Rat četiri klana

24. 07. 2002. u 00:00

Рат четири клана
Čačkom **drmaju** četiri ekipe koje su u stalnom ratu. Ista situacija i u Jagodini, gde je na delu povezanost predstavnika bivše vlasti i mafije.
**BOSANCI**, **Crnogorci**, **Dropsovi** i **Goksijevi** - imena su organizovanih grupa kriminalaca koje u ovom trenutku haraju Čačkom. One su se podelile u dva tabora i međusobno ratuju. Žrtava je bilo na obe strane, a sumnja se da će se obračuni nastaviti i biti još krvaviji.
U ovom gradu na Moravi nema pojedinaca koji se bave kriminalom. Oni su ili surovo uklonjeni, ili su se pridružili već postojećim ekipama. NJihovi glavni poslovi u ovom trenutku su trgovina kradenim automobilima, šverc naftom i oružjem, ali i iznude, reketiranje...
**Bosanci** broje sedam pripadnika, a dobili su ime po kraju iz kog dolazi većina članova. **Specijalizovali** su se za teške krađe, ucene i iznude, a vođa krijumčari i naftu. Vlasnik je, prema policijskim saznanjima, benzinske pumpe i motela u Čačku. Jedan od lidera ove ekipe je karatista i sportista i predstavlja autoritet za ostale. **Dejstvuju** i u Beogradu, drugim gradovima Srbije, ali i u Belgiji, Nemačkoj, Republici Srpskoj...
Ovaj klan sarađuje sa **Dropsovima**, ali i sa još nekim neidentifikovanim ekipama u Beogradu. **Dropsova grupa** u ovom momentu ima tri člana, a u opisu njihovog dosadašnjeg **rada** navedena su ubistva, ranjavanja, iznude, otmice... Ova družina dovođena je u vezu sa mnogim ubistvima na području Čačka, a i šire, ali i podmetanjem eksplozivnih naprava. Karakteristično je da su članovi grupe međusobno jako povezani i da manje kontaktiraju sa drugima.

**CRNOGORCI** U ILEGALI
OVA grupa u Čačku egzistira sa strahopoštovanjem. Vlasnici su turističke agencije i većeg broja putničkih, teretnih i terenskih vozila. U žestokom su sukobu sa grupom Gorana Bojovića Goksija...
**Goksijev** klan broji danas četiri pripadnika, a nekad ih je bilo deset. Operativni podaci govore da je grupa organizovano počinila više ubistava na području Čačka i Beograda i većina je trenutno na izdržavanju kazne. Na **dušu** im se, pored ubistava i ranjavanja, stavljaju i silovanja, iznude, ucene... Svojevremeno su bili u vezi sa beogradskim ekipama koje su predvodili pokojni Jusuf Bulić Jusa (likvidiran u Novom Beogradu), pokojni Đura Radonjić Grof...
Dvojica pripadnika ove grupe Goran Bojović i Darko Nikolić (osuđeni na višegodišnju robiju zbog ubistava) u bekstvu su i kriju se najverovatnije u Južnoafričkoj Republici. Nedavno je došlo do sukoba između njih i obojica su ranjena. Iako je u inostranstvu, podaci govore da Bojović i dalje upravlja klanom.
Četvoročlana grupa **Crnogoraca** bavi se, prema operativnim saznanjima, teškim krađama, nedozvoljenom trgovinom, krađom i preprodajom vozila... **Rade** ne samo na teritoriji svog grada već i Beograda, ali i u inostranstvu. U poslednje vreme povukli su se **u ilegalu** zbog sukoba sa **Dropsovima** i **Bosancima**.
Što se tiče Jagodine, skica kriminala je nešto drugačija. Tamošnja mafija takođe se udružila u četiri ekipe i broji 22 člana. Za razliku od Čačka, ovaj grad ima čak 21 **solistu**, a naveĆi broj njih **radi** drogu i automobile. Ono što izdvaja Jagodinu od ostalih gradova jeste i čvrsta povezanost privredne mafije sa strukturama vlasti.

DROGA VIA JAGODINA
**SVAŠTARENJEM**, odnosno svim vidovima kriminala bavi se osmočlana ekipa izvesnog Bratislava. Ucene, zelenaštvo, krađe vozila, iznude - nalaze se u opisu njihovog delovanja, i to ne samo na teritoriji Srbije, već i u inostranstvu. NJihov vođa nedavno je ranjen.
Goran, Dušan i Milan su **solisti** koji su se specijalizovali za razbojništva, falsifikate, trgovinu belim robljem, ubistva... Neki od njih vlasnici su poznatih lokala i često angažuju druge kriminalce da odrade **posao**.
Kao i gornja trojka, tako i Zoran, Zlatan, Milan i Dušan **rade** razbojništva, ubistva, teške krađe... Zlatanu u nelegalnim radnjama pomaže i supruga, dok je Dušan poznat i kao **tiper** objekata i ljudi.
Izvesni Đorđe okupio je oko sebe petoricu sličnih i organizovali su krijumčarenje heroina. Oni prevoze i rasturaju drogu po Srbiji, ali i Austriji i Nemačkoj. Za ovu ekipu se tvrdi da je značajna karika u tzv. balkanskom putu narkotika, gde je poznata kao **jagodinska grupa**.
Pripadnici ove ekipe povezani su sa **kolegama** u Bugarskoj i Austriji, a u ovoj zemlji neki izdržavaju i zatvorske kazne. Pored droge, sumnja se da rade i razbojništva i krađe.
U sukobu su sa suparničkom grupom koju predvodi izvesni Bojan, a čija je osnovna delatnost takođe trgovina narkoticima.
Ova tročlana ekipa ima dobre veze u Bugarskoj i Turskoj, a heroin diluje po Nišu i Beogradu. Osim toga, kradu i preprodaju vozila koja, po pravilu, završavaju u Bugarskoj. Imaju svoje kriminalne **veze** u Novom Pazaru, Bujanovcu i Leskovcu. Krijumčarenje i trgovina drogom osnovna je delatnost i **Dejanove grupe** (četiri člana), koja heroin, takođe, nabavlja u Turskoj i Bugarskoj.

NENADOVE JAKE VEZE
NARKOTIKE preprodaju u Beogradu i Nišu, a policijska saznanja govore da je distribuiraju i ka zemljama zapadne Evrope. Povremeno ih angažuju drugi kriminalci da im **odrade** ucene, krađe vozila, iznude... U poslu sa heroinom je i izvesni Zoran, za koga policija ima saznanja da je i sam narkoman. On drogu rastura u Paraćinu, Jagodini i Nišu.
Trojica pojedinaca - Milan, Nenad i Boban - specijalizovali su se za krađu i preprodaju vozila. Usput i falsifikuju, prekucavaju brojeve šasije i motora. Neki od njih imaju i firme ili u zakup uzimaju kafane i lokale.
Čak deset Jagodinaca bavi se samostalno privrednim kriminalom. Na policijskoj listi na prvom mestu je izvesni Nenad, vlasnik više firmi koje trguju cementom, šećerom, naftom i drugim robama. Podaci govore da je povezan sa bivšim državnim i partijskim vrhom: Mirom Marković, Toplicom Nedeljkovićem, Draganom Popovićem, Radomirom Markovićem... Policijske informacije takođe kažu da je u **kontaktu** sa Surčinskim klanom, da je agresivan i da preti sa kriminalcima iz Kruševca...
Ovaj čovek, kako navodi policija, ima pozicije i u finansijskoj policiji, tržišnoj inspekciji... U nelegalnim poslovima pomaže mu radnik sa imenom Dragan, koga je postavio na rukovodeće mesto i koji je takođe povezan sa osobama iz političkog i javnog života, a **često se druži i sa radnicima policije i drugih državnih organa**.
Izvesni Miomir se sumnjiči da je nelegalno dodeljivao lokacije za poslovni prostor i izgradnju kuća i stanova, da je preprodavao cement. Za jednog Nenada policija ima podatke da švercuje cigaretama. Đorđe, Miroslav i Milanče vlasnici su firmi i uglavnom nelegalno trguju rezervnim delovima, cementom, kafom, naftom... Za Milančeta policija tvrdi da je povezan sa Surčinskim klanom, kao i da ima pozicije u policiji, finansijskoj policiji i tržišnoj inspekciji.

NASTAVLJA SE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije