa šiptarskim narko-dilerima sa područja Velikog Trnovca. Droga se nabavlja u Turskoj od dvojice kriminalaca rodom iz ovog sela, koji su trenutno nastanjeni u Sofiji, a u ceo **posao** su uključene i njihove žene. Droga se ne rastura samo u Vranju već i po drugim gradovima Srbije. Operativni podaci kažu da je ova ekipa izuzetno organizovana.
Krađa vozila u Vranju **zapala** je grupi koju predvode LJubiša i Slađan. Automobile preprodaju na Kosmetu i u Makedoniji. Rade i sa šiptarskim kriminalcima, a **specijalizovali** su se za krađu teretnih vozila. Za sva vozila pripremaju falš-dokumentaciju, a falsifikuju i pasoše i vize.
Mehmeti, Bekteši i Antić su na teritoriji Vranja **zaduženi** za trgovinu belim robljem. Sva trojica međusobno sarađuju, a devojke, uglavnom iz zemalja istočne Evrope, obično završavaju u bordelima i kafićima na Kosmetu i u Makedoniji. Interesantno je da se Mehmeti u ovom **biznisu** povezao sa Sinišom iz Kladova, Draganom iz Požarevca i Bobanom iz Smedereva.

NASTAVLJA SE