Laki na oružju

20. 07. 2002. u 00:00

Лаки на оружју
Na teritoriji Požarevca deluje devet organizovanih kriminalnih ekipa sa 34 člana. Bave se svim vrstama krvičnih dela. Najviše para donosi im šverc narkotika i teške krađe.
POŽAREVAC se, po broju organizovanih kriminalnih grupa visoko **plasirao**, odmah iza Beograda i Šapca. Danas u ovom gradu, nekadašnjem **srpskom Kumrovcu**, gde je carovao Marko Milošević, sin bivšeg predsednika Jugoslavije, deluje devet ekipa sa 34 člana. Interesantno je da se niko od Požarevljana nije samostalno upustio u ovu vrstu **biznisa**.
Sedam ekipa se ovde udružilo i bavi se svim vrstama kriminala. Dve ekipe sa po pet pripadnika **rade** isključivo privredni kriminal. Najviše para donosi im šverc narkotika, ali i teške krađe. Požarevački kriminalci dobro su povezani sa mafijašima u ovom delu Balkana.
Na policijskom spisku među prvima je evidentirana ekipa izvesnog Bože, ona ima četiri člana. Za njega se tvrdi da povremeno za **poslove** angažuje i dvojicu svojih sinova, koji su registrovani kao provalnici i narkomani. U akciji mu pomažu i četvorica kriminalaca iz Požarevca. Operativna saznanja govore i da je Boža povezan sa izvesnim Ivanom iz Beograda (specijalistom za obijanje kasa) i nekim Draganom iz Smedereva.

OPASNI REKETAŠI
ZA ovu ekipu utvrđeno je da se bavi teškim krađama, provaljivanjem u stanove, kuće i prodavnice, razbojništvima, iznudama, krađom automobila, silovanjima... Za njih policija tvrdi da su izuzetno agresivni, nasilni i skloni upotrebi oružja. Ne **rade**, međutim, samo u Požarevcu i okolini, već na celom području Srbije i Crne Gore zatim diljem bivše SFRJ, a znaju da se upute i u Švedsku, Nemačku, Italiju... Svojevrstan **dil** imaju sa kriminalcima iz Makedonije sa kojima često zajedno **ordiniraju**. U policiji za njih kažu da su jedna od **najopasnijih grupa u Srbiji**.
Petočlana požarevačka grupa koju predvodi izvesni Srećko **specijalizirala** se za teške krađe, oduzimanje vozila, falsifikovanje saobraćajne dokumentacije... NJeni članovi ne gade se, međutim, ni od preprodaje droge, a povremeno rasturaju i falsifikovani novac. Često čine i razbojništva, kao i iznude. Za njih je karakteristično da su veoma drski i laki na oružju. Najčešće **rade** na području Kučeva, Malog Crnića, Petrovca, Velikog Gradišta i Požarevca, a povezani su i sa pojedinim kriminalcima iz Beograda, Smedereva i Kruševca.
Dva rođena brata (od kojih je jedan promenio prezime) i još četiri požarevačka momka udružili su se kako bi reketirali ljude. NJihova najčešća meta su bogati biznismeni, Ali napadaju i kriminalce. Izuzetno su nasilni, ne odvajaju se od oružja. Operativna saznanja govore da su uključeni i u krijumčarenje heroina i kokaina iz Bugarske i Makedonije koje, potom, privatnim autobusima i kombijima prenose u Austriju, tačnije u Beč.
Braća su zbog droge i osuđivana, jedan zbog 1,5, a drugi zbog 12,5 kilograma heroina. Svoju **mrežu** rasprostrli su od Turske i Bugarske, preko Makedonije, Kosmeta, Požarevca i Beograda, do Austrije i Italije. Sarađuju i sa nekoliko sitnijih požarevačkih kriminalaca.

**BOS** IZ SMOLJINCA
I SELO Smoljinac kod Požarevca ima svog **bosa**, On je organizovao petočlanu grupu iz ovog mesta, ali i Malog Crnića, za provale u kuće, stanove, vikendice, ugostiteljske objekte, prodavnice... Nisu im strana ni razbojništva. NJihova **teritorija** je požarevačka okolina. Vođa ove grupe poznat je i kao organizator krijumčarskog lanca heroina iz Turske, Bugarske i Makedonije ka Zapadnoj Evropi.
U ovom **poslu** bio je zajedno sa braćom Fiškal (Zoran i Dragan Živković) koji su nedavno ubijeni, kao i sa Zoranom Petrovićem Šempom (likvidiran u Surčinu pre nekoliko godina). Pretpostavlja se da su motivi svih ovih smaknuća neraščišćeni računi oko preprodaje droge. Ovaj **bos** iz Smoljinca okumio se i sa vođom jedne zemunske (najbrojnije) ekipe, a na **vezi** je i sa surčinskim klanom, zatim sa grupama iz Kruševca, Užica, Čačka... Sve ih povezuju poslovi sa narkoticima.
Za obijanje zlatara, ali i drugih radnji, pa i kuća, u Požarevcu se **specijalizovala** ekipa izvesnog Nikolića. O njima se govori kao o nasilnicima i razbojnicima, a uključeni su i u lanac trgovine drogom. Ista krivična dela, osim u svom gradu, činili su i u Austriji i Nemačkoj. Povezani su sa kriminalcima iz Požarevca i Smedereva.
Požarevljani Tomislav i Zoran okupili su još trojicu prijatelja sa kojima su izvršili najteža krivična dela - ubistva, razbojništva, silovanja, zbog kojih su i osuđivani. Trenutno se **bave** reketiranjem, zelenaštvom, iznudama, ali i preprodajom narkotika. Često odlaze u Nemačku i Austriju gde, takođe, predano **rade**. Operativna saznanja govore i da su povezani sa požarevačkim kriminalcima, ali i sa surčinskom ekipom iz Beograda.

OTAC I SIN
DVOJICA stalnih i isto toliko povremenih momaka čini ekipu izvesnog Saše koji **operiše** na teritoriji Požarevca, Smedereva, Velike Plane, ali i Austrije. U **opisu** njihovih poslova su razbojništva, iznude, prevare, teške krađe, oduzimanje vozila, falsifikati... Za Sašom i i još jednim njegovim kompanjonom raspisana je i policijska potraga zbog više počinjenih krivičnih dela.
Požarevac je karakterističan i po dve ekipe koje se **bave** isključivo švercom nafte. Grupa koju predvodi izvesni Tomić (ima još samo jednog stalnog člana, ali povremeno angažuje i druge osobe) poseduje i dve benzinske pumpe, gde se nelegalno preprodaju nafta i benzin.
NJihovi stalni klijenti su mnoga državna i privatna preduzeća u požarevačkom kraju. Utvrđeno je da su se jedno vreme bavili i nedozvoljenom trgovinom deviza, a operativna saznanja govore da imaju **bliske kontakte sa opštinskim strukturama u Požarevcu i Malom Crniću**, preko kojih imaju veze na celoj teritoriji SRJ. Sarađuju i sa **konkurentima** iz Požarevca, ali i Grocke, Jagodine i Rumunije.
Drugu grupu **naftaša** predvodi izvesni Žika. Uz njega su još dva **momka**. Oni se već desetak godina bave krijumčarenjem nafte. Oduzeta im je znatna količina ove **robe**, a protiv njih su podnošene i krivične prijave. Povezani su sa rumunskim švercerima nafte, ali i sa požarevačkim, među kojima je i Žikin sin.

NASTAVLJA SE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije