Pipci Luletovog klana

21. 07. 2002. u 00:00

Пипци Лулетовог клана
Bratija Bratislava Mitića Luleta, ubijenog prošle godine, bavila se razbojništvima, iznudama, krijumčarenjem oružja i cigareta. Na teritoriji ova dva grada trenutno deluje šest organizovanih kriminalnih grupa.
NIŠ, Kraljevo i Smederevo u ovom trenutku povezuje bar jedna stvar - na njihovim teritorijama deluje po šest mafijaških organizacija sa brojnim članstvom. Jedinstvena karakteristika glasi: skloni su nasilju i upotrebi oružja, trguju svim i svačim, najčešće drogom.
Na području grada na Nišavi, što je gotovo neverovatno, nema nijednog čoveka koji se u vode kriminala otisnuo samostalno. Ovde se na delu najbolje pokazala izreka **Zajedno smo jači**. Jer, šest grupa broji ukupno 46 članova.
Najpoznatija ekipa je ona koju je bio organizovao pokojni Bratislav Mitić, zvani Lule, a u kojoj je, navodno, i njegov rođeni brat. Operativna saznanja govore da se grupa bavila razbojništvima, iznudama, krijumčarenjem oružja i cigareta, krađom i preprodajom automobila... Učestvovali su, takođe, i u mngim krvavim obračunima u Nišu.
Operativni podaci govore da je Luletova grupa bila povezana i sa grupama krijumčara droge koje predvode izvesni Ivan i Dragan... Policija navodi i da je delatnost ove ekipe bila vezana za Crnu Goru, tačnije Nikšić, kao i za Surčinski klan.

BRAĆA I - SINOVI
U MEĐUVREMENU, prošle godine, Bratislav Mitić Lule ubijen je u centru Niša. Za njegovu smrt osumnjičen i optužen je bio jedan stomatolog, ali je oslobođen zbog nedostatka dokaza. U opštem gušanju nije utvrđeno ko je povukao oroz - Lule ili zubar.
Jedna od **opasnih** grupa u gradu na Nišavi je i četvoročlana ekipa izvesnog Radoljuba. NJihova **specijalnost** su razbojništva, iznude, zelenaštvo, uterivanje dugova, reketiranje... Policijska krakteristika glasi: odlikuju se nasilničkim ponašanjem, agresivnošću i izuzetnom brutalnošću.
U sukobu su sa članovima dve kriminalne grupe iz Niša (izvesnog Ivana i Vladimira). Operativni podaci kažu da će ove grupe i u budućnosti nastaviti da se obračunavaju.
Dva brata oformila su grupu u koju su uključila i dvojicu sinova, a povremeno angažuju i izvesnog Dejana. **Specijalizirali** su se za razbojništva, iznude, silovanja... Nelegalnim poslovima porodično se **bavi** još jedna niška familija. Otac i dva sina organizovali su grupu od 11 članova čija je osnovna delatnost krijumčarenje heroina i kokaina iz Turske, preko Niša, do Švajcarske, tačnije Ciriha.
Tvrdi se da jedan od sinova angažuje kriminalce iz Niša i šalje ih u Švajcarsku, gde drogu preprodaju na ulici. Tokom prošle godine cela grupa bila je predmet i švajcarske policije. Za jednog člana ove porodične bande tvrdi se čak da slovi za **vođu niškog podzemlja**. Sarađuju sa kriminalcima iz Crne Gore i jednom poznatom ekipom iz Kruševca.
Najbrojnije kriminalno udruženje ovog momenta u Nišu jeste ono koje predvode Dejan i Slaviša, a broji 13 pripadnika. Grupa se bavi švercom heroina iz Turske i Bugarske za tržište Nemačke, Holandije i Danske. Vezu sa turskom i bugarskom narko-mafijom održava jedan član ekipe, a pomažu mu još dvojica kriminalaca iz Dimitrovgrada. Grupa ima mrežu dilera u Nišu, ali **pokriva** drogom i potrebe Pirota, Vranja, Jagodine, Kruševca, Prokuplja...

DROGA I - ORUŽJE
BIVŠI beogradski policajac jedan je od osnivača sledeće krijumčarske narko-grupe u Nišu. Vođa je izvesni Ivan, a ekipa broji deset članova. Specijalnost im je heroin, koji preprodaju u Nišu, Kruševcu i Pirotu. Jedno vreme bili su vrlo bliski sa Luletovom ekipom, a pored droge bave se i reketiranjem, iznudama, uterivanjem dugova...
Ništa manje **opasni** od niških nisu ni kraljevački kriminalci, koji najčešće **rade** drogu, oružje i automobile. Evidentirano je šest grupa sa 2O članova, ali i 17 **solista**.
Jedna od prvih kriminalnih grupa jeste i ona koju predvodi izvesni Miljko. Svih sedam članova su u rodbinskim odnosima, a uglavnom krijumčare drogu, oružje i automobile. Preko Nikšića, Beograda, Švajcarske (Sen Galen) i Čačka **valjaju** heroin i vozila, a putem Preševa i Bujanovca drogu i oružje.
Pored droge, jedan kraljevački **dvojac** bavi se i trgovinom belim robljem, i to u svom noćnom baru, zatim iznudama, reketiranjem... Imaju i jednu sportsku kladionicu zbog koje su se **zakačili** sa kriminalcima iz Čačka. Imaju i kumovsku **vezu** u Švajcarskoj, a za **poslove** često angažuju i druge kraljevačke kriminalce.
Na teritoriji Kraljeva **jaki** su i kriminalci iz Vrnjačke Banje. Izvesni Rade je sa dvojicom drugara organizovao prostituciju u svom motelu, trguju belim robljem, a **rade** i motorna vozila... Pored svog grada, imaju i **veze** sa kriminalcima iz Kruševca i Beograda.
Krijumčarenjem opojnih droga u Kraljevu bavi se i jedan **solista**, koji uporedo krade i vozila, ali i iznuđuje novac, otima ljude... Interesantno je da se pre izvesnog vremena preselio u Beograd i povezao sa nekim kriminalcima sa Bežanijske Kose.
Heroin je **biznis** u koji su se upleli i izvesni Novica (krijumčari na relaciji Jugoslavija - Danska - Švedska - Holandija), koji je vlasnik jednog restorana u okolini Kraljeva, kao i Milorad iz Raške (švercuje iz Crne Gore, gde se i preselio).

PERIONICE PRLJAVIH PARA
UBISTVIMA, razbojništvima, iznudama, reketiranjem i drugim krivičnim delima bavi se ekipa izvesnog Ivana, koji sa tri svoja kompanjona **teroriše** Kraljevo, a povezan je i sa grupom Gorana Bojovića u Čačku. Ista dela **karakterišu** i **dvojac** iz Vrnjačke Banje koji predvodi momak po imenu Mijodrag.
Krađom i preprodajom automobila na kraljevačkoj teritoriji bavi se grupa koju predvodi izvesni Feho, koji je sa svojim kompanjonom imao jake veze i sa Surčinskim klanom dok je bio živ Zoran Šijan. Često angažuju pojedine kriminalce za **poslove** na teritoriji Kraljeva, Beograda, Kragujevca, Čačka, ali i Crne Gore i Republike Srpske.
Ovom delatnošću bavi se i izvesni Nebojša, koji vozila krade po Srbiji i Bosni, a potom ih preprodaje na Kosovu i Metohiji. Nije mu strana ni trgovina drogom i ucenjivanje, a povezan je i sa kriminalcima iz Čačka i Kosovske Mitrovice.
Trojica vlasnika noćnih klubova u okolini Kraljeva, prema policijskih saznanjima, trguju belim robljem. Pored toga, u opisu **poslova** su im i zelenašenje, uterivanje dugova... Bliski su sa mnogim kriminalnim grupama u Kraljevu i Beogradu, a u **biznisu** sarađuju i sa Albancima u Bujanovcu i Preševu. Jedan od njih - Aleksandar - ima i jaka uporišta u Rumuniji i Moldaviji. Podaci ukazuju i da često nudi saradnju pripadnicima državne i javne bezbednosti.
Na teritoriji Kraljeva policija je registrovala šest pojedinaca koji se bave privrednim kriminalom. Oni švercuju cigarete, naftu, pa čak i preprodaju limove i betonsko gvožđe. Za te **poslove** najčešće su registrovali **fantomske firme**, preko kojih peru i novac.
Slična je situacija i u Smederevu. Tamo je identifikovano najviše pojedinaca čiji je osnovni biznis - privredni kriminal.

NASTAVLJA SE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije