Makro u suknji

25. 07. 2002. u 00:00

Макро у сукњи
Novosađanka, vlasnica ugostiteljskog objekta u Begeču, ušla u unosan i opasan posao sa **belim robljem**. U Novom Sadu, kao i u Kragujevcu, deluju tri ekipe kriminalaca. Najunosniji posao droga, automobili...
NOVOSADSKI mafijaši najviše vole da krijumčare i trguju heroinom, ali nisu im strane ni krađe automobila. Interesantno je da se u **srpskoj Atini** čak 11 kriminalaca odlučilo na samostalnu **karijeru**. Oni najčešće trguju ukradenim vozilima, ali i belim robljem, naftom, cigaretama...
Izvesni Dalibor i njegova dva kompanjona, danas predstavljaju, prema operativnim podacima, glavne snabdevače novosadskog tržišta heroinom. Drogu, kako tvrde u policiji, nabavljaju u Zemunu, tačnije od najopasnije i najbrojnije tamošnje ekipe. Pored narkotika, provaljuju i u stanove i prodavnice, čine razbojništva... Vođa ove grupe teško je ranio Ladislava Tomina i Bobana Dašića, ali nikad nije došlo do suđenja, jer je **preko svojih veza uticao da oštećeni promene iskaz**.
Za krađu i preprodaju takvih vozila u Novom Sadu je **zadužen** izvesni Predrag i njegova dva drugara. NJihova **specijalnost** su ilegalno prebacivanje i prodaja ukradenih vozila iz inostranstva u SRJ, uz svu prateću, naravno, falsifikovanu, dokumentaciju. Ova ekipa u svojim **poslovima** sarađuje sa sličnim grupama iz Šapca, Beograda, Novog Sada... Ova novosadska družina registrovana je i kao razbojnička, ali i kao postavljači eksplozivnih naprava.

CIGARETE PREKO KOPRA
IVAN i Nebojša su **solisti** koji se, takođe, bave krađom i preprodajom takvih vozila. Prvi, prema policijskim informacijama, falsifikuje prateću dokumentaciju, a zatim ih prevozi i preprodaje širom Srbije. Utvrđeno je da krade na celoj teritoriji Vojvodine. Za drugog postoje operativni podaci da je fiktivni vlasnik diskoteke, ali i da ima radnju prehrambene robe. Od njega su često oduzimani ukradeni automobili, najčešće **audiji** i **mercedesi**.
Šestoro Novosađana registrovani su u policiji kao trgovci belim robljem. Prvo mesto pripalo je jednoj dami. Ona je vlasnica ugostiteljskog objekta u Begeču. Evidentirana je da angažuje devojke iz Istočne Evrope, koje se, pored ostalog, bave i prostitucijom. Interesantno je da su protiv ove žene nekoliko puta podnošene krivične prijave, ali je ona uvek uspevala da **stvar izgladi** i posao nastavi.
Radivoje, dvojica Zorana, Milorad i Đuka vlasnici su motela i noćnih barova, koji, prema policijskim saznanjima, trguju belim robljem, tačnije, organizuju prostituciju. Prvi je poznat kao nasilnik, drugi je u **posao** uvukao i jednog policajca, treći je poznat i kao razbojnik i silovatelj... Većina njih pokušava da u policiji nađe **zaštitu**.
Novosađanin Ratko udružio se sa još petoro sugrađana (među njima je i jedna žena) oko nelegalne trgovine naftom, naftnim derivatima i cigaretama. Operativna saznanja govore da je reč o međunarodnoj ekipi krijumčara. Policija ima podatke da njihovi inostrani **partneri** cigarete dopremaju do luke Kopar, a zatim angažuju bugarske i makedonske špeditere koji ih uvoze preko prelaza Batrovci.
Za uvoz obezbeđuju lažne carinske deklaracije i drugu dokumentaciju. Cigarete se rasturaju na celoj teritoriji Jugoslavije, kao i bivših republika SFRJ. Grupa je vrlo organizovana i povezana sa ostalim krijumčarima. Pouzdani podaci kazuju i da su bili u kontaktu sa ljudima iz vrha Crne Gore - Milom Đukanovićem, zatim sa Branom Mićunovićem, pa Veselinom Jovovićem iz LJubljane...

BRATSKA PODELA POSLA
OVA grupa raspolaže velikim bogatstvom. Utvrćeno je da vođa ekipe ima i hotel u Kumboru, mnogo automobila, kao i niz objekata u Srbiji i Crnoj Gori. Operativna saznanja govore i da je stekao veliki broj prijatelja i poslovnih veza u policiji, finansijskoj policiji i u drugim državnim organima... U Novom Sadu važi za uglednog biznismena iako je poznato da se bavi neleglanim radnjama.
Naftom i cigaretama bavi se i izvesni Novica, vlasnik privatnog preduzeća, koji usput pere novac kroz **fantomske firme**. Sličnim poslovima bave se i izvesni Branislav iz Vrbasa i Đuro iz Novog Sada. Ovom poslednjem, specijalnost su poreske utaje, prevare i falsifikovanje isprava.
Za razliku od Novog Sada, u Kragujevcu kao da nema privrednog kriminala. Doduše, to nije tačno, ali ovog momenta saznanja o tim ilegalnim aktivnostima nisu sistematizovana. Evidentirano je, međutim, da su tri organizovane grupe gotovo **bratski** podelile posao. Jedni rade sve, drugi drogu, treći automobile...
U ovom momentu **najjaču** kragujevačku ekipu, koja ima samo dva člana (često angažuju druge kriminalce) predvodi izvesni Vlatko. Oni najčešće kradu, vrše razbojništva, provaljuju... Na njihovoj meti su prodavnice, lokali, predstavništva, butici, magacini... Ukradenu robu preprodaju po Kraguejvcu i Nišu. Evidentirano je i da napadaju građane, otimaju im dragocenosti, novac... članovi grupe višestruki su povratnici i imaju **debeo** zatvorski staž.
U kategoriju **provalnik i krijumčar** plasirao se izvesni Dragan, koji čini razbojništva, povremeno preprodaje i heroin. Specijalizovao se za provale u stanove, prodavnice, firme... Ukradenu robu najčešće **menja** za heroin, a evidentiran je i kao dugogodišnji narkoman. Narkotike nabavlja od kriminalaca iz Beograda i Kruševca, prepakuje je, a potom rastura u gradu na Lepenici.

BORIS ZVANI BUGARIN
ZA krijumčarenje droge izvesni Zoran organizovao je grupu od četiri člana. U njegovom dosijeu piše: **Operativna saznanja ukazuju da on pripada grupi izvesnog Borisa, zvanog Bugarin iz Beograda.** Policijski podaci kažu i da je Boris **poznat Službi odranije kao krijumčar većih količina heroina, posebno iz Turske i Bugarske prema državama Zapadne Evrope (tzv. balkanski put)**. Sumnja se da Zoran, po direktivama ovog čoveka, transportuje i distribuira narkotike.
Pored droge, grupa se bavi i ucenama, iznudama, višestruki su povratnici, koji su do sada nekoliko puta osuđivani. Vođa ove ekipe poseduje velike nepokretnosti, auto-centar, servis za tehnički pregled vozila, skupocene automobile...
U ovom **biznisu** sa drogom je još jedan Zoran, ali on radi samostalno. Uključen je u tzv. balkanski put, ali se ne zna tačno da li je samo kurir ili heroin prebacuje do Austrije. Pored Zorana, kao **solista** evidentiran je i Edvard. Poznat je kao lokalni narko-diler, koji drogu preprodaje na sitno.
Krađama vozila u ovom šumadijskom gradu bave se Dragan i njegova tri kompanjona. Oni kradu, prave lažnu dokumentaciju, a potom automobile preprodaju, i to u Makedoniji i Republici Srpskoj. Nedela pored Kragujevca vrše i na ovim područijima. Višestruki su povratnici, koji su do sada osuđivani na zatvorske kazne.
Dvojica rođene braće, takođe su u ovom **poslu**. Nije utvrđeno da ovaj dvojac ima kontakte sa drugim kriminalcima. Automobili, međutim, ne interesuju Dragana i Miliju, koji su se **specijalizovali** za privredni kriminal. Prvi švercuje naftu iz Grčke i Bugarske, ima firmu i benzinsku pumpu, ali se sumnja da novac **pere** kroz nepostojeća preduzeća. Isto i na identičan način radi i drugi, koji poseduje, takođe, pumpu i preduzeće.

(nastavlja se)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije