Mutan biznis na Dunavu

22. 07. 2002. u 00:00

Мутан бизнис на Дунаву
Šest mafijaških družina sa 28 članova i devet pojedinaca vršljaju Smederevom i okolinom, ne libeći se zlodela. Sremska Mitrovica - **meka** za kradljivce automobila.
KRIJUMČARENJE narkotika, razbojništva, krađe, ali i šverc naftom i naftnim derivatima - danas su lična karta gotovo svakog kriminalca u Smederevu. U Jerininom gradu danas deluje šest mafijaških organizacija sa 28 članova, ali i devet pojedinaca. Ono što zabrinjava jesu prijateljske **veze** sa policijom.
Doduše, toga je bilo u prošlosti, ali što je interesantno, povezivali su se sa pripadnicima MUP Srbije u drugim gradovima. O tome najbolje svedoči grupa izvesnog Bogdana, koja broji pet pripadnika, a čija je **osnovna** delatnost provaljivanje u kuće, krađa vozila, iznude, razbojništva...
Za njenog vođu policija ima podatke da je registrovan u Austriji i Nemačkoj kao izvršilac razbojništava, oružanih pljački i krijumčar droga. Zbog ovog drugog je i robijao u Nemačkoj. NJegova ekipa **deluje** na celoj teritoriji Jugoslavije, ali i Zapadne Evrope. Trgovinu drogom organizovali su na širokom području: Turska, Bugarska, Makedonija, Jugoslavija, Mađarska, Austrija i Nemačka.

PROFIT I NA - ŠPORETU
GRUPA je povezana sa kriminalcima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kruševcu, Kragujevcu, Pančevu, Požarevcu i, naravno, srodnim grupama u Smederevu. Operativna policijska saznanja govore i da je Bogdan sa bivšim načelnikom SUP Pančevo imao **dugogodišnju vezu**.
Nekadašnji blizak saradnik vođe Zvezdarske ekipe u Beogradu, izvesni Jovanović, u Smederevu je organizovao ekipu koja ima jednog stalnog člana i dvojicu privremenih članova. Za Beograđane, kako govore policijski podaci, ova smederevska grupa **odrađivala** je i neke zločine (Kačarevu likvidaciju).
U jednom od krvavih obračuna Jovanović je teško ranjen i posle toga povukao se u Smederevo. Policijska saznanja govore da se njegova grupa bavi iznudama, reketiranjem, ali i preprodajom droge i oružja. **Rade** na potezu od Smedereva, Kovina, Požarevca, Kragujevca do Beograda. Povezani su sa **srodnim** ekipama u svom gradu.
Isti poslovi nalaze se i u opisu radnog mesta izvesnog Ivana. On je organizovao grupu za teške krađe, a poznato je da je jedno vreme bio **na vezi** sa kontroverznim novosadskim biznismenom - pokojnim Branislavom Lainovićem Dugim, kao i crnogorskim **kolegama** koji **rade** u Beogradu, Novom Sadu, Švedskoj, Belgiji, Makedoniji...
Policijski podaci kazuju da Ivan ima jaka kriminalna uporišta u Italiji, tačnije Milanu, za čije potrebe organizuje transport heroina, ali i krijumčari oružje. Navodi se da u Smederevu **pokušava da se drži po strani**, ali da ipak održava kontakte sa nekim grupama. U Beogradu mu je veza izvesni Dejan, na koga je do sada nekoliko puta pucano.

PROVALNIK NA GLASU
DROGA je **posao** kojim se bavi i izvesni Andrej. Dugo je boravio u Austriji, odakle stižu podaci da je pljačkao zlatare, provaljivao u stanove, krao vozila, ali i preprodavao drogu. Zbog toga je nekoliko puta hapšen. U Smederevo se vratio kad i većina srpskih **opasnih momaka** - početkom devedesetih godina.
U početku se bavio iznudama, krijumčarenjem oružja i sakrivanjem vrednijih stvari koje su ukradene tokom raznih razbojništava. Sada se bavi preprodajom narkotika, a povezan je i sa narko-dilerima u Ćupriji, Paraćinu, Kovinu, Vršcu i Beogradu. Često u svom gradu organizuje i uličnu prodaju heroina.
Krađa motornih vozila **specijalnost** je jedne smederevske ekipe, ali i trojice **solista**. Tročlana grupa izvesnog Milana, pored toga što ukradene automobile iz inostranstva prebacuje u SRJ, gde pravi novu, falsifikovanu dokumentaciju, a zatim ih preprodaju po Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Kosmetu, istovremeno reketira vlasnike ugostiteljskih objekata u Kovinu, Pančevu i Smederevu. Pored toga, takođe organizuju tranzit narkotika. Povezani su sa kriminalcima iz Beograda, Vranja, Niša, Pančeva i Požarevca, a sa većinom njih upoznali su se tokom izdržavanja zatvorskih kazni.
Dvojica Saše i jedan Dejan bave se isključivo krađom i preprodajom skupocenih automobila. Obično su vozila **dignuta** u inostranstvu, a potom uz lažne papire **plasirana** u Srbiji i Crnoj Gori. Povezani su sa gotovo svim kriminalnim grupama koje rade isti **biznis**.
Na području Jerininog grada registrovane su tri ekipe i četiri pojedinca (ima i dama) koji, najčešće nezakonito, trguju naftom i naftnim derivatima, zlatom, tekstilom, ali i alkoholom, pa čak i - štednjacima. Nedela uglavnom **pokrivaju** fiktivnom dokumentacijom. Interesantno je da postoje podaci da su povezani sa bivšim policajcima (državne i javne bezbednosti), kao i sa vođama političkih stranaka bivše i sadašnje vlasti.
Samo jednu mafijašku ekipu manje od Niša, Kraljeva i Smedereva imaju Sremska Mitrovica, Leskovac, Kruševac i Zrenjanin. Na ovim teritorijama deluje pet organizovanih grupa kriminalaca sa desetinama **vojnika**. **Poslovi** su im gotovo identični.

REKET ILI **KOKTEL**
SREMSKA Mitrovica odavno je poznata kao **meka** za kradljivce autombila iz cele Srbije. Ipak, na ovom području tim **biznisom** bave se dve grupe kao **osnovnom delatnošću**, dok ostali vozila kradu **usput**. Najpoznatija je grupa izvesnog Predraga, koji sa dvojicom drugara čini razbojništva, preprodaje kola, iznuđuje novac, a operativni podaci kazuju da čak pripremaju i - ubistva.
U maju prošle godine angažovali su ih crnogorski kriminalci da u Bijelom Polju počine zločin. Cena je bila 10.000 maraka, ali, srećom po žrtvu, otkriveni su i uhapšeni neposredno pre ostvarenja paklenog plana. Policija ima saznanja da se bave i trgovinom narkoticima. **Deluju** na prostoru Srbije i Crne Gore, a sarađuju i sa tamošnjim kriminalcima.
U šestočlanoj grupi, koju predvodi Dalibor, ima i bivših beogradskih policajaca. Pored krađe i preprodaje vozila na relaciji Zapadna Evropa - Jugoslavija - Rusija, bave se i švercom heroina (iz Turske, preko naše zemlje, ka Evropi). U trgovini narkoticima najveću pomoć im pruža bivši pripadnik SUP Beograd, za koga postoje podaci da je od tog novca sagradio ogromnu kuću u Banovcima.
Ova ekipa reketira i bogate Rumljane, kojima ubacuje **molotovljeve koktele** ukoliko ne pristanu na **saradnju**, a na njihovoj meti su i suparničke grupe. Radi zastrašivanja zapalili su i automobil šefu kriminalističke policije u Rumi, bacili bombu ispred kuće tadašnjeg načelnika rumske policije, bacili bombu u dvorište predsednika tamošnjeg suda, a pretili i predsedniku Okružnog suda u Sremskoj Mitrovici.
Izvesni Živko, prema policijskim informacijama, izvršilac je velikog broja teških krađa na području Inđije. U zatvoru se povezao sa mnogim kriminalcima iz Vojvodine, ali i šire, sa kojima je činio razbojništva, iznude, reketiranja... U **opisu** poslova su mu i droga, oružje, automobili... Bio je osumnjičen za ubistvo jednog narko-dilera iz Turske, a optužen i osuđen kao jedan od aktera otmice Stevana Todorovića Stiva na Zlatiboru, koji je predat Hagu.

NASTAVLJA SE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije