Droga glavni posao

23. 07. 2002. u 00:00

Дрога главни посао
U Kruševcu, Leskovcu i Zrenjaninu deluje po pet mafijaških družina, sa mnoštvom članova, čija je osnovna delatnost droga i – automobili.
U NEKADAŠNJOJ srpskoj prestonici trenutno caruje pet izuzetno dobro organizovanih kriminalnih grupa, koje su **poslovima** vezane sa gotovo celom zemljom, a imaju **ispostave** i u mnogim okolnim mestima. Najveći profit **ubiraju** od trgovine narkoticima i oružja, ali i od reketiranja uglednih i bogatih privrednika.
Jedna od najorganizovanijih i najbrojnijih mafijaških ekipa ne samo u Kruševcu, već i u Srbiji, jeste ona koju predvodi izvesni Zoran. Dobro **uigrana** družina sa 18 članova najviše **radi** na ovom području, ali i u Jagodini, Trsteniku... Poslednjih šest, sedam godina ova grupa je povezivana sa više ubistava i ranjavanja na kruševačkoj i jagodinskoj teritoriji. Za likvidacije su uglavnom koristili vatreno oružje, ali i eksplozivne naprave. Evidentirano je i da je ova ekipa do sada nekoliko puta oružjem napala i pripadnike policije.
Operativna saznanja govore da grupa od prošle godine pokušava na razne načine da **opere** novac stečen kriminalom. Ulažu u privatne firme, a u tom **poslu** povezali su se, prema policijskim informacijama, čak i sa nekadašnjim visokim funkcionerima JUL-a i saveznim poslanicima. Sumnja se da su čak oni organizovali pokušaj ubistva bivšeg direktora cementare **Novi Popovac**, kako bi ga primorali da posluje sa njima. Zoranov klan odlično sarađuje sa grupama iz Beograda, Niša, Leskovca, Kraljeva i Čačka.

LULETOV PAJTAŠ
U ĆIĆEVCU, nadomak Kruševca, oformljena je četvoročlana grupa koju predvodi izvesni Dejan, a koja se **specijalizovala** za teške krađe, iznude, trgovinu drogom, pa i oružjem. NJihova **teritorija** je Kruševac, ali i Beograd, Jagodina, Crna Gora...
**Dvojac** iz Brusa Dejan i Andreja, prema policijskim saznanjima, organizovao je kanal za krijumčarenje vozila iz inostranstva i Crne Gore na Kosovo i Metohiju. Prvi je bio osuđivan zbog silovanja, a prema podacima, bavi se i prodajom kaseta na kojima je, skrivenom kamerom, snimao obljube nad maloletnicama. Za njega policijski izveštaji govore da je sa Luletom iz Niša **radio** i drogu.
Braća Zoran i Goran (nemaju ista prezimena jer ga je jedan od njih promenio zbog potraga u inostranstvu) uglavnom **rade** teške krađe, i to obično u prodavnicama tehničke robe. Često jedan od njih odlazi u Švajcarsku i Italiju, gde nastavlja sa **poslovima**. Obojica su već duže vremena u sukobu sa suparničkim ekipama u Kruševcu, a dosadašnji epilog je više ranjenih na obe strane.
Dvoje iz Aleksandrovca (jedno je dama) i jedan čovek iz Trstenika oformili su ekipu koja se uglavnom bavi razbojničkim krađama, u kojima ima mrtvih i povređenih. **Odradili** su i jedno plaćeno ubistvo, a **deluju** na području Trstenika i Aleksandrovca.
Na području Kruševca izvesni Dalibor je okupio sedmočlanu grupu, čija je osnovna **delatnost** krijumčarenje narkotika. U sukobu su sa najbrojnijom kruševačkom ekipom koja je preuzela od njih primat nad gradom. Policija ima saznanja da su **ratovi** mogući i ubuduće.
Ninoslav, Branislav i Miroslav su **solisti** koje je kruševačka policija evidentirala kao izvršioce krivičnih dela. Prva dvojica se uglavnom angažuju u Beogradu, često za uterivanje dugova, dok treći **trguje** ukradenim vozilima.

VETERAN U TIMU
Za razliku od Kruševca, u Leskovcu nema pojedinaca koji se samostalno bave kriminalom. Zato, međutim, ima 26 ljudi koji su se zbog nelegalnih poslova organizovali u pet grupa. Prvu predvodi izvesni Srđan i sa svoja tri kompanjona **zadužen** je za krađu, razbojništva i iznude, a sumnja se da im se ne **gadi** ni droga.
Ova ekipa **specijalizovala** se za provale u kuće, stanove, prodavnice i magacine. Postoje saznanja da osim na teritoriji Leskovca, deluju i na području Niša, Prokuplja i Beograda. Iako najviše veruju sebi, ponekad angažuju i druge kriminalce. Operativna saznanja ukazuju da je vođa ove grupe **na vezi** sa jednim Voždovčaninom, **veteranom beogradskog asfalta** i jednim od retkih preživelih **momaka stare garde**.
Petočlana ekipa koju predvodi izvesni Slobodan uglavnom **radi** provale u kuće, stanove, prodavnice i magacine. Sarađuju sa gore navedenom družinom, kao i sa pomenutim Voždovčaninom, sa kojim preprodaju drogu. Trguju i oružjem, a neki od njih registrovani su i kao narkomani.
Osnovano se sumnja i da ekipa izvesnog Milorada, sa sedam pripadnika, takođe trguje heroinom. Ipak, najviše se **bave** razbojništvima i krađama, iznudama i otmicama. Podaci govore da vođa grupe organizuje i planira gotovo sva krivična dela (često radi sam), da je vrlo autoritativan, agresivan... Na njega je pokušano i ubistvo.
Ova družina **radi** na celoj teritoriji Srbije, a viđeni su i u Republici Srpskoj. Često borave u inostranstvu, vrlo su pokretljivi. Policijske informacije govore da su **skloni uživanju droga**.

MILORAD SVE PLANIRA
Prenos, transport i distribucija heroina **delatnost** su bratije koju predvodi izvesni Zoran. Ovaj četverac označen je kao glavni snabdevač drogom za leskovačko područje. Narkotike nabavljaju u Bugarskoj i Turskoj. Na **vezi** su sa grupama iz Kruševca (vodećim klanom), a saznanja govore da je Zoran bio u dobrim odnosima i sa pokojnim Željkom Ražnatovićem Arkanom, ubijenim pre dve godine.
U Leskovcu je za vozila **zadužen** nekadašnji policajac iz SUP Priština, koji je organizovao družinu sa četiri pripadnika, od kojih su dvojica njegova rođena braća. Bivši radnik MUP-a često je u ovom gradu, ali i u Gračanici, gde ugovara preprodaju automobila. Vozila ne **dižu** ne samo u Leskovcu, već i Beogradu, Nišu... Glavni kupci su Šiptari.
Kao i u gradu na jugu Srbije, tako ni u Zrenjaninu nema **solista**, ali ima 18 kriminalaca raspoređenih u pet ekipa. Prvu predvodi Srđan i uglavnom se bavi preprodajom droge, trgovinom oružja, krađama... Obijaju prodavnice, magacine, stanove i vozila. Često zbog istih **poslova** odlaze u Novi Sad, Beograd...
Izvesni Radomir i njegova tri kompanjona uglavnom **rade** reketiranje, iznude, razbojništva... Pojedinci iz grupe, prema poslednjim policijskim saznanjima, bave se i trgovinom narkoticima. Operativni podaci ukazuju i da su često **u kontaktu** sa najbrojnijom i najopasnijom ekipom iz Zemuna.
Za pokojnog Vanju Gaborova postojale su sumnje da sa dvojicom drugara krijumčari heroin, ali i krade automobile, čini razbojništva... U **poslu** su povezani sa gore navedenom zrenjaninskom ekipom, koju predvodi Radomir, a, navodno, drogu su rasturali za njihov račun. Gaborov je pre izvesnog vremena likvidiran u svom automobilu.
Dve grupe u gradu na Begeju **specijalizovale** su se za automobile. **Ordiniraju** na teritoriji cele Jugoslavije, a osim krađe i preprodaje vozila, bave se i falsifikovanjem papira za njih. Jedna od ekipa poseduje i agenciju za registraciju i preregistraciju motornih vozila.

NASTAVLJA SE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije